Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2020 - zeszyt 6
Wartość odżywcza i zastosowanie mąk z warzyw w przemyśle zbożowym i piekarskim
Nutritional value and the use of flour with vegetables in the cereal and bakery industries
Aleksandra Purkiewicz
Piotr Jakuć
Joanna Ciborska
nr katalogowy: 129584
Streszczenie
Warzywa stanowią bogate źródło związków o charakterze funkcjonalnym, takich jak błonnik pokarmowy oraz witaminy i składniki mineralne, które mają wpływ na leczenie i zapobieganie wielu schorzeniom. Stanowią one alternatywę dla osób z nadwrażliwością na gluten i celiakią. W pracy przedstawiono proces produkcyjny mąk warzywnych, charakterystykę wybranych mąk z warzyw pod względem wartości odżywczej oraz ich zastosowanie w przemyśle spożywczym. Mąki warzywne zawierają więcej błonnika i białka w odróżnieniu od mąki pszennej oraz charakteryzuje je bardziej zróżnicowana zawartość składników mineralnych. Mąka z kalafiora wyróżnia się najlepszą wartością odżywczą z racji najniższej zawartości węglowodanów oraz wysokiej zawartości białka i błonnika. Mąki warzywne znajdują zastosowanie głównie jako komponenty produktów zbożowych – makaronów, ryżu, jako składniki pieczywa, a także do produkcji wyrobów ciastkarskich.
Abstract
Vegetables are a rich source of compounds with functional properties, such as dietary fiber as well as vitamins and minerals, which have an impact on the treatment and prevention of many diseases. They are an alternative for people who are hypersensitive to gluten and celiac disease. In the work of vegetable meal production process processes, the characteristics of selected flour with vegetables in terms of nutritional values and their use in food production. Vegetable meal contains more fiber and protein as opposed to wheat flour and a more diverse mineral content. Cauliflower flour is characterized by a nutrient due to the lowest content of easily digestible carbohydrates and distinguished by the content of protein and fiber. Vegetable meal are mainly used as components of cereal products – pasta, rice, as an ingredient in bread and also for the production of pastry.
Słowa kluczowe
mąka z warzyw
wartość odżywcza
żywienie
technologia
Keywords
vegetable flour
nutritional value
nutrition
technology
Bibliografia
[1] Anwar B.R., A. Rakha, M.A. Mahmood, I. Batool, M. Sohail, S. Rashid. 2017. enrichment of wheat flour bread to enhance physicochemical and sensory attributes using broccoli powder, Pakistan Journal of Food Sciences 21(1):39-45. [2] Baloch A.B., X. Xia, S.A. Sheikh. 2015. Proximate and Mineral Compositions of Dried Cauliflower (Brassica Oleracea L.) Grown In Sindh, Pakistan. Journal of Food and Nutrition Research 3(3):213-219. [3] Bas-Bellver C., C. Barrera, N. Betoret, L. Seguí. 2020. Turning Agri-Food Cooperative Vegetable Residues into Functional Powered Ingredients for the Food Industry. Sustainability 12(1284):1-15. [4] Bielinska S., N. Kamienieva, S. Levytska, S. Rogalskiy. 2018. Determination of amino acid composition of broccoli cabbage protein. EUREKA: Life Sciences 3:25-32. [5] Dabash V., I. Burešová, M. Tokár, M. Zacharová1, R. Gál. 2017. The effect of added pumpkin flour on sensory and textural quality of rice bread. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences 6(6):1269-1271. [6] Dabija A., G.G. Codina, P. Fradinho. 2017. Effect of yellow pea flour dough and bread quality. Romanian Biotechnological Letters 22(5):12888-12897. [7] Dhawan D., S. Sharma. 2019. Exploration of the Nourishing, Antioxidant and Product Development Potential of Beetroot (Beta Vulgaris) Flour. International Journal of Health Sciences and Research 9(6):280-284. [8] Ferreira M.S.L., M.C.P. Santos, T.M.A. Moro, G.J. Basto, R.M.S. Andrade, É.C.B.A. Gonçalves. 2015. Formulation and characterization of functional foods based on fruit and vegetable residue flour. Journal of Food Science and Technology 52(2):822-830. [9] Hussein M.A., A.A.M. yonis, H.A. el-Mageed. 2013. Effect od adding carrot powder on the rheological and sensory properties od pan bread, Journal of Food and Dairy Sciences 4(6):281-289. [10] Jesmin A.M., A. Ruhul, M.S. Chandra. 2016. effect of Pumpkin Powder on Physico-Chemical Properties of Cake. International Research Journal of Biological Sciences 5(4):1-5. [11] Kochhar M., A. Kochhar. 2014. Proximate composition, available carbohydrates, dietary fibre and anti-nutritional factors of Broccoli (Brassica oleracea L. Var. Italica Plenck) leaf and floret powder. Bioscience Discovery 5(1):45-49. [12] Krochmal-Marczak B., B. Sawicka, M. Stryjecka, M. Pisarek, B. Bienia, 2017. Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.). Herbalism 1(3):80-91. [13] Kumar N., K. Kumar. 2011. Development Of Carrot Pomace And Wheat Flour Based Cookies. Journal of Pure and Applied Science and Technology 1(1):5-11. [14] Kumar P., R.K. yadava, B. Gollen, S. Ku- mar, R.K. Verma, S. yadav. 2011. Nutritional Contents and Medicinal Properties of Wheat: A Review, Life Sciences and Medicine Research 2011:1-9. [15] Kumar P., R.K. Vadava, B. Gollen, S. Kumar, R.K. Verma, S. yadav. 2011. Nutritional Contents and Medicinal Properties of Wheat: A Review. Life Sciences and Medici- ne Research, 2011:1-10. [16] Kunachowicz H., B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow. 2017. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2. [17] Nguyen T., T.T.T. Nguyen. 2018. Production of high-quality flour and the made biscuits from Pumpkin. International Journal of Food Science and Nutrition 3(5):157-166. [18] Obuchowski W., M. Majcher, A. Makowska, P. Kołodziejczyk, A. Chalcarz, H. Paschke. 2013. Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLVI (3):323-330. [19] Padalino L., M. Mastromatteo, L. Lecce, F. Cozzolino, M.A. Del Nobile. 2013. Manufacture and characterization of gluten-free spaghetti enriched with vegetable flour. Journal of Cereal Science 57:333-342. [20] Plazzotta S., S. Sillani, L. Manzocco. 2018. exploitation of lettuce waste flour to increase bread functionality: effect on physical, nutritional, sensory properties and on consumer response. International Journal of Food Science and Technology, 53:2290-2297. [21] Porto Dalla Costa A., R. Cruz Silveira Thys, A. de Oliveira Rios, S.H. Flores. 2016. Carrot flour from minimally processe residue as substitute of β-carotene commercial in dry pasta prepared with common wheat (Triticum Aestivum). Journal of Food Quality 39:590-598. [22] Ribeiro T.C., J.P. Anreu, M.C.J. Freitas, M. Pumar, A.J. Teodoro. 2015. Substitution of wheat flour with cauliflower flour in bakery products: effects on chemical, physical, antioxidant properties and sensory analyses. International Food Research Journal 22(2):532-538. [23] Roberta M.S.A, S.L.F. Mariana, C.B.A.G. Édira, 2014. Functional capacity of flour obtained from residues of fruit and vegetables. International Food Research Journal 21(4):1675-1681. [24] Rocı ́o R. , A. Jime ́nez, J. Ferna ́ndezBolan ̃os, R. Guille ́n, A. Heredia. 2006. Dietary fibre from vegetable products as source of functional ingredients. Trends in Food Science & Technology 17:3-15. [25] Saccotelli M.A., S. Spinelli, A. Conte, M.D. Del Nobile. 2018. Gluten-Free Bread enriched with Vegetable Flours. Food and Nutrition Sciences 9:356-368. [26] Sharma R., R. Prasad. 2018. Nutritional evaluation of Dehydrated Stems Powder of Cauliflower Incorporated in Mathri and Sev, Journal of Nutrition & Food Sciences 8(1):1-3. [27] Słupski J., e. Bernaś, W. Kmiecik, Z. Lisiewska. 2009. evaluation of the amino acid content and the quality of protein in florets of white cauliflower: raw, cooked, and prepared for consumption after freezing, International Journnal of Food Science and Technology 44:629-634. [28] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/ food-details/475388/nutrients 13.06.2020
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-6 , nr katalogowy 129584
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2020-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH