Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 11
Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne
Herbs and Spices - The Most Frequent Microbiological Hazards
10.15199/65.2019.11.4
Elżbieta Maćkiw
Katarzyna Kucharek
Joanna Kowalska
Monika Stasiak
nr katalogowy: 123532
10.15199/65.2019.11.4
Streszczenie
Zioła i przyprawy są cennym składnikiem żywności. Nadają produktom spożywczym wyjątkowy smak, aromat oraz wygląd. Wpływają także korzystnie na organizm człowieka, dzięki uznanym właściwościom prozdrowotnym. Jednakże mogą być zanieczyszczone mikroorganizmami. Obecność drobnoustrojów, przede wszystkim patogennych, w przyprawach i ziołach stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego, zwłaszcza gdy są one stosowane jako dodatek do gotowej do spożycia żywności, która nie podlega dalszemu przetwarzaniu
Abstract
Herbs and spices are a valuable food ingredient. They give food products a unique taste, aroma and appearance. They have a positive effect on the human body due to proven health-promoting properties. However, they can be contaminated with microorganisms. The presence of pathogens in spices and herbs could be a public health risk, especially if they are used as an additive to ready-to-eat food that is not further processed
Słowa kluczowe
zioła i przyprawy
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
Keywords
herbs and spices
microbiological contamination
pathogens
Bibliografia
[1] Beuchat L., E. Komitopoulou, R. Betts, H. Beckers, F. Bourdichon, H. Joosten, S. Fanning, B. ter Kuile. 2011. "Persistence and survival of pathogens in dry foods and dry food processing environments". ILSI Europe Report Series 1-48. [2] Brodowska A., K. Śmigielski, A. Nowak. 2014. "Porównanie metod dekontaminacji przypraw i ziół". CHEMIK 68 (2) : 97-102. [3] Cosano I., C. Pintado, O. Acevedo, J.L. Novella, G.L. Alonso, M. Carmona, C. de la Rosa, R. Rotger. 2009. "Microbiological Quality of Saffron from the Main Producer Countries". Journal of Food Protection 72 (10) :2217-2220 [4] Danyluk B., J. Pyrcz, R. Kowalski. 2004. "Ocena stanu mikrobiologicznego przypraw stosowanych w przemyśle mięsnym". Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 9 (4) : 209-213. [5] EFSA, ECDC. 2018. "The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-Borne Outbreaks in 2017". EFSA Journal 16 (12) : 1-262. [6] Elviss N.C., C.L. Little, L. Hucklesby, S. Sagoo, S. Surman-Lee, E. de Pinna, E.J. Threlfall. 2009. "Microbiological study of fresh herbs from retail premises uncovers an international outbreak of salmonellosis". International Journal of Food Microbiology 134 : 83-88. [7] Final Report Summary - SPICED (Securing the spices and herbs commodity chains in Europe against deliberate, accidental or natural biological and chemical contamination) https://cordis.europa.eu/project/ rcn/108959/reporting/en. [8] Finn S., O. Condell, P. McClure, A. Amézquita, S. Fanning. 2013. "Mechanisms of survival, responses and sources of Salmonella in low-moisture environments". Frontiers in Microbiology 4 (331) : 1-15. [9] Gieraltowski L., E. Julian, J. Pringle, K. Macdonald, D. Quilliam, N. Marsden-Haug, L. Saathoff-Huber, D. Von Stein, B. Kissler, M. Parish, D. Elder, V. Howard-King, J. Besser, S. Sodha, A. Loharikar, S. Dalton, I. Williams, C. Barton Behravesh. 2013. "Nationwide outbreak of Salmonella Montevideo infections associated with contaminated imported black and red pepper: warehouse membership cards provide critical clues to identify the source". Epidemiology & Infection141 (6) : 1244-1252. [10] Ly V., V.R. Parreira, J.M. Farber. 2019. "Current understanding and perspectives on Listeria monocytogenes in low-moisture foods". Current Opinion in Food Science 26 : 18-24 [11] Keller S.E., J.M. VanDoren, E.M. Grasso, L.A. Halik. 2013. "Growth and survival of Salmonella in ground black pepper (Piper nigrum)". Food Microbiology 34 (1) : 182-8. [12] Moreira P.L., T.B. Lourenção, J.P. Pinto, V.L.M. Rall. 2009. "Microbiological quality of spices marketed in the city of Botucatu, São Paulo, Brazil". Journal of Food Protection 72 (2) : 421-424. [13] Parto N. 2015. "Case study: Pathogens and spices". Ontario Agency for Health Protection and Promotion (Public Health Ontario), 1-40. [14] Przetaczek-Rożnowska I., M. Kuźniak. 2016. "Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych ziół leczniczych i przypraw oraz metody ich dekontaminacji". Postępy Fitoterapii 17 (1) : 59-62. [15] RASFF portal: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event= Search Form. [16] Sagoo S.K., C.L. Little, M. Greenwood, V. Mithani, K.A. Grant, J. McLauchlin, E. de Pinna, E.J. Threlfall. 2009. "Assessment of the microbiological safety of dried spices and herbs from production and retail premises in the United Kingdom". Food Microbiology 26 : 39-43. [17] Székács A., M.G. Wilkinson, A. Mader, B. Appel. 2018. "Environmental and food safety of spices and herbs along global food chains". Food Control 83 : 1-6. [18] Wójcik-Sobczyńska B., B. Jakubowska, K. Szot. 2010. "Ocena mikrobiologicznej jakości mieszanek przyprawowych pochodzących z sieci handlowej". Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 61(1) : 45-50. [19] Zweifel C., R. Stephan. 2012. "Spices and herbs as source of Salmonella-related foodborne diseases".
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123532 "Zioła i przyprawy najczęs..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH