Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-6
Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych płatków zbożowych różnego pochodzenia
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 117561
płatki zbożowe
kwasy tłuszczowe
DHA
EPA
cereal flakes
fatty acids
DHA
EPA
AURA 2024-1
Czym należy kierować się przy wyborze oleju roślinnego?
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 146857
10.15199/2.2024.1.2
oleje roślinne
kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe nasycone (SFA)
kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA)
kwasy tłuszczowe nienasycone (PUFA)
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
rodzina kwasów ω-6
rodzina kwasów ω-3
stosunek ω-6/ω-3.
vegetable oils
fatty acids
saturated fatty acids (SFA)
monounsaturated fatty acids (MUFA)
unsaturated fatty acids (PUFA)
essential fatty acids (EFAs)
ω-6 acid family
ω-3 acid family
ω- ratio 6/ω-3.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-5
Zdrowy olej
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 83918
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-8
OLEJ - NIEZBĘDNY SKŁADNIK W DIECIE CZŁOWIEKA
nr katalogowy: 85530
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-10
Powstanie i znaczenie izomerów trans kwasów tłuszczowych
Anna Zbikowska
Krzysztof Krygier
nr katalogowy: 12820
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-1
Tłuszcze zwierząt rzeźnych Sienkiewicz w diecie człowieka
Jolanta Joanna Sienkiewicz
nr katalogowy: 82183
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
ProBioKap - z myślą o zdrowiu konsumenta
nr katalogowy: 81360
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-12
Tłuste źródła
Hanna Stolińska
nr katalogowy: 81039
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-5
Kwasy tłuszczowe omega-3 rola w żywieniu, występowanie, zastosowanie
Magdalena Maszewska
Iwona Gańko
nr katalogowy: 51874
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-2
Składniki żywności a aktywność psychofizyczna człowieka
Tomasz Czernecki
Aneta Brodziak
nr katalogowy: 96826
10.15199/65.2016.2.7
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-6
Wpływ wybranych czynników żywieniowych na jakość mięsa wołowego
Agnieszka Kalinowska-Dohojda
Teresa Banaszkiewicz
nr katalogowy: 68838
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Płatkownica walcowa MDFA do zbóż
nr katalogowy: 109922
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-4
Orzechy włoskie czy brazylijskie?
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 119426
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
Voltammetric identification and determination of synthetic antioxidants in vegetable oils Woltamperometryczna identyfikacja i oznaczanie antyutleniaczy syntetycznych w olejach roślinnych
Sławomir Michałkiewicz
Magdalena Jakubczyk
nr katalogowy: 96179
10.15199/62.2016.1.16
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-11
nnowacje firmy Bühler Płatkownica walcowa MDFA do zbóż
nr katalogowy: 110283
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Charakterystyka frakcji fosfolipidowych izolowanych z żółtek jaj pochodzących od kur Lohmann Brown i zielononóżki kuropatwianej
WITOLD GŁADKOWSKI
ANNA CHOJNACKA
GRZEGORZ KIEŁBOWICZ
BARTŁOMIEJ PISARSKI
TADEUSZ TRZISZKA
CZESŁAW WAWRZEŃCZYK
nr katalogowy: 44476
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-4
Tłuszcz, ale jaki?
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 43710
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Chemical characteristic of the feed mixtures containing raw and extruded flax seeds Charakterystyka chemiczna mieszanek paszowych zawierających surowe i ekstrudowane nasiona lnu
Anna Czech
Katarzyna Ognik
Renata Klebaniuk
Anna Stępniowska
nr katalogowy: 91686
10.15199/62.2015.6.20
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-10
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 80287
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2016-9-10
Siejmy konopie!
Irena Fober
nr katalogowy: 98233
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-6
Prozdrowotne działanie produktów spożywczych z całych ziaren
Bohdan Achremowicz
Joanna Kaszuba
Adam P. Kuczyński
nr katalogowy: 102721
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2020-3
Soja - wartościowy czy niepotrzebny dodatek do diety?
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 125303
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-11-12
Niezbędne tłuszcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 146336
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
kwas alfa-linolenowy
kwas linolowy
kwasy EPA
DHA
bogate źródła
walory zdrowotne
polyunsaturated fatty acids
alpha-linolenic acid
linoleic acid
EPA
DHA
rich sources
health benefits
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-7-8
Tłuszcz może być zdrowy
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 61427
OPAKOWANIE 2012-12
Analiza wpływu zastosowanego opakowania na składowe barwy szynki wieprzowej
DOMINIKA GUZEK
KAROLINA KOZAŃ
AGNIESZKA WIERZBICKA
DOMINIKA GŁĄBSKA
nr katalogowy: 73635
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-12
Czas na karpia
Robert Trzaska
Paweł Czerenko
nr katalogowy: 124225
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-3
Izomery trans kwasów tłuszczowych w produktach pochodzenia zwierzęcego
Halina Makała
nr katalogowy: 130896
izomery tłuszczów trans
limity
trans fat isomers
limits
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Mleko i produkty mleczne źródłem składników biologicznie czynnych
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Joanna Barłowska
nr katalogowy: 110158
10.15199/65.2017.10.2
kazeina
białka serwatkowe
peptydy
kwasy tłuszczowe
witaminy
składniki mineralne
casein
whey proteins
peptides
fatty acids
vitamins
elements
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Oleje mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym
Iwona Gientka
Magdalena Julia Michalska
nr katalogowy: 148666
10.15199/65.2024.5.7
olej mikrobiologiczny
WNKT
DHA
mleko zastępcze
wzbogacanie żywności
microbial oil
PUFA
DHA
formula milk
food fortification
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-10
Przechowywanie mąki
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 54814
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2006-11
Technika i medycyna
nr katalogowy: 19613
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-12
PROBIOKAP - na zdrowie!
Sebastian Żywicki
Alicja Tarnowiecka-Kuca
Wioletta Krawczyńska
Marta Rogalewska
Agnieszka Hrebień-Filisińska
nr katalogowy: 64633
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-3
Wpływ podwójnej modyfikacji powierzchni kredy na jej aktywność w elastomerach
MAGDALENA LIPIŃSKA
MARIAN ZABORSKI
nr katalogowy: 28907
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-5
Kwasy tłuszczowe omega-3 i nie tylko, czyli dlaczego etykieta ma znaczenie
nr katalogowy: 51878
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Walory prozdrowotne kwasów omega-3
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Andrzej Sidor
nr katalogowy: 149069
10.15199/65.2024.6.6
Kwasy tłuszczowe omega-3
kwas eikozapentaenowy
kwas dokozaheksaenowy
kwas alfa-linolenowy
choroby metaboliczne
Omega-3 fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
alpha-linolenic acid
metabolic diseases
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2006-5
Ferrox - skuteczna metoda eliminacji odorów i zwalczanie korozji siarczanowej w kanalizacji ściekowej
nr katalogowy: 16519
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wpływ dodatku produktów owsianych na cechy reologiczne ciasta i jakość pieczywa pszennego
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 115169
cechy reologiczne ciasta
pieczywo pszenno-owsiane
produkty owsiane
wartość żywieniowa chleba.
oat products
oat-wheat flour bread
rheological properties of dough
nutrition value of bread.
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-6
Prawidłowa dieta czy pigułki (Cz. II) Pigułka rozwiązuje czy stwarza problem?
Dariusz Włodarek
nr katalogowy: 76962
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-2
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii
nr katalogowy: 65836
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-8
Lipidy w żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka Cz. I. Przyswajanie, źródła oraz spożycie lipidów
Jan Kłobukowski
Joanna Ciborska
Filip Kłobukowski
nr katalogowy: 108786
10.15199/65.2017.8.7
trawienie
wchłanianie
tłuszcz
produkty spożywcze
digestion
absorption
fat
food products
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-1
Sulfonowane estry i kwasy tłuszczowe jako nowe surowce do produkcji detergentów
JANINA MARCINKIEWICZ-SALMONOWICZ
ANN A GÓRSKA
WŁODZIMIERZ ZWIERZYKOWSKI
nr katalogowy: 106936
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2011-14-15
Nanoemulsje w przechowalnictwie składników bioaktywnych
Krzysztof Kryża
Dominik Stencel
Sebastian Barejsza
Grzegorz Szczepanik
nr katalogowy: 61012
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-4
Mięso i przetwory mięsne żywnością funkcjonalną
Miros ław Słowiński
Leonard Jankiewicz
nr katalogowy: 59062
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-11
Samo zdrowie
Wojciech Kolanowski
nr katalogowy: 102064
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-4
Właściwości modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych syntetyzowanych z mieszanin kwasów tłuszczowych
HALINA SZELĄG
ALEKSANDRA GAJEWSKA
nr katalogowy: 28546
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-11
Badania mikrobiologiczne w procesie fermentacji metanowej
Paweł Choromański
Maria Łebkowska
nr katalogowy: 39122
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-3
Porafinacyjne kwasy tłuszczowe jako baza środków zmiękczających dla włókiennictwa
ZYGMUNT HEHN
STANISŁAW GLADOS
nr katalogowy: 42723
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-12
Przyszłość obowiązkowego znakowania wartością odżywczą
Wiesława Szafulera
nr katalogowy: 64107
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-4
Problemy bezpieczeństwa tłuszczów w Polsce
KRZYSZTOF KRYGIER
nr katalogowy: 34577
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Wpływ obecności benzenu, toluenu i ksylenów na biochemiczne przemiany azotu i jego stężenie w ściekach oczyszczonych
BOŻENA MROWIEC
nr katalogowy: 35028
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-8
Znakowanie pieczywa
Wiesława Szafulera
nr katalogowy: 53346
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Metody utleniającego rozszczepienia kwasu oleinowego o potencjalnym zastosowaniu przemysłowym
Gabriela Dobras
Kamil Peckh
Dawid Lisicki
Beata Orlińska
nr katalogowy: 126290
10.15199/62.2020.5.22
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Pstrąg to zdrowie!
nr katalogowy: 138214
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-12
Badanie uwodornienia kwasów tłuszczowych do nienasyconych alkoholi na stacjonarnym złożu katalizatora
ERNEST FABISZ
JAKUB DĘBSKI
RYSZARD ĆWIK
BRONISŁAW ATAMAŃCZUK
nr katalogowy: 107551
AURA 2013-6
Biofortyfikacja roślin w jod
Piotr STRZETELSKI
nr katalogowy: 77062
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-1
Wartość technologiczna mąki łubinowej
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 88926
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-1
Wartość technologiczna mąki łubinowej
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 88926
CHŁODNICTWO 2008-8
Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego i możliwości zastosowania w przetwórstwie chłodzonych przetworów mięsnych.
JACEK KONDRATOWICZ
EWA BURCZYK
nr katalogowy: 37307
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2007-3
Możliwość intensyfikacji procesu fermentacji beztlenowej osadów ściekowych poprzez dezintegrację osadu czynnego w procesie kawitacji mechanicznej
Jan Suschka
Klaudiusz Grübel
Alicja Machnicka
nr katalogowy: 24664
AURA 2010-5
WIADOMOŚCI Z INTERNETU
nr katalogowy: 51908
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-10
Innowacyjne dodatki żywieniowe i technologiczne w przemyśle mięsnym
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 116750
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-3
Orzechy w codziennej diecie wartości żywieniowe i prozdrowotne
Lucyna Pachocka Agata Stróżyk
nr katalogowy: 104685
10.15199/65.2017.3.8
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-10
Rzekomo zdrowe margaryny
Grażyna Cichosz
nr katalogowy: 79457
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-9
Lipidy w żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka Cz. II. Aspekty żywieniowe i zdrowotne
Joanna Ciborska
Jan Kłobukowski
Filip Kłobukowski
nr katalogowy: 109280
10.15199/65.2017.9.6
lipidy
zalecenia żywieniowe
choroby cywilizacyjne
lipids
nutritional recommendations
civilisation diseases
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-4
Dietoprofilkatyka cukrzycy typu 2
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 142515
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-11
Zdrowy jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 80323
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-9-10
Oksydacyjne akcenty smakowo-zapachowe w piwach
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 128800
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Zastosowanie aminopropylowej ekstrakcji kolumnowej do wzbogacania oleju rybnego w kwasy omega-3
Zygmunt Usydus
Robert Bodkowski
Joanna Szlinder-Richert
Bożena Patkowska-Sokoła
Zbigniew Dobrzański
nr katalogowy: 68210
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Olej rydzowy jako naturalne źródło karotenoidów dla przemysłu kosmetycznego
Danuta Kurasiak-Popowska
Kinga Stuper-Szablewska
Jerzy Nawracała
nr katalogowy: 110067
10.15199/62.2017.10.8
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-4
Walory prozdrowotne masła z mleka krowiego i koziego
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 148174
10.15199/65.2024.4.5
masło z mleka krowiego
masło z mleka koziego
kwasy tłuszczowe
wskaźniki oceny jakości lipidów
butter from cow’s milk
butter from goat’s milk
fatty acids
lipid quality assessment indicators
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-2
Ryby
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 141613
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-2
Ryby
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 141613
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-6
Stop GDA
nr katalogowy: 44525
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-9-10
Oksydacyjne akcenty smakowo-zapachowe w piwach
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 128800
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-4
Dietoprofilkatyka cukrzycy typu 2
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 142515
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-11
Dobrze wysmażone
nr katalogowy: 123644
tłuszcze smażalnicze
stałe tłuszcze zwierzęce i roślinne
olej palmowy
tłuszcze utwardzone
mieszanki tłuszczów
wykorzystanie kulinarne.
frying fats
solid animal and vegetable fats
palm oil
cured fats
mixtures of fats (blends)
culinary use.
AURA 2011-4
Dieta bogata w ryby - korzyści i zagrożenia
Klaudia OLEKSIUK
Marta KUBASIAK
Edyta LETKA
nr katalogowy: 58776
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Selekcja drobnoustrojów zdolnych do usuwania związków odorowych z pomiotu kurzego
BEATA GUTAROWSKAa
SEBASTIAN BOROWSKI
KATARZYNA DURKA
MARIUSZ KORCZYŃSKI
ROMAN KOŁACZ
nr katalogowy: 44478
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-9
Olej godny polecenia
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 47230
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-5
Lotne związki smakowo-zapachowe w polskim maśle
Maria Baranowska
Marika Bielecka
Bogusław Staniewski
Hanna Nowak
nr katalogowy: 105827
10.15199/65.2017.5.4
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-3
Przetwory mięsne wzbogacone w kwasy tłuszczowe omega-3
Joanna Rycielska
Mirosław Słowiński
nr katalogowy: 58463
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-5
Lotne związki smakowo-zapachowe w polskim maśle
Maria Baranowska
Marika Bielecka
Bogusław Staniewski
Hanna Nowak
nr katalogowy: 105827
10.15199/65.2017.5.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-4
Produkty oksyetylenowania o wąskiej dystrybucji homologów
WIESŁAW HRECZUCH
ZBIGNIEW KRASNODĘBSKI
KAZIMIERZ PYŻALSKI
nr katalogowy: 106654
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Kwasy tłuszczowe w handlowych jogurtach dostępnych w Olsztynie
Beata Paszczyk
Elżbieta Tońska
nr katalogowy: 145687
10.15199/65.2023.10.5
jogurt
kwasy tłuszczowe
CLA
kwasy n-3 in-6
hipocholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (DFA)
hipercholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (OFA)
yoghurt
fatty acids
CLA
n-3 and n-6 acids
hypocholesterolemic fatty acids (DFA)
hypercholesterolemic fatty acids (OFA)
AURA 2012-11
WIADOMOŚCI Z INTERNETU
Adam Wieczorek
nr katalogowy: 72203
GOSPODARKA MIĘSNA 2009-12
Otłuszczenie tuszy i skład kwasów tłuszczowych wchodzących w skład lipidów a jakość mięsa
J.D. Wood
M. Enser
A.V. Fisher
G.R. Nute
P.R. Sheard
R.I. Richardson
S.I. Hughes
F.M. Whittington
nr katalogowy: 48691
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-10
Superfoods i pieczywo - dobrana para?
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 101147
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-9
PPG PHENGUARD® 985 – fenolowo-epoksydowa powłoka zbiornikowa klasy premium, która zapewnia odporność chemiczną w rozszerzonym zakresie
nr katalogowy: 139501
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Wartość odżywcza ryb i produktów rybnych
Agnieszka Leszczu-Piankowska
Piotr J. Bykowski
nr katalogowy: 111087
10.15199/65.2017.12.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Technologia pozyskiwania z olejów rybnych kwasów z rodziny omega-3 i zabezpieczenie ich przed zmianami oksydacyjnymi
BOŻENA PATKOWSKA-SOKOŁA*
ZYGMUNT USYDUS
JOANNA SZLINDER-RICHERT
ROBERT BODKOWSKI
nr katalogowy: 49069
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-1
Potencjalne markery biologiczne zaawansowania procesu produkcyjnego szynek surowo dojrzewających
nr katalogowy: 65236
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-10
PPG PHENGUARD® 985 – fenolowo-epoksydowa powłoka zbiornikowa klasy premium, która zapewnia odporność chemiczną w rozszerzonym zakresie
nr katalogowy: 150988
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-7
Ryby - jeść czy nie jeść, oto jest pytanie...
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 106820
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-1
Masło czy margaryna?
Krzysztof Krygier
Artur Mamcarz
Piotr Socha
nr katalogowy: 81742
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ czasu fermentacji gnojowicy świńskiej na wytwarzanie i skład chemiczny biogazu
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Andrzej Myczko
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
nr katalogowy: 122832
10.15199/62.2019.10.5
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-4
Oleje roślinne jako źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Grażyna Cichosz
nr katalogowy: 83155
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-12
Znaczenie orzechów w żywieniu człowieka
Ewa Flaczyk
Joanna Kobus-Cisowska
nr katalogowy: 56227
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-3
Dziczyzna - jako źródło zdrowej żywności (część I)
nr katalogowy: 97362
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-1
Zrównoważone technologie wykorzystanie roślinnych produktów ubocznych
Hanna Kowalska
Agata Marzec
Jolanta Kowalska
Kinga Samborska
Alicja Stelmach
Andrzej Lenart
nr katalogowy: 111724
10.15199/65.2018.1.6
odzyskiwanie składników odżywczych
wzbogacanie żywności
nutrients recovery
natural ingredients
food enrichment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2001-5
Nienasycone żywice poliestrowe modyfikowane poliuretanami
ANNA ŻMIHORSKA-GOTFRYD
nr katalogowy: 28207
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Synthesis of free fatty acids from plant oils rich in trienoic acids. Synteza wolnych kwasów tłuszczowych z olejów roślinnych bogatych w kwasy trienowe
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Hanna Gwardiaka
Dawid Kucharski
Bożena Patkowska-Sokoła
Joana Tylus
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 78586
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-6
Zastosowanie oleju talowego w przemyśle chemicznym
Krzysztof Formela
Józef T. Haponiuk
nr katalogowy: 68513
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
A technology for recovering potassium sulfate(VI) from the biofuel production waste Technologia odzysku siarczanu(VI) potasu z odpadu pochodzącego z produkcji biopaliw
Sylwester Żelazny
Piotr Radomski
Zbigniew Wzorek
Witold Żukowski
nr katalogowy: 101503
10.15199/62.2016.10.10
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-1-2
Skrzydełko czy tuszka?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 118545
gęsina
piersi
uda
podudzia
tłuszcz
pieczenie
potrawy
gęsina
breast
thighs
drumsticks
fat
rosting
dishes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-10
CO NOWEGO w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności
Katarzyna Oleksy
nr katalogowy: 123056
AURA 2020-9
Wiesiołek – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Patrycja Maria STĘPNIAK
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 127930
10.15199/2.2020.9.1
wiesiołek
nasiona
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
evening primrose
seeds
nutritional value
pro-health properties
healing properties
AURA 2020-9
Wiesiołek – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Patrycja Maria STĘPNIAK
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 127930
10.15199/2.2020.9.1
wiesiołek
nasiona
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
evening primrose
seeds
nutritional value
pro-health properties
healing properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-6
Analiza rynku olejów i tłuszczów jako surowców dla przemysłu oleochemicznego
Joanna Guziałowska-Tic
Wiesław Hreczuch
Wilhelm J. Tic
nr katalogowy: 68519
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Wpływ sposobu wytwarzania octanu skrobiowego na jego amylolizę
Tomasz Zięba
Antoni Szumny
Małgorzata Kapelko
nr katalogowy: 58225
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-9
Z zielonych, górskich hal
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 70510
MATERIAŁY BUDOWLANE 2011-10
Wpływ czynników materiałowych i technologicznych na efekt napowietrzenia betonu
Beata Łaźniewska-Piekarczyk
nr katalogowy: 63296
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-1
Czynniki odporności w pożywieniu
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 129966
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ częstości mieszania na skład i produkcję biogazu w fermentatorze
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Andrzej Myczko
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 122833
10.15199/62.2019.10.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-1
Wpływ warunków produkcji fluorku glinowego na uziarnienie wytrącającej się krzemionki odpadowej
JAN BŁASZCZAK
ANDRZEJ KRYSZTAFKIEWICZ
MAREK MAIK
nr katalogowy: 106943
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2010-4
Bez tłuszczu ani rusz
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 51054
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2010-5
Jaja inaczej
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 51615
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Chemiczne właściwości oleju z nasion tytoniu
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
Marta Krajewska
Dariusz Andrejko
Marek Szmigielski
Kazimierz Zawiślak
Paweł Sobczak
Apoloniusz Berbeć
nr katalogowy: 117218
10.15199/62.2018.11.18
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Zmętnienia w piwie – przyczyny powstawania i ich identyfikacja
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 138245
10.15199/64.2022.3.2
piwo
powstawanie zmętnień
identyfikacja zmętnień
polifenole
białka
analizy mikroskopowe
beer
haze formation
haze identification
polyphenols
proteins
microscope analysis
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Zmętnienia w piwie – przyczyny powstawania i ich identyfikacja
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 138245
10.15199/64.2022.3.2
piwo
powstawanie zmętnień
identyfikacja zmętnień
polifenole
białka
analizy mikroskopowe
beer
haze formation
haze identification
polyphenols
proteins
microscope analysis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-10
Innowacyjne dodatki do żywności
nr katalogowy: 71983
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-8-9
Innowacyjne dodatki do żywności
nr katalogowy: 71073
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-5
Innowacyjne dodatki do żywności
nr katalogowy: 67954
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-10
Innowacyjne dodatki do żywności
nr katalogowy: 63166
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-4
Wybrane substancje bioaktywne obecne w ziarnie żyta
Joanna Harasym
nr katalogowy: 90407
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-8
Właściwości i wykorzystanie lnu w piekarstwie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 85831
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-10
Możliwości poprawy wartości odżywczej produktów piekarskich i ciastkarskich
Bohdan Achremowicz
nr katalogowy: 87290
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-7-8
Uczta jogurtowa
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 69662
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-12
Walory smakowe i prozdrowotne mięsa jagnięcego
Elżbieta Głodek
Paulina Duma
nr katalogowy: 102864
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-6
Orzechy ziemne (Arachis hipogea L.) wpływ ogrzewania na ich właściwości
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 106759
10.15199/65.2017.6.8
orzechy ziemne
stabilność oksydacyjna
test Rancimat
lizyna reaktywna
peanuts
oxidative stability
Rancimat test
reactive lysine
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-2
Zanieczyszczenia w żywności przegląd najnowszych zmian prawnych i prac KE oraz EFSA
Iwona Kowalczyk-Andrzejewska
Grażyna Osęka
Marta Zawadka
nr katalogowy: 112316
zanieczyszczenia procesowe
toksyny roślinne
mykotoksyny
alkaloidy
process contaminants
plant toxins
mycotoxins
alkaloids
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-4
Wykorzystanie polisacharydów jako materiałów powłokowych w procesach mikrokapsułkowania
Ewelina Drozińska
Aleksandra Kanclerz
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 119833
10.15199/65.2019.4.5
mikrokapsułkowanie
polisacharydy
błonnik pokarmowy
materiał powłokowy
microencapsulation
polysaccharides
dietary fiber
coating material
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-5
Frakcja neutralna polskiego oleju talowego
CEZARY HEBDA
JÓZEF ORPISZEWSKI
JERZY SZYKUŁA
REINER AICHHOLZ
BALDUR FÓHLISCH
nr katalogowy: 107247
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-10-11
Sięgajmy po nabiał
Bogusław Staniewski
nr katalogowy: 63446
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-9
Lody z dodatkami prozdrowotnymi
Maja Bulwarska
Anna Florowska
nr katalogowy: 62562
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-10
Charakterystyka mikotoksyn
nr katalogowy: 79515
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-3
Coraz zdrowsza wieprzowina
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 97165
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-1
Preparaty enzymatyczne w technologii produkcji wyrobów rybnych
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
Iwona Kasprzyk
nr katalogowy: 89203
10.15199/65.2015.1.4
MATERIAŁY BUDOWLANE 2012-5
Zastosowanie odpadowego PET do wzmacniania betonu
Daniel Wiliński
nr katalogowy: 68090
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Rynek ryb i owoców morza w UE - konsumpcja i wydatki
Piotr J. Bykowski
nr katalogowy: 116666
10.15199/65.2018.10.2
rynek ryb i owoców morza
konsumpcja
seafood market
consumption
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1995-12
Preakcelerowane nienasycone żywice poliestrowe
GRAŻYNA GROSZEK
MARIA SZCZEPANOWSKA
ZBIGNIEW WÓJCIK
nr katalogowy: 43056
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-4
Use of biotechnology and nanotechnology in refinery and petrochemical industries Zastosowanie biotechnologii i nanotechnologii w przemyśle rafineryjnym i petrochemicznym
Sabina Wilkanowicz
nr katalogowy: 105234
10.15199/62.2017.4.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-12
Wysoko obciążone ścieki przemysłowe źródłem biogazu
KRYSTYNA GEMBALA
ANTONI OLESZCZYK
nr katalogowy: 107772
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-12
Zmniejszenie importochłonności procesów produkcyjnych w ZWCh "Elana"
REGINA GÓRKA
nr katalogowy: 107763
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-12
Rozdzielanie alkoholi lanolinowych metodą destylacji molekularnej
ZDZISŁAW KAWAŁA
RYSZARD KRAMKOWSKI
JACEK KAPŁON
JAN CVENGROS
LUBOMIR MALIK
nr katalogowy: 107361
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Biosurfactants in household products Biosurfaktanty w produktach chemii gospodarczej
Beata W. Domagalska
Katarzyna Pytkowska
nr katalogowy: 85673
10.12916/przemchem.2014.1093
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-10
Ryby pod kontrolą
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 86991
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-12
Orzechy charakterystyka technologiczna
Hanna Ciemniewska
Krzysztof Krygier
nr katalogowy: 73465
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-10
Rola drożdży w kształtowaniu walorów organoleptycznych i zdrowotnych wina
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 72044
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-3
Fizjologia pracy
Małgorzata Grochalska
Małgorzata Mądra-Janeda
nr katalogowy: 66392
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Przydatność tłuszczu jako składnika marynat
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 120392
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-11
Awokado wartość żywieniowa
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 94957
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-9
Jak po maśle
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 100605
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-4
Pieczywo pszenżytnio-owsiane, jako alternatywa dla chleba pszennego
Anna Fraś Damian Gołębiewski
Kinga Gołębiewska
Dariusz R. Mańkowski
Danuta Boros
nr katalogowy: 99947
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-5
Mało poznany grzyb pleśniowy Galactomyces geotrichum w wyrobach mlecznych
Anna Grygier
Kamila Myszka
Magdalena Rudzińska
nr katalogowy: 98612
10.15199/65.2016.5.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Recycling used frying fats Recykling tłuszczów posmażalniczych
Wojciech Chwiałkowski
nr katalogowy: 90055
10.15199/62.2015.3.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1997-9
Niepalne nienasycone żywice poliestrowe
Elżbieta Szymańska
Zbigniew K. Brzozowski
nr katalogowy: 43337
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2004-6
Potencjał produkcyjny krajowego chmielarstwa a zapotrzebowanie browarów na surowiec
J. Dwornikiewicz
nr katalogowy: 6822
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Kwasy humusowe. Ekstrakcja, analiza i znaczenie w środowisku oraz metody ich usuwania
nr katalogowy: 122837
10.15199/62.2019.10.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1997-5
Wybrane utwardzalne materiały polimerowe - wdrożenia Instytutu Chemii Przemysłowej
PIOTR PENCZEK
JANUSZ KOZAKIEWICZ
nr katalogowy: 43271
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-8
Synteza nienasyconych żywic poliestrowych w oparciu o odpadowy surowiec stanowiący pozostałość po wydzieleniu tereftalanu dimetylu
BARBARA GAWDZIK
TADEUSZ MATYNIA
EWA ZARĘBSKA
nr katalogowy: 28431
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Hydrotermalny rozkład produktów odpadowych z pozyskiwania oleju rzepakowego. Część I. Makuchy rzepakowe
Hanna Pińkowska
Paweł Wolak
Esther Oliveros
nr katalogowy: 73268
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Wpływ wybranych substancji bioaktywnych na zmienność wytrzymałości mechanicznej filmów wytwarzanych z ich udziałem biokompozytów hydroksypropylometylocelulozy
Jagoda Ambrozik-Hab
Karolina Semeriak
Anna Zimoch
Natalia Ulbin-Figlewicz
Andrzej Jarmoluk
nr katalogowy: 68131
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Usuwanie metali ciężkich ze ścieków galwanizerskich za pomocą jonów siarczkowych wytwarzanych przez bakterie redukujące siarczany
Hanna Jaworowska-Deptuch
Arkadiusz Białek
Arkadiusz Majoch
Zbigniew Ochal
nr katalogowy: 60218
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Algi. Źródło energii i substancji chemicznych
Bartłomiej Igliński
Roman Buczkowski
Grzegorz Piechota
nr katalogowy: 60213
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Physicochemical and biological methods of deodorization. Theoretical and practical aspects Fizykochemiczne i biologiczne metody dezodoryzacji. Aspekty teoretyczne i praktyczne
Magdalena Oleksy
Zbigniew Dobrzański
Katarzyna Matusiak
Sebastian Borowski
Mariusz Korczyński
Beata Gutarowska
nr katalogowy: 95914
10.15199/62.2015.12.36
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Carboxylate platform. Production and use of volatile fatty acids Platforma karboksylowa. Produkcja i wykorzystanie lotnych kwasów tłuszczowych
Joanna Chwiałkowska
Piotr Oleśkowicz-Popiel
nr katalogowy: 97902
10.15199/62.2016.4.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Synthesis of silver-casein nanocomplexes Synteza nanokompleksów srebrowo-kazeinowych
Paweł Pomastowski
Myroslav Sprynsky
Milena Słodowsk
Bogusław Buszewski
nr katalogowy: 99662
10.15199/62.2016.7.29
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Selektywne uwodornienie modelowych <4> nienasyconych ketonów
JACEK KIJEŃSKI
PIOTR WINIAREK
AGNIESZKA MIKOŁAJSKA
nr katalogowy: 28864
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2006-8
Masło czy margaryna
Wojciech Kolanowski
nr katalogowy: 19012
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of moisture, temperature, genotype and sowing dates on protein content and amino acid profile in seeds of Andean lupine Wpływ wilgotności, temperatury, genotypu i terminu siewu na zawartość białka i profil aminokwasów w nasionach łubinu andyjskiego (Lupinus mutabilis Sweet)
Magda Aniołowska
Marta Gas
Andrzej Kotecki
nr katalogowy: 83694
10.12916/przemchem.2014.524
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH