Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 11
Dobrze wysmażone
nr katalogowy: 123644
Streszczenie
Tłuszcze smażalnicze są powszechnie wykorzystywane w przemysłowej produkcji potraw i w gastronomii. Tłuszcze smażalnicze wytwarza się z olejów i tłuszczów roślinnych stałych (tłuszcz palmowy, tłuszcz kokosowy), ewentualnie z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych (smalec). Do smażenia można też stosować tłuszcze utwardzone oraz mieszanki tłuszczów mniej stabilnych ze stabilnymi. Zwrócono uwagę na popularny składnik olejów smażalniczych – tłuszcz palmowy. Powstałe Stowarzyszenie na rzecz Zrównoważonego Przetwórstwa Oleju Palmowego RSPO promuje stosowanie oleju palmowego pochodzącego tylko z certyfikowanych źródeł. W artykule omówiono najważniejsze cechy wybranych tłuszczów smażalniczych. Tłuszcze smażalnicze stosuje się do smażenia frytek, hamburgerów, kurczaków, ryb, placków ziemniaczanych, wyrobów cukierniczych (pączki, faworki) oraz wielu innych (naleśniki, racuchy, smażone warzywa).
Abstract
Frying fats are widely used in industrial food production and gastronomy. Frying fats are produced from solid vegetable oils and fats (palm fat, coconut fat), possibly with the addition of animal fats (lard). It is also possible to use dehydrogenated fats and mixtures of less stable fats with stable ones. Attention has been paid to a popular ingredient of the frying fats – the palm fat. The organization Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) promotes the use of palm oil only from certified sources only. The article discusses the most important features of selected frying fats. Frying fats are used to fry fries, burgers, chickens, fish, potato fritters, confectionery (donuts, favors) and many others (pancakes, fried vegetables).
Słowa kluczowe
tłuszcze smażalnicze
stałe tłuszcze zwierzęce i roślinne
olej palmowy
tłuszcze utwardzone
mieszanki tłuszczów
wykorzystanie kulinarne.
Keywords
frying fats
solid animal and vegetable fats
palm oil
cured fats
mixtures of fats (blends)
culinary use.
Bibliografia
[1] Aniołowska Magda, Hamdy Zahran, Agnieszka Kita. 2016. "The effect of pan frying on thermooxidative stability of refined rapeseed oil and professional blend". Journal of Food Science and Technology 53 (1): 712-720. [2] Basuny Amanuy M., Shaker M. Arafat, Hoda A. Farag, Hanaa M. Soliman. 2016. "Production of mixture more resistance from some vegetable oils for frying process". Natural Science 4 (1): 365-373. [3] Czerwińska Dorota. 2012. "Charakterystyka i zastosowanie frytur". Cukiernictwo 38-40. [4] Farhoosh Reza, Reza E. Kenari, Hashem Poorazrang. 2009. "Frying stability of canola oil blended with palm olein, olive and corn oils". Journal of the American Oil Chemists' Society 86 (1): 71-76. [5] Kita Agnieszka, Agnieszka Tajner-Czopek, Katarzyna Popiela-Kukuś, Ewa Płuciennik. 2011. "Zmiany jakości frytur palmowych podczas smażenia frytek". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 46 (3): 866-870. [6] Kmiecik Dominika, Józef Korczak. 2010. "Tłuszcze smażalnicze - jakość, degradacja termiczna i ochrona". Nauka Przyroda Technologie 4 (2): 1-11. [7] Kowalska Marika, Marek Aljewicz, Ewelina Mroczek, Grażyna Cichosz. 2012. "Olej palmowy - tańsza i zdrowsza alternatywa". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45 (2): 171-180. [8] Kumar M. Maneesh, Sheema Faiza, Sukumar Debnath. 2017. "Status of the bioactive phytoceuticals during deep-fat frying of snack food using nutra- -coconut oil". Journal of Food Science and Technology 54 (11): 3689-3698. [9] Maszewska Magdalena, Anna Florowska, Katarzyna Matysiak, Katarzyna Marciniak-Łukasiak, Elżbieta Dłużewska. 2018. "The study of palm and rapeseed oil stability during frying." Journal of Applied Botany and Food Quality 91, 103-108. [10] Mitek Marta, Krzysztof Leszczyński. 2014. "Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego". Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [11] Rutkowska Jarosława, Anna Żbikowska. 2009. "Analiza składu i jakości tłuszczu z medium i frytek z restauracji typu fast-food, ze szczególnym uwzględnieniem izomerów trans kwasów tłuszczowych." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 43 (4): 1095-1103. [12] Szydłowska Marta. 2013. "Placki ziemniaczane". Warszawa: Wydawnictwo SBM. [13] Tylmann Małgorzata, Angelika Drab-Rybczyńska, Jerzy Kasprzak. 2011. "Tłuszcze smażalnicze w Polsce". Hygeia Public Health 46 (3): 401-403.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123644 "Dobrze wysmażone..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH