Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 12
Walory prozdrowotne przypraw korzennych
Health benefits of spices
10.15199/65.2024.12.7
Bartosz Kulczyński
Andrzej Sidor
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 151921
10.15199/65.2024.12.7
Streszczenie
Rośliny przyprawowe, w tym szczególnie przyprawy korzenne odznaczają się szerokim profilem prozdrowotnym. Przeprowadzone badania naukowe potwierdzają, że regularne ich spożywanie wiąże się z istotnym wpływem na organizm człowiek. Przypisuje się im m.in. zapobieganie chorobom układu krążenia, właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, redukcję stężenia glukozy we krwi na czczo czy działanie gastro-, nefro- i hepatoprotekcyjne. Z tego względu przyprawy korzenne powinny stanowić stały element diety człowieka.
Abstract
Spices are characterized by a wide health-promoting profile. Research confirms that their regular consumption is associated with significant effects on the human body. They are characterized by the prevention of cardiovascular diseases, antioxidant and anti-inflammatory properties, reduction of fasting blood glucose levels, as well as gastro-, nephro- and hepatoprotective effects. For this reason, spices should be a regular component of the human diet.
Słowa kluczowe
Przyprawy korzenne
cynamon
goździki
kardamon
choroby metaboliczne
Keywords
Spices
cinnamon
cloves
cardamom
metabolic diseases
Bibliografia
[1] Abtahi-Eivari S.-H., M. Shokoohi, M. Ghorbani, M. Halimi, H. Hajizadeh, T. Pourlak, J. Bahrami, Z. Ghoreishi. 2021. Effects of hydroalcoholic extracts of cloves (Syzygium aromaticum) on the serum biomarkers, antioxidant status, and histopathological changes of kidneys in diabetic rats. Crescent Journal of Medical and Biological Sciences, 8(4): 269-275. [2] Askari F., B. Rashidkhani & A. Hekmatdoost. (2014). Cinnamon may have therapeutic benefits on lipid profile, liver enzymes, insulin resistance, and high-sensitivity C-reactive protein in nonalcoholic fatty liver disease patients. Nutrition research (New York, N.Y.), 34(2), 143-148. https://doi.org/10.1016/j. nutres.2013.11.005 [3] Bartels E.M., V.N. Folmer, H. Bliddal, R.D. Altman, C. Juhl, S. Tarp, W. Zhang & R. Christensen. 2015. Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Osteoarthritis and cartilage, 23(1), 13-21. https://doi.org/10.1016/j.joca.2014.09.024 [4] Choi J., J. Lee, K. Kim, H.K. Choi, S.A. Lee & H.J. Lee. 2022. Effects of ginger intake on chemotherapy-induced nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. Nutrients, 14(23), 4982. https://doi.org/10.3390/nu14234982 [5] D aneshi-Maskooni M., S.A. Keshavarz, M. Qorbani, S. Mansouri, S.M. Alavian, M. Badri-Fariman, S.A. Jazayeri-Tehrani & G. Sotoudeh. 2018. Green cardamom increases sirtuin-1 and reduces inflammation in overweight or obese patients with non-alcoholic fatty liver disease: a double-blind randomized placebo- controlled clinical trial. Nutrition & metabolism, 15, 63. https://doi.org/10.1186/s12986-018-0297-4 [6] D ehzad M.J., H. Ghalandari, M. Nouri & M. Askarpour. 2023. Antioxidant and anti-inflammatory effects of curcumin/turmeric supplementation in adults: A GR ADE-assessed systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Cytokine, 164, 156144. https://doi.org/10.1016/ j.cyto.2023.156144 [7] Foshati S., M. Poursadeghfard, Z. Heidari & R. Amani. 2023. The effects of ginger supplementation on common gastrointestinal symptoms in patients with relapsing-remitting multiple sclerosis: a double- blind randomized placebo-controlled trial. BMC complementary medicine and therapies, 23(1), 383. https://doi.org/10.1186/s12906-023-04227-x [8] Fusar-Poli L., L. Vozza, A. Gabbiadini, A. Vanella, I. Concas, S. Tinacci, A. Petralia, M.S. Signorelli & E. Aguglia. 2020. Curcumin for depression: a meta-analysis. Critical reviews in food science and nutrition, 60(15), 2643-2653. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1653260 [9] G oyal S.N., C. Sharma, U.B. Mahajan, C.R. Patil, Y.O. Agrawal, S. Kumari, D.S. Arya & S. Ojha. 2015. Protective effects of cardamom in isoproterenol-induced myocardial infarction in rats. International journal of molecular sciences, 16(11), 27457-27469. https://doi.org/10.3390/ijms161126040 [10] Hadi A., M.S. Campbell, B. Hassani, M. Pourmasoumi, A. Salehi-Sahlabadi & S.A. Hosseini. 2020. The effect of cinnamon supplementation on blood pressure in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition ESPEN, 36, 10-16. https://doi.org/10.1016/ j.clnesp.2020.01.002 [11] Hasani H., A. Arab, A. Hadi, M. Pourmasoumi, A. Ghavami & M. Miraghajani. 2019. Does ginger supplementation lower blood pressure? A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytotherapy research : PTR, 33(6), 1639-1647. https://doi.org/10.1002/ptr.6362 [12] Haytowitz D.B., S.A. Bhagwat, R.L. Prior, X. Wu, S.E. Gebhardt, J.M. Holden, J.M. 2007. Oxygen radical absorbance capacity (ORAC) of selected food – 2007. NDL Home Page. Available: http://www.ars.usda. gov/nutrientdata. [13] Heydarian A., N. Tahvilian, H. Shahinfar, S.A. Abbas-Hashemi, R. Daryabeygi-Khotbehsara & N. Aryaeian. 2023. Effect of cardamom consumption on inflammation and blood pressure in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Food science & nutrition, 12(1), 3-12. https:// doi.org/10.1002/fsn3.3738 [14] Hu Y., A.N. Amoah, H. Zhang, R. Fu, Y. Qiu, Y. Cao, Y. Sun, H. Chen, Y. Liu & Q. Lyu. 2022. Effect of ginger in the treatment of nausea and vomiting compared with vitamin B6 and placebo during pregnancy: a meta-analysis. The journal of maternal-fetal & neonatal medicine : the official journal of the European Association of Perinatal Medicine, the Federation of Asia and Oceania Perinatal Societies, the International Society of Perinatal Obstetricians, 35(1), 187-196. https://doi.org/10.1080/14767058.2020.1712714 [15] I wano H., W. Ujita, M. Nishikawa, S. Ishii, H. Inoue & H. Yokota. 2014. Effect of dietary eugenol on xenobiotic metabolism and mediation of UDP-glucuronosyltransferase and cytochrome P450 1A1 expression in rat liver. International journal of food sciences and nutrition, 65(2), 241-244. https://doi.org/10.3109/ 09637486.2013.845650 [16] Jin S.E., M.Y. Lee, I.S. Shin, W.Y. Jeon & H. Ha. 2016. Syzygium aromaticum water extract attenuates ethanol‑induced gastric injury through antioxidant effects in rats. Molecular medicine reports, 14(1), 361-366. https://doi.org/10.3892/mmr.2016.5269 [17] Kareem M.A., S.K. Gadhamsetty, A.H. Shaik, E.M. Prasad & L.D. Kodidhela. 2013. Protective effect of nutmeg aqueous extract against experimentally-induced hepatotoxicity and oxidative stress in rats. Journal of Ayurveda and integrative medicine, 4(4), 216-223. https://doi.org/10.4103/0975-9476.123704 [18] Kou H., L. Huang, M. Jin, Q. He, R. Zhang & J. Ma. 2023. Effect of curcumin on rheumatoid arthritis: a systematic review and meta-analysis. Frontiers in immunology, 14, 1121655. https://doi.org/10.3389/ fimmu.2023.1121655 [19] Kutbi E.H., M.H. Sohouli, S. Fatahi, A. Lari, F. Shidfar, M.M. Aljhdali, F.M. Alhoshan, S.S. Elahi, H.A. Almusa & A. Abu-Zaid. 2022. The beneficial effects of cinnamon among patients with metabolic diseases: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized-controlled trials. Critical reviews in food science and nutrition, 62(22), 6113-6131. https://doi.org/10.1080/10408398.2021.1896473 [20] M ohammad A., E. Falahi, B.N. Mohd Yusof, Z.N. Hanipah, M.R. Sabran, L. Mohamad Yusof & M. Gheitasvand. 2021. The effects of the ginger supplements on inflammatory parameters in type 2 diabetes patients: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Clinical nutrition ESPEN, 46, 66-72. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2021.10.013 [21] M oridpour A.H., Z. Kavyani, S. Khosravi, E. Farmani, M. Daneshvar, V. Musazadeh & A.H. Faghfouri. 2024. The effect of cinnamon supplementation on glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus: An updated systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy research : PTR, 38(1), 117-130. https://doi.org/10.1002/ptr.8026 [22] M orvaridzadeh M., E. Sadeghi, S. Agah, S. Fazelian, M. Rahimlou, F.G. Kern, S. Heshmati, A. Omidi, E. Persad & J. Heshmati. 2021. Effect of ginger (Zingiber officinale) supplementation on oxidative stress parameters: A systematic review and meta-analysis. Journal of food biochemistry, 45(2), e13612. https:// doi.org/10.1111/jfbc.13612 [23] M uthenna P., G. Raghu, P.A. Kumar, M.V. Surekha & G.B. Reddy. 2014. Effect of cinnamon and its procyanidin- B2 enriched fraction on diabetic nephropathy in rats. Chemico-biological interactions, 222, 68-76. https://doi.org/10.1016/j.cbi.2014.08.013 [24] Nocerino R., G. Cecere, M. Micillo, G. De Marco, P. Ferri, M. Russo, G. Bedogni & R. Berni Canani. 2021. Efficacy of ginger as antiemetic in children with acute gastroenteritis: a randomised controlled trial. Alimentary pharmacology & therapeutics, 54(1), 24-31. https://doi.org/10.1111/apt.16404 [25] Pourmasoumi M., A. Hadi, N. Rafie, A. Najafgholizadeh, H. Mohammadi & M.H. Rouhani. 2018. The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology, 43, 28-36. https://doi. org/10.1016/j.phymed.2018.03.043 [26] Pratiwi Y.S., R. Lesmana, H. Goenawan, N. Sylviana, I. Setiawan, V.M. Tarawan, K. Lestari, R. Abdulah, L. Dwipa, A. Purba & U. Supratman. 2018. Nutmeg extract increases skeletal muscle mass in aging rats partly via IGF1-AKT-mTOR pathway and inhibition of autophagy. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2018, 2810840. https://doi.org/10.1155/2018/2810840 [27] R ezaie S., G. Askari, F. Khorvash, M.J. Tarrahi & R. Amani. 2021. Effects of curcumin supplementation on clinical features and inflammation, in migraine patients: A double-blind controlled, placebo randomized clinical trial. International journal of preventive medicine, 12, 161. https://doi.org/10.4103/ijpvm. IJPVM_405_20 [28] Sattar A., A. Abdo, M.N. Mushtaq, I. Anjum & A. Anjum. 2019. Evaluation of gastro-protective activity of myristica fragrans on ethanol-induced ulcer in albino rats. Anais da Academia Brasileira de Ciencias, 91(2), e20181044. https://doi.org/10.1590/0001-3765201920181044 [29] Shishehbor F., M. Rezaeyan Safar, E. Rajaei & M.H. Haghighizadeh. 2018. Cinnamon consumption improves clinical symptoms and inflammatory markers in women with rheumatoid arthritis. Journal of the American College of Nutrition, 1-6. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/07315724. 2018.1460733 [30] Shivappa N., S.E. Steck, T.G. Hurley, J.R. Hussey & J.R. Hébert. 2014. Designing and developing a literature- derived, population-based dietary inflammatory index. Public health nutrition, 17(8), 1689-1696. https://doi.org/10.1017/S1368980013002115 [31] Tian J., B. Feng & Z. Tian. 2022. The effect of curcumin on lipid profile and glycemic status of patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2022, 8278744. https://doi.org/10.1155/2022/8278744 [32] Vallianou N., C. Tsang, M. Taghizadeh, A. Davoodvandi & S. Jafarnejad. 2019. Effect of cinnamon ( Cinnamomum Zeylanicum) supplementation on serum C-reactive protein concentrations: A meta- analysis and systematic review. Complementary therapies in medicine, 42, 271-278. https:// doi.org/10.1016/j.ctim.2018.12.005 [33] Wang Y., H. Yu, X. Zhang, Q. Feng, X. Guo, S. Li, R. Li, D. Chu & Y. Ma. 2017. Evaluation of daily ginger consumption for the prevention of chronic diseases in adults: A cross-sectional study. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 36, 79-84. https://doi.org/10.1016/j.nut.2016.05.009 [34] Xu Y., Q. Yang & X. Wang. 2020. Efficacy of herbal medicine (cinnamon/fennel/ginger) for primary dysmenorrhea: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The Journal of international medical research, 48(6), 300060520936179. https://doi.org/10.1177/0300060520936179 [35] Z arezadeh M., V. Musazadeh, E. Foroumandi, M. Keramati, A. Ostadrahimi & R.A. Mekary. 2023. The effect of cinnamon supplementation on glycemic control in patients with type 2 diabetes or with polycystic ovary syndrome: an umbrella meta-analysis on interventional meta-analyses. Diabetology & metabolic syndrome, 15(1), 127. https://doi.org/10.1186/s13098-023-01057-2 [36] Z eng L., T. Yang, K. Yang, G. Yu, J. Li, W. Xiang & H. Chen. 2022. Curcumin and curcuma longa extract in the treatment of 10 types of autoimmune diseases: A systematic review and meta-analysis of 31 randomized controlled trials. Frontiers in immunology, 13, 896476. https://doi.org/10.3389/fimmu.2022.896476 [37] Z hang X., C. Wang, R. Min, Q. Zhou, Y. Qi & J. Fan. 2024. Cardamom consumption may improve cardiovascular metabolic biomarkers in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition research (New York, N.Y.), 125, 101-112. https://doi.org/10.1016/j.nutres. 2024.03.002 [38] Z hu J., H. Chen, Z. Song, X. Wang & Z. Sun. 2018. Effects ofgGinger (Zingiber officinale Roscoe) on type 2 diabetes mellitus and components of the metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2018, 5692962. https://doi.org/10.1155/2018/5692962
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-12 , nr katalogowy 151921
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH