Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 11
Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii
Bioactive Compounds in Spices and Their Role in Dietotherapy
10.15199/65.2019.11.6
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
Małgorzata Wrzosek
nr katalogowy: 123536
10.15199/65.2019.11.6
Streszczenie
Przyprawy są powszechnie używane zarówno w przetwórstwie żywności, jak i w codziennej diecie. Doniesienia z ostatnich lat wskazują na możliwość zastosowania wybranych przypraw – takich jak kurkuma, cynamon, imbir czy ostra papryka – w prewencji i wspomaganiu leczenia chorób, m.in.: układu pokarmowego, otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia. Możliwość ich zastosowania wynika z prozdrowotnych właściwości związanych z obecnością związków biologicznie czynnych, które warunkują działanie przeciwutleniające, regulujące procesy metaboliczne i przeciwzapalne. W artykule przedstawiono dostępne w literaturze naukowej dane świadczące o zasadności zastosowania wybranych przypraw w dietoterapii chorób cywilizacyjnych.
Abstract
Spices are widely used in both food processing and everyday cooking. Their health-promoting properties result primarily from the presence of biologically active compounds that determine the antioxidant, antiviral and antibacterial effects. Recent studies indicate the possibility of using selected spices, such as turmeric, cinnamon, ginger and hot pepper, in preventing and supporting the treatment of various medical conditions, including obesity, type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and digestive system diseases. Their health-promoting properties result primarily from the presence of biologically active compounds that determine the antioxidant, regulating metabolic processes and antibacterial effects. The article presents data available in the scientific literature proving the legitimacy of the use of selected spices in the dietotherapy of civilization diseases.
Słowa kluczowe
przyprawy
dieta
żywienie
zdrowie
Keywords
spices
diet
nutrition
health
Bibliografia
[1] Ahuja K.D.K., I. Robertson, D. Geraghty, M.J. Ball. 2007. "The effect of 4-week chilli supplementation on metabolic and arterial function in humans". European Journal of Clinical Nutrition 61 (3) : 326-333. [2] Brinkhaus B., C. Hentschel, C. VonKeudell, G. Schindler, M. Lindner, H. Stützer, R. Kohnen, S.N. Willich, W. Lehmacher, E.G. Hahn. 2005. "Herbal medicine with curcuma and fumitory in the treatment of irritable bowel syndrome: A. randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial". Scandinavian Journal of Gastroenterology 40 : 936-943. [3] Bundy R., A.F. Walker, R.W. Middleton, J. Booth. 2014. "Turmeric extract may improve irritable bowel syndrome symptomology in otherwise healthy adults: A. pilot study". Journal of Alternative and Complementary Medicine 10 : 1015-1018. [4] Di Stefano M., E. Miceli, S. Mazzocchi, P. Tana, G.R. Corazza. 2005. "The role of gastric accommodation in the pathophysiology of functional dyspepsia". European Review for Medical and Pharmacological Sciences 9 : 23-28. [5] Driscoll K.S., A. Appathurai, M. Jois, J.E. Radcliffe. 2018. "Effects of herbs and spices on blood pressure: a systematic literature review of randomised controlled trials". Journal of Hypertension 37 (4) : 671-679. [6] Farhood B., K. Mortezaee, N.H. Goradel, N. Khanlarkhani, E. Salehi, M.S. Nashtaei, M. Najafi, A. Sahebkar. 2018. "Curcumin as an anti-inflammatory agent: Implications to radiotherapy and chemotherapy". Journal of Cellular Physiology 1 (13) : 1-13. [7] Fifi A.C., C.H. Axelrod, P. Chakraborty, M. Saps. 2018. "Herbs and Spices in the Treatment of Functional Gastrointestinal Disorders: A Review of Clinical Trials". Nutrients 10 (11) : 1715. [8] Hu M.L., C.K. Rayner, K.L. Wu, S.K. Chuah, WC. Tai, Y.P. Chou, Y.C. Chiu, W.K. Chiu, T.H. Hu. 2011. "Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia". World Journal of Gastroenterology 17: 105-110. [9] Jarosz M. 2016. "Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej". Żywienie Człowieka i Metabolizm XLIII (2) : 77-84. [10] Jiang T.A. 2019. "Health Benefits of Culinary Herbs and Spices". Journal of AOAC International102 (2) : 395-411. [11] Lv J., L. Qi, C. Yu , L. Yang, Y. Guo, Y. Chen, Z. Bian, D. Sun, J. Du, P. Ge, Z. Tang, W. Hou, Y. Li, J. Chen, Z. Chen, L. Li. 2015. "Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study" BMJ 351: 3942. [12] Lazzini S., W. Polinelli, A. Riva, P. Morazzoni, E. Bombardelli. 2016. "The effect of ginger (Zingiberofficinalis) and artichoke (Cynara cardunculus) extract supplementation on gastric motility: A pilot randomized study in healthy volunteers". European Review for Medical and Pharmacological Sciences 20 : 146-149. [13] Na L.X., Y. Li, H.Z. Pan, X.L. Zhou, D.J. Sun, M. Meng, X.X. Li, C.H. Sun. 2012. "Curcuminoids exert glucose- lowering effect in type 2 diabetes by decreasing serum free fatty acids: a double-blind, placebo- -controlled trial". Molecular Nutrition & Food Research 56 : 1-9. [14] Medagama A.B. 2015. "The glycaemic outcomes of Cinnamon, a review of the experimental evidence and clinical trials". Nutrition Journal 14 : 108. [15] Namazi N., K. Khodamoradi, S.P. Khamechi, J. Heshmati, M.H Ayati, B. Larijani. 2019. "The impact of Cinnamon on anthropometric indices and glycemic status in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of clinical trial". Complementary Therapies in Medicine 43 : 92-101. [16] Newerli-Guz J. 2017. "Analiza rynku przypraw w Polsce". Marketing i Zarządzanie 2 (48) : 167-175. [17] Ng Q.X., A.Y.S. Soh, W. Loke, N. Venkatanarayanan, D.Y. Lim, W.S. Yeo. 2018. "A Meta-Analysis of the Clinical Use of Curcumin for Irritable Bowel Syndrome (IBS)". Journal of Clinical Medicine 7 (10) : 298. [18] Nikkhah Bodagh M., I. Maleki, A. Hekmatdoost. 2018. "Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials". Food Science & Nutrition 7 (1) : 96-108. [19] Panahi Y., N. Khalili, E. Sahebi, S. Namazi, M.S. Karimian, M. Majeed, A. Sahebkar. 2017. "Antioxidant effects of curcuminoids in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized controlled trial". Inflammopharmacology 25 (1) : 25-31. [20] Qin, Y., L. Ran, J. Wang, L. Yu, H.D. Lang, X.L. Wang, J. Zhu. 2017. "Capsaicin Supplementation Improved Risk Factors of Coronary Heart Disease in Individuals with Low HDL-C Levels". Nutrients 9 (9) : 1037. [21] Sahebkar A. 2014. "Are curcuminoids effective c-reactive protein-lowering agents in clinical practice? Evidence from a meta-analysis". Phytotherapy Research 28 : 633-642. [22] Van Tilburg M.A., O.S. Palsson, Y. Ringel, W.E. Whitehead. 2014. "Is ginger effective for the treatment of irritable bowel syndrome? A double blind randomized controlled pilot trial". Complementary Therapies in Medicine 22 : 17-20. [23] Whiting S., E.J. Derbyshire, B. Tiwari. 2014. "Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data". Appetite 73 : 18-188. [24] Yuki M., Y. Komazawa, Y. Kobayashi, M. Kusunoki, Y. Takahashi, S. Nakashima, G. Uno, I. Ikuma, T. Shizuku, Y. Kinoshita. 2015. "Effects of Daikenchuto on abdominal bloating accompanied by chronic constipation: A prospective, single-center randomized open trial". Current Therapeutic Research, Clinical and Experimental 77 : 58-62. [25] Zhu J., H. Chen, Z. Song, X. Wang, Z. Sun. 2018. "Effects of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) on Type 2 Diabetes Mellitus and Components of the Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta- -Analysis of Randomized Controlled Trials". Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Journal 9: 5692962.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123536 "Związki bioaktywne w przy..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH