Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-11
Dobrze wysmażone
nr katalogowy: 123644
tłuszcze smażalnicze
stałe tłuszcze zwierzęce i roślinne
olej palmowy
tłuszcze utwardzone
mieszanki tłuszczów
wykorzystanie kulinarne.
frying fats
solid animal and vegetable fats
palm oil
cured fats
mixtures of fats (blends)
culinary use.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-9
Międzynarodowe spotkanie branży tłuszczowo-olejarskiej w Monachium
nr katalogowy: 29758
GOSPODARKA MIĘSNA 2007-9
Spotkanie międzynarodowej branży tłuszczowo-olejarskiej w Monachium
nr katalogowy: 29840
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-11
Sekrety frytury
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 110314
smażenie
tłuszcz
stabilność termiczna
tłuszcze smażalnicze
stałe tłuszcze roślinne
tłuszcze utwardzone
mieszanki
frying
fat
thermal stability
frying fat
solid vegetable fats
dehydrogenated fats
blend
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-9
Innovative lead-free UV-cured paint coatings for decorating utility glass
EWA LANGER
MAŁGORZATA ZUBIELEWICZ
GRAŻYNA KAMIŃSKA-BACH
SEBASTIAN JURCZYK
TERESA BAŃCER
ANDRZEJ ZIÓŁKOWSKI
nr katalogowy: 144983
10.15199/40.2023.9.1
UV-cured paints
glass painting
adhesion to glass
farby utwardzane UV
malowanie szkła
przyczepność do szkła
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-9
Innovative lead-free UV-cured paint coatings for decorating utility glass
EWA LANGER
MAŁGORZATA ZUBIELEWICZ
GRAŻYNA KAMIŃSKA-BACH
SEBASTIAN JURCZYK
TERESA BAŃCER
ANDRZEJ ZIÓŁKOWSKI
nr katalogowy: 144983
10.15199/40.2023.9.1
UV-cured paints
glass painting
adhesion to glass
farby utwardzane UV
malowanie szkła
przyczepność do szkła
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-4
Alternatywne metody modyfikacji tłuszczów jadalnych
Iwona Szymańska
Laura Przybyszewska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 126048
10.15199/65.2020.4.3
tłuszcze jadalne
strukturyzacja
frakcjonowanie
przeestryfikowanie enzymatyczne
oleożelacja
edible fats
structuring
fractionation
enzymatic transesterification
oleogelation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-1
Produkcyjne i poprodukcyjne kształtowanie barwy wędlin surowych dojrzewających
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 130134
barwa wędlin surowych dojrzewających
barwniki hemowe
przemiany barwników hemowych
wybarwienie peklownicze
wędzenie
dojrzewanie
aged raw cured meats colour
heme pigments
heme pigments changes
cured meat colour
smoking
aging
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-6
Badania jakości utwardzonych rękawów CIPP
Andrzej Kolonko
nr katalogowy: 36270
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2007-5
VOC free Waterborne epoxy dispersions and emulsions for ambient cured coatings
TOINE DINNISSEN
nr katalogowy: 26032
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-5
Wpływ wielkości uszkodzeń rurociągów na możliwość zastosowania wewnętrznych wykładzin naprawczych typu CIPP
Tomasz Abel
Remigiusz Gut
Wiktor Jasiński
nr katalogowy: 143371
10.15199/33.2023.05.12
renowacja rurociągów
technologie bezwykopowe
CIPP
sztywność obwodowa
pipeline renovation
trenchless technologies
CIPP
ring stiffness.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-5
Wpływ wielkości uszkodzeń rurociągów na możliwość zastosowania wewnętrznych wykładzin naprawczych typu CIPP
Tomasz Abel
Remigiusz Gut
Wiktor Jasiński
nr katalogowy: 143371
10.15199/33.2023.05.12
renowacja rurociągów
technologie bezwykopowe
CIPP
sztywność obwodowa
pipeline renovation
trenchless technologies
CIPP
ring stiffness.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-5
Wpływ wielkości uszkodzeń rurociągów na możliwość zastosowania wewnętrznych wykładzin naprawczych typu CIPP
Tomasz Abel
Remigiusz Gut
Wiktor Jasiński
nr katalogowy: 143371
10.15199/33.2023.05.12
renowacja rurociągów
technologie bezwykopowe
CIPP
sztywność obwodowa
pipeline renovation
trenchless technologies
CIPP
ring stiffness.
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-4
Quantitative description of the microstructure of microwave cured urea-nitrile-urethanes
JOANNA RYSZKOWSKA
nr katalogowy: 37795
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-3
Dieta śródziemnomorska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 136717
dieta śródziemnomorska
zdrowie
właściwości prozdrowotne
Mediterranean diet
health
health-promoting properties
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-3
Dieta śródziemnomorska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 136717
dieta śródziemnomorska
zdrowie
właściwości prozdrowotne
Mediterranean diet
health
health-promoting properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Studies on compression strength of photoreactive composite fillings cured with visible light Badania wytrzymałości na ściskanie fotoreaktywnych wypełnień stomatologicznych utwardzanych światłem widzialnym
Waldemar Świderski
Zbigniew Czech
Piotr Malara
nr katalogowy: 88693
10.12916/przemchem.2014.2214
OPAKOWANIE 2009-7
Papiery tłuszczoszczelne
Ewa Drzewińska
nr katalogowy: 45841
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Przydatność tłuszczu jako składnika marynat
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 120392
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Recycling used frying fats Recykling tłuszczów posmażalniczych
Wojciech Chwiałkowski
nr katalogowy: 90055
10.15199/62.2015.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Antyutleniacze jako dodatki do karmy zwierząt mięsożernych
Hanna Bis-Wencel
Agnieszka Z. Rowicka
nr katalogowy: 59845
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-2
Study on properties of amine-cured glycidylsiloxane coatings Badanie właściwości utwardzanych aminami powłok z żywic glicydylosiloksanowych
Edwin Makarewicza
Piotr Cysewski
Tomasz Jeliński
Hieronim Maciejewski
Iryna Shyychuk
nr katalogowy: 89492
10.15199/62.2015.2.5
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-2
Renowacja obiektów podziemnej infrastruktury komunikacyjnej metodą CIPP w aspekcie zasad zrównoważonego rozwoju
Adam Wysokowski
nr katalogowy: 136269
10.15199/33.2022.02.06
renowacja infrastruktury podziemnej
technologie CIPP
ekologia
efektywność ekonomiczna
obiekty inżynierskie.
rehabilitation of underground infrastructure
CIPP technologies
ecology
economic efficiency
engineering structures.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-2
Renowacja obiektów podziemnej infrastruktury komunikacyjnej metodą CIPP w aspekcie zasad zrównoważonego rozwoju
Adam Wysokowski
nr katalogowy: 136269
10.15199/33.2022.02.06
renowacja infrastruktury podziemnej
technologie CIPP
ekologia
efektywność ekonomiczna
obiekty inżynierskie.
rehabilitation of underground infrastructure
CIPP technologies
ecology
economic efficiency
engineering structures.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-7
Nowe procesy rafineryjne w badaniach Instytutu Nafty i Gazu. Informacja techniczna
ŁUKASZ JĘCZMIONEK
JAN LUBOWICZ
nr katalogowy: 45384
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-1a
Właściwości elektryczne kompozycji epoksydowej sieciowanej cieczami jonowymi
Bożena BITTNER
Rafał J. WRÓBEL
Jan BURSA
Eugeniusz MILCHERT
nr katalogowy: 74167
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-5
Radiation-cured coating materials
MACIEJ UMIŃSKI
nr katalogowy: 148644
10.15199/40.2024.5.2
radiation curing
water-based radiation curing systems
UV/EB cured coatings
radical mechanism
cationic mechanism
anionic mechanism
sieciowanie radiacyjne
wodne systemy sieciowane radiacyjnie
powłoki sieciowane UV/EB
mechanizm utwardzania rodnikowego
mechanizm kationowy
mechanizm anionowy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Studies on temperature changes during polymerization of light-cured dental composite materials Badanie zmian temperatury podczas polimeryzacji światłoutwardzalnych dentystycznych materiałów kompozytowych
Waldemar Świderski
Piotr Malara
Jolanta Świderska
Zbigniew Czech
nr katalogowy: 105752
10.15199/62.2017.5.40
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-3
Barwa peklowanych przetworów mięsnych
nr katalogowy: 112885
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Use of alizarin dye in spectrophotometric detection of residual amine in cured epoxy polymer Zastosowanie alizaryny do spektrofotometrycznego oznaczania niezwiązanej ilości aminy w utwardzonym polimerze epoksydowym
Tomasz Jeliński
Piotr Cysewski
nr katalogowy: 82925
10.12916/przemchem.2014.326
CHŁODNICTWO 2012-11
Stabilność barwy przetworów mięsnych peklowanych bez azotanów
Anna Bagnowska
Lucjan Krala
nr katalogowy: 72834
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-6
Lotne składniki w szynce surowo dojrzewającej "Serrano" poddanej ciśnieniowaniu
nr katalogowy: 60580
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-5
Radiation-cured coating materials
MACIEJ UMIŃSKI
nr katalogowy: 148644
10.15199/40.2024.5.2
radiation curing
water-based radiation curing systems
UV/EB cured coatings
radical mechanism
cationic mechanism
anionic mechanism
sieciowanie radiacyjne
wodne systemy sieciowane radiacyjnie
powłoki sieciowane UV/EB
mechanizm utwardzania rodnikowego
mechanizm kationowy
mechanizm anionowy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-12
Otrzymywanie ekstraktów olejowych z nasion owoców jagodowych z wykorzystaniem CO2 w warunkach nadkrytycznych
EDWARD RÓJ
AGNIESZKA DOBRZYŃSKA-INGER
DOROTA KOSTRZEWA
KRZYSZTOF KOŁODZIEJCZYK
MICHAŁ SÓJKA
BOGUSŁAW KRÓL
ARTUR MISZCZAK
JAROSŁAW MARKOWSKI
nr katalogowy: 48415
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-12
Rozwój technologii wytwarzania katalizatorów przemysłowych w Instytucie Nawozów Sztucznych w Puławach – 50 lat doświadczeń
ANDRZEJ GOŁĘBIOWSKI
PAWEŁ KOWALIK
KAZIMIERZ STOŁECKI
RYSZARD NAROWSKI
JANUSZ KRUK
URSZULA PROKOP
ZOFIA MORDECKA
MAREK DMOCH
JERZY JESIOŁOWSKI
ZYGMUNT ŚPIEWAK
nr katalogowy: 48408
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-1
Potencjalne markery biologiczne zaawansowania procesu produkcyjnego szynek surowo dojrzewających
nr katalogowy: 65236
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2021-4
Moduł Younga kompozytu wzmacnianego włóknami węglowymi w podwyższonej temperaturze
Robert Szczepaniak
Paweł Przybyłek
Andrzej Komorek
Przemysław Sapiński
Artur Rowicki
Sławomir Tkaczuk
Andrzej Rypulak
Sebastian Stabryn
nr katalogowy: 135281
10.15199/160.2021.4.5
próba rozciągania
kompozyt ze wzmocnieniem węglowym
moduł Younga
wytrzymałość statyczna
tensile test
CFRP
Young’s modulus
static strength
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2021-4
Moduł Younga kompozytu wzmacnianego włóknami węglowymi w podwyższonej temperaturze
Robert Szczepaniak
Paweł Przybyłek
Andrzej Komorek
Przemysław Sapiński
Artur Rowicki
Sławomir Tkaczuk
Andrzej Rypulak
Sebastian Stabryn
nr katalogowy: 135281
10.15199/160.2021.4.5
próba rozciągania
kompozyt ze wzmocnieniem węglowym
moduł Younga
wytrzymałość statyczna
tensile test
CFRP
Young’s modulus
static strength
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Bioaktywne produkty proteolizy białek mięśniowych
Joanna Stadnik
Paulina Kęska
nr katalogowy: 112861
10.15199/65.2018.3.8
peptydy
aminokwasy
aminy biogenne
LAB
peptides
amino acids
biogenic amines
LAB
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-1
Analiza możliwości zastosowania metody rękawa CIPP oraz technologii nawojowej do renowacji fragmentu kanalizacji deszczowej
Adrianna Gawrylak
Beata Kowalska
nr katalogowy: 135878
10.15199/17.2022.1.3
bezwykopowa renowacja
wykładzina CIPP
technologie nawojowe
trenchless rehabilitation
CIPP technology
Spiral-wound pipe lining technologies
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Wpływ wybranych depresatorów na temperaturę zablokowania zimnego filtra dla estrów metylowych z procesów transestryfikacji odpadowych tłuszczów roślinnych i zwierzęcych
Damian Marcinkowski
Beata Rukowicz
Wojciech Golimowski
Mirosław Czechlowski
Paweł Krzaczek*
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 109328
10.15199/62.2017.9.22
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-12
Wartość odżywcza szynki surowo dojrzewającej i jej znaczenie w prawidłowej diecie
nr katalogowy: 64458
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-6
UV-curable coatings – environment-friendly solution for sustainable protection of metal substrates
BARTOSZ KOPYCIŃSKI
EWA LANGER
nr katalogowy: 143568
10.15199/40.2023.6.1
protective coatings on metal
UV-curable varnishes
green chemistry
powłoki ochronne na metal
lakiery utwardzane promieniowaniem UV
zielona chemia
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-5
Mikrokapsułkowanie składników żywności aspekty technologiczne i żywieniowe
Aleksandra Purkiewicz
Joanna Ciborska
nr katalogowy: 126515
10.15199/65.2020.5.3
mikrokapsułkowanie
składniki żywności
technologia
żywienie
microencapsulation
food ingredients
technology
nutrition
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Kinetic studies on water sorption on some chemically cured acrylic resin Kinetyczne badania sorpcji wody w chemicznie utwardzanych żywicach akrylanowych
Mariusz Pryliński
Michał Kochanowski
Karolina Karońska
Agata Prylińska-Czyżewska
Bogumiła A. Frączakc
Paweł Piotrowski
nr katalogowy: 85688
10.12916/przemchem.2014.1155
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-9
Światłoutwardzalne uretanoakrylowe materiały hybrydowe zawierające oktametakryloksypropylooktasilseskwioksan
Agnieszka Marcinkowska
Ewa Andrzejewska
Dawid Prządka
Anna Zgrzeba
nr katalogowy: 70945
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Kinetic studies on water sorption on some composite materials used for fixed dentures Badania kinetyczne sorpcji wody w żywicach kompozytowych służących do wykonawstwa protez stałych
Agata Prylińska-Czyżewska
Mariusz Pryliński
Karolina Karońska
Michał Kochanowski
Monika Łysakowska
nr katalogowy: 100405
10.15199/62.2016.8.42
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Effects of nanofillers on hardness and adhesion of urethane acrylates coatings Wpływ nanocząstek na twardość i adhezję powłok uretanoakrylanowych
Paulina Bednarczyk
Adrian K. Antosik
Zbigniew Czech
nr katalogowy: 98954
10.15199/62.2016.6.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-1
Effect of the dye amount on physical properties of silicone pressure sensitive adhesives Wpływ ilości barwnika na fizyczne właściwości silikonowych klejów samoprzylepnych
Adrian K. Antosik
Zbigniew Czech
nr katalogowy: 88956
10.15199/62.2015.1.3
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-6
UV-curable coatings – environment-friendly solution for sustainable protection of metal substrates
BARTOSZ KOPYCIŃSKI
EWA LANGER
nr katalogowy: 143568
10.15199/40.2023.6.1
protective coatings on metal
UV-curable varnishes
green chemistry
powłoki ochronne na metal
lakiery utwardzane promieniowaniem UV
zielona chemia
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-2
Wpływ urządzeń drukujących i czasu postpolimeryzacji na właściwości mechaniczne i tribologiczne materiałów światłoutwardzalnych stosowanych w technologii druku 3D DLP
Andrzej Snarski-Adamski
Daniel Pieniak
Zbigniew Krzysiak
Remigiusz Michalczewski
Marcel Firlej
nr katalogowy: 147411
10.15199/62.2024.2.13
wydruk 3D DLP
twardość instrumentalna
odporność na zużycie
DLP 3D printing
instrumental hardness
wear resistance
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Effect of the kaolin nanoparticles on physical properties of silicone pressure-sensitive adhesives Wpływ nanocząstek kaolinu na fizyczne właściwości silikonowych klejów samoprzylepnych
Adrian K. Antosik
Paulina Bednarczyk
Zbigniew Czech
nr katalogowy: 99640
10.15199/62.2016.7.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-1
Wykorzystanie zamienników tłuszczu w produktach spożywczych
Danuta Górecka
Marzanna Hęś
Anna Jędrusek-Golińska
nr katalogowy: 124486
10.15199/65.2020.1.3
zamienniki tłuszczu
podział
zastosowanie zamienników tłuszczu
fat replacements
division
use of fat substitutes
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-11
Ciecze jonowe jako przyspieszacze wulkanizacji elastomerów
MAGDALENA MACIEJEWSKA
MARIAN ZABORSKI
ROKSANA KORDALA
FILIP WALKIEWICZ
nr katalogowy: 55574
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-6
Prozdrowotne działanie produktów spożywczych z całych ziaren
Bohdan Achremowicz
Joanna Kaszuba
Adam P. Kuczyński
nr katalogowy: 102721
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Spożycie żywności w gospodarstwach domowych w Polsce
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 134734
10.15199/65.2021.11.1
dochody
wydatki
spożycie żywności
gospodarstwa domowe
zalecenia żywieniowe
incomes
expenditures
food consumption
households
dietary recommendations
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Spożycie żywności w gospodarstwach domowych w Polsce
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 134734
10.15199/65.2021.11.1
dochody
wydatki
spożycie żywności
gospodarstwa domowe
zalecenia żywieniowe
incomes
expenditures
food consumption
households
dietary recommendations
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Spożycie żywności w gospodarstwach domowych w Polsce
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 134734
10.15199/65.2021.11.1
dochody
wydatki
spożycie żywności
gospodarstwa domowe
zalecenia żywieniowe
incomes
expenditures
food consumption
households
dietary recommendations
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Spożycie żywności w gospodarstwach domowych w Polsce
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 134734
10.15199/65.2021.11.1
dochody
wydatki
spożycie żywności
gospodarstwa domowe
zalecenia żywieniowe
incomes
expenditures
food consumption
households
dietary recommendations
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Jakość i bezpieczeństwo surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 141628
10.15199/65.2023.1.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
czynniki jakości
fermented sausages
ripening
quality factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Jakość i bezpieczeństwo surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 141628
10.15199/65.2023.1.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
czynniki jakości
fermented sausages
ripening
quality factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Jakość i bezpieczeństwo surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 141628
10.15199/65.2023.1.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
czynniki jakości
fermented sausages
ripening
quality factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Jakość i bezpieczeństwo surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 141628
10.15199/65.2023.1.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
czynniki jakości
fermented sausages
ripening
quality factors
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Epoxy nanocomposites modified with a condensation polyurethane Nanokompozyty epoksydowe modyfikowane poliuretanem kondensacyjnym
Anita Białkowskaa
Mohamed Bakar
Marta Lenartowicz
nr katalogowy: 86115
10.12916/przemchem.2014.1422
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-9
Wpływ całkowitej zawartości sadzy na właściwości mieszanin SBR/dewulkanizat
Krzysztof Formelaa
Karolina Kołacka
Przemysław Stankkewicz
Józef Haponiuk
Andrzej Stasiek
nr katalogowy: 70923
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-8
Uniepalnianie chemoutwardzalnych materiałów polimerowych metodą modyfikacji bezhalogenowej
Ewa Kicko-Walczak
Grażyna Rymarz
nr katalogowy: 70083
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-8
Mieszalnik z przekładnią planetarną dla kompozytów światłoutwardzalnychMieszalnik z przekładnią planetarną dla kompozytów światłoutwardzalnych
Marek Boryga
Andrzej Graboś
Wojciech Fidut
Grzegorz Kalbarczyk
Andrzej Stasiek
Janusz Dzwonkowski
nr katalogowy: 70076
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Wpływ surfaktantów oraz cieczy jonowych na właściwości uwodornionego kauczuku butadienowo-akrylonitrylowego zawierającego koagenty sieciowania
Alicja Krzywania-Kaliszewska
Magdalena Maciejewska
Marian Zaborski
nr katalogowy: 68166
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-11
Crosslinking and properties of chloroprene rubber and partially hydrogenated acrylonitrile-butadiene rubber blends. Sieciowanie i właściwości mieszanin kauczuku chloroprenowego z częściowo uwodornionym kauczukiem butadienowo-akrylonitrylowym
Paulina Dmowska
Władysław M. Rzymski
Kinga Bociong
nr katalogowy: 80444
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Epoxy resin modified with ionic liquids as supports of novel catalysts for hydrosilylation. Żywice epoksydowe modyfikowane cieczami jonowymi jako nowe nośniki katalizatorów hydrosililowania
Karolina Wąsikowska
Natalia Bączek
Paulina Dmowska
Krzysztof Strzelec
Bartosz Markiewicz
nr katalogowy: 79436
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Inteligentne materiały elastomerowe o właściwościach magnetycznych
Marcin Masłowski
Marian Zaborski
nr katalogowy: 58224
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-12
Wpływ budowy sieci przestrzennej kauczuku nitrylowego na właściwości termiczne i palność jego nanokompozytów
AGNIESZKA KUCHARSKA-JASTRZĄBEK
GRAŻYNA JANOWSKA
nr katalogowy: 56291
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-11
Wpływ cieczy jonowych na właściwości kompozytów elastomerowych, zawierających napełniacz warstwowy
ANNA LASKOWSKA
MAGDALENA LIPIŃSKA
MARIAN ZABORSKI
JOLANTA SOKOŁOWSKA
nr katalogowy: 55572
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
Use of infrared spectroscopy to assess the crosslinking of metal-polymer composites Zastosowanie spektroskopii w podczerwieni do oceny usieciowania kompozytów metalopolimerowych
Zbigniew Pawelec
Elżbieta Siwiec
nr katalogowy: 96171
10.15199/62.2016.1.8
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-5
Europejskie działania w zakresie reformulacji produktów żywnościowych na przykładzie mięsa i przetworów mięsnych
Halina Makała
nr katalogowy: 114010
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-6
Analiza rynku olejów i tłuszczów jako surowców dla przemysłu oleochemicznego
Joanna Guziałowska-Tic
Wiesław Hreczuch
Wilhelm J. Tic
nr katalogowy: 68519
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Fizykochemiczne właściwości twardych odpadów rybnych oraz możliwości ich wykorzystania dla celów nutraceutycznych i biomedycznych
Zbigniew Dobrzański
Fabiola Bubel
Katarzyna Chojnacka
Piotr J. Bykowski
Janusz Bolanowski
Tadeusz Trziszka
nr katalogowy: 68147
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
TECHNOLOGIA PRODUKCJI KARMY DLA PSÓW – wpływ procesu ekstruzji na składniki pokarmowe diety
Monika Bogusławska-Tryk
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 144003
pies
karma
ekstruzja
składniki pokarmowe
dog
food
extrusion
nutrients
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
TECHNOLOGIA PRODUKCJI KARMY DLA PSÓW – wpływ procesu ekstruzji na składniki pokarmowe diety
Monika Bogusławska-Tryk
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 144003
pies
karma
ekstruzja
składniki pokarmowe
dog
food
extrusion
nutrients
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Izolowanie fosfolipidów z liofilizowanych żółtek jaj kurzych
WITOLD GŁADKOWSKI
GRZEGORZ KIEŁBOWICZ
ANNA CHOJNACKA
BARTŁOMIEJ PISARSKI
CZESŁAW WAWRZEŃCZYK
nr katalogowy: 51335
CHŁODNICTWO 2017-1-2
Wpływ parametrów przechowywania na dynamikę zmian liczby kwasowej i nadtlenkowej oleju rzepakowego i lnianego
Aneta Ocieczek
Katarzyna Kłopotek
nr katalogowy: 104208
10.15199/8.2017.1-2.3
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-9
Determination of Water added in Raw Milk using Interdigital Capacitor Sensor
Songgrod Phimphisan
Worawat Sa-ngiamvibool
nr katalogowy: 93289
10.15199/48.2015.09.65
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-1
Problem styrenu w żywicach stosowanych w rękawach CIPP
Andrzej Kolonko
nr katalogowy: 81843
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Photopolymerization efficiency and some properties of light-curable dental composites Efektywność fotopolimeryzacji oraz wybrane właściwości światłoutwardzalnych kompozytów stomatologicznych
Kinga Bocionga
Joanna Kleczewska
Jerzy Sokołowski
nr katalogowy: 84196
10.12916/przemchem.2014.779
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Study on solubility of dicyanodiamide in oligoestrodiols in the presence of organic dispersants Badanie rozpuszczalności dicyjanodiamidu w oligoestrodiolach w obecności dyspergatorów organicznych
Agnieszka Kiersnowska
Wojciech Fabianowski
nr katalogowy: 86108
10.12916/przemchem.2014.1386
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Badania wpływu konstrukcji układu uplastyczniającego oraz prędkości obrotowej ślimaków na jakość dewulkanizatów otrzymanych metodą ciągłą
Krzysztof Formela
Magdalena Cysewska
Józef T. Haponiuk
Andrzej Stasiek
nr katalogowy: 73270
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-9
Wpływ dodatku dikwasu zawierającego ugrupowania imidowe na wybrane właściwości żywicy epoksydowej
Maria Wilczek
Małgorzata Okulska-Bożek
Grzegorz Cieślak
nr katalogowy: 70920
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-2
Nowe ekologiczne modyfikacje ogniochronne materiałów epoksydowych utworzone z Epidianu 5
Marzena Półka
Aneta Łukaszek-Chmielewska
Daniel Małozięć
nr katalogowy: 65837
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-7
Synteza i właściwości nienasyconych żywic poliestrowych o zredukowanej emisji monomerów sieciujących
Jerzy Księżopolski
Tomasz Matynia
nr katalogowy: 69479
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-6
Surowce do produkcji sieciowanych radiacyjnie izolacji w przewodach i kablach elektrycznych
Grażyna Przybytniak
Andrzej Nowicki
Krzysztof Mirkowski
Zbigniew Zimek
nr katalogowy: 68518
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-4
Nowe atramenty w druku natryskowym
Svitlana Khadzhynova
nr katalogowy: 67185
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-4
Ghosting mechaniczny
Jan Kowalczyk
nr katalogowy: 76077
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-4
New polyester matrices with reduced flammability for the production of the innovative pipe-lines. Nowe spoiwa poliestrowe o ograniczonej palności do produkcji nowoczesnych systemów rurowych
Ewa Kicko-Walczak
Grażyna Rymarz
Izabela Gajlewicz
nr katalogowy: 75922
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-12
Wpływ pigmentów ftalocyjaninowych na właściwości kauczuku butadienowego
AGNIESZKA PAJĄK
GRAŻYNA JANOWSKA
WOJCIECH CZAJKOWSKI
AGNIESZKA KUCHARSKA-JASTRZĄBEK
nr katalogowy: 56292
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-12
Tribologiczne badania termoutwardzalnych kompozytów proszkowych do zastosowań ciernych
WOJCIECH ŻUROWSKI
nr katalogowy: 56290
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-5
Syntetyczne osłonki w technologii wyrobów wędliniarskich
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 126413
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Self-lubricating epoxide composites Kompozyty epoksydowe o właściwościach samosmarujących
Jolanta Drabik
Bartłomiej Bereska
Jolanta Iłowska
Agnieszka Bereska
Rafał Kozdrach
Marek Wolszczak
nr katalogowy: 95902
10.15199/62.2015.12.24
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Material design of composite with glass-reinforced polyester waste Projektowanie materiałowe kompozytu z odpadami poliestrowo-szklanymi
Mariola Jastrzębska
Agnieszka Blokus-Roszkowska
nr katalogowy: 91695
10.15199/62.2015.6.29
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Impact of flame retardants on smoke generating properties of acrylic pressure-sensitive adhesive transfer tapes Wpływ środków ogniochronnych na właściwości dymotwórcze poliakrylanowych samoprzylepnych taśm transferowych
Marzena Półka
Zbigniew Czech
Bożena Kukfisz
Kamil Kolano
nr katalogowy: 105736
10.15199/62.2017.5.24
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Effect of addition of reclaimed rubber on curing characteristics and mechanical properties of styrene-butadiene rubber Wpływ dodatku regeneratów gumowych na charakterystykę sieciowania oraz właściwości mechaniczne kauczuku butadienowo-styrenowego
Krzysztof Formela
Magdalena Cysewska
Katarzyna Januszewicz
nr katalogowy: 84172
10.12916/przemchem.2014.666
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Bond strength at interface after composite repair depending on surface treatment method Wytrzymałość połączenia uzyskanego podczas naprawy wypełnień kompozytowych w zależności od sposobu przygotowania ich powierzchni
Krzysztof Sokołowski
Małgorzata I. Szynkowska
Monika Domarecka
Anna Sokołowska
Kinga Bociong
Jerzy Sokołowski
Monika Łukomska-Szymańska
nr katalogowy: 86118
10.12916/przemchem.2014.1437
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Comparison of oxygen index and combustion heats of some epoxy compositions Porównanie wartości wskaźnika tlenowego i ciepła spalania dla wybranych kompozycji epoksydowych
Marzena Półka
Aneta Łukaszek-Chmielewska
Michał Bednarek
Ewa Kicko-Walczak
nr katalogowy: 86094
10.12916/przemchem.2014.1315
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-5
Odbar wianie masy makulaturowej z makulatur y zawierającej papier y zadr ukowane techniką cyfrową Część 1.
TOMASZ GRACZYK
nr katalogowy: 76957
CHŁODNICTWO 2013-3
Wpływ lecytyn sypkich na krioprotekcję mrożonego mięsa i przetworów
Radosław Mostowski
Lucjan Krala
Ilona Gałązka -Czarnecka
nr katalogowy: 75523
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-1
TEORETYCZNA I DOŚWIADCZALNA ANALIZA PROCESU FORMOWANIA PROFILI KOMPOZYTOWYCH TYPU GLARE
ROMANA EWA ŚLIWA
MAŁGORZATA SYLWIA WILK
nr katalogowy: 96147
10.15199/67.2016.1.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-1
Optymalizacja krzywej obciążenia dobowego energią elektryczną w zakładzie przemysłu spożywczego jako przykład zastosowania mechanizmów DSR - studium przypadku
Jacek BIERANOWSKI
Tomasz OLKOWSKI
nr katalogowy: 96034
10.15199/48.2016.01.48
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-1
Występowanie i zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych
Halina Makała
nr katalogowy: 130116
10.15199/65.2021.1.4
izomery trans kwasów tłuszczowych
źródła w diecie
wielkość spożycia
wpływ na zdrowie
trans fatty acids isomers
dietary sources
consumption quantity
health effects
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-1
Występowanie i zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych
Halina Makała
nr katalogowy: 130116
10.15199/65.2021.1.4
izomery trans kwasów tłuszczowych
źródła w diecie
wielkość spożycia
wpływ na zdrowie
trans fatty acids isomers
dietary sources
consumption quantity
health effects
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Application of non-conventional fatty oil resources in synthesis of biodiesel Zastosowanie niekonwencjonalnych surowców oleistych w syntezie biodiesla
Elżbieta Skrzyńska
Anna Wondołowska-Grabowska
Edyta Stalmach
Marlena Szynal
Magdalena Leśniak
nr katalogowy: 101513
10.15199/62.2016.10.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Effect of mineral fillers on properties of silicone rubber-based ceramizable composites. Part 1. Kinetics of vulcanization and mechanical properties of composites Wpływ napełniaczy na właściwości kompozytów ceramizujących na bazie kauczuku silikonowego. Cz. I. Kinetyka wulkanizacji i właściwości mechaniczne kompozytów
Rafał Anyszka
Dariusz M. Bieliński
Zbigniew Pędzich
Magdalena Zarzecka-Napierała
Magdalena Ziąbka
Monika Kowalczyk
nr katalogowy: 86089
10.12916/przemchem.2014.1291
CHŁODNICTWO 2011-1-2
Stabilność przechowalnicza przetworów mięsnych o cechach prozdrowotnych pakowanych w modyfikowanej atmosferze
Ilona Gałązka-Czarnecka
Anna Bagnowska
Lucjan Krala
nr katalogowy: 57679
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-7
Właściwości ochronne niskotemperaturowych poliuretanowych lakierów proszkowych na bazie żywic akrylowych
KATARZYNA POJNAR
BARBARA PILCH-PITERA
DOMINIKA CZACHOR-JADACKA
ŁUKASZ FLORCZAK
nr katalogowy: 138520
10.15199/40.2022.7.3
żywice akrylowe
niskotemperaturowe lakiery proszkowe
właściwości ochronne
acrylic resins
low-temperature powder coatings
protective properties
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-7
Właściwości ochronne niskotemperaturowych poliuretanowych lakierów proszkowych na bazie żywic akrylowych
KATARZYNA POJNAR
BARBARA PILCH-PITERA
DOMINIKA CZACHOR-JADACKA
ŁUKASZ FLORCZAK
nr katalogowy: 138520
10.15199/40.2022.7.3
żywice akrylowe
niskotemperaturowe lakiery proszkowe
właściwości ochronne
acrylic resins
low-temperature powder coatings
protective properties
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-7
Właściwości ochronne niskotemperaturowych poliuretanowych lakierów proszkowych na bazie żywic akrylowych
KATARZYNA POJNAR
BARBARA PILCH-PITERA
DOMINIKA CZACHOR-JADACKA
ŁUKASZ FLORCZAK
nr katalogowy: 138520
10.15199/40.2022.7.3
żywice akrylowe
niskotemperaturowe lakiery proszkowe
właściwości ochronne
acrylic resins
low-temperature powder coatings
protective properties
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-7
Właściwości ochronne niskotemperaturowych poliuretanowych lakierów proszkowych na bazie żywic akrylowych
KATARZYNA POJNAR
BARBARA PILCH-PITERA
DOMINIKA CZACHOR-JADACKA
ŁUKASZ FLORCZAK
nr katalogowy: 138520
10.15199/40.2022.7.3
żywice akrylowe
niskotemperaturowe lakiery proszkowe
właściwości ochronne
acrylic resins
low-temperature powder coatings
protective properties
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-7
Właściwości ochronne niskotemperaturowych poliuretanowych lakierów proszkowych na bazie żywic akrylowych
KATARZYNA POJNAR
BARBARA PILCH-PITERA
DOMINIKA CZACHOR-JADACKA
ŁUKASZ FLORCZAK
nr katalogowy: 138520
10.15199/40.2022.7.3
żywice akrylowe
niskotemperaturowe lakiery proszkowe
właściwości ochronne
acrylic resins
low-temperature powder coatings
protective properties
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-7
Właściwości ochronne niskotemperaturowych poliuretanowych lakierów proszkowych na bazie żywic akrylowych
KATARZYNA POJNAR
BARBARA PILCH-PITERA
DOMINIKA CZACHOR-JADACKA
ŁUKASZ FLORCZAK
nr katalogowy: 138520
10.15199/40.2022.7.3
żywice akrylowe
niskotemperaturowe lakiery proszkowe
właściwości ochronne
acrylic resins
low-temperature powder coatings
protective properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Akryloamid w żywności dla dzieci jako realne zagrożenie dla zdrowia
Sylwia Zimny
Agnieszka Piekara
Monika Kaczmarczyk
Małgorzata Krzywonos
nr katalogowy: 117222
10.15199/62.2018.11.22
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Effect of mineral fillers on properties of silicone rubber-based ceramizable composites. Part 2. Characteristics of a mineral phase produced by ceramization of composites Wpływ napełniaczy na właściwości kompozytów ceramizujących na bazie kauczuku silikonowego. Cz. II.** Charakterystyka fazy mineralnej powstałej w wyniku ceramizacji kompozytów
Rafał Anyszkaa
Dariusz M. Bieliński
Zbigniew Pędzich
Magdalena Zarzecka-Napierała
Magdalena Ziąbka
Monika Kowalczyk
nr katalogowy: 87196
10.12916/przemchem.2014.1684
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
AURA 2024-8
Orzech włoski – królewskie drzewo
Janusz R. MROCZEK
Eryka PIĘTA
nr katalogowy: 149941
10.15199/2.2024.8.2
orzech włoski
właściwości odżywcze i prozdrowotne
wykorzystanie w kosmetyce
walnut
nutritional and health-promoting properties
use in cosmetics
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-4
Impact of silica nanoparticle modification on the selected properties of experimental dental composites
Agata Szczesio
Jerzy Sokołowski
Karolina Kałuzińska
Klaudia Lauk
Lidia Troć
Kinga Bociong
nr katalogowy: 113519
10.15199/62.2018.4.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Zastosowanie biodegradowalnego polilaktydu PLA jako spoiwa do mas formierskich stosowanych w odlewnictwie
Mariusz Tryznowski
Artur Soroczyński
nr katalogowy: 128507
10.15199/62.2020.10.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Zastosowanie biodegradowalnego polilaktydu PLA jako spoiwa do mas formierskich stosowanych w odlewnictwie
Mariusz Tryznowski
Artur Soroczyński
nr katalogowy: 128507
10.15199/62.2020.10.23
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-8
Wpływ modyfikatorów z przetworzonych tłuszczów na właściwości lepkosprężyste asfaltów
Michał Babiak
Marcin Bilski
Maria Ratajczak
Jacek Kosno
nr katalogowy: 108685
10.15199/33.2017.08.15
asfalt
imidazolina
właściwości lepkosprężyste
hydroizolacja.
bitumen
imidazoline
viscoelastic properties
waterproofing.
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-1
Badanie tłuszczoodporności papieru banknotowego
Т
ETIANA K YRYCHOK
PAVLO K OHUT
YELYZAVETA SUKHINA
nr katalogowy: 118284
10.15199/54.2019.1.2
tłuszczoodporność
banknot
papier banknotowy
parametry energetyczne papieru
banknote grease resistance
banknote paper
energy parameters of paper
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Ekstrakty roślinne w wyrobach ciastkarskich
Mariola Kozłowska
Aleksandra Gawinowska
Agata Fabiszewska
nr katalogowy: 126803
10.15199/65.2020.6.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Modyfikacja matryc polimerowych nanozwiązkami węglowymi. Otrzymywanie produktów o cennych właściwościach ekologicznych i konstrukcyjnych
Ewa Kicko-Walczak
Grażyna Rymarz
Izabela Gajlewicz
nr katalogowy: 107080
10.15199/62.2017.6.34
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-3
Z odrobiną pikanterii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 125365
przyprawy
przyprawy korzenne
przyprawy ziołowe
przyprawy warzywne
walory smakowo-zapachowe
właściwości barwiące
wykorzystanie kulinarne
spices
spices
herbal spices
vegetable spices
flavor-fragrance qualities
coloring properties
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-4
Development of glow discharge devices for steel and cast iron nitrification
Ryszard NIEDBAŁA
Marcin WESOŁOWSKI
nr katalogowy: 113005
10.15199/48.2018.04.22
glow discharge heating
devices
nitriding
vacuum chamber furnaces
in the case of foreign Authors in this line the Editor inserts Polish translation of keywords.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-11
Ocena skuteczności napraw realizowanych w warunkach nieoczekiwanego obniżenia temperatury
Damian Wojnowski
nr katalogowy: 110682
10.15199/33.2017.11.33
naprawa konstrukcji betonowych
obniżona temperatura
wytrzymałość na ściskanie.
repair of concrete structures
lowered temperature
compression strength.
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-5
Wybrane grzyby strzępkowe w przetwórstwie mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 131852
grzyby strzępkowe
zanieczyszczenie
mykotoksyny
Penicillium nalgiovense
filamentous fungi
contamination
mycotoxins
Penicillium nalgiovense
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2021-11
Właściwości ochronne niskotemperaturowych poliuretanowych lakierów proszkowych o zwiększonej hydrofobowości
DOMINIKA CZACHOR-JADACKA
BARBARA PILCH-PITERA
ŁUKASZ FLORCZAK
nr katalogowy: 134633
10.15199/40.2021.11.2
hydrofobowe środki sieciujące
poliuretany
niskotemperaturowe lakiery proszkowe
ochrona przed korozją
EIS
hydrophobic curing agents
polyurethane
low-temperature powder coatings corrosion resistance
EIS
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Nowe nanomateriały do konstrukcji sprzętu sportowego
Yuan Jifang
Chen Jianguo
Xu Yong
nr katalogowy: 144525
10.15199/62.2023.8.1
nanomateriał
sprzęt sportowy
nanorurki węglowe
włókno węglowe
żywica epoksydowa
nanomaterials
sport equipment
carbon nanotubes
carbon fiber
epoxy resin
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Strain distribution analysis in multilayered 3D printed beam during 3-point bending process
Szymon Skibicki
Piotr Szewczyk
Daniel Sibera
nr katalogowy: 150634
10.15199/33.2024.09.02
beton 3D
druk 3D betonu
sczepność między- warstwowa
wytwarzanie przyrostowe
3D concrete
3D concrete printing
3DCP
interlayer adhesion
additive manufacturing
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Strain distribution analysis in multilayered 3D printed beam during 3-point bending process
Szymon Skibicki
Piotr Szewczyk
Daniel Sibera
nr katalogowy: 150634
10.15199/33.2024.09.02
beton 3D
druk 3D betonu
sczepność między- warstwowa
wytwarzanie przyrostowe
3D concrete
3D concrete printing
3DCP
interlayer adhesion
additive manufacturing
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Przygotowanie ekstraktów polisacharydowych pyłku chryzantemy i ich wpływ na komórki in vitro raka jelita grubego
Zhongping Fang
Rui Luo
Ming Jiang
Guangfu Jiang
Maosong Fu
Shangwu Chen
Xianghong Lai
nr katalogowy: 116812
10.15199/62.2018.10.20
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-12
Certyfikowany olej palmowy w roku 2019
Krzysztof Krygier
Anna Florowska
nr katalogowy: 124139
olej palmowy
certyfikacja
3 MCPD
palm oil
certification
3 MCPD
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Wpływ wysokich ciśnień na bioprzyswajalność antyoksydantów owoców i warzyw - składniki lipofilowe
Urszula Trych
Sylwia Skąpska
Magdalena Buniowska
Piotr Kaczka
Krystian Marszałek
nr katalogowy: 118815
10.15199/65.2019.2.3
bioprzyswajalność
biodostępność
antyoksydanty lipofilowe
wysokie ciśnienia
bioavailability
bioaccessibility
lipophilic antioxidants
high pressures
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-4
Kompozyty na bazie nienasyconej o-ftalowej żywicy poliestrowej napełnione kruszywem szklanym z wyeksploatowanych bocznych szyb samochodowych
Bartosz Zegardło
Tomasz Drzymała
Jerzy Nitychoruk
nr katalogowy: 113520
10.15199/62.2018.4.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Nowe nanomateriały do konstrukcji sprzętu sportowego
Yuan Jifang
Chen Jianguo
Xu Yong
nr katalogowy: 144525
10.15199/62.2023.8.1
nanomateriał
sprzęt sportowy
nanorurki węglowe
włókno węglowe
żywica epoksydowa
nanomaterials
sport equipment
carbon nanotubes
carbon fiber
epoxy resin
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Badania porównawcze twardości Knoopa wybranych światłoutwardzalnych materiałów polimerowych wykorzystywanych do wytwarzania części zapasowych pracujących w węzłach kinematycznych
Daniel Pieniak
Waldemar Samociuk
Marcel Firlej
Ewa Firlej
Zbigniew Krzysiak
Krzysztof Przystupa
Anita Mańkowska-Snopczyńska
Martyna Roszowska-Jarosz
nr katalogowy: 146071
10.15199/62.2023.11.15
wydruk 3D
technologia DLP
twardość Knoopa
tworzywa polimerowe
3D printing
DLP technology
Knoop hardness
polymeric materials
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie mięsa
Elżbieta HAĆ-SZYMAŃCZUK
Edyta LIPIŃSKA
Aneta CEGIEŁKA
Kamil PIWOWAREK
nr katalogowy: 148325
bakterie fermentacji mlekowej
mięsne produkty fermentowane
bakteriocyny
biokonserwowanie
lactic acid bacteria
fermented meat products
bacteriocins
biopreservation
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-8
Shrinkage of alkali-activated slag-fly ash concrete cured at ambient temperature
Alexandre Rodrigue
Benoit Bissonnette
Josée Duchesne
Benoit Fournier
nr katalogowy: 150122
10.15199/33.2024.08.01
alkali-activated materials
fly ash
shrinkage
slag
materiały aktywowane alkalicznie
popiół lotny
skurcz
żużel
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-11
Durability of polyurethane sealings in infrastructure construction
Aleksandra Jivan-Coteti
Tomasz Gajda
nr katalogowy: 151555
10.15199/33.2024.11.10
uszczelniacz poliuretanowy
trwałość
zabezpieczenie szczeliny
przerwa robocza
szczelina dylatacyjna
zasadnicze charakterystyki
polyurethane sealant
durability
joint protection
working join
expansion joint
essential characteristics
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-8
Shrinkage of alkali-activated slag-fly ash concrete cured at ambient temperature
Alexandre Rodrigue
Benoit Bissonnette
Josée Duchesne
Benoit Fournier
nr katalogowy: 150122
10.15199/33.2024.08.01
alkali-activated materials
fly ash
shrinkage
slag
materiały aktywowane alkalicznie
popiół lotny
skurcz
żużel
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-11
Dieta DASH najlepsza dieta w nadciśnieniu
Aleksandra Cichocka
nr katalogowy: 117184
10.15199/65.2018.11.8
dieta DASH
dieta w nadciśnieniu
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
ranking najlepszych diet
DASH diet
diet in hypertension
National Centre of Nutritional Education
best diet rankings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w Polsce i inwestycje polskich firm za granicą
Łukasz Ambroziak
nr katalogowy: 113388
10.15199/65.2018.4.1
bezpośrednie inwestycje zagraniczne w Polsce
polskie inwestycje bezpośrednie za granicą
przemysł spożywczy
korporacje transnarodowe
foreign direct investment in Poland
Polish direct investment abroad
food industry
transnational corporations
PROBLEMY JAKOŚCI 2017-9
Propozycja szybkiej metody oznaczania wody w wybranym produkcie tłuszczowym typu margaryna
Małgorzata KOWALSKA
Sławomir JANAS
nr katalogowy: 109367
10.15199/48.2017.9.4
margaryna
zawartość wody
proces suszenia
wilgotność
wagosuszarka
margarine
content of water
drying process
humidity
moisture analyser
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-6
Charakterystyka i metody oczyszczania ścieków w przemyśle piekarskim i cukierniczym
Agata Marzec
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 121103
10.15199/65.2019.6.7
ścieki
BZT5
ChZT
piekarstwo
cukiernictwo
wastewater
BOD5
COD
bakery
confectionery
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-5
Próba wzbogacenia pączków w błonnik pokarmowy
Marianna Raczyk
Katarzyna Ratusz
Katarzyna Kucharczyk
nr katalogowy: 126520
10.15199/65.2020.5.5
pączki
błonnik
tłuszcz
smażenie
ocena sensoryczna
doughnuts
fibre
fat
deep-frying
sensory analyses
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Firmy branży spożywczej w rankingu - Lista 2000
Jadwiga Drożdż
nr katalogowy: 118812
10.15199/65.2019.2.1
przemysł spożywczy
sytuacja ekonomiczno- -finansowa
food industry
economic and financial performance
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-11
Dodatki naturalne przedłużające trwałość mięsa i wędlin
Agnieszka Starek
nr katalogowy: 129217
jakość żywności
mięso i wędliny
naturalne przeciwutleniacze
food quality
meat and its product
natural antioxidants
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-8
Electrical equivalent model of symmetrical split ring resonator sensor-based microwave technology
Rammah A. Alahnomi
Zahriladha Zakaria
Zulkalnain Mohd Yussof
Ammar Alhegazi
Hussein Alsariera
Norhanani Abd Rahman
nr katalogowy: 127367
10.15199/48.2020.08.35
Symmetrical split ring resonator (SSRR)
Spurlines Filters
Equivalent circuit
Material characterization
czujnik mikrofalowy
rezonator pierścieniowy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Firmy przemysłu spożywczego w rankingu Rzeczpospolitej – Lista 2000
Jadwiga Drożdż
nr katalogowy: 130985
10.15199/65.2021.3.1
przemysł spożywczy
sytuacja ekonomiczno-finansowa
food industry
economic and financial situation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Firmy przemysłu spożywczego w rankingu Rzeczpospolitej – Lista 2000
Jadwiga Drożdż
nr katalogowy: 130985
10.15199/65.2021.3.1
przemysł spożywczy
sytuacja ekonomiczno-finansowa
food industry
economic and financial situation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Ser Camembert – technologia produkcji, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 140168
10.15199/65.2022.10.2
ser Camembert
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
Camembert cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Ser Camembert – technologia produkcji, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 140168
10.15199/65.2022.10.2
ser Camembert
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
Camembert cheese
production technology
quality features
cold storage
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-6
Influence of polymerization conditions on selected properties and the shrinkage stress generated during solidification of a nanohybrid universal restorative material
Monika Domarecka
Kinga Bociong
Michał Krasowski
Agata Szczesio
Jerzy Sokołowski
nr katalogowy: 111389
10.15199/28.2017.6.7
dental materials
curing
shrinkage stresses
DTS
microhardness
materiały stomatologiczne
fotopolimeryzacja
naprężenia skurczowe
DTS
mikrotwardość
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-2
Badania ankietowe kobiet Spożycie produktów fermentowanych
Małgorzata Drywień
Jadwiga Hamułka
Magdalena Górnicka
Agata Wawrzyniak
Joanna Frąckiewicz
Agnieszka Woźniak
Anna Ciecierska
nr katalogowy: 112324
10.15199/65.2018.2.5
produkty fermentowane
spożycie
kobiety
fermented products
consumption
women
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-11
Gradienty wytrzymałości betonu w posadzkach przemysłowych
Bohdan Stawiski
nr katalogowy: 110658
10.15199/33.2017.11.09
grubość
badania zmienności wytrzymałości
ultradźwięki.
thickness
strength variability testing
ultrasound.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-4
Geopolimeryzacja odpadów glinokrzemianów wykorzystywanych w chemii budowlanej
Martin Sisol
Michal Marcin
Ivan Brezáni
Martin Straka
Andrea Rosová
Helena Makyšová
nr katalogowy: 119567
10.15199/62.2019.4.11
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-8
Adaptive Information Technology for Recurrent Laryngeal Nerve Identification Based on Electrophysical Method of Its Stimulation
Mykola DYVAK
Volodymyr TYMETS
Vasyl SHEKETA
nr katalogowy: 127338
10.15199/48.2020.08.06
neck organs surgery
recurrent laryngeal nerve
informational technology
multi-functional electro-stimulator
operacja narządów szyi
nawracający nerw krtaniowy
technologia informacyjna
wielofunkcyjny elektrostymulator
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Mąka żarnowa odkrywana na nowo
Anna Diowksz
nr katalogowy: 115167
mąka żarnowa
otręby
zarodki
jakość pieczywa
walory prozdrowotne
stone-ground flour
bran
germ
bread quality
health-promoting properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Ser Camembert – technologia produkcji, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 140168
10.15199/65.2022.10.2
ser Camembert
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
Camembert cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Ser Camembert – technologia produkcji, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 140168
10.15199/65.2022.10.2
ser Camembert
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
Camembert cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Ser Camembert – technologia produkcji, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 140168
10.15199/65.2022.10.2
ser Camembert
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
Camembert cheese
production technology
quality features
cold storage
AURA 2024-1
Czym należy kierować się przy wyborze oleju roślinnego?
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 146857
10.15199/2.2024.1.2
oleje roślinne
kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe nasycone (SFA)
kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA)
kwasy tłuszczowe nienasycone (PUFA)
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
rodzina kwasów ω-6
rodzina kwasów ω-3
stosunek ω-6/ω-3.
vegetable oils
fatty acids
saturated fatty acids (SFA)
monounsaturated fatty acids (MUFA)
unsaturated fatty acids (PUFA)
essential fatty acids (EFAs)
ω-6 acid family
ω-3 acid family
ω- ratio 6/ω-3.
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-3
Risks caused by microbiologically influenced corrosion in diesel fuel storage tanks
MICHAŁ KUNA
ANDRZEJ MISZCZYK
nr katalogowy: 147713
10.15199/40.2024.3.1
microbiologically influenced corrosion
MIC
fuel storage tanks
biofilm
microorganisms
korozja wzbudzona przez mikroorganizmy
MIC
zbiorniki magazynowe paliw
biofilm
mikroorganizmy
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH