Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 5-6
Roślinne zamienniki mięsa
Vegetable Meat Substitutes
nr katalogowy: 126734
Streszczenie
Wegetarianizm i różne jego odmiany należą do popularnych sposobów odżywiania. Niestety eliminacja mięsa, bądź wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego z diety może powodować niedobory białka. W celu opracowania diet nie zawierających produktów zwierzęcych, ale o dużej wartości odżywczej, w tym dostarczającej odpowiednich ilości białka można stosować roślinne zamienniki produktów mięsnych. W artykule scharakteryzowano najpopularniejsze z nich, włączając w to suche nasiona roślin strączkowych, tofu, tempeh, seitan, kasze i pełnoziarniste pieczywo, ziemniaki, warzywa, grzyby, orzechy, rozmaite nasiona i wodorosty. Podano również zawartość białka w tych produktach. Omówiono możliwości kulinarnego wykorzystania tych produktów w diecie, zwracając szczególną uwagę na możliwość przygotowania z nich potraw zastępujących potrawy mięsne. Przedstawiono też przykładowe potrawy przygotowane z roślinnych substytutów mięsa. Należy dbać o różnorodność każdej diety, także wegetariańskiej i tej nie zawierającej mięsa. Tylko wykorzystując do przyrządzania potraw rozmaite roślinne zamienniki mięsa, można stworzyć jadłospisy o dobrej wartości odżywczej
Abstract
Vegetarianism and its various varieties belong to the popular ways of eating. Unfortunately, the elimination of meat or all animal products from the diet can cause protein deficiencies. In order to develop diets not containing animal products but with high nutritional value, including the supply of appropriate amounts of protein, plant substitutes for meat products may be used. In the article the most popular of them are characterised, including dry seeds of legumes, tofu, tempeh, seitan, groats and whole grain bread, potatoes, vegetables, mushrooms, nuts, various seeds and seaweed. The protein content of these products is also presented. The possibilities of culinary use of these products in the diet were discussed, paying particular attention to the possibility of preparing dishes that replace meat dishes. Examples of dishes prepared from vegetable meat substitutes are also presented. Care should be taken of the variety of each diet, including a vegetarian diet and meat – free diets. Only by using various plant meat substitutes for food preparation is possible to create menus of good nutritional value.
Słowa kluczowe
wegetarianizm
dieta bezmięsna
białko
roślinny zamiennik mięsa
rośliny strączkowe
tofu
kasze
ziemniaki
warzywa
grzyby orzechy
nasiona
wodorosty
Keywords
vegetarianism
meatless diet
protein
vegetable meat replacement
legumes
tofu
groats
potatoes
vegetables
nuts mushrooms
seeds
seaweed
Bibliografia
[1] Boczar Paweł. 2018. „Białko roślinne – źródła, koszty produkcji i jakość”. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 18 (4): 122-132. [2] Cielenga-Wiaterek Magdalena. 2015. „Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie”. Warszawa: Wydawnictwo Druga Strona. [3] Ciemniewska Hanna, Krzysztof Krygier. 2012. „Orzechy – charakterystyka technologiczna". Przemysł Spożywczy 66 (12): 26-29. [4] Golianek Aleksandra, Kinga Mazurkiewicz-Zapałowicz. 2016. „Grzyby w diecie człowieka – wartość odżywcza i prozdrowotna." Kosmos 65 (4): 513-522. [5] Górecka Danuta, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Krzysztof Dziedzic. 2009. „Zawartość wybranych składników biologicznie aktywnych w kaszy gryczanej”. Acta Scientarum Polonarum Technologia Alimentaria 8 (2): 75-83. [6] Graimes Nicola. 2012. „Kuchnia wegetariańska”. Warszawa: Wydawnictwo G+J. [7] Hanson Thor. 2016. „Triumf nasion”. Warszawa: Wydawnictwo Oficyna 4a. [8] Hoffmann Monika, Hanna Jędrzejczyk. 2010. „Nowe analogi mięsa”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1, 82-88. [9] Hoffmann Monika, Małgorzata Górnicka, Hanna Jędrzejczyk. 2009. „Zamienniki białka zwierzęcego – technologia, wartość odżywcza, możliwości wykorzystania. Część I. Nietradycyjne źródła białka – produkty sojowe fermentowane". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1, 75-80. [10] Hoffmann Monika, Małgorzata Górnicka, Hanna Jędrzejczyk. 2009. „Zamienniki białka zwierzęcego. Część II. Produkty sojowe". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 118-123. [11] Karmańska Aleksandra, Karolina Kowalczyk, Anna Wędzisz. 2012. „Badanie składników odżywczych wybranych gatunków alg morskich”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45 (1): 66-71. [12] Kulczyński Bartosz, Marzena Grdeń, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Maciej Taczanowski. 2017. „Nasiona chia. Nowa superfood”. Przemysł Spożywczy 71 (4): 42-47. [13] Łuczaj Łukasz. 2015. „Trzy wielkie owoce Azji”. Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 02, 82-83. [14] Mroczek Janusz R., Karolina Mroczek. 2019. „Wegetarianizm – sposób odżywienia się czy coś więcej?" Aura 12, 22-25. [15] Slavin Joanne L., Beate Lloyd. 2012. „Health benefits of fruits and vegetables”. American Society for Nutrition. Advances in Nutrition 3 (4):506-551. [16] Stradecka Alina, Aleksandra Chomicz. 2014. „Kasze. Polska specjalność”. Warszawa: Wydawnictwo Świat Książki. [17] Wilk Marta. 2017. „Soja źródłem cennych składników żywieniowych żywność”. Nauka. Technologia. Jakość. 24, 2 (111): 16-25. [18] Zgórska Kazimiera. 2013. „Wykorzystanie ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych”. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 3/4: 5-9.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-5-6 , nr katalogowy 126734
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-5-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-5-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH