Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 12
Rośliny źródłem naturalnych substancji przeciwutleniających
Plants as a source of natural antioxidants
10.15199/65.2024.12.6
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 151920
10.15199/65.2024.12.6
Streszczenie
Żywność pochodzenia roślinnego jest bogatym źródłem związków o właściwościach przeciwutleniających. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi i bardzo uważnie czytają etykiety opisujące żywność. W miarę jak nacisk na czyste etykiety staje się coraz bardziej powszechny, stosowanie naturalnych przeciwutleniaczy w produktach spożywczych wzrasta. Związki te reprezentowane są przede wszystkim przez: polifenole, witaminy, karotenoidy, kwasy organiczne, wapń, selen, chlorofiliny, glutation, indole, fityniany, tiocyjaniany i izomery kwasu linolowego. W niniejszym artykule omówiono wybrane owoce i warzywa, przyprawy oraz inne rośliny posiadające udokumentowane działanie przeciwutleniające.
Abstract
Plant-based foods are a rich source of antioxidant compounds. Consumers are becoming increasingly aware and are reading food labels very carefully. As the push for clean labels becomes more widespread, the use of natural antioxidants in food products will continue to grow. These compounds are represented primarily by polyphenols, vitamins, carotenoids, organic acids, calcium, selenium, chlorophyllins, glutathione, indoles, phytates, thiocyanates and linoleic acid isomers. This article discusses selected fruits and vegetables, spices, and other plants that have documented antioxidant effects.
Słowa kluczowe
przeciwutleniacze
polifenole
przyprawy
owoce
herbata
tarczyca bajkalska
Keywords
antioxidants
polyphenols
spices
fruits
tea
Baikal skullcap
Bibliografia
[1] Baraniak J., M. Kania. 2015. Borówka, winorośl i granatowiec – znane rośliny o aktywności przeciwutleniającej. Postępy Fitoterapii 16 (1) : 50-55. [2] da Silva G.S., K.M. Canuto, P.R.V. Ribeiro, E.S. de Brito, M.M. Nascimento, G.J. Zocolo, J.P. Coutinho, R.M. de Jesus. 2017. Chemical profiling of guarana seeds (Paullinia cupana) from different geographical origins using UPLC-QTOF-MS combined with chemometrics. Food Research International 102 : 700-709: DOI: 10.1016/j.foodres.2017.09.055. [3] D umbravă D.G., N.G. Hădărugă, C. Moldovan, D.N. Raba, M.V. Popa, B. Rădoi. 2011. Antioxidant activity of some fresh vegetables and fruits juices. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies 17 (2) : 163-168. [4] D ziedziński M., J. Kobus-Cisowska, K. Stuper-Szablewska, M. Baranowska. 2023. Ocena właściwości przeciwutleniających ekstraktów z pędów różnych drzew iglastych. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 111 (1) : 31-40. [5] Harasym J., R. Olędzki, J.J. Pietkiewicz. 2011. Substancje o działaniu przeciwutleniającym obecne w ziarnach owsa (Avena sativa L.). Nauki Inżynierske i Technologie 3 :71-89. [6] Heinonen M. 2007. Antioxidant activity and antimicrobial effect of berry phenolics – a finnish perspective. Molecular Nutrition and Food Research 51, 684-691, DOI: 10.1002/mnfr.200700006. [7] Jakubczyk K., A. Tuchowska, K. Janda-Milczarek. 2021. Plant hydrolates – antioxidant properties, chemical composition and potential applications. Biomedicine & Pharmacotherapy 142 : 112033, DOI: 10.1016/j.biopha.2021.112033. [8] Köhkönen M. P., A.I. Hopia, H.J. Vuorela, J.-P. Rauha, K. Pihlaja, T.S. Kujala, M. Heinonen. 1999. Antioxidant activity of plant extracts containing phenolic compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry 47 : 3954-3962, DOI: 10.1021/jf990146l. [9] Kałwa K., J. Wyrostek. 2018. Ocena zawartości związków biologicznie aktywnych oraz zawartość i skład olejku eterycznego w melisie lekarskiej (Melissa officinalis L.). Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 73 (3-4) : 54-65. [10] Kavalcová P., J. Bystrická, J. Tomáš, J. Karovičová, J. Kovarovič, M. Lenková. 2015. The content of total polyphenols and antioxidant activity in red beetroot. Potravinarstvo 9 (1) : 77-83, DOI: 10.5219/441. [11] Kelawala N.S., L. Ananthanarayan. 2004. Antioxidant activity of selected foodstuffs. International Journal of Food Sciences and Nutrition 55 (6) : 511-516, DOI: 10.1080/09637480400015794. [12] Kumar Y., D.N. Yadav, T. Ahmad, K. Narsaiah. 2015. Recent trends in the use of natural antioxidants for meat and meat products. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 14 : 796-812, DOI: 10.1111/1541-4337.12156. [13] M anessis G., A.I. Kalogianni, T. Lazou, M. Moschovas, J. Bossis, A.I. Gelasakis. 2020. Plant-derived natural antioxidants in meat and meat products. Antioxidants 9 : 1215, DOI: 10.3390/antiox9121215. [14] M ohd-Esa N., F. Shin Hern, A. Ismail, Ch. Lye Yee. 2010. Antioxidant activity in different parts of roselle (Hibiscus sabdariffa L.) extracts and potential exploitation of the seeds. Food Chemistry 122 : 1055-1060, DOI: doi:10.1016/j.foodchem.2010.03.074. [15] M oure A., J.M. Cruz, D. Franco, J.M. Domínguez, J. Sineiro, H. Domínguez, M.J. Núñez, J.C. Parajó. 2001. Natural antioxidants from residual sources. Food Chemistry 72 : 145-171. [16] M uzykiewicz A., J. Zielonka-Brzezicka, A. Klimowicz. 2018. Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z wybranych roślin należących do rodziny Rosaceae. Postępy Fitoterapii 19 (3) : 149-156, DOI: 10.25121/ PF.2018.19.3.149. [17] M uzykiewicz A., J. Zielonka-Brzezicka, A. Nowak, A. Klimowicz. 2019. Aktywność antyoksydacyjna ekstraktów sporządzonych ze świeżych i suszonych surowców Ficus carica L.. Hygeia Public Health 54 (3) : 201-209. [18] Pateiro M., F.C. Vargas, A.A.I.A. Chincha, A.S. Sant’Ana, I. Strozzi, G. Rocchetti, F.J. Barba, R. Domínguez, L. Lucini, P.J. do Amaral Sobral. 2018. Guarana seed extracts as a useful strategy to extend the shelf life of pork patties: UHPLC-ESI/QTOF phenolic profile and impact on microbial inactivation, lipid and protein oxidation and antioxidant capacity. Food Research International 114 : 55-63, DOI: 10.3390/ antiox10020181 . [19] Piątkowska E., W. Biel, R. Witkowicz, J. Kępińska-Pacelik. 2022. Chemical composition and antioxidant activity of Asteraceae family plants. Applied Sciences 12 : 12293, DOI: 10.3390/app122312293. [20] R utkowski A. 2007. Dodatki do żywności. W: Chemia żywności (pod red. Z. E. Sikorskiego), 107-140. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne WNT. [21] Sadowska A.,E. Dybkowska, R. Rakowska, E. Hallmann, F. Świderski. 2017. Ocena zawartości składników bioaktywnych i właściwości przeciwutleniających proszków wyprodukowanych metodą liofilizacji z wybranych surowców roślinnych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 24, 4 (113) : 59-75, DOI: 10.15193/zntj/2017/113/211. [22] Sierżant K., K. Pyrkosz-Biardzka, J. Gabrielska. 2012. Właściwości przeciwutleniające naturalnych ekstraktów polifenolowych z wybranych roślin w układach modelowych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 6 (85) : 41-53. [23] Škrovánková S., L. Mišurcová, L. Machů. 2012. Antioxidant activity and protecting health effects of common medicinal plants. Advances in Food and Nutrition Research 67 : 75-139, DOI:10.1016/B978-0- 12-394598-3.00003-4. [24] Stockhammer S., K. Stolze, N. Rohr-Udilova, R. Chizzola, K. Zitterl-Eglseer, C. Franz. 2009. Antioxidant activity of phytogenous industrial waste and derived extracts for the production of feed and food additives. International Journal of Food Science and Technology 44 : 702–710, DOI: 10.1111/j.1365- 2621.2008.01829.x. [25] Stolarzewicz I.A., J. Ciekot, A.U. Fabiszewska, E. Białecka-Florjańczyk. 2013. Roślinne i mikrobiologiczne źródła przeciwutleniaczy. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 67 : 1359-1373. [26] Suttirak W., S. Manurakchinakorn. 2014. In vitro antioxidant properties of mangosteen peel extract. Journal of Food Science and Technology 51 (12) : 3546-3558, DOI: 10.1007/s13197-012-0887-5. [27] Szajdek A., J. Borowska. 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (41) S : 5-28. [28] Tomović V., M. Jokanović, B. Šojić, S. Škaljac, M. Ivić. 2017. Plants as natural antioxidants for meat products. 59th International Meat Industry Conference MEATCON2017 Series: Earth and Environmental Science 85 : 012030, DOI: 10.1088/1755-1315/85/1/012030. [29] U lewicz-Magulska B., M. Wesołowski. 2023. Antioxidant activity of medicinal herbs and spices from plants of the Lamiaceae, Apiaceae and Asteraceae families: Chemometric interpretation of the data. Antioxidants 12 : 2039, DOI: 10.3390/antiox12122039. [30] Vergun O., L. Svydenko, O. Grygorieva, O. Shymanska, Dz. Rakhmetov, J. Brindza, E. Ivanišová. 2019. Antioxidant capacity of plant raw material of Scutellaria baicalensis georgi. Potravinarstvo 13 (1) : 614-621, DOI: 10.5219/1090. [31] Z hang J., Y. Wang, D.D. Pan, J.X. Cao, X.F. Shao, Y.J. Chen, Y.Y. Sun, C.R. Ou. 2016. Effect of black pepper essential oil on the quality of fresh pork during storage. Meat Science 117 : 130-136, DOI: 10.1016/j. meatsci.2016.03.002. [32] Z ielonka-Brzezicka J., A. Nowak, M. Zielińska, A. Klimowicz. 2016. Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych części maliny właściwej (Rubus idaeus) i jeżyny europejskiej (Rubus fruticosus). Pomeranian Journal of Life Sciences 62 (4) : 52-59.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-12 , nr katalogowy 151920
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH