Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-10
Związki odpowiedzialne za aromat w owocach krajowych i w produkowanych z nich napojach alkoholowych. Cz. 2
Magdalena Kostrz
Paweł Satora
nr katalogowy: 101690
10.15199/64.2016.10.2
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-10
Badanie skuteczności reklamy zapachowej na opakowaniach
Svitlana Havenko
Mychailo Ohirko
nr katalogowy: 134067
10.15199/54.2021.10.1
aromatyzacja
klej zapachowy
tektura
opakowanie
mikroskopia elektronowa
prezentacja aromatu
aromatization
aroma glue
cardboard
packaging
electron microscopy
aroma presentation.
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-10
Badanie skuteczności reklamy zapachowej na opakowaniach
Svitlana Havenko
Mychailo Ohirko
nr katalogowy: 134067
10.15199/54.2021.10.1
aromatyzacja
klej zapachowy
tektura
opakowanie
mikroskopia elektronowa
prezentacja aromatu
aromatization
aroma glue
cardboard
packaging
electron microscopy
aroma presentation.
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-10
Badanie skuteczności reklamy zapachowej na opakowaniach
Svitlana Havenko
Mychailo Ohirko
nr katalogowy: 134067
10.15199/54.2021.10.1
aromatyzacja
klej zapachowy
tektura
opakowanie
mikroskopia elektronowa
prezentacja aromatu
aromatization
aroma glue
cardboard
packaging
electron microscopy
aroma presentation.
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-10
Badanie skuteczności reklamy zapachowej na opakowaniach
Svitlana Havenko
Mychailo Ohirko
nr katalogowy: 134067
10.15199/54.2021.10.1
aromatyzacja
klej zapachowy
tektura
opakowanie
mikroskopia elektronowa
prezentacja aromatu
aromatization
aroma glue
cardboard
packaging
electron microscopy
aroma presentation.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-6
Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji Cz. I. Lotne związki siarkowe
Anna Sałek
nr katalogowy: 52624
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji Cz. II. Grupa siarczków
Anna Sałek
nr katalogowy: 56537
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Separacja związków zapachowych z roztworów wodnych metodą perwaporacji
Anna Dawiec
Karol Pokomeda
Anna Witek-Krowiak
Daria Podstawczyk
nr katalogowy: 68145
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-2
Mechanical properties of composite material modified with essential oil
Aleksandra Szram
Jerzy Sokołowski
Joanna Nowak
Monika Domarecka
Monika Łukomska-Szymańska
nr katalogowy: 105202
10.15199/28.2017.2.8
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-11
Aroma Design - Nowe trendy w cukierniach na jesień i zimę
Anita Romanowska
nr katalogowy: 80101
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-2
Słody ciemne – wpływ na jakość brzeczki i przebieg procesu fermentacji
Justyna Paszkot
Adam Głowacki
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 148466
10.15199/64.2024.2.2
słody ciemne
piwa ciemne
związki Maillarda
dark malts
dark beers
Maillard reaction compounds
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Aromatyzowane napoje spirytusowe
Mateusz Różański
Maria Balcerek
Katarzyna Pielech-Przybylska
nr katalogowy: 115056
10.15199/64.2018.7.4
napoje spirytusowe
aromatyzowanie
maceracja
surowce roślinne
owoce
spirit beverages
aromatization
maceration
plant raw materials
fruits
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Analiza wybranych wyróżników jakości herbat liściastych
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Michał Sowiński
Weronika Bieniek
Katarzyna Żbikowska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 138322
10.15199/65.2022.6.5
herbata
składniki bioaktywne herbaty
ocena organoleptyczna
barwa
teas
bioactive compounds of tea
organoleptic assessment
color
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Analiza wybranych wyróżników jakości herbat liściastych
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Michał Sowiński
Weronika Bieniek
Katarzyna Żbikowska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 138322
10.15199/65.2022.6.5
herbata
składniki bioaktywne herbaty
ocena organoleptyczna
barwa
teas
bioactive compounds of tea
organoleptic assessment
color
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Analiza wybranych wyróżników jakości herbat liściastych
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Michał Sowiński
Weronika Bieniek
Katarzyna Żbikowska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 138322
10.15199/65.2022.6.5
herbata
składniki bioaktywne herbaty
ocena organoleptyczna
barwa
teas
bioactive compounds of tea
organoleptic assessment
color
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Wpływ metody wytwarzania na zawartość składników bioaktywnych w wybranych produktach słodzonych z jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Sonia Staszewska
nr katalogowy: 141057
10.15199/64.2022.6.7
dżem
konfitura
antocyjany
polifenole
jagoda kamczacka
jam
confitures
anthocyanins
polyphenols
blue honeysuckle
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Wpływ metody wytwarzania na zawartość składników bioaktywnych w wybranych produktach słodzonych z jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Sonia Staszewska
nr katalogowy: 141057
10.15199/64.2022.6.7
dżem
konfitura
antocyjany
polifenole
jagoda kamczacka
jam
confitures
anthocyanins
polyphenols
blue honeysuckle
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Prymat odmian aromatycznych na światowym rynku chmielu
Urszula Skomra
nr katalogowy: 115048
10.15199/64.2018.7.1
chmiel
powierzchnia uprawy
wielkość produkcji
odmiany aromatyczne
odmiany goryczkowe
hop
acreage
crop quantity
aroma cultivars
bitter cultivars
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-7
Dobór surowca dymotwórczego a efektywność wędzenia
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 121373
AURA 2021-10
Wykorzystanie grzybów leczniczych w medycynie
Małgorzata OSMENDA
nr katalogowy: 133678
grzyby lecznicze
metabolity
leki
medycyna
metoda HCLP
medicinal fungi
metabolites
medicines
medicine
HCLP method
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-2
Krzyżówki drożdży browarniczych. Cz. 3. Przemysłowo użyteczne fenotypy krzyżówek międzygatunkowych
Joanna Harasym
Tomasz Podeszwa
Ludmiła Bogacz-Radomska
nr katalogowy: 112303
10.15199/64.2018.2.2
krzyżówki międzygatunkowe
drożdże browarnicze
substancje zapachowe
wykorzystanie węglowodanów
tolerancja temperaturowa
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
Saccharomyces kurdiazevii
Saccharomyces uvarum
interspecific hybrid
brewer’
s yeast
aroma compounds
carbohydrate utilization temperature tolerance
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
Saccharomyces kurdiazevii
Saccharomyces uvarum
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2007-12
W pogoni za Douro
nr katalogowy: 31748
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-12
Polifenole prozdrowotne w chmielu oraz w granulatach i ekstraktach chmielowych
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 32208
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-1
Polifenole prozdrowotne w chmielu oraz w granulatach i ekstraktach chmielowych stosowanych do produkcji piwa w Polsce
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 32846
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-9
Aroma design
Anita Romanowska
nr katalogowy: 78880
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Analiza składników lotnych w kwiatach pięciu gatunków Sect. Chrysantha za pomocą GC-MS
Jianmin Tang
Hana Ishino
Tsuzumi Hirohashi
Xiaohu Jiang
Rong Zou
Xiao Wei
Dianpeng Li
Kanji Ishimaru
nr katalogowy: 144107
10.15199/62.2023.7.2
Camellia
Sect. Chrysantha
kwiat
składnik lotny
zapach
chromatografia gazowa
briquetting process
composite solid fluence
drop strength
circular carbon economy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Analiza składników lotnych w kwiatach pięciu gatunków Sect. Chrysantha za pomocą GC-MS
Jianmin Tang
Hana Ishino
Tsuzumi Hirohashi
Xiaohu Jiang
Rong Zou
Xiao Wei
Dianpeng Li
Kanji Ishimaru
nr katalogowy: 144107
10.15199/62.2023.7.2
Camellia
Sect. Chrysantha
kwiat
składnik lotny
zapach
chromatografia gazowa
briquetting process
composite solid fluence
drop strength
circular carbon economy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Analiza składników lotnych w kwiatach pięciu gatunków Sect. Chrysantha za pomocą GC-MS
Jianmin Tang
Hana Ishino
Tsuzumi Hirohashi
Xiaohu Jiang
Rong Zou
Xiao Wei
Dianpeng Li
Kanji Ishimaru
nr katalogowy: 144107
10.15199/62.2023.7.2
Camellia
Sect. Chrysantha
kwiat
składnik lotny
zapach
chromatografia gazowa
briquetting process
composite solid fluence
drop strength
circular carbon economy
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
OPAKOWANIE 2009-7
Papiery tłuszczoszczelne
Ewa Drzewińska
nr katalogowy: 45841
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-4
Zawartość związków fenolowych w produktach z truskawek oferowanych w handlu
Jan Oszmiański
Aneta Wojdyło
nr katalogowy: 34812
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Analiza związków fenolowych w winogronach i winie
Magdalena Surma-Zadora
Ewa Cieślik
nr katalogowy: 36239
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-2
Design of A Beef Freshness Detector based on Color and Scent with the Mamdani Fuzzy Method
Hari Agus Sujono
Achmad Saiful Faris
nr katalogowy: 147336
10.15199/48.2024.02.18
Beef Freshness Detection Results
Mamdani Fuzzy Method
Beef Scent and Color Detection
Wyniki wykrywania świeżości wołowiny
metoda rozmyta Mamdani
wykrywanie zapachu i koloru wołowiny
OPAKOWANIE 2019-5
Packaging Spectrum: Zastosowanie techniki headspace GC-MS do oznaczania lotnych związków organicznych zawartych w wyrobach do kontaktu z żywnością
Katarzyna Samsonowska
Agnieszka Kwiecień
nr katalogowy: 120421
10.15199/42.2019.5.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Synthesis of some novel heterocyclic compounds from chalcones
Banan Borhan Saeed
Zainab Faiyq Saeed
Nagham M. Zaki Dawood
nr katalogowy: 144969
10.15199/62.2023.9.2
α
β-unsaturated carbonyl compounds
pyrimidine
thiazine
oxazine
biological activity
α
β-nienasycone związki karbonylowe
pirymidyna
tiazyna
oksazyna
aktywność biologiczna
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Synthesis of some novel heterocyclic compounds from chalcones
Banan Borhan Saeed
Zainab Faiyq Saeed
Nagham M. Zaki Dawood
nr katalogowy: 144969
10.15199/62.2023.9.2
α
β-unsaturated carbonyl compounds
pyrimidine
thiazine
oxazine
biological activity
α
β-nienasycone związki karbonylowe
pirymidyna
tiazyna
oksazyna
aktywność biologiczna
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-1
MOVPE - present state, future challenges, application in optoelectronic structures
BEATA ŚCIANA
nr katalogowy: 32604
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-1-2
Biologically Active Compounds in Food - międzynarodowa konferencja w Łodzi
Krzysztof Kołodziejczyk
nr katalogowy: 125128
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Młyn w środku miasta
nr katalogowy: 132885
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-7
Removal efficiency of the gaseous pollutants in cold plasma reactors
Ryszard KACPRZYK
Tomasz CZAPKA
Witold MIELCAREK
nr katalogowy: 53400
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-6
Niekorzystne składniki spirytusów i napojów alkoholowych
Urszula Dziekońska
Maria Balcerek
nr katalogowy: 52626
CHŁODNICTWO 2015-12
Zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych w kiełkach brokułu i rzodkiewki podczas chłodniczego przechowywania
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązka-Czarnecka
Lucjan Krala
nr katalogowy: 95602
10.15199/8.2015.12.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Metoda szybkiego szacowania przydatności nowych związków do plastyfikacji poli(chlorku winylu)
Joanna Czogała
Roman Turczyn
Mieczysław Łapkowski
Krzysztof Kozieł
Sebastian Jurczyk
Patryk Dziendzioł
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140038
10.15199/62.2022.10.11
plastyfikatory
poli(chlorek winylu)
tereftalan bis(2-etyloheksylu)
trimelitan tris(2-etyloheksylu)
plasticizers
poly(vinyl chloride)
bis(2-ethylhexyl) terephthalate
tris(2-ethylhexyl) trimellitate
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Piwo w imadle, czyli słów kilka o sensoryce złocistego napoju
nr katalogowy: 44004
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Prosto z grilla!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138204
grillowanie
mięso
marynowanie
przyprawy
warunki grillowania
potrawy z grilla
grilling
meat
marinating
spices
grilling conditions
grilled dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Prosto z grilla!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138204
grillowanie
mięso
marynowanie
przyprawy
warunki grillowania
potrawy z grilla
grilling
meat
marinating
spices
grilling conditions
grilled dishes
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-9
Badanie czynników wpływających na wytrzymałość połączeń klejowych wkładów książek
SVITLANA HAVENKO
MARTA LABETSKA
OLHA OHIRKO
GALYNA MYKHAYLYSHYN
nr katalogowy: 116267
10.15199/54.2018.9.3
książki
kleje topliwe
dyfraktogramy
mikroskopia
papier
struktura
wytrzymałość połączeń klejowych
books
hot-melt adhesives
diffractograms
microscopy
paper
structure
strength of adhesive compounds
OPAKOWANIE 2010-I
Antimicrobial Substances in Packaging Materials
Anna Sip
nr katalogowy: 50917
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-4-5
Badania impedancyjne wybranych związków organicznych w roztworze modelującym ciecz porową zdegradowanego betonu
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
LIWIA SWORACKA
nr katalogowy: 42873
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2014-1
OTRZYMYWANIE ZWIĄZKÓW RENU(VII) SŁUŻĄCYCH DO WYTWARZANIA PROSZKÓW STOPOWYCH
KATARZYNA LESZCZYŃSKA-SEJDA
GRZEGORZ BENKE
KRYSTYNA ANYSZKIEWICZ
ANDRZEJ CHMIELARZ
nr katalogowy: 82048
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-4-5
Stabilizacja układów wody chłodzącej za pomocą nowych związków aminofosfonowych
IZYDOR DRELA
PIOTR FALEWICZ
nr katalogowy: 58813
OPAKOWANIE 2018-6
Packaging Spectrum: Oznaczanie lotnych związków organicznych w materiałach z polipropylenu przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Dominika Kubica
Karol Bal
Monika Kaczmarczyk
Alicja Kaszuba
nr katalogowy: 114315
10.15199/42.2018.6.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-1
Alkohole wyższe i estry w piwie – biosynteza, charakterystyka i kontrola stężenia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 147561
10.15199/64.2024.1.1
piwo
alkohole wyższe
estry
beer
higher alcohols
esters
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Wpływ dodatku owoców i warzyw do przecieru aroniowego na zawartość związków polifenolowych i jakość
Joanna Kolniak
Anna Augustyniok
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 47537
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Ocena zawartości związków przeciwutleniających w owocach świdośliwy, aronii czarnoowocowej i czeremchy amerykańskiej
Alicja Ponder
Magdalena Morka
Ewelina Hallmann
nr katalogowy: 116673
10.151.99/65.2018.10.7
witamina C
związki polifenolowe
aronia
świdośliwa
czeremcha amerykańska
vitamin C
polyphenolic compounds
black chokeberry
saskatoon berry
black cherry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-6
Biofiltracja lotnych związków organicznych
Klaudia Chmiel
Andrzej B. Jarzębski
Michał Palica
nr katalogowy: 14332
OPAKOWANIE 2018-9
Związki NIAS (Non Intentionally Added Substances). Ocena ryzyka - Część 1.
Katarzyna Samsonowska
Dominika Kubica
Małgorzata Pawlicka
Agnieszka Kwiecień
nr katalogowy: 116098
10.15199/42.2018.9.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
CHŁODNICTWO 2012-7-8
Stabilność przechowalnicza zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych owocach i warzywach z upraw ekologicznych i konwencjonalnych
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA
LUCJAN KRALA
nr katalogowy: 70337
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-4
Magnetic and magnetotransport properties of nickel-doped manganites
Igor TROYANCHUK
Nina TERESHKO
Maxim BUSHINSKY
Vera FEDOTOVA
Antoni ŚWIĆ
Tomasz N. KOŁTUNOWICZ
nr katalogowy: 113014
10.15199/48.2018.04.31
Magnetic materials
diffraction
magnetoresistive effect
exchange interaction.
Materiały magnetyczne
dyfrakcja
efekt magnetorezystywny
interakcje wymiany.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-10
Wpływ wodorotlenku glinu (III) i wodorotlenku magnezu (II) oraz związków fosforoorganicznych na palność materiałów epoksydowych
Sebastian Staszko
Marzena Półka
nr katalogowy: 139996
10.15199/33.2022.10.19
żywice epoksydowe
modyfikacje uniepalniające
właściwości przeciwpożarowe.
epoxy resins
fire-retardant modification
fire properties.
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-8
Application of heteropoly compounds with Keggin structure in corrosion protection and Ni-MH cell technology
KAROLINA KIJAŃSKA
KRYSTYNA GIZA
nr katalogowy: 149807
10.15199/40.2024.8.1
heteropolikwasy
ochrona przed korozją
ogniwa elektrochemiczne
właściwości elektrokatalityczne
heteropolyacids
corrosion protection
electrochemical cells
electrocatalytic properties
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-8
Application of heteropoly compounds with Keggin structure in corrosion protection and Ni-MH cell technology
KAROLINA KIJAŃSKA
KRYSTYNA GIZA
nr katalogowy: 149807
10.15199/40.2024.8.1
heteropolikwasy
ochrona przed korozją
ogniwa elektrochemiczne
właściwości elektrokatalityczne
heteropolyacids
corrosion protection
electrochemical cells
electrocatalytic properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-4
Synteza nowych pochodnych lamiwudyny, adamantyny i warfaryny z udziałem kwasów izoksazolokarboksylowych jako związków o potencjalnej aktywności przeciwwirusowej
Aleksander Michalski
Andrzej Maranda
Magdalena Kwiatek
Mirosław Gucma
Alicja Michalczyk
nr katalogowy: 142815
10.15199/62.2023.4.5
leki przeciwwirusowe
aktywność proteaz
lamiwudyna
warfaryna
adamantyna
izoksazole
antivirals
protease activity
lamivudine
warfarin
adamantine
isoxazoles
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Analiza i ocena składu toksycznych grup związków emitowanych w spalinach pojazdów zgodnych z normą Euro 6
Aleksandra Kęska
nr katalogowy: 138877
10.15199/62.2022.8.12
gazy spalinowe
norma Euro 6
lotne związki organiczne
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
benzen
exhaust gases
Euro 6 emission standard
VOC
PAH
benzene
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Konferencje
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 138862
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-1
Zmiany barwy, zawartości polifenoli i właściwości przeciwrodnikowych soku z czarnej porzeczki podczas przechowywania
A. Sokół-Łętowska
A. Z. Kucharska
nr katalogowy: 20711
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-4
Zmiany składu związków fenolowych przy przerobie jabłek na soki i przeciery
J. Markowski
W. Płocharski
nr katalogowy: 20646
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Ekstrakty roślinne w wyrobach ciastkarskich
Mariola Kozłowska
Aleksandra Gawinowska
Agata Fabiszewska
nr katalogowy: 126803
10.15199/65.2020.6.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-8-9
Przeciwnowotworowe właściwości warzyw i owoców
Joanna Danielczuk
nr katalogowy: 122484
10.15199/64.2019.8-9.5
aktywność antynowotworowa
związki o działaniu antynowotworowym
warzywa
owoce
anticancer activity
compounds with antitumour action
vegetable
fruits
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Katalizatory procesu oksyetylenowania
JAN SZYMANOWSKI
nr katalogowy: 28715
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-5
Perspektywy stosowania aromatów dymu wędzarniczego w żywności
JOANNA GAJDA –WYRĘBEK
nr katalogowy: 148722
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Nowe lekkie materiały konstrukcyjne
ANDRZEJ K. BŁĘDZKI
nr katalogowy: 28645
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-6
Photocatalytic degradation of the organic compounds enhanced by chemical oxidants
Jus tyna Dziedzic
Paweł Nowak
Piotr Warszyński
Jerzy Haber
nr katalogowy: 68611
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-10
Aldehydy i wpływ wybranych czynników na ich zawartość w piwie
Krzysztof Kucharczyk
Tadeusz Tuszyński
nr katalogowy: 63322
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-7
Conductivity of Cd1-xFexTe semiconductors at alternating current and temperatures lower than the room temperature
Paweł ZHUKOWSKI
Tomasz N. KOŁTUNOWICZ
Paweł WĘGIEREK
Janusz PARTYKA
Julia SIDORENKO
nr katalogowy: 53243
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-5
Evaluation of the impact of the ethanol content in gasoline on emissions of non-methane volatile organic compounds from transport vehicles Ocena wpływu zawartości etanolu w benzynach silnikowych na emisję nie-metanowych lotnych związków organicznych z pojazdów transportowych
Marcin Ślęzak
Wojciech Gis
Paweł Kruczyński
nr katalogowy: 98512
10.15199/62.2016.5.28
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-12
Soki owocowe jako źródło składników bioaktywnych
Zuzanna Walczak
Stanisław Kalisz
nr katalogowy: 124146
10.15199/65.2019.12.6
soki owocowe
soki mieszane
NFC
związki bioaktywne
polifenole
fruit juices
mixed juices
NFC
bioactive compounds
polyphenols
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-3
Z odrobiną pikanterii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 125365
przyprawy
przyprawy korzenne
przyprawy ziołowe
przyprawy warzywne
walory smakowo-zapachowe
właściwości barwiące
wykorzystanie kulinarne
spices
spices
herbal spices
vegetable spices
flavor-fragrance qualities
coloring properties
culinary use
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Związki powstające w czasie fermentacji winiarskiej
Sylwia Bonin
nr katalogowy: 115055
10.15199/64.2018.7.3
produkty uboczne
jakość
wino
fermrntowane produkty winiarskie
by-products
quality
wine
fermented wine products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-4
Wpływ sposobu prażenia ziaren kawy na poziom związków fenolowych
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 148172
10.15199/65.2024.4.3
kawa
ziarna
palenie
prażenie
związki fenolowe
polifenole
coffee
beans
roasting
phenolic compounds
phenolic
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Substancje aromatyczne odpowiedzialne za smak i zapach win owocowych premium niearomatyzowanych
Robert Wieprzkowicz-Rzewuski
nr katalogowy: 142078
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Konferencje
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 138862
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Konferencje
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 138862
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Tribological behaviour of Fe-Al intermetallic coatings obtained by HVOF method
Cezary Senderowski
Zbigniew Bojar
Bolesław Formanek
Krzysztof Szymański
nr katalogowy: 52693
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-6
Electrochemical sensor for measurement of volatile organic compounds in air
JACEK GĘBICKI
ADAM KLOSKOWSKI
BOGDAN CHACHULSKI
nr katalogowy: 52264
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-10
Miód - najstarsza substancja słodząca - zastosowanie w przemyśle fermentacyjnym
Krystyna Nowak
Barbara Żmudzińska-Żurek
nr katalogowy: 38929
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Miód - najstarsza substancja słodząca - zastosowanie w przemyśle fermentacyjnym
Krystyna Nowak
Barbara Żmudzińska-Żurek
nr katalogowy: 36243
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Rola składu chemicznego kąpieli do pasywacji trójwartościowej aluminium serii 5005A w kształtowaniu morfologii powłoki konwersyjnej i odporności na korozję
ERYK GRALAK
ADRIANNA HOFFMAN
JULIUSZ WINIARSKI
nr katalogowy: 137948
10.15199/40.2022.6.2
aluminium
pasywacja Cr(III)
powłoki konwersyjne
SEM
odporność na korozję
aluminum
Cr(III) passivation
conversion coatings
SEM
corrosion resistance
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Rola składu chemicznego kąpieli do pasywacji trójwartościowej aluminium serii 5005A w kształtowaniu morfologii powłoki konwersyjnej i odporności na korozję
ERYK GRALAK
ADRIANNA HOFFMAN
JULIUSZ WINIARSKI
nr katalogowy: 137948
10.15199/40.2022.6.2
aluminium
pasywacja Cr(III)
powłoki konwersyjne
SEM
odporność na korozję
aluminum
Cr(III) passivation
conversion coatings
SEM
corrosion resistance
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Rola składu chemicznego kąpieli do pasywacji trójwartościowej aluminium serii 5005A w kształtowaniu morfologii powłoki konwersyjnej i odporności na korozję
ERYK GRALAK
ADRIANNA HOFFMAN
JULIUSZ WINIARSKI
nr katalogowy: 137948
10.15199/40.2022.6.2
aluminium
pasywacja Cr(III)
powłoki konwersyjne
SEM
odporność na korozję
aluminum
Cr(III) passivation
conversion coatings
SEM
corrosion resistance
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Rola składu chemicznego kąpieli do pasywacji trójwartościowej aluminium serii 5005A w kształtowaniu morfologii powłoki konwersyjnej i odporności na korozję
ERYK GRALAK
ADRIANNA HOFFMAN
JULIUSZ WINIARSKI
nr katalogowy: 137948
10.15199/40.2022.6.2
aluminium
pasywacja Cr(III)
powłoki konwersyjne
SEM
odporność na korozję
aluminum
Cr(III) passivation
conversion coatings
SEM
corrosion resistance
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-4
Badania adsorpcji lotnych związków organicznych z fazy gazowej na wybranych zeolitach.Studia literaturowe i badania doświadczalne równowagi adsorpcji
JÓZEF NASTAJ
BARBARA WILCZYŃSKA
nr katalogowy: 34563
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-5
Owoce dzikiej róży - właściwości i kierunki wykorzystania
Mariola Kobus
nr katalogowy: 35347
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-1
Wpływ procesu technologicznego na stabilność piany piwa
EDYTA KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 23835
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Zastosowanie impregnacji próżniowej w przemyśle spożywczym
Magdalena Trusińska
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 149068
10.15199/65.2024.6.5
impregnacja próżniowa
wzbogacanie
wymiana masy
żywność funkcjonalna
vacuum impregnation
enrichment
mass exchange
functional food
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2014-2
The analysis of chemical composition and segregation of elements in butt welds created using friction stir welding
PAWEŁ WIECZOREK
ZYGMUNT NITKIEWICZ
nr katalogowy: 84309
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
AURA 2022-5
Nowe perspektywy uprawy i wykorzystania rokitnika zwyczajnego w Polsce
Joanna PYPEĆ
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 137577
10.15199/2.2022.5.4
rokitnik zwyczajny
uprawa
wykorzystanie
sea buckthorn
cultivation
use
AURA 2022-5
Nowe perspektywy uprawy i wykorzystania rokitnika zwyczajnego w Polsce
Joanna PYPEĆ
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 137577
10.15199/2.2022.5.4
rokitnik zwyczajny
uprawa
wykorzystanie
sea buckthorn
cultivation
use
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Ocena skuteczności oczyszczania wody w aspekcie usuwania związków żelaza i manganu
Małgorzata Wolska
Małgorzata Kabsch-Korbutowicz
Jacek Wiśniewski
nr katalogowy: 141949
10.15199/17.2023.2.4
wody podziemne
uzdatnianie
napowietrzanie
filtracja.
groundwater
treatment
aeration
filtration
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Ocena skuteczności oczyszczania wody w aspekcie usuwania związków żelaza i manganu
Małgorzata Wolska
Małgorzata Kabsch-Korbutowicz
Jacek Wiśniewski
nr katalogowy: 141949
10.15199/17.2023.2.4
wody podziemne
uzdatnianie
napowietrzanie
filtracja.
groundwater
treatment
aeration
filtration
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2019-1
Photocatalytic purification of water on TiO2 photocatalysts produced with application of plant extracts
Maja Rejek
Karolina Kiełbasa
Joanna Grzechulska-Damszel
nr katalogowy: 118945
10.15199/28.2019.1.5
photocatalysis
titanium dioxide
biosynthesis
water treatment.
fotokataliza
ditlenek tytanu
biosynteza
oczyszczanie wody.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2024-5
Comparison of storage stability of hydrogen sulfide in Tedlar bags in different sampling temperatures
Mirosław Szyłak-Szydłowski
Wojciech Kos
nr katalogowy: 148829
10.15199/17.2024.5.3
air pollution
chromatography
hydrogen sulphide
odour
Tedlar
sampling
storage
chromatografia
odór
pobieranie próbek
przechowywanie próbek
siarkowodór
Tedlar
zanieczyszczenia powietrza
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2007-7
The impact of titanium and its compounds on blast furnace operation
Mária Fröhlichová
Ladislav Fröhlich
Tomáš Borovský
nr katalogowy: 27896
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-7-8
Computer simulation of magnetoplasticity dislocation motion in magnetic and stress fields
Vladimir I. ALSHITS
Romuald KOTOWSKI
Piotr TRONCZYK
nr katalogowy: 27751
AURA 2017-7-8
Kiełki roślin kapustowatych - żywność funkcjonalna
Anna KRZEPIŁKO
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Iwona ZYCH-WĘŻYK
nr katalogowy: 108378
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Związki fenolowe występujące w ziarnie zbóż
Monika Ogórkiewicz
nr katalogowy: 127381
zboża
kwasy fenolowe
odmiana
warunki uprawy
cereals
phenolic acids
variety
growing conditions
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Związki fenolowe występujące w ziarnie zbóż
Monika Ogórkiewicz
nr katalogowy: 127381
zboża
kwasy fenolowe
odmiana
warunki uprawy
cereals
phenolic acids
variety
growing conditions
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2013-11
Zmiany składu chemicznego koksu wielkopiecowego obrobionego w modelu komory przeddyszowej wielkiego pieca
Anna KONSTANCIAK
nr katalogowy: 80632
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Właściwości prozdrowotne kiszonej kapusty
Justyna Szwejda- Grzybowska
nr katalogowy: 51970
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2010-9
Possibilities of black-coal tar and brown-coal tar utilization for production in blast funace
PAVLINA PUSTĚJOVSKA
SILVIE BROŽOVA
SIMONA JURSOVA
nr katalogowy: 54091
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-2
Influence of the magnetic field on the charge transport in InxGa1-xAs (0 < x < 1) MBE layers
ANDRZEJ WOLKENBERG
TOMASZ PRZESŁAWSKI
nr katalogowy: 33197
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-9
Preparaty dymu wędzarniczego
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 133508
wędzenie
preparaty dymu wędzarniczego
WWA
bezpieczeństwo zdrowotne wędzenia
meat
processed meat products
packaging systems
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Wpływ sposobu produkcji kaszy gryczanej i czasu jej przechowywania na zawartość związków fenolowych
Joanna Klepacka
nr katalogowy: 127383
gryka
kasza
polifenole ogółem
rutyna
kwasy fenolowe
przechowywanie
buckwheat
groats
total polyphenols
rutin (rutoside)
phenolic acids
storage
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151339
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151338
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-8
Chromatograf gazowy z automatycznym dozownikiem typu headspace nar zędziem oceny bezpieczeństwa opakowań produktów spożywczych
Janina Leks-Stępień
nr katalogowy: 79157
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
OPAKOWANIE 2017-7
Mikotoksyny w żywności i opakowaniach do żywności - metody badań. Część III. Aktywne opakowania o własnościach antydrobnoustrojowych
Karol Bal
Alicja Kaszuba
nr katalogowy: 107525
10.15199/42.2017.7.2
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-9
Witaminowy twist
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 139516
warzywa
zdrowie
zalecane spożycie
przetwory warzywne
wykorzystanie kulinarne
vegetables
health
recommended consumption
vegetable preserves
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-9
Witaminowy twist
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 139516
warzywa
zdrowie
zalecane spożycie
przetwory warzywne
wykorzystanie kulinarne
vegetables
health
recommended consumption
vegetable preserves
culinary use
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Skład polifenolowy owoców pigwy
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 111088
10.15199/65.2017.12.2
pigwa
związki bioaktywne
aktywność przeciwutleniająca
procyjanidyny
quince
bioactive compounds
antioxidant activity
proanthocyanidins
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-3
Problem emisji rtęci i jej związków w Polsce. Oddziaływanie na zdrowie człowieka i środowisko naturalne
Anna Tałach
Zbigniew A. Tałach
nr katalogowy: 125614
10.15199/17.2020.3.2
rtęć
zdrowie człowieka
wpływ na środowisko
mercury
human health
environmental impact
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Burak ćwikłowy – naturalne źródło zdrowia
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 148660
10.15199/65.2024.5.2
burak ćwikłowy
związki fenolowe
betalainy
zdrowie
beetroot
phenolic compounds
betalains
health
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-7
Root cause analysis of the occurrence of rust spots on the surface of the asphalt wearing course
Wiktor Jasiński
Maciej Maliszewski
Aneta Pryga-Szulc
Wojciech Bartz
Patryk Przybylski
nr katalogowy: 149644
10.15199/33.2024.07.07
asphalt pavement surface decoloration
rusty spots
petrographic analysis
aggregates
iron compounds
surface aesthetics
road infrastructure quality
mineral composition
przebarwienia nawierzchni asfaltowej
rdzawe plamy
badania petrograficzne kruszywa
związki żelaza
estetyka nawierzchni
jakość infrastruktury drogowej
skład mineralny
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-7
Root cause analysis of the occurrence of rust spots on the surface of the asphalt wearing course
Wiktor Jasiński
Maciej Maliszewski
Aneta Pryga-Szulc
Wojciech Bartz
Patryk Przybylski
nr katalogowy: 149644
10.15199/33.2024.07.07
asphalt pavement surface decoloration
rusty spots
petrographic analysis
aggregates
iron compounds
surface aesthetics
road infrastructure quality
mineral composition
przebarwienia nawierzchni asfaltowej
rdzawe plamy
badania petrograficzne kruszywa
związki żelaza
estetyka nawierzchni
jakość infrastruktury drogowej
skład mineralny
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2017-5
Dlaczego związki fosforoorganiczne mogą być skutecznymi wielofunkcyjnymi inhibitorami korozji stali węglowej w obojętnych środowiskach wodnych?
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
BARTŁOMIEJ KOBIAŁKA
RENATA KĘDZIOR
nr katalogowy: 105135
10.15199/40.2017.5.3
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-11
WYTWARZANIE MATERIAŁÓW TERMOELEKTRYCZNYCH NA OSNOWIE ZWIĄZKU Bi2Te3 TECHNIKĄ SPIEKANIA PLAZMOWEGO
ADRIANA WRONA
MARIUSZ STASZEWSKI
JACEK MAZUR
MAŁGORZATA KAMIŃSKA MARCIN LIS MAŁGORZATA OSADNIK KATARZYNA BILEWSKA
nr katalogowy: 72443
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
MIKROORGANIZMY STOSOWANE W BIOAUGMENTACJI GLEB SKAŻONYCH ZWIĄZKAMI AROMATYCZNYMI
Żaneta Swędzioł
Agnieszka Mrozik
Daniel Wasilkowski
nr katalogowy: 70865
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-4
Zastosowanie algorytmów ewolucyjnych w obszarze badawczym Artificial Chemistry
Mirosław GAJER
nr katalogowy: 59158
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2015-11
Odkwaszanie papier u alkoholową dyspersją nanocząsteczek wodorotlenku magnezu: ocena możliwości neutralizacji kwasów
ADAM WÓJCIAK
nr katalogowy: 95234
10.15199/54.2015.11.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
AURA 2023-5
Pijawki i inne zwierzęta w leczeniu chorób
Piotr Skubała
nr katalogowy: 143135
10.15199/2.2023.5.2
leki
pijawka lekarska
hirudoterapia
dzikie zwierzęta
drugs
medicinal leech
hirudotherapy
wild animals
AURA 2023-5
Pijawki i inne zwierzęta w leczeniu chorób
Piotr Skubała
nr katalogowy: 143135
10.15199/2.2023.5.2
leki
pijawka lekarska
hirudoterapia
dzikie zwierzęta
drugs
medicinal leech
hirudotherapy
wild animals
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Ocena wartości wypiekowej i zawartości wybranych składników prozdrowotnych w ziarnie żyta krzyca
Iwon a Konopka
Małgorzata Tańska
Marta Skrajda
nr katalogowy: 108631
pierwotne żyto
wartość wypiekowa
ocena organoleptyczna
ancient rye
baking value
organoleptic quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-8-9
XIX Szkoła Technologii Fermentacji
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 116199
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WŁAŚCIWOŚCI ADHEZYJNE BAKTERII Z RODZAJU ASAIA
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 70868
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-10
Na dziko
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140247
dziczyzna
sarna
dzik jeleń
wartość odżywcza
obróbka termiczna
przyprawy i dodatki do dziczyzny
potrawy z dziczyzny
venison
roe deer
wild boar deer
nutritional value
heat treatment
spices and game additives
venison dishes
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-11
Moduł czujnikowy do pomiarów ste˛z˙en´ lotnych zwia˛zków
Piotr BATOG
Andrzej SZCZUREK
nr katalogowy: 87766
10.12915/pe.2014.11.40
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Emisja lotnych związków organicznych i związków siarki w procesie utylizacji padłych zwierząt
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyn
Agata Drabik
Łukasz Krzosek Marcin Banach
Jolanta Pulit
nr katalogowy: 68141
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Właściwości ochronne powłok otrzymywanych z roztworów na bazie silanów oraz związków tytanu(IV)
JULIUSZ WINIARSKI
BOGDAN SZCZYGIEŁ
nr katalogowy: 60963
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-6
Warstwy chitozanowe osadzone elektroforetycznie jako potencjalne powłoki przeciwporostowe
Paweł Kaczorowski
Jolanta Baranowska
nr katalogowy: 95639
10.15199/28.2015.6.36
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Thermodynamic parameters and reductive degradation mechanism of environmentally relevant polyhalogenated organic compounds Parametry termodynamiczne i mechanizm degradacji redukcyjnej polihalogenowanych związków organicznych istotnych dla środowiska
Piotr P. Romańczyk
Stefan S. Kurek
nr katalogowy: 101543
10.15199/62.2016.10.50
CHŁODNICTWO 2016-1-2
Zmiany zawartości i aktywności związków biologicznie czynnych w czerwonej porzeczce podczas zamrażalniczego przechowywania
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
nr katalogowy: 96539
10.15199/8.2016.1-2.5
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-12
Świąteczne smaki i aromaty
nr katalogowy: 117487
Wigilia
potrawy
bakalie
miód
mak
korzenne przyprawy
kapusta kiszona
grzyby
suszone owoce
Christmas Eve
dishes
delicacies
honey
poppy
spicy condiments
sauerkraut
mushrooms
dried fruit
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Herbaty czarne jakość sensoryczna i ich właściwości przeciwutleniające
Przemysław Dmowski
Karol Zakrzewski
nr katalogowy: 115043
10.15199/65.2018.7.8
aromatyzowana herbata czarna
przeciwutleniacze
ocena konsumencka
barwa
flavoured black tea
antioxidants
consumer evaluation
colour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Ser Camembert – technologia produkcji, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 140168
10.15199/65.2022.10.2
ser Camembert
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
Camembert cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Ser Camembert – technologia produkcji, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 140168
10.15199/65.2022.10.2
ser Camembert
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
Camembert cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-10
Aktywność biologiczna wybranych składników chmielu oraz ich potencjalny wpływ na organizm człowieka
Marta Koziara
Urszula Skomra
nr katalogowy: 116705
10.15199/64.2018.10.2
chmiel
kwasy goryczkowe
olejki
polifenole
aktywność biologiczna
hop
bitter acids
essential oils
polyphenols
biological activity
AURA 2018-3
Modulatory hormonalne - toksyczne chemikalia w przedmiotach codziennego użytku
Katarzyna FIJAŁ
nr katalogowy: 112537
10.15199/2.2018.3.2
Modulatory hormonalne
EDC (Endocrine Disrupting Compounds)
ftalany
Bisfenol A (2
2-bis (4-hydroksyfenylo)propan) (BPA)
parabeny
tworzywa sztuczne
konserwanty
plastyfikatory
Sexual modulators
EDC (Endocrine Disrupting Compounds)
phthalates
bisphenol A
Bisfenol A (2
2-bis (4- hydroxyphenyl)propane) (BPA)
parabens
plastics
conservatives
plasticizers
CHEMIK 2024-2
Kwas tiofeno-2,5-difosfonowy jako efektywny chelator jonów metali
Zuzanna WALKOWIAK
Agnieszka WOJCIECHOWSKA
Tomasz K. OLSZEWSKI
nr katalogowy: 150050
10.15199/4.2024.2.5
kwasy bisfosfonowe
tiofen
chelator
jony metali
bisphosphonic acids
thiophene
chelator
coordination compounds
spec troscopy
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Nowe trendy w produkcji soków i nektarów jabłkowych
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 43994
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Sposoby wykorzystania odpadów przemysłu owocowo-warzywnego
Tomasz Tarko
Justyna Sobusiak
Aleksandra Duda-Chodak
nr katalogowy: 42383
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-2
TECHNOLOGIE ODZYSKU INDU PRZEGLĄD LITERATUROWY
JUSTYNA PIWOWOŃSKA
nr katalogowy: 41755
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Biokorozja w przemysłowych systemach wodnych Cz. 1. Warunki powstawania korozji
Anna Sałek
nr katalogowy: 47541
AURA 2013-5
Usuwanie mykoestrogenów w oczyszczaniu wody
Mariusz DUDZIAK
Edyta KUDLEK
nr katalogowy: 76523
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH