Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2017 - zeszyt 7-8
Kiełki roślin kapustowatych - żywność funkcjonalna
Mustard Germs - Functional Food
Anna KRZEPIŁKO
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Iwona ZYCH-WĘŻYK
nr katalogowy: 108378
Streszczenie
Kiełki roślin kapustowatych, takich jak brokuł, kalafior, rzeżucha, różne gatunki kapusty, rzodkiewki, rzepy charakteryzują się dużą zawartością składników odżywczych, błonnika, soli mineralnych i są niskokaloryczne. Procesy zachodzące podczas kiełkowania powodują, że kiełki zawierają łatwiej przyswajalne białka, lipidy i cukry w porównaniu z nasionami w stanie spoczynku. Spożywanie kiełków roślin kapustowatych dostarcza organizmowi cennych składników bioaktywnych: witamin i ich prekursorów, zwłaszcza kwasu askorbinowego, witamin z grupy B, tokoferoli, karotenów, kwasu foliowego, polifenoli i flawonoidów. Obficie występują też w nich najbardziej charakterystyczne dla tej rodziny roślin związki: glukozynolany i izotiocyjaniany. Związki te chronią organizm przed procesami kancerogennymi i mają działanie przeciwbakteryjne. Warto włączyć kiełki roślin kapustowatych do diety, gdyż są produktem o wysokiej wartości żywieniowej i zawierają związki bioaktywne korzystnie wpływające na zdrowie człowieka.
Abstract
Germs of mustards such as the broccoli, the cauliflower, the cuckooflower, various cabbage species, the turnip have many nutrients, high fibre and mineral salt contents and they are low in calories. Thanks to germination processes they contain lipids and carbohydrates more easily absorbable in comparison with inactive seeds. Eating mustard germs provides valuable bioactive compounds: vitamins and vitamin precursors, especially the ascorbic acid, B vitamins, tocopherols, carotenes, the folic acid, polyphenols and flavonoids. They are also abundant in the compounds most specific for this family: glucosinolates and isothiocyanates. The compounds protect against cancer and are antibacterial. Mustard germs are recommended for diet as they have the high nutritional value and contain healthy bioactive compounds.
Bibliografia
[1] R. Abdullah, A. Faried, K. Kobayashi, C. Yamazaki, E.W. Suradji, K. Ito, K. Suzuki, M. Murakami, H. Kuwano, H. Koyama 2009. Selenium enrichment of broccoli sprout extract increases chemosensitivity and apoptosis of LNCaP prostate cancer cells. BMC Cancer. 9: 414 - 425. [2] F.W. Ávila, Y. Yang, V. Faquin, S.J. Ramos, L.R.G. Guilherme, T.W. Thannhauser, L. Li 2014. Impact of selenium supply on Se-methylselenocysteine and glucosinolate accumulation in selenium-biofortified Brassica sprouts. Food Chemistry, 165, 578 - 586. [3] N. Baenas, D. A. Moreno, C. García-Viguera 2012. Selecting sprouts of Brassicaceae for optimum phytochemical composition. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60 (45), 11409 - 11420. [4] B.A. Cevallos-Casals, L. Cisneros-Zevallos 2010. Impact of germination on phenolic content and antioxidant activity of 13 edible seed species. Food Chemistry, 119, 1485 - 1490. [5] H. Danilcenko, Z. Taraseviciene, E. Jariene, M. Gajewski, P. Szymczak, A. Seroczyńska 2006. Vegetables seeds - nutritional aspects in response to germination time. Vegetable Crops Research Bulletin, 65, 39 - 48. [6] S. J. Dias 2012. Nutritional quality and health benefits of vegetables: A Review. Food and Nutrition Sciences, 3, 1354 - 1374. [7] H. Kozłowska, H. Zieliński, A. Buciński, M. Piskuła 2003. Składniki biologicznie czynne w kiełkach nasion rzepaku. Rośliny Oleiste XXIV, 23 - 32. [8] A. Krzepiłko, I. Zych-Wężyk 2012. Wpływ wzbogacenia jadalnych siewek brokułu selenem na aktywność antyoksydacyjną i zawartość chlorofilu. Proceedings of Ecopole, 6(1), 226 - 231. [9] J.H., Kwon, G.R. Kim, J.J. Ahn, K. Akram, H.M. Bae, C.H. Kim, Y. Kim, B.S. Han 2013. Changes in physicochemical, nutritional and hygienic properties of chinese cabbage seeds and their sprouts on gamma and electron beam irradiation. Journal of Food Quality, 36(5), 316 - 323. [10] P. Lewicki 2010. Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6(73), 18 - 33. [11] J. López-Cervantes, L.G. Tirado-Noriega, D.I. Sánchez- Machado, O.N. Campas-Baypoli, E.U Cantú- -Soto, J.A. Núñez-Gastélum 2013. Biochemical composition of broccoli seeds and sprouts at different stages of seedling development. International Journal of Food Science and Technology, 48(11), 2267 - 2275. [12] C. Martinez-Villaluenga, J. Frias., P. Gulewicz, K. Gulewicz, C. Vidal-Valverde 2008. Food safety evaluation of broccoli and radish sprouts. Food and Chemistry Toxicology, 46(5), 1635 - 1644.[13] M. Márton, Z. Mándoki, J. Csapó 2010a. Evaluation of biological value of sprouts. Fat content, fatty acid composition. Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria, 3, 53 - 65. [14] M. Márton, Z. Mándoki, Z. Csapó-Kiss J. Csapó 2010b. The role of sprouts in human nutrition. A review. Acta Univ. Sapientiae, Alimentaria, 3, 81 - 117 [15] S.S. Narina, A.A. Hamama, H.L. Bhardwaj 2012. Nutritional and mineral composition of flax sprouts. Journal of Agricultural Science, 4(11), 60 - 65. [16] A. Podsędek 2007. Natural antioxidants and antioxidant capacity of Brassica vegetables: A review. Food Science and Technology, 40, 1 - 11. [17] S. Szabóa, Z. Né metha, É. Polyákb, I. Bátaic , M. Kerényia, and M. Figlerb 2011. Antibacterial effect of sprouts against human pathogens in vitro. Acta Alimentaria, 43 (3), 501 - 508. [18] J. Szwejda-Grzybowska 2011. Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 44(4), 1039 - 1046. [19] H. Taniguchi, K.Kobayashi-Hattori, C. Tenmyo, T. Kamei, Y. Uda, Y. Sugita-Konishi, J. Oishi, T. Takita 2006. Effect of Japanese radish (Raphanus sativus) sprout (Kaiware-daikon) on carbohydrate and lipid metabolisms in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Phytotherapy Research, 20(4), 274 -278. [20] M. Tokiko, Y. Koji 2006. Proximate composition, fatty acid composition and free amino acid composition of sprouts. Journal for the Integrated Study of Dietary Habits, 16, 369 - 375. [21] J. Tomczyk, A. Olejnik A. 2010. Sulforafan-potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 64, 590 - 603. [22] USDA National nutrient database for standard reference: https://ndb.nal.usda.gov. [23] A. Yanaka, J. W. Fahey, A. Fukumoto, M. Nakayama, S. Inoue, S. Zhang, M. Tauchi, H. Suzuki, I. Hyodo, M. Yamamoto 2009. Dietary sulforaphanerich broccoli sprouts reduce colonization and attenuate gastritis in Helicobacter pylori - infected mice and humans. Cancer Prevention Research, 2(4), 353 - 360. [24] G. Yingjuan, Q. Guo, L. Zhang, Z. Chen, Y. Han,. Z. Gu 2012 Physiological and biochemical metabolism of germinating broccoli seeds and sprouts. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 209 - 213. [25] H. Zieliński, J. Frias, M.K. Piskuła, H. Kozłowska 2005.Vitamin B1 and B2, dietary fiber and minerals content of Cruciferae sprouts. European Food Research and Technology, 221(1-2), 78 - 83. [26] H. Zieliński, H. Kozłowska 2003. The content of tocopherols in cruciferae sprouts. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 12, 25 - 31. [27] H. Zieliński, M.K. Piskuła, A. Michalska, H. Kozłowska 2007. Antioxidant capacity and its components of cruciferous sprouts. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 57(3), 315 - 321.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 108378 "Kiełki roślin kapustowaty..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2017-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH