Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 2
Design of A Beef Freshness Detector based on Color and Scent with the Mamdani Fuzzy Method
Projekt detektora świeżości wołowiny na podstawie koloru i zapachu metodą rozmytą Mamdani
10.15199/48.2024.02.18
Hari Agus Sujono
Achmad Saiful Faris
nr katalogowy: 147336
10.15199/48.2024.02.18
Streszczenie
Currently, the identification of beef is still done manually either through observation or press the meat to know the beef texture. This method has many disadvantages if the consumers are not thorough in differentiating the beef freshness quality. The design of a system that can identify beef quality by utilizing the characteristic of the meat rotting process is proposed. The beef's freshness can be detected through the smell or the scent of the beef. It is also can be detected through color. The fresh beef scent will have a different smell from the rotting beef scent, so the changing color. The proposed design is the beef freshness detector system using two kinds of sensor which is a Gas Sensor, MQ-136 and MQ-137 to detect the beef scent and a color sensor (TCS3200) to detect beef color change. It is also used a microcontroller as the main unit of data acquisition and uses Mamdani Fuzzy Method as to decision-making system for the acquisition of data from the sensors. The overall test result in the system has an 86,67% probability of success with an error rate of 13,3% from 15 trials.
Abstract
Obecnie identyfikacja wołowiny nadal odbywa się ręcznie, poprzez obserwację lub wyciskanie mięsa w celu poznania tekstury wołowiny. Metoda ta ma wiele wad, jeśli konsumenci nie są wnikliwi w różnicowaniu jakości świeżości wołowiny. Zaproponowano projekt systemu umożliwiającego identyfikację jakości wołowiny na podstawie charakterystyki procesu gnicia mięsa. Świeżość wołowiny można rozpoznać po zapachu lub zapachu wołowiny. Można to również wykryć poprzez kolor. Zapach świeżej wołowiny będzie miał inny zapach niż zapach gnijącej wołowiny, a więc zmienia kolor. Proponowany projekt to system wykrywania świeżości wołowiny wykorzystujący dwa rodzaje czujników: czujnik gazu, MQ-136 i MQ-137 do wykrywania zapachu wołowiny oraz czujnik koloru (TCS3200) do wykrywania zmiany koloru wołowiny. Wykorzystywany jest również mikrokontroler jako główna jednostka gromadzenia danych i wykorzystuje metodę Mamdani Fuzzy Method jako system podejmowania decyzji w zakresie pozyskiwania danych z czujników. Ogólny wynik testu w systemie ma 86,67% prawdopodobieństwa powodzenia przy poziomie błędu 13,3% z 15 prób.
Słowa kluczowe
Beef Freshness Detection Results
Mamdani Fuzzy Method
Beef Scent and Color Detection
Keywords
Wyniki wykrywania świeżości wołowiny
metoda rozmyta Mamdani
wykrywanie zapachu i koloru wołowiny
Bibliografia
[1] Xiaobo, Z., Jiewen, Z., Comparative analyses of apple aroma by a tin-oxide gas sensor array device and GC/MS. Food Chem. 107, pp. 120–128, 2008. 2] P. Guo and M. Bao, “Research and realization of hand-held mobile bacon detection based on Neural Network Pattern recognition,” in 2016 Chinese Control and Decision Conference (CCDC), pp. 2018–2021, 2016. [3]G. Peiyuan, B. Man, Q. Shiha, and C. Tianhua, “Detection of Meat Fresh Degree Based on Neural Network,” in 2007 International Conference on Mechatronics and Automation, 2007, pp. 2726–2730. [4] Riny Sulistyowati, A Suryowinoto, HA Sujono, I Iswahyudi, Monitoring of road damage detection systems using image processing methods and Google Map, IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 2021. [5] Pearce, T.C., Handbook of Machine Olfaction: Electronic Nose Technology, Wiley-VCH, 2003. [6] Safat B. Wali , Mohammad A. Hannan , Aini Hussain , Salina A. Samad, Comparative Survey on Traffic Sign Detection and Recognition: a Review, PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY, ISSN 0033-2097, R. 91 NR 12/2015. [7] Radi, M. Rivai, M.H. Purnomo, “Study on Electronic-NoseBased Quality Monitoring System for Coffee under Roasting,” Journal of Circuits, Systems, and Computers, Vol. 25, No. 10, 2016. [8] J. Lozano, J. P. Santos, J. I. Suárez, M. Cabellos, T. Arroyo, and C. Horrillo, “Automatic Sensor System for the Continuous Analysis of the Evolution of Wine,” Am. J. Enol. Vitic., vol. 66, no. 2, pp. 148–155, May 2015. [9] T. Aguilera, J. Lozano, J. A. Paredes, F. J. Álvarez, and J. I. Suárez, “Electronic Nose Based on Independent Component Analysis Combined with Partial Least Squares and Artificial Neural Networks for Wine Prediction,” Sensors, vol. 12, no. 6, pp. 8055–8072, Jun. 2012. [9] Rivai, M., Purwanto, D., Juwono, H., Sujono, H.A., “Electronic nose using gas chromatography column and quartz crystal microbalance,” TELKOMNIKA 9 (2), pp. 319– 326, 2011. [10] Hari Agus Sujono, Muhammad Rivai, Vapor identification system using quartz resonator sensor array and support vector machine. ARPN Journal of Engineering and Applied Sciences 2014. [11] E.Górska-Hdrczyczak, D. Guzek, Z. Mdlęda, I. WdjtasikKalindwska, M. Brdddwska, A. Wierzbicka, “Applications of electronic noses in meat analysis,” Food Sci. Technol. Camp., vol. 36, no. 3, pp. 389–395, Sep. 2016. [12] A. Amari, N. El Barbri, E. Llobet, N. El Bari, X. Correig, and B. Bouchikhi, “Monitoring the Freshness of Moroccan Sardines with a Neural-Network Based Electronic Nose,” IEEE Sensors, vol. 6, 2006, pp. 1209-1223. [13] P. E. Keller, L. J. Kangas, L. H. Liden, S. Hashem, and R. T. Kouzes, “Electronic Noses and Their Applications,” IEEE Northcon/Technical Applications Conference in Portland, OR, USA, Dec. 1995. [14] S. Bedoui, R. Faleh, H. Samet, and A. Kachouri, “Electronic nose system and principal component analysis technique for gases identification,” in 10th International MultiConferences on Systems, Signals Devices 2013 (SSD13), 2013, pp. 1–6. [18] I. Morsi, “Electronic Nose System and Artificial Intelligent Techniques for Gases Identification,” 2010. [15] S. Choopun, N. Hongsith, and E. Wongrat, “Metal-Oxide Nanowires for Gas Sensors,” 2012. [16] RinySulistyowati, Kunto Aji, Implementation of wireless mobile sensor based on fuzzy logic control for lpg gas pipeline leakage monitoring, ARPN, 2014.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-2 , nr katalogowy 147336
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH