Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-4
Energooszczędne rozwiązania w suszarniach powlekanych papierów i tektur. Część 1.
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 131499
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-4
Energooszczędne rozwiązania w suszarniach powlekanych papierów i tektur. Część 1.
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 131499
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-9
Wykorzystanie ultradźwięków jako techniki wspomagania procesu suszenia owoców i warzyw
Dorota Konopacka
Witold Płocharski
Karolina Siucińska
Stefan J. Kowalski
Dominik Mierzwa
nr katalogowy: 93613
10.15199/64.2015.9.3
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-9
Suszenie owoców i warzyw z wykorzystaniem energii mikrofal
Dariusz Piotrowski
Wojciech Praga
nr katalogowy: 62812
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-5
Energooszczędne suszar nie konwekcyjne masy celulozowej
nr katalogowy: 84547
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-3
Miód w proszku - sposoby otrzymywania i najnowsze osiągnięcia
Katarzyna Samborska
Alicja Barańska
nr katalogowy: 125597
10.15199/65.2020.3.4
suszenie rozpyłowe
nośnik
przemiana szklista
spray drying
carrier
glass transition
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-12
Zużycie energii w łączonych technikach suszenia mięsa indyka
Jolanta Gawałek
Antoni Ryniecki
nr katalogowy: 102847
10.15199/65.2016.12.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-7
Obliczenia procesowe suszenia fluidalnego na podstawie koncepcji uogólnionej krzywej kinetycznej
Włodzimierz Ciesielczyk
Janusz Iwanowski
Anita Kamińska
nr katalogowy: 61045
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-5
Energooszczędne rozwiązania w suszarniach powlekanych papierów i tektur. Część 2.
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 131872
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-2
Materiały - Urzadzenia - Technologie
nr katalogowy: 65794
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-5
Energooszczędne rozwiązania w suszarniach powlekanych papierów i tektur. Część 2.
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 131872
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-1
Wpływ warunków suszenia na właściwości fizyczne katalizatorów Ni/Si02
TADEUSZ PARYJCZAK
IRENEUSZ KOCEMBA
STANISŁAW KARSKI
nr katalogowy: 107180
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-6
termoaktywny system suszenia (TAS) makaronu - firmy Pavan
nr katalogowy: 27175
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2008-4
Przebieg procesu suszenia wierzby energetycznej w zależności od terminu zbioru
SZYMON GŁOWACKI
MARIUSZ SOJAK
AGATA KOSNO
nr katalogowy: 34256
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-7
Przetwórstwo kukurydzy Część 3. Wydzielanie zarodków i przemiał ziarna kukurydzy
nr katalogowy: 85265
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-4
Przegląd zgłoszeń patentowych
nr katalogowy: 20474
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-10
Analiza dwuetapowego suszenia kukurydzy
Marzena GAWRYSIAK-WITULSKA
Antoni RYNIECKI
Jolanta WAWRZYNIAK
nr katalogowy: 14150
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Niektóre nowe wyniki badań nad chmielem i jego wpływem na cechy sensoryczne piwa
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 120734
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zastosowanie osuszonego powietrza w procesie suszenia żywności
Aleksandra Matys
Alicja Barańska
Dorota Witrowa-Rajchert
Katarzyna Samborska
nr katalogowy: 127665
10.15199/65.2020.8.5
osuszone powietrze
suszenie konwekcyjne
suszenie fluidyzacyjne
suszenie rozpyłowe
dehumidified air
convective drying
fluid bed drying
spray drying
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zastosowanie osuszonego powietrza w procesie suszenia żywności
Aleksandra Matys
Alicja Barańska
Dorota Witrowa-Rajchert
Katarzyna Samborska
nr katalogowy: 127665
10.15199/65.2020.8.5
osuszone powietrze
suszenie konwekcyjne
suszenie fluidyzacyjne
suszenie rozpyłowe
dehumidified air
convective drying
fluid bed drying
spray drying
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-4
Określenie kinetyki suszenia fluidalnego przy minimalizacji zakresu badań laboratoryjnych
Włodzimierz Ciesielczyk
nr katalogowy: 14284
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2004-11
Nowoczesne technologie suszenia skór meblowych
M. Dobosz
nr katalogowy: 6165
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2006-3
Uwarunkowania słonecznego suszenia osadów ściekowych
JACEK SZCZYGIEŁ
PIOTR KRAWCZYK
nr katalogowy: 16541
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Naprężenia suszarnicze w cieście makaronowym
Stefan J. Kowalski
Bolesław Mielniczuk
nr katalogowy: 20308
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2006-3
BoostDryer i RapidDryer - intensywne układy suszące Voitha
A. Klepaczka
nr katalogowy: 18926
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2005-3
Rozwój pras impulsowych do równoczesnego prasowania i suszenia wstęgi papieru
Mariusz Reczulski
Włodzimierz Kawka
nr katalogowy: 12397
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-10
Jakość mikrobiologiczna jęczmienia browarnego konserwowanego w silosie metalowym
Jolanta WAWRZYNIAK
Marzena GAWRYSIAK-WITULSKA
Antoni RYNIECKI
Małgorzata WIEWIÓROWSKA
nr katalogowy: 22309
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2004-9
Szybkość suszenia korzeni marchwi w przemysłowej suszarce trójtaśmowej
P. Janus
nr katalogowy: 6892
GOSPODARKA WODNA 2017-2
Uroczyste otwarcie stacji do suszenia osadów ściekowych
Marek Gromiec
nr katalogowy: 103902
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-4
Warunki i procesy zachodzące w trakcie suszenia makaronu
nr katalogowy: 66834
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-7
Wpływ procesu suszenia hydroksyapatytu na jego właściwości powierzchniowe
Agnieszka Sobczak-Kupiec
Zbigniew Wzorek
Alicja Michalik-Zym
Piotr Radomski
nr katalogowy: 61058
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-9
Wpływ masła kakaowego na przeżywalność bakterii probiotycznych po inkubacji w warunkach niskiego pH
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Alicja Fedorowicz
Katarzyna Sobecka
nr katalogowy: 101010
10.15199/65.2016.9.7
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-4
19. Międzynarodowe Sympozjum Suszarnictwa Cz. II. Modelowanie, metody suszenia, procesy przemysłowe, efektywność energetyczna i ochrona środowiska
nr katalogowy: 90896
10.15199/64.2015.4.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Uproszczony model kinetyki suszenia materiałów spożywczych
Marek Markowski
nr katalogowy: 141970
10.15199/62.2023.2.6
suszenie materiałów spożywczych
suszenie
żywność
kinetyka suszenia
uproszczony model
drying of food materials
drying
food materials
drying kinetics
simplified model
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Uproszczony model kinetyki suszenia materiałów spożywczych
Marek Markowski
nr katalogowy: 141970
10.15199/62.2023.2.6
suszenie materiałów spożywczych
suszenie
żywność
kinetyka suszenia
uproszczony model
drying of food materials
drying
food materials
drying kinetics
simplified model
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Uproszczony model kinetyki suszenia materiałów spożywczych
Marek Markowski
nr katalogowy: 141970
10.15199/62.2023.2.6
suszenie materiałów spożywczych
suszenie
żywność
kinetyka suszenia
uproszczony model
drying of food materials
drying
food materials
drying kinetics
simplified model
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-11
Suszenie biomasy
nr katalogowy: 80311
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-9
Wybrane metody suszenia osadów ściekowych
Olgierd Lossman
nr katalogowy: 86678
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-6
Suszenie pianowe nowe kierunki w suszeniu żywności
Ewa Jakubczyk
nr katalogowy: 60531
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-2
Wpływ wybranych parametrów ter modynamicznych osłony konwekcyjnej na efektywność procesu suszenia papierów higienicznych
ALEKSANDER KLEPACZKA
nr katalogowy: 74996
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Use of the bubbling bed model for designing a process for fluidized bed drying Zastosowanie modelu złoża pęcherzykowego do projektowania procesowego suszenia fluidalnego
Włodzimierz Ciesielczyk
nr katalogowy: 101519
10.15199/62.2016.10.26
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Exergy analysis of vacuum drying Analiza egzergetycza suszenia próżniowego
Joanna Skoneczna-Łuczków
Włodzimierz Ciesielczyk
nr katalogowy: 90082
10.15199/62.2015.3.29
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2016-10
Ręcznik bardziej higieniczny
nr katalogowy: 101388
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-6
Nowoczesne linie do odwadniania i suszenia mas włóknistych Cz. 2. Instalacje do suszenia mas włóknistych w płatkach
nr katalogowy: 126942
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-8
Wpływ wybranych parametrów suszenia na jakość kiełbas suchych
Jolanta Sienkiewicz
Adam Olszewski
Justyna Pieciul
nr katalogowy: 61709
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-9
Nowoczesny system suszenia firmy PAVAN S.r.l. - nowatorskie rozwiązania
nr katalogowy: 29986
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-11
Postęp w budowie maszyn do produkcji papierów jednostronnie gładkich
ALEKSANDER KLEPACZKA
nr katalogowy: 110781
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-3
Technologie zagęszczania i suszenia - rozwiązania oferowane przez firmę Anhydro dla przemysłu spożywczego.
nr katalogowy: 33815
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2008-12
Badanie konwekcyjnego suszenia topoli-osiki
SZYMON GŁOWACKI
MARIUSZ SOJAK
JOLANTA RODBLAT
nr katalogowy: 39869
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2008-11
Badanie kinetyki suszenia wierzby energetycznej w konwekcji swobodnej
SZYMON GŁOWACKI
MARIUSZ SOJAK
ŁUCJA STĘPNIAK
nr katalogowy: 39108
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Exergy analysis of microwave drying process Analiza egzergetyczna suszenia mikrofalowego
Joanna Skoneczna-Łuczków
Włodzimierz Ciesielczyk
nr katalogowy: 102386
10.15199/62.2016.11.6
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
Use of solar energy in the technology of fruit drying
Serhiy KOROBKA
Vitaliy BOYARCHUK
Valerii SYROTIUK
Serhiy SYROTYUK
Igor STUKALETS
Volodymyr GOLOVKO
Hanna SYROTYUK
Tomasz JAKUBOWSKI
Jan GIEŁŻECKI
nr katalogowy: 137791
10.15199/48.2022.06.07
suszenie konwekcyjne
owoc
energia cieplna
energia słoneczna
heliodylatator
dyfuzja
transfer wilgoci.
convective drying
fruit
thermal energy
solar energy
heliodilator
diffusion
moisture transfer.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
Use of solar energy in the technology of fruit drying
Serhiy KOROBKA
Vitaliy BOYARCHUK
Valerii SYROTIUK
Serhiy SYROTYUK
Igor STUKALETS
Volodymyr GOLOVKO
Hanna SYROTYUK
Tomasz JAKUBOWSKI
Jan GIEŁŻECKI
nr katalogowy: 137791
10.15199/48.2022.06.07
suszenie konwekcyjne
owoc
energia cieplna
energia słoneczna
heliodylatator
dyfuzja
transfer wilgoci.
convective drying
fruit
thermal energy
solar energy
heliodilator
diffusion
moisture transfer.
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2007-6
Wpływ temperatury i rozdrobnienia wierzby energetycznej na przebieg procesu suszenia
SZYMON GŁOWACKI
MARIUSZ SOJAK
SYLWIA CHOJNOWSKA
nr katalogowy: 26914
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Nowe rozwiązanie problemu suszenia gruboziarnistej zawiesiny nieorganicznej w kombinowanej suszarce rozpryskowo-fluidalnej
ZDZISŁAW PAKOWSKI
JANUSZ GROCHOWSKI
ZDZISŁAW BARTCZAK
MAREK TOMALCZYK
JANUSZ ADAMIEC
nr katalogowy: 28850
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-4
Effective fluidized bed drying materials from the Geldart D group Efektywne suszenie fluidalne materiałów z grupy D wg Geldarta
Anita Kamińska-Pękala
Włodzimierz Ciesielczyk
nr katalogowy: 105266
10.15199/62.2017.4.31
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Wpływ sposobu suszenia na wybrane właściwości suszy z owoców i warzyw
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 77522
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-11
Effect of Outlet at the Bottom of the Drying Chamber on the Performance of Natural Convection Solar Dryers
Jamal JAMAL
Muhammad Ruswandi DJALAL
nr katalogowy: 146212
10.15199/48.2023.11.26
Drying
Solar
Convection
Natural
Moisture
Suszenie
Słoneczne
Konwekcyjne
Naturalne
Wilgotne
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2020-7-8
Multi Washer – efektywne mycie koszy
Adam Nurkowski
nr katalogowy: 127409
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Właściwości reologiczne zaczynów cementowych zawierających skrobię poddaną działaniu wysokiej temperatury podczas suszenia konwekcyjnego lub mikrofalowego
Anna Smoczkiewicz-Wojciechowska
Marta Sybis
Emilia Konował
nr katalogowy: 130372
10.15199/62.2021.2.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Właściwości reologiczne zaczynów cementowych zawierających skrobię poddaną działaniu wysokiej temperatury podczas suszenia konwekcyjnego lub mikrofalowego
Anna Smoczkiewicz-Wojciechowska
Marta Sybis
Emilia Konował
nr katalogowy: 130372
10.15199/62.2021.2.5
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-5
Nowoczesne linie do odwadniania i suszenia mas włóknistych Cz. 1. Instalacje do suszenia mas włóknistych w postaci wstęgi
MARIUSZ RECZULSKI
nr katalogowy: 126495
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Experimental and numerical analysis of coal drying in new type of impact dryer Analiza doświadczalna i numeryczna procesu suszenia węgla w nowym typie suszarki uderzeniowo-wirowej
Joanna Bigda
Karina Ignasiak
Krzysztof Słowik
nr katalogowy: 90652
10.15199/62.2015.4.9
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2020-7-8
Multi Washer – efektywne mycie koszy
Adam Nurkowski
nr katalogowy: 127409
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-1
Procesy suszenia w przemyśle owocowo-warzywnym i wykorzystanie wytłoków
Olgierd Lossman
nr katalogowy: 65499
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Substantiation of modes of drying alfalfa pulp by active ventilation in a laboratory electric dryer
Anatolii SPIRIN
Ihor KUPCHUK
Ihor TVERDOKHLIB
Yurii POLIEVODA
Kateryna KOVALOVA
Victor DMYTRENKO
nr katalogowy: 137332
10.15199/48.2022.05.02
suszenie miazgi lucerny
gorące powietrze.
periods of drying
process parameters
specific load of pulp material
warm air.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Substantiation of modes of drying alfalfa pulp by active ventilation in a laboratory electric dryer
Anatolii SPIRIN
Ihor KUPCHUK
Ihor TVERDOKHLIB
Yurii POLIEVODA
Kateryna KOVALOVA
Victor DMYTRENKO
nr katalogowy: 137332
10.15199/48.2022.05.02
suszenie miazgi lucerny
gorące powietrze.
periods of drying
process parameters
specific load of pulp material
warm air.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Research of the process of vibroozone drying of grain
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Yurii Polievoda
nr katalogowy: 140875
10.15199/48.2022.12.76
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibration-ozonating complex
quality indicators
grain moisture.
suszenie I segregacja ziarna
separator wibracyjny.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Research of the process of vibroozone drying of grain
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Yurii Polievoda
nr katalogowy: 140875
10.15199/48.2022.12.76
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibration-ozonating complex
quality indicators
grain moisture.
suszenie I segregacja ziarna
separator wibracyjny.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Wpływ metody suszenia na stabilność fitozwiązków i aktywność przeciwutleniającą owoców Rosa canina L.
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
Mohamad Saadatian
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Wiesław Piekarski
Magdalena Kapłan
Agata Święciło
nr katalogowy: 125773
10.15199/62.2020.4.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-6
Procesy wstępne stosowane przed suszeniem owoców i warzyw
Małgorzata Nowacka
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 60528
CHŁODNICTWO 2009-4
Kinetyka suszenia sublimacyjnego piekarskiej kultury starterowej
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 44073
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-9
Nowoczesny układ mikrofalowego suszenia toreb z papieru siarczanowego
A. Klepaczka
nr katalogowy: 128284
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-9
Nowoczesny układ mikrofalowego suszenia toreb z papieru siarczanowego
A. Klepaczka
nr katalogowy: 128284
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-1
Suszenie mikrofalowe żywności
Małgorzata Nowacka
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 65293
CHŁODNICTWO 2009-1-2
Przeżywalność suszenia sublimacyjnego przez bakterie fermentacji mlekowej i drożdże
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 41436
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2013-3
Wpływ impregnacji olejem wstępnie wysuszonej izolacji transformatora na czas i skuteczność suszenia końcowego
Christoph Krause
Kurt Wick
Uwe Nachtigall
Wojciech R. Marciniak
Ryszard Malewski
nr katalogowy: 75023
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-11b
Wpływ zawilgocenia izolacji papierowej na jej przewodność cieplną
Radosław ŁOPATKIEWICZ
Zbigniew NADOLNY
Piotr PRZYBYŁEK
nr katalogowy: 55780
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Suszenie materiałów ziarnistych w aparacie silosowym
Dominika Boroń
Anita Kamińska-Pękala
nr katalogowy: 123956
10.15199/62.2019.12.6
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Research of the energy parameters of the vibro-ozonation complex
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Serhii Hrushetskyi
nr katalogowy: 143739
10.15199/48.2023.06.08
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibro-ozonating complex
ozone concentration
vibration acceleration
ziarno
wibro-ozonowanie.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Research of the energy parameters of the vibro-ozonation complex
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Serhii Hrushetskyi
nr katalogowy: 143739
10.15199/48.2023.06.08
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibro-ozonating complex
ozone concentration
vibration acceleration
ziarno
wibro-ozonowanie.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-12
PROBIOKAP - na zdrowie!
Sebastian Żywicki
Alicja Tarnowiecka-Kuca
Wioletta Krawczyńska
Marta Rogalewska
Agnieszka Hrebień-Filisińska
nr katalogowy: 64633
ATEST - OCHRONA PRACY 2006-1
TECHNIKA NA CO DZIEŃ
nr katalogowy: 15822
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Zastosowanie metody suszenia rozpyłowego w preparatyce nawozów o spowolnionym uwalnianiu składników mineralnych
KRZYSZTOF LUBKOWSKI
BARBARA GRZMIL
ARTUR BARTKOWIAK
nr katalogowy: 49057
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Wpływ temperatury i obróbki mikrofalowej na aktywność antyoksydacyjną suszonych śliwek
Aleksandra Duda-Chodak
Tomasz Tarko
Marek Suwara
nr katalogowy: 46201
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-3
Wpływ odmiany truskawek, sposobu oraz temperatury suszenia na aktywność wody w przechowywanych suszach
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 119344
10.15199/64.2019.3.2
przechowywanie
aktywność wody
truskawki
metody suszenia
storage
water activity
strawberries
methods of drying
GOSPODARKA MIĘSNA 2006-6
Wędzenie produktów mięsnych
Ryszard Kowalski
Jan Pyrcz
nr katalogowy: 16715
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-2
Podstawowe wiadomości o tworzeniu ciasta i suszeniu makaronu
nr katalogowy: 20133
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-4
Kilka słów o suszeniu makaronu
WIKTOR OBUCHOWSKI
nr katalogowy: 6288
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2005-8
Strumienie cieplne w suszarni kontaktowo-konwekcyjnej
Aleksander Klepaczka
nr katalogowy: 12477
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-1
XI Polskie Sympozjum Suszarnictwa w Poznaniu
D. Piotrowski
nr katalogowy: 20712
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2004-6
Wysokowydajne dyszowe osłony konwekcyjne w wielocylindrowych suszarniach maszyn papierniczych
Aleksander Klepaczka
nr katalogowy: 4611
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-6
Promieniowanie podczerwone jako źródło ciepła w procesach technologicznych. Cz. II
D. Nowak
nr katalogowy: 14850
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-2
NOWOŚCI - INFORMACJE
nr katalogowy: 57578
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-4
Połyskowe olbrzymy w procesach produkcji papierów jednostronnie gładkich
nr katalogowy: 119755
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-4
Podstawowe wiadomości o tworzeniu ciasta i suszeniu makaronu
nr katalogowy: 20100
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-7
Przeżywalność bakterii probiotycznych suszonych rozpyłowo w skali ćwierćtechnicznej
Wioletta Krawczyńska
Katarzyna Sobecka
Małgorzata Mizielińska
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 108065
10.15199/65.2017.7.5
L. rhamnosus
suszenie rozpyłowe w skali ćwierćtechnicznej
masło kakaowe
L. rhamnosus
spray drying in ¼
-technical scale
cocoa butter
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Naprężenia w suszonym drewnie. Modelowanie i identyfikacja doświadczalna
Stefan J. Kowalski
Anna Smoczkiewicz-Wojciechowska
nr katalogowy: 20309
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2005-2
Schemat przewidywania długości suszarni do suszenia drukowych papierów powlekanych
Anna Stanisławska
Ewa Drzewińska
nr katalogowy: 12377
GAZETA CUKROWNICZA 2006-8
Kondycjonowanie cukru na przykładzie silosu w Cukrowni Środa
K. Szczeciński
W. Kazimierski
nr katalogowy: 16595
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2016-7
Suszenie słońcem - przegląd stosowanych technologii
BEATA GRABOWSKA
JACEK KASPERSKI
nr katalogowy: 99856
10.15199/9.2016.7.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-5
Głębokie osuszanie gazów na sitach molekularnych
JANUSZ CWALINA
nr katalogowy: 105922
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-2
Wykorzystanie mikroskopii w analizie struktury suszonej żywności
Piotr Grzegory
Tomasz Pietrzak
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 82577
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-7
Efektywne i czyste tkaniny susznikowe opracowane przez Voitha
nr katalogowy: 107958
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-5
Wpływ suszenia próżniowo-mikrofalowego na wydajność i jakość utrwalonych owoców i warzyw
D. Piotrowski
A. Figiel
nr katalogowy: 14584
CHŁODNICTWO 2010-4
Technologiczne aspekty procesu liofilizacji
Jacek Kondratowicz
Ewa Burczyk
nr katalogowy: 51213
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-8
Electron Beam nowoczesna technologia w branży opakowań miękkich
nr katalogowy: 78782
CHŁODNICTWO 2013-8
Możliwości zastosowania pomp ciepła w procesach suszenia
ANDRZEJ GRZEBIELEC
nr katalogowy: 78732
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2017-13
Współczesne przechowalnictwo ziarna cz. II
Lesław Janowicz
Adam Kupczyk
Monika Janowicz
nr katalogowy: 106475
CHŁODNICTWO 2012-5
Pompa ciepła w domowej suszarce bębnowej
Agnieszka FLAGA-MARYAŃCZYK
nr katalogowy: 68027
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Koncepcja technologiczna otrzymywania tripolifosforanu sodu o kontrolowanej gęstości nasypowej
Marcin Banach
Zygmunt Kowalski
Katarzyna Gorazda
Agnieszka Makara
nr katalogowy: 59841
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2016-5
Wpływ rozdrobnienia zrębków wierzbowych na czas ich konwekcyjnego suszenia
SZYMON GŁOWACKI
WERONIKA BAZYLA
MARIUSZ SOJAK
ANDRZEJ BRYŚ
RADOSŁAW NISKI
nr katalogowy: 98518
10.15199/9.2016.5.2
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-8
Innowacyjna metoda suszenia izolacji celulozowej transformatorów
Piotr PRZYBYŁEK
Hanna MOŚCICKA-GRZESIAK
Hubert MORAŃDA
nr katalogowy: 121586
10.15199/48.2019.08.16
transformator
suszenie
ester syntetyczny
celuloza.
transformer
drying
synthetic ester
cellulose.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-3
Sterowanie procesem mikrofalowego suszenia wybranych owoców i warzyw
Bogusława ŁAPCZYŃSKA-KORDON
Stanisław LIS
Marcin TOMASIK
nr katalogowy: 118963
10.15199/48.2019.03.18
suszenie mikrofalowe
modelowanie
sterowanie automatyczne.
microwave drying
modeling
automatic control.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-4
Multi Washer - uniwersalne zmywarki wózkowe firmy Somengil
nr katalogowy: 113034
MATERIAŁY BUDOWLANE 2007-6
Targi, konferencje
nr katalogowy: 27014
GAZETA CUKROWNICZA 2008-9
Laudacja - Laudation
Czesław Strumiłło
nr katalogowy: 38354
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-4
Suszenie żywności w niskiej temperaturze
MAŁGORZATA RZĄCA
DOROTA WITROWA-RAJCHERT
nr katalogowy: 25470
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-7
Recykling materiałowy poużytkowych opakowań z poli(tereftalanu etylenu)
JAN GOŁĘBIEWSKI
JOACHIM STASIEK
nr katalogowy: 28586
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-12
Optymalizacja pracy maszyn papierniczych: wymagania, ograniczenia i możliwości zwiększenia produkcji 10. Seminarium Suszarnicze
nr katalogowy: 56592
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-10
Zastosowanie sita molekularnego 3A do poprawy stanu układu izolacyjnego transformatora energetycznego
Mateusz Cybulski
Piotr Przybyłek
nr katalogowy: 139696
10.15199/48.2022.10.22
transformator
układ izolacyjny
suszenie
sito molekularne.
transformer
insulation system
drying
molecular sieve.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-10
Zastosowanie sita molekularnego 3A do poprawy stanu układu izolacyjnego transformatora energetycznego
Mateusz Cybulski
Piotr Przybyłek
nr katalogowy: 139696
10.15199/48.2022.10.22
transformator
układ izolacyjny
suszenie
sito molekularne.
transformer
insulation system
drying
molecular sieve.
OPAKOWANIE 2019-9
Badania i rozwój: UV kontra LED UV - dwie technologie suszenia promianiami UV
Jan Lipiak
Mariusz Salwin
nr katalogowy: 122588
10.15199/42.2019.9.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-10
Rozpuszczalność wody w estrze syntetycznym oraz mieszaninie estru z olejem mineralnym w aspekcie suszenia izolacji celulozowej
Piotr PRZYBYŁEK
nr katalogowy: 101209
10.15199/48.2016.10.22
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-1
Doświadczenia z pracy solarnych suszarni osadów ściekowych w Polsce
Krzysztof Iskra
Łukasz Krawczyk
Jan M. Miodoński
nr katalogowy: 111820
10.15199/17.2018.1.7
osady ściekowe
słoneczne suszenie
termiczne metody
promieniowanie słoneczne
sewage sludge
solar drying
thermal methods
solar energy radiation
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-11
Multi Washer - wielofunkcyjne zmywarki wózkowe dla piekarni i cukierni
nr katalogowy: 116905
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2007-2
Powierzchniowe uszlachetnianie wyrobów tissue za pomocą środka zmiekczającego FiberPlus
Federica Arrigoni
nr katalogowy: 24503
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-2
Stalowe cylindry Yankee w redukcji kosztów produkcji i inwestycji w maszynach tissue HCF Smart!
nr katalogowy: 74983
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-9
Multi Washer - uniwersalne zmywarki wózkowe dla przemysłu mięsnego
nr katalogowy: 116040
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-6
Pomiary wilgotności w procesie suszenia drewna
PRZEMYSŁAW OTOMAŃSKI
LESZEK BOINSKI
nr katalogowy: 35667
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-2
Polska Arka Noego
nr katalogowy: 65587
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-6
Multi Washher - zmywarki nie tylko do wózków
nr katalogowy: 120480
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
ProBioKap - z myślą o zdrowiu konsumenta
nr katalogowy: 81360
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2013-12
Ocena efektywności wybranych metod dehydratacji oleju transformatorowego
Małgorzata Wrona
Andrzej Stępień
Andrzej Winiarski
Marek Wolszczak
Mirosław Zając
nr katalogowy: 80946
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-6
Modelowanie transportu roztworów soli w trakcie wysychania muru
JAN KUBIK
ANDRZEJ KUCHARCZYK
nr katalogowy: 52329
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-12
SPOSOBY SAMORATOWANIA SIĘ ZAŁOGI DOŁOWEJ W CZASIE POŻARU PODZIEMNEGO ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM DŁUGICH DRÓG EWAKUACYJNYCH
ANDRZEJ STRUMIŃSKI
nr katalogowy: 48754
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-9
Sezon na grzyby
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145166
grzyby
wartość odżywcza
walory smakowe
utrwalanie
przydatność kulinarna
mushrooms
nutritional value
taste properties
preservation
culinary usefulness
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Wpływ modyfikacji technologicznych wytwarzania nawozów na emisję związków odorowych
JÓZEF HOFFMANN
GRAŻYNA GRYGLEWICZ
KRYSTYNA HOFFMANN
STANISŁAW GRYGLEWICZ
PIOTR RUTKOWSKI
nr katalogowy: 51342
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2008-9
O parametrach strumienia powietrza wykorzystywanego do transportu i w procesie technologicznym w młynach
KAZIMIERZ BOGACZYŃSKI
nr katalogowy: 37684
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2008-7-8
Badanie kinetyki suszenia robinii akacjowej
SZYMON GŁOWACKI
MARIUSZ SOJAK
IZABELA WITEK
nr katalogowy: 36870
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2007-1
Porównanie szybkości sorpcji papierów i tektur oraz wykonywanych z nich kątowników do opakowań
Aleksander Klepaczka
nr katalogowy: 23861
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-2
Z KRAJU I ZE ŚWIATA
nr katalogowy: 136521
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-12
Podsumowanie badań laboratoryjnych dotyczących suszenia izolacji celulozowej transformatorów rozdzielczych z wykorzystaniem estru syntetycznego oraz metod uzdatniania tego estru
Hubert MORAŃDA
Piotr PRZYBYŁEK
Hanna MOŚCICKA-GRZESIAK
Krzysztof WALCZAK
Jarosław GIELNIAK
Wojciech SIKORSKI
Krzysztof SIODŁA
Ivo PINKIEWICZ
Mateusz CYBULSKI
Bartosz ORWAT
Jakub SZYLING
Michał DUTKIEWICZ
Ireneusz KOWNACKI
Jędrzej WALKOWIAK
Adrian FRANCZYK
Bogdan MARCINIEC
nr katalogowy: 134792
10.15199/48.2021.12.46
ester syntetyczny
zawilgocenie izolacji celulozowej
suszenie izolacji celulozowej
transformatory rozdzielcze
synthetic ester
moisture of cellulose insulation
drying of cellulose insulation
distribution transformers.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-7
Znane rozwiązanie w nowym wydaniu Zmniejszenie energochłonności suszenia kukurydzy dzięki wykorzystaniu procesu "pocenia się" ziarna
nr katalogowy: 27810
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-10
Jak zwiększyć sprzedaż. Kilka praktycznych sposobów
Aneta Banaszak
Sławomir Banaszak
nr katalogowy: 139669
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-8-9
Zalety technologiczne nietypowo suszonych słodów specjalnych
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 116202
10.15199/64.2018.8-9.2
słody specjalne
brzeczka
azot alfa-aminokwasowy
polifenole
special malts
wort
free amino nitrogen (FAN)
polyphenol
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1995-9
Otrzymywanie mieszaniny octanów wapnia i magnezu jako proekologicznego substytutu soli (NaCl) stosowanej do odśnieżania dróg
DANUTA RÓŻYCKA
STANISŁAW MYCZKA
IRENA KUSTRA
nr katalogowy: 43021
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-5
Zastosowanie polialkoholi cukrowych do obróbki osmotycznej owoców z pigwy w technologii wytwarzania chipsów
Natalia Kita
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 120367
10.15199/65.2019.5.6
susze owocowe
liofilizacja
suszenie konwekcyjno-mikrofalowo- próżniowe
dried fruit
freeze-drying
convective-microwave- vacuum drying
OPAKOWANIE 2017-9
BADANIA I ROZWÓJ: Wpływ substancji ochronnych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus po 4-tygodniowym przechowywaniu w 25°C - część 1.
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Katarzyna Sobecka
Alicja Fedorowicz
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 109699
10.15199/42.2017.9.1
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-5
Jak zwiększyć sprzedaż. Kilka praktycznych sposobów
nr katalogowy: 145414
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-6
Automatyczna regulacja naciągu: redukcja kosztów produkcji i poprawa jakości procesu suszenia
nr katalogowy: 52800
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2024-11
Mevas wspomaga przemysł papierniczy
nr katalogowy: 151659
AURA 2016-3
Płaskie kolektory powietrzne
Izabela GÓRALCZYK
Ryszard TYTKO
nr katalogowy: 97046
10.15199/2.2016.3.3
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-2
19. Międzynarodowe Sympozjum Suszarnictwa Cz. I. Kinetyka procesu i jakość produktów
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 89762
10.15199/64.2015.2.2
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-3
Sposoby określania zawartości harmonicznych spotykane w elektroenergetycznej automatyce zabezpieczeniowej
ŁUKASZ SAPUŁA
nr katalogowy: 33951
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-10
Jak zwiększyć sprzedaż. Kilka praktycznych sposobów
Aneta Banaszak
Sławomir Banaszak
nr katalogowy: 139669
OPAKOWANIE 2017-12
Tom Druk pierwszym polskim nabywcą maszyny BOBST M5X
nr katalogowy: 111356
OPAKOWANIE 2017-10
W grupie siła: premiera maszyny GAIA
nr katalogowy: 110030
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1997-8
Sposoby określania stopnia bezpieczeństwa procesów utleniania węglowodorów
ANTONI JANUSZ GUCWA
JAN MACZUGA
nr katalogowy: 43319
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1995-2
Kierunki syntezy ftalowych żywic lakierowych o średniej tłuszczowości
EDWIN MAKAREWICZ
nr katalogowy: 42931
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2008-2
Sposoby analizowania obrotów w zakładach gastronomicznych
HENRYK MRUK
JAROSŁAW MRUK
nr katalogowy: 33378
OPAKOWANIE 2009-2
Suszenie granulatu PET
nr katalogowy: 41631
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-9
Impregnacja węgla aktywnego octanem cynkowym z roztworów wodno-metanolowych
ZDZISŁAW CZARNY
JADWIGA WOLCZKO
LIDIA DĄBEK
nr katalogowy: 107128
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-10
Izotermy sorpcji wody sit molekularnych 3A i 13X w aspekcie ich wykorzystania do suszenia układu izolacyjnego transformatora
Mateusz CYBULSKI
Piotr PRZYBYŁEK
nr katalogowy: 116292
10.15199/48.2018.10.08
transformator
układ izolacyjny
suszenie
sito molekularne.
transformer
insulation system
drying
molecular sieve
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-10
Suszenie izolacji transformatorów rozdzielczych z wykorzystaniem medium ciekłego
Piotr PRZYBYŁEK
Hubert MORAŃDA
Hanna MOŚCICKA-GRZESIAK
Ireneusz KOWNACKI
Rafał ZAWISZ
nr katalogowy: 116288
10.15199/48.2018.10.04
transformator
suszenie
ester syntetyczny
izolacja celulozowa.
transformer
drying
synthetic ester
cellulose insulation.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
CHŁODNICTWO 2008-5
Dwa sposoby ciągłego pomiaru prędkości i przepływu powietrza w przewodzie wentylacyjnym lub przemysłowym
Łukasz Kołodziejczyk
nr katalogowy: 35536
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2017-9
Wpływ temperatury suszenia na sorpcję wilgoci w zależności od rodzaju biomasy drzewnej
WERONIKA TULEJ
SZYMON GŁOWACKI
MARIUSZ SOJAK ANDRZEJ BRYŚ
ROBERT MURAKOWSKI
nr katalogowy: 109605
10.15199/9.2017.9.4
biomasa
sorpcja
suszenie
konwekcja
robinia akacjowa
wierzba biała
biomass
sorption
drying
convection
accacia
white willow
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Wpływ sposobów suszenia w produkcji i przechowywaniu żywności na wybrane właściwości fizykochemiczne truskawek
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
Emilia Janiszewska-Turak
nr katalogowy: 121989
10.15199/65.2019.8.8
truskawki
suszenie
zawartość wody
aktywność wody
właściwości mechaniczne
struktura
barwa
strawberries
drying
water content
water activity
mechanical properties
structure
colour
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-8
Wpływ materiału biologicznego na oznaczanie substancji leczniczych i ich metabolitów za pomocą LC-MS
PIOTR J. RUDZKI
KATARZYNA M. BUŚ
HANNA KSYCIŃSKA
KAMILA KOBYLIŃSKA
nr katalogowy: 29236
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2008-5
Zapotrzebowanie na energię bierną, zastosowanie urządzeń kompensujących oraz sposoby kompensacji w układach SN i nn
Ryszard Skliński
Grzegorz Hołdyński
Marcin A. Sulkowski
nr katalogowy: 34870
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-8
FOOD TECH MASTERS - Szkoła Technologii Żywności firmy Pavan - edycja 2014
nr katalogowy: 85529
CHŁODNICTWO 2009-5
Liofilizacja piekarskiej kultury starterowej
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 44587
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-6
Dla profesjonalistów
Zdzisław Marzec
nr katalogowy: 77874
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2024-10
Z czego wynika popularność zmywarek Multi Washer w Polsce?
Konrad Kazanecki
nr katalogowy: 150829
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-4
Uwarunkowania technologiczne, ekonomiczne i prawne termicznego przekształcania osadów ściekowych w Polsce
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 83539
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-3
Nowe systemy rekuperacyjne maszyn tissue
Aleksander Klepaczka
nr katalogowy: 83421
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-8
Wpływ promieniowania mikrofalowego na składniki bioaktywne i strukturę żywności Cz. II. Cieplne utrwalanie i suszenie żywności
Marcin Kidoń
Tomasz Pawlak
Antoni Ryniecki
nr katalogowy: 86357
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-11
Określenie wpływu dodatku kwasu askorbinowego na wybrane cechy jakościowe błyskawicznych makaronów ekstrudowanych
nr katalogowy: 72177
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-10
Modelowanie mielenia w celu zmniejszenia zużycia energii oraz określenia wpływu zmiennych procesu na drukowność papieru metodą inkjet Część 3. Model przewidujący właściwości zorientowanych arkuszy papieru (DSF)
Jerzy W. Skowroński
nr katalogowy: 63484
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-9
Innowacyjne procesy wstępne stosowane przed suszeniem owoców i warzyw
Małgorzata Nowacka
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 62566
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-9
PRODUCENCI FARB POLECAJĄ
nr katalogowy: 62199
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-4
Próżnia i pompy próżniowe w przemyśle spożywczym
Zygmunt Zander
Lidia Zander
Fabian Dajnowiec
nr katalogowy: 76488
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-11
Badania procesu konsolidacji papieru filtracyjnego w prasie powietrznej
WŁODZIMIERZ KAWKA
MARIUSZ RECZULSKI
nr katalogowy: 55397
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-12
Puffingi wieprzowe dobór obróbki wstępnej surowca
Tomasz Pawlak
Michał Piątek
Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
Antoni Ryniecki
nr katalogowy: 95675
10.15199/65.2015.12.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-10
Możliwe efekty oddziaływania ultradźwięków na jakość odwadnianych owoców i warzyw
Karolina Siucińska
Witold Płocharski
Dorota Konopacka
Dominik Mierzwa
Stefan J. Kowalski
nr katalogowy: 94401
10.15199/64.2015.10.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
The impact of the selected methods of drying beef on the quality of the finished product
Tymoteusz Mysakowski
Tomasz P. Olejnik
nr katalogowy: 118818
10.15199/65.2019.2.4
dried beef
beef jerky
meat snacks
drying
chamber drier
convective drying
suszona wołowina
beef jerky
przekąski mięsne
suszenie
suszarka komorowa
suszenie konwekcyjne
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-3
Fale radiowe w służbie piekarzy
Piotr Piesiewicz
nr katalogowy: 50240
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH