Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 5
Burak ćwikłowy – naturalne źródło zdrowia
Beetroot – anatural source of health
10.15199/65.2024.5.2
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 148660
10.15199/65.2024.5.2
Streszczenie
Ze względu na panujące trendy związane ze zdrową żywnością burak ćwikłowy (Beta vulgarisL.) jest coraz częściej wybierany przez konsumentów. Możliwość uprawy w szerokiej temperaturze pozwala na występowanie buraka ćwikłowego na całym świecie, aco za tym idzie jest to łatwo dostępny surowiec okażdej porze roku. Burak jest niskokaloryczny i zawiera wiele związków bioaktywnych, takich jak związki fenolowe ibetalainy, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Burak ćwikłowy może być spożywany surowy, po obróbce termicznej lub w postaci soku oraz może być składnikiem zup i sałatek, coraz częściej występuje też w przekąskach. Stosowanie buraka w przekąskach pozytywnie wpływa na wartość odżywczą produktu, dzięki czemu ciastka czy lody stają się bardziej wartościowe. Warto zwróci uwagę na wytłoki, które powstają podczas produkcji soku. Stosowanie wytłoków zburaków w produkcji żywności umożliwi zagospodarowanie odpadu, ale jest to również wartościowy surowiec, bogaty w związki bioaktywne.
Abstract
Beetroot (Beta vulgaris L.) is becoming increasingly popular among consumers due to healthy food trends. Its ability to grow in a wide range of temperatures allows for global availability, making it an easily accessible raw material yearround. Low in calories, beetroot contains bioactive compounds like phenolic compounds and betalains that positively affect human health. It can be consumed raw, cooked, or as juice and is often included in soups or salads, with agrowing presence in snacks. The use of beetroot in snacks enhances the nutritional value of products, making items like cakes or ice cream more nutritious. Attention should be paid to the pomace produced during juice production. Utilizing beet pomace in food production not only manages waste but also provides avaluable raw material rich in bioactive compounds.
Słowa kluczowe
burak ćwikłowy
związki fenolowe
betalainy
zdrowie
Keywords
beetroot
phenolic compounds
betalains
health
Bibliografia
[1] Abdo E.M., O.E.S. Shaltout, S. El-Sohaimy, A.E.M. Abdalla, A.M. Zeitoun. 2021. Effect of functional beetroot pomace biscuit on phenylhydrazine induced anemia in albino rats: Hematological and blood biochemical analysis. Journal of Functional Foods 78(3): 104385. DOI:10.1016/j.jff.2021.104385. [2] Akan S., N.T. Gunes, M. Erkan. 2021. Red beetroot: Health benefits, production techniques, and quality maintaining for food industry. Journal of Food Processing and Preservation 45: 15781. DOI: 10.1111/jfpp.15781. [3] Ateteallah A.H., N. Abd-Elkarim, N.A. Hassan. 2019. Effect of Adding Beetroot Juice and Carrot Pulps on Rheological, Chemical, Nutritional and Organoleptic Properties of Ice Cream. Journal of Food and Dairy Sciences 10(6): 175-179. DOI: 10.21608/JFDS.2019.48281. [4] Barba-Esoin G., S. Glied-Olsen, T. Dzhanfezova, B. Joernsgaard, H. Lütken, R. Müller. 2018. Preharvest application of ethephon and postharvest UV-B radiation improve quality traits of beetroot (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris) as source of colourant. BMC Plant Biology 18:316. DOI: 10.1186/s12870-018-1556-2. [5] Bárta J., V. Bártová, T. Šindelková, M. Jarošová, Z. Linhartová, J. Mráz, J. Bedrníček, P. Smetana, E. Samková, I. Laknerová. 2020. Effect of Boiling on Colour, Contents of Betalains and Total Phenolics and on Antioxidant Activity of Colourful Powder Derived from Six Different Beetroot (Beta vulgaris L. var. conditiva) Cultivars. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 70(4): 377-385. DOI: 10.31883/pjfns/128613. [6] Ceclu L., O.V. Nistor. 2020. Red Beetroot: Composition and Health Effects – A Review. Journal of Nutritional Medicine and Diet Care 6: 043. DOI: 10.23937/2572-3278.1510043. [7] Dhiman A., R. Suhag, D.S. Chauhan, D. Thakur, S. Chhikara, P.K. Prabhakar. 2021. Status of beetroot processing and processed products: Thermal and emerging technologies intervention. Trends in Food Science & Technology 114: 443-458. DOI: 10.1016/j.tifs.2021.05.042. [8] Dominuez R., P.E.S. Munekata, M. Pateiro, A. Maggiolino, B. Bohrer, J.M. Lorezno. 2020. Red Beetroot. A Potential Source of Natural Additives for the Meat Industry. Applied Sciences 10(23): 8340. DOI: 10.3390/app10238340. [9] Fu Y., J. Shi, S.Y. Xie, T.Y. Zhang, O.P. Soladoye, R.E. Aluko. 2020. Red Beetroot Betalains: Perspectives on Extraction, Processing, and Potential Health Benefits. Journal of Agricultural and Food Chemistry 68: 11595-11611. DOI: 10.1021/acs.jafc.0c04241. [10] García-Segovia P., M. Igual, J. Martínez-Monzó. 2021. Beetroot Microencapsulation with Pea Protein Using Spray Drying: Physicochemical, Structural and Functional Properties. Applied Sciences 11(14): 6658. DOI: 10.3390/app11146658. [11] Gawlik-Dziki U., L. Dziki, J. Anisiewicz, E. Habza-Kowalska, M. Sikora, D. Dziki. 2020. Leaves of White Beetroot As a New Source of Antioxidant and Anti-Inflammatory Compounds. Plants (Basel) 9(8): 944. DOI: 10.3390/plants9080944. [12] Knez E., K. Kadac-Czapska, K. Dmochowska-Slęzak, M. Grembecka. 2022. Root Vegetables – Composition, Health Effects, and Contaminants. International Journal of Environmental Research and Public Health 9(23): 15531. DOI: 10.3390/ijerph192315531. [13] Lisiecka K., A. Wójtowicz. 2021. Effect of fresh beetroot application and processing conditions on some quality features of new type of potato-based snacks. LWT- Food Science and Technology 141: 110919. DOI: doi.org/10.31883/pjfns/138321. [14] Lucky A.R., A. Al-Mamun, A. Hosen, M.A. Toma, M.A.R. Mazumder. 2020. Nutritional and sensory quality assessment of plain cake enriched with beetroot powder. Food Research 4(6): 2049-2053. DOI: 10.26656/fr.2017.4(6).268. [15] Milton-Laskibar I., J.A. Martínez, M.P. Portillo. 2021. Current Knowledge on Beetroot Bioactive Compounds: Role of Nitrate and Betalains in Health and Disease. Foods 10(6): 1314. DOI :10.3390/ foods10061314. [16] Mościski L. 2011. Crispbread, Bread Crumbs and Baby Food. WExtrusion-Cooking Techniques: Applications, Theory and Sustainability 91-97. Wiley- VCH Verlag GmbH & Co. KGaA. DOI: 10.1002/9783527634088. [17] Panghal A., K. Virkar, V. Kumar, S.B. Dhull, G. Yogesh, N. Chhikara. 2017. Development of Probiotic Beetroot Drink. Current Research in Nutrition and Food Science 5(3): 257-262. DOI: 10.12944/CRNFSJ.5.3.10. [18] Park S.-Y, J.-H. Lee, B.-M. Kim, S.-J. Baik, S.-H. Lee, J.-S. Nam. 2020. Comparison of Nutritional Components of Beets from Three Different Beta vulgaris L. Cultivars in Korea. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition 49(9): 969-976. DOI:10.3746/JKFN.2020.49.9.969. [19] Prieto-Santiago V., M.M. Cavia, S.R. Alonso-Torre, C. Carrillo. 2020. Relationship between color and betalain content in different thermally treated beetroot products. Journal of Food Science and Technology 57(9): 3305-3313.DOI: 10.1007/s13197-020-04363-z. [20] Punia Bangar S., A. Singh, V. Chaudhary, N. Sharma, J.M. Lorenzo. 2022. Beetroot as a novel ingredient for its versatile food applications. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 63: 26. DOI: 10.1080/10408398.2022.2055529. [21] Sadowska-Bartosz I., G. Bartosz. 2021. Biological Properties and Applications of Betalains. Molecules 26(9): 2520. DOI: 10.3390/molecules26092520. [22] Sawicki T., W. Wiczkowski, M. Hrynkiewicz, N. Bączek, A. Hornowski, J. Honke, J. Topolska. 2020. Characterization of the phenolic acid profile and in vitro bioactive properties of white beetroot products. International Journal of Food Science & Technology 52 2: 629-638. DOI: doi.org/10.1111/ijfs.14710. [23] Sentkowska A., K. Pyrzyńska. 2023. Old-Fashioned, but Still aSuperfood—Red Beets as aRich Source of Bioactive Compounds. Applied Sciences 13(13): 7445. DOI: 10.3390/app13137445. [24] Shalaby H. S., A.S. Hassenin. 2020. Effects of Fortification Stirred Yoghurt with Red Beet Powder (RBP) on Hypercholesterolemia Rats. European Journal of Agriculture and Food Sciences 2(5): 1–7. DOI: 10.24018/ejfood.2020.2.5.61. [25] Internet 1: Beets, 1 (1), University Of The District Of Columbia http://files-do-not-link.udc.edu/docs/ causes/online/beetssm.pdf (dostęp w dniu 22.04.2024). [26] Velićanski A.S., D.D. Cvetković, S.L. Markov, J.J. Vulić, S.M. Djilas. 2011. Antibacterial Activity of Beta vulgaris L. Pomace Extract. Acta Periodica Technologica 42: 263-269. DOI: 10.2298/APT1142263V [27] Wójtowicz A. 2018. Ekstruzja-Wybrane aspekty techniczne i technologiczne. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 595: 131-144
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-5 , nr katalogowy 148660
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH