Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2017 - zeszyt 4
Ocena wartości wypiekowej i zawartości wybranych składników prozdrowotnych w ziarnie żyta krzyca
Evaluation of baking value and content of selected pro-healthy compounds in grain of primitive rye "krzyca"
Iwon a Konopka
Małgorzata Tańska
Marta Skrajda
nr katalogowy: 108631
Streszczenie
Celem badań było porównanie jakości technologicznej oraz zawartości wybranych składników bioaktywnych w ziarnie prymitywnego żyta krzyca oraz żyta chlebowego z uprawy ekologicznej. Wykazano, że oba gatunki mają porównywalną wartość wypiekową, natomiast ziarno krzycy zawiera więcej białka, wolnych związków fenolowych (związki reagujące z odczynnikiem Folina-Ciocalteu), kwasów fenolowych ogółem, flawonoidów, steroli, tokoli i karotenoidów niż ziarno żyta chlebowego.
Abstract
The aim of the study was to compare the technological quality and the content of selected bioactive components in grain of primitive rye "krzyca" and grain of bread rye from organic cultivation. It has been shown that both species have a comparable baking value, while the "krzyca" grain contains more protein, free phenolic compounds (compounds that react with Folina-Ciocalteu reagent), total phenolic acids, flavonoids, sterols, tocopherols and carotenoids than grain of rye bread.
Słowa kluczowe
pierwotne żyto
wartość wypiekowa
ocena organoleptyczna
Keywords
ancient rye
baking value
organoleptic quality
Bibliografia
[1] Andersson A.A.M., L. Dimberg, P. Aman, R. Landberg. 2014. Recent findings on certain bioactive components in whole grain wheat and rye. Journal of Cereal Science 59(3), 294-311. [2] Bieżanowska-Kopeć R., P. Liszka, M. Surma- Zadora, P. Pisulewski. 2010. Wpływ procesu technologicznego na zawartość kwasu foliowego w pieczywie. ŻYWNOŚĆ. Nauka.Technologia. Jakość 1(68), 20-29. [3] Buksa K., A. Nowotna, H. Gambuś, J. Krawantka, R. Sabat, M. Noga. 2012. Analiza porównawcza i skład chemiczny ziarna wybranych polskich odmian żyta, pochodzących z trzech kolejnych lat uprawy. Acta Agrophysica, 19(2), 265-276. [4] Bushuk W. Rye. 2001. Production, chemistry, and technology, American Association of Cereal Chemists, Inc. St. Paul, Minnesota, USA. [5] Calvel R., R.L. Wirtz, J.J. MacGuire. 2001. The taste of bread, Springer Science+Busines Media, New York. [6] Chłopicka J., P. Pasko, S. Gorinstein, A. Jedryas, P. Zagrodzki. 2012. Total phenolic and total flavonoid content, antioxidant activity and sensory evaluation of pseudocereal breads. LWT-Food Science and Technology 46(2), 548-555. [7] Chrząszcz A. Żyto krzyca właściwości, nasiona i uprawa. Przepisy na dania z żyta krzyca. http://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowazywnosc/ krzyca-przyszlosc-upraw-ekologicznych, 22132,2.html. Dostęp 30.06.2017 r. [8] Diowksz A. 2005. Wyzwania przyszłości dla produktów zbożowych. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 11(53), 2-6. [9] Diowksz A. 2012. Pozycja pieczywa w diecie. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 60(10), 16-17. [10] Dziugan P. 2006. Kwas chlebowy - napój na nowo odkrywany. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 7(50), 21-22. [11] Gąsiorowski H. 1994. Żyto. Chemia i Technologia. PWRiL: Poznań. [12] Gobbetti M., C. Giuseppe Rizzello, R. Di Cagno, M. De Angelis. 2007. Sourdough lactobacilli and celiac disease. Food Microbiology 24(2), 187-96. [13] Grausgruber H., J. Scheiblauer, R. Schönlechner, P. Ruckenbauer, E. Berghofer. 2004. Variability in chemical composition and biologically active constituents of cereals. Genetic Variation for Plant Breeding. BOKU - University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna. [14] H ansen H.B., B. Møller, S.B. Andersen, J.R. Jørgensen, Å. Hansen. 2004. Grain characteristics, chemical composition, and functional properties of rye (Secale cereale L.) as influenced by genotype and harvest year. Journal of Agricultural and Food Chemistry 52(8), 2282-2291. [15] Kariluoto S., M. Aittamaa, M. Korhola, H. Salovaara, L. Vahteristo, V. Piironen. 2006. Effects of yeasts and bacteria on the levels of folates in rye sourdoughs. International Journal of Food Microbiology 106(2), 137-43. [16] Konopka I., J. Grabiński, M. Skrajda, G. Dąbrowski, M. Tańska, G. Podolska. 2017. Variation of wheat grain lipid fraction and its antioxidative status under the impact of delayed sowing. Journal of Cereal Science 76(2017), 56-63. [17] Konopka I., M. Tańska, A. Faron, S. Czaplicki. 2014. Release of free ferulic acid and changes in antioxidant properties during the wheat and rye bread making process. Food Science and Biotechnology 23(3), 831-840. [18] Kowalska-Lewicka A. Żyto Krzyca (Secale cereale var. multicereale). http://www. krzyca.webity.pl/krzyca-historia/. Dostęp 30.06.2017 r. [19] PN-EN ISO 16634-2:2016-08E Produkty żywnościowe - Oznaczanie całkowitej zawartości azotu przez spalanie zgodnie z zasadą Dumas i obliczanie zawartości białka ogólnego - Część 2: Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i przetwory zbożowe. [20] PN-EN ISO 17715:2015-01E Mąka pszenna (Triticum aestivum L.) - Metoda amperometryczna pomiaru uszkodzenia skrobi. [21] PN-EN ISO 2171:2010 Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i ich przetwory - Oznaczanie zawartości popiołu metodą spalania. [22] PN-EN ISO 3093:2010E Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i semolina - Oznaczanie liczby opadania metodą Hagberga-Pertena. [23] PN-EN ISO 7973:2016-01 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe - Oznaczanie lepkości mąki - Metoda z zastosowaniem amylografu. [24] Skrajda M., I. Konopka. 2016. Związek między profilem składników bioaktywnych a potencjałem antyoksydacyjnym ziarna w zależności od gatunku pszenicy i warunków uprawy (The relationship between profile of bioactive compounds and antioxidant potential of grain depending on the species of wheat and growing conditions). Journal of Education, Health and Sport 6(7), 309-318. [25] Szafrańska A. 2011. Ocena wartości wypiekowej mąki żytniej. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 66(4), 5-18. [26] Vejražka K., O. Faměra, Z. Kocourková. 2012. Selected grain physical properties of different rye varieties (Secale cereale) and milling quality. Faculty of Food Technology, University of Josip Juraj Strossmayer, Osijek.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 108631 "Ocena wartości wypiekowej..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2017-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH