Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 1
Alkohole wyższe i estry w piwie – biosynteza, charakterystyka i kontrola stężenia
Higher alcohols and esters in beer – biosynthesis, characterization and control
10.15199/64.2024.1.1
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 147561
10.15199/64.2024.1.1
Streszczenie
Oprócz etanolu i dwutlenku węgla komórki drożdży wytwarzają szeroką gamę produktów ubocznych fermentacji. Chociaż substancje te są produkowane w bardzo niskich stężeniach, są odpowiedzialne za złożony aromat napojów fermentowanych. W artykule przedstawiono krótkie omówienie dwóch grup ww. związków lotnych kształtujących bukiet piwa: alkoholi wyższych i estrów
Abstract
In addition to ethanol and carbon dioxide, yeast cells produce a wide range of fermentation by-products. Although these substances are produced in very low concentrations, they are responsible for the complex aroma of fermented drinks. The article presents a brief discussion of the two groups mentioned above volatile compounds shaping the bouquet of beer: higher alcohols and esters
Słowa kluczowe
piwo
alkohole wyższe
estry
Keywords
beer
higher alcohols
esters
Bibliografia
[1] Kobayashi, M.; Shimizu, H.; Shioya, S. 2008. “Beer Volatile Compounds and Their Application to Low Malt Beer Fermentation”. J. Biosci. Bioeng. 106, 317–323. [2] Vanderhaegen, B.; Neven, H.; Coghe, S.; Verstrepen, K.J.; Verachtert, H.; Derdelinckx, G. 2003. “Evolution of Chemical and Sensory Properties during Aging of Top-Fermented Beer”. J. Agric. Food Chem. 51, 6782–6790. [3] Hazelwood, L.A.; Daran, J.M.; Van Maris, A.J.A.; Pronk, J.T.; Dickinson, J.R. 2008. “The Ehrlic Pathway for Fusel Alcohol Production: A Century of Research on Saccharomyces cerevisiae Metabolism”. Appl. Environ. Microbiol. 74, 2259–2266. [4] Erin Johnson, Argyrios Margaritis, Robert J. Stewart, P. Heather Pilkington, Normand A. Mensour. 2004. “The Effects of Wort Valine Concentration on the Total Diacetyl Profile and Levels Late in Batch Fermentations with Brewing Yeast Saccharomyces carlsbergensis. Journal of American Society of Brewing Chemists. 62 (4): 131-139. DOI: 10.1094/ASBCJ-62-0131 [5] Kispal, G.; Steiner, H.; Court, D.A.; Rolinski, B.; Lill, R. 1996. “Mitochondrial and Cytosolic Branched-Chain Amino Acid Transaminases from Yeast, Homologs of the Myc Oncogene-Regulated Eca39 Protein”. J. Biol. Chem. 271, 24458– 24464. [6] Grauslund, M.; Didion, T.; Kielland-Brandt, M.C.; Andersen, H.A. 1995. “BAP2, a Gene Encoding a Permease for Branched-Chain Amino Acids in Saccharomyces cerevisiae”. BBA- Mol. Cell Res. 1269, 275–280. [7] Younis, O.S.; Stewart, G.G. 1998. “Sugar Uptake and Subsequent Ester and Higher Alcohol Production by Saccharomyces cerevisiae”. J. Inst. Brew. 104, 255–264. [8] Wang, X.; Fan, G.; Peng, Y.; Xu, N.; Xie, Y.; Zhou, H.; Liang, H.; Zhan, J.; Huang, W.; You, Y. 2023. “Mechanisms and Effects of Non-Saccharomyces Yeast Fermentation on the Aromatic Profile of Wine”. J. Food Compos. Anal. 124, 105660. [9] He, Y.; Dong, J.; Yin, H.; Zhao, Y.; Chen, R.; Wan, X.; Chen, P.; Hou, X.; Liu, J.; Chen, L. Wort. 2014. “Composition and Its Impact on the Flavour-Active Higher Alcohol and Ester Formation of Beer - a Review”. J. Inst. Brew. 120, 157–163. [10] Šmogrovičová, D.; Dömény, Z. 1999. “Beer Volatile By-Product Formation at Different Fermentation Temperature Using Immobilised Yeasts”. Process Biochem. 34, 785–794. [11] Verstrepen, K.J.; Van Laere, S.D.M.; Vanderhaegen, B.M.P.; Derdelinckx, G.; Dufour, J.P.; Pretorius, I.S.; Winderickx, J.; Thevelein, J.M.; Delvaux, F.R. 2003. “Expression Levels of the Yeast Alcohol Acetyltransferase Genes ATF1, Lg-ATF1, and ATF2 Control the Formation of a Broad Range of Volatile Esters”. Appl. Environ. Microbiol. 69, 5228–5237. [12] Yoshimoto, H.; Bogaki, T.2023. “Mechanisms of Production and Control of Acetate Esters in Yeasts. J. Biosci. Bioeng. 136, 261–269. [13] Hiralal, L.; Olaniran, A.O.; Pillay, B. 2014. “Aroma-Active Ester Profile of Ale Beer Produced under Different Fermentation and Nutritional Conditions”. J. Biosci. Bioeng. 117, 57–64. [14] Saerens, S.M.G.; Delvaux, F.; Verstrepen, K.J.; Van Dijck, P.; Thevelein, J.M.; Delvaux, F.R. 2008. “Parameters Affecting Ethyl Ester Production by Saccharomyces cerevisiae during Fermentation”. Appl. Environ. Microbiol. 74, 454–461. [15] Taylor, J.R.N.; Emmambux, M.N. 2007.Traditional African Cereal Grains – Overview; Pretoria, South Africa. [16] Renger, B.R.S.; Hateren, S.H. Van; Luyben, K.C.A.M. 1992. “The Formation of Esters and Higher Alcohols During Brewery Fermentation; The Effect of Carbon Dioxide Pressure”. J. Inst. Brew. 98, 509–513
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-1 , nr katalogowy 147561
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2024-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
62.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH