Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Naturally all year round! New trends in the production of plant powders as natural food additives and dietary supplements
10.15199/64.2021.4.2
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
Streszczenie
Proszki roślinne zdobywają rosnące uznanie ze względu na wszechstronność zastosowania w przemyśle spożywczym. I choć wieloetapowy proces produkcji wywołuje liczne zmiany profilu związków bioaktywnych, to stosowane sposoby suszenia oraz nośniki nie muszą powodować wyłącznej ich degradacji - mogą również prowadzić do zwiększenia zawartości. Co ważne, zabiegi te mogą pozwolić na zminimalizowanie ilości związków szkodliwych dla człowieka, obecnych w żywności przetworzonej. Najnowsze trendy w produkcji proszków roślinnych związane są z moderowaniem składu oraz modyfikacjami procesowymi, które umożliwiają nadanie im ukierunkowanych właściwości i tym samym projektowanie żywności spersonalizowanej.
Abstract
Plant powders are gaining increasing attention due to their versatility of use in the food industry. Although the multi-step production process causes numerous changes in the profile of bioactive compounds, the drying methods and carrier agents used do not have to result in their exclusive degradation - they can also lead to an increase in the content. Importantly, these treatments can minimise the amount of harmful compounds for humans present in processed foods. The latest trends in the production of plant powders are related to the compositional moderation and technological process modifications that permit the enrichment of them with targeted functions and thus for the development of personalised foods.
Słowa kluczowe
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
Keywords
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
Bibliografia
[1] Innova Market Insihgts (2021) Raport online dostępny pod adresem: https:// www.innovamarketinsights.com/press-release/innova-identifies-top-10-food-and-beverage-trends-to-accelerate-innovation-in-2021/. Dostęp dnia 19 lipca 2021. [2] Gad Ahmed S., Emam Wafaa H., Mohamed Gamal F., Ahmed F. Sayd. (2013). “Utilization whey in production of functional healthy beverage whey-mango beverages”. American Journal of Food Technology, 8, 133–148. DOI: 10.3923/ajft.2013.133.148. [3] Piek Lauren (2019), dostęp online pod adresem: https://www.kerry.com/in-sights/kerrydigest/2019/adding-fruit-to-beer-and-alcohol-products [4] Rose Paul, Victoria Cantrill, Meryem Benohoud, Alenka Tidder, Christopher M. Rayner, Richard S. Blackburn (2018). “Application of anthocyanins from blackcurrant (Ribes nigrum L.) fruit waste as renewable hair dyes”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66(26), 6790–6798. DOI: 10.1021/acs. jafc.8b01044. [5] Michalska Anna, Aneta Wojdyło, Krzysztof Lech, Grzegorz P. Lysiak, Adam Figiel. (2016). “Physicochemical properties of whole fruit plum powders obtained using different drying technologies”. Food Chemistry, 207, 223–232. DOI: 10.1016/j.foodchem.2016.03.075. [6] Michalska Anna, Aneta Wojdyło, Grzegorz P. Lysiak, Krzysztof Lech, Adam Figiel. (2017). “Functional relationships between phytochemicals and drying conditions during the processing of blackcurrant pomace into powders”. Advanced Powder Technology, 28, 1340–1348. DOI: 10.1016/j. apt.2017.03.002. [7] Michalska Anna, Aneta Wojdyło, Joanna Honke, Ewa Ciska, Wilfried Andlauer. (2018). “Drying-induced changes in cranberry products”. Food Chemistry, 240, 448-455. DOI:10.1016/j.foodchem.2017.07.050. [8] Silvan Jose Manuel, Anna Michalska-Ciechanowska, Adolfo Martinez-Rodriguez. (2020). “Modulation of antibacterial, antioxidant, and anti-inflammatory properties by drying of plum extracts”. Microorganisms, 8,119. DOI: 10.3390/microorganisms8010119. [9] Michalska Anna, Aneta Wojdyło, Grzegorz P. Lysiak, Adam Figiel (2017). “Chemical composition and antioxidant properties of powders obtained from different plum juice formulations”. International Journal of Molecular Sciences, 18, 176. DOI: 10.3390/ijms18010176. [10] Michalska Anna, Henryk Zieliński. (2007). „Produkty reakcji Maillarda w żywności”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (51), 5–16. [11] Cendrowski Andrzej, Iwona Ścibisz, Marta Mitek, Daria Oyrzanowska. (2016) „Hydroksymetylofurfural w żywności”. Czy powinniśmy się bać? Przemysł Spożywczy 70 (10) : 47–49 DOI: 10.15199/65.2016.10.8. [12] Michalska-Ciechanowska Anna, Jessica Brzezowska, Aneta Wojdyło, Agnieszka Gajewicz-Skretna, Ewa Ciska, Joanna Majerska. (2021). „Chemometric contribution for deeper understanding of thermally-induced changes of polyphenolics and the formation of hydroxymethyl-L-furfural in chokeberry powders”. Food Chemistry, 342, 128335. DOI: 10.1016/j.food-chem.2020.128335. [13] Gürsul Aktağ Isil, Vural Gökmen. (2020). “Multiresponse kinetic modelling of a-dicarbonyl compounds formation in fruit juices during storage”. Food Chemistry, 320, 126620, DOI:10.1016/ j.foodchem. 2020.126620. [14] Fitzpatrick Kelly, Brent Kendrick, Camila Santos, Pat Green, Bing Zhang, Deanna Hunt, Michael Ronk, Ying Luo. (2013). “Freeze-dry mediated formation of 5-(hydroxylmethyl)furfural”. W: Developments in Biotechnology and Bioprocessing; ACS Symposium Series; American Chemical Society, 2013; Vol. 1125, ss. 129–145. [15] Michalska Anna, Aneta Wojdyło, Jessica Brzezowska, Joanna Majerska, Ewa Ciska. (2019). “The influence of inulin on the retention of polyphenolic compounds during the drying of blackcurrant juice”. Molecules, 24 (16) 4167. DOI: 10.3390/molecules24224167. [16] Del Castillo Maria, Amaia Iriondo-DeHond, Maite Iriondo-DeHond, Ileana Gonzalez, Alejandra Medrano, Rosana Filip, Jaime Uribarri, J. (2021). “Healthy eating recommendations: Good for reducing dietary contribution to the bo-dy’s advanced glycation/lipoxidation end products pool?" Nutrition Research Reviews, 34(1), 48–63. DOI:10.1017/S0954422420000141 [17] Rannou Cecile, Delphine Laroque, Emilie Renault, Carole Prost, Thierry Sérot. (2016). “Mitigation strategies of acrylamide, furans, heterocyclic amines and browning during the Maillard reaction in foods”. Food Research International, 90, 154–176. DOI: 10.1016/j.foodres.2016.10.037.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-4 , nr katalogowy 133181
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2021-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
52.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH