Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
CHEMIK 2024-2
Kwas tiofeno-2,5-difosfonowy jako efektywny chelator jonów metali
Zuzanna WALKOWIAK
Agnieszka WOJCIECHOWSKA
Tomasz K. OLSZEWSKI
nr katalogowy: 150050
10.15199/4.2024.2.5
kwasy bisfosfonowe
tiofen
chelator
jony metali
bisphosphonic acids
thiophene
chelator
coordination compounds
spec troscopy
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-5
Zdrowy olej
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 83918
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2004-6
Potencjał produkcyjny krajowego chmielarstwa a zapotrzebowanie browarów na surowiec
J. Dwornikiewicz
nr katalogowy: 6822
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Kwasy humusowe. Ekstrakcja, analiza i znaczenie w środowisku oraz metody ich usuwania
nr katalogowy: 122837
10.15199/62.2019.10.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-5
Kwasy tłuszczowe omega-3 rola w żywieniu, występowanie, zastosowanie
Magdalena Maszewska
Iwona Gańko
nr katalogowy: 51874
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-8
OLEJ - NIEZBĘDNY SKŁADNIK W DIECIE CZŁOWIEKA
nr katalogowy: 85530
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-1
Tłuszcze zwierząt rzeźnych Sienkiewicz w diecie człowieka
Jolanta Joanna Sienkiewicz
nr katalogowy: 82183
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2008-9
Dobór kwasów do roztwarzania izolatów faz węglikowych
Andrzej WYCIŚLIK
nr katalogowy: 38137
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-4-5
Zbiór i przechowywanie chmielu - ważne etapy produkcji wpływające na jakość surowca
Marta Koziara
Ciupa
dr Urszula Skomra
nr katalogowy: 126510
10.15199/64.2020.4-5.6
chmiel
kwasy goryczkowe
przechowywanie chmielu
hop
bitter acids
hop storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
ProBioKap - z myślą o zdrowiu konsumenta
nr katalogowy: 81360
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Substancje aromatyczne odpowiedzialne za smak i zapach win owocowych premium niearomatyzowanych
Robert Wieprzkowicz-Rzewuski
nr katalogowy: 142078
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-4
Kwasy organiczne w cydrach jabłkowych. cz. I
Iwona Ścibisz
Sylwia Bonin
Marta Mitek
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 83797
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2019-10
Kwasy alkilonitrylobis(metylofosfonowe) i kwasy alkilonitrylobis (metylofosfinowe) jako inhibitory korozji stali w środowisku wodnym
ANNA BROL
ANNA RAMIAN
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
nr katalogowy: 122859
inhibitory korozji stali
stal S235 JR
proinhibitory korozji
woda modelowa IV B.
Corrosion inhibitor
Steel type S235JR
Corrosion proinhibitors
Model water IVB.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-11-12
Niezbędne tłuszcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 146336
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
kwas alfa-linolenowy
kwas linolowy
kwasy EPA
DHA
bogate źródła
walory zdrowotne
polyunsaturated fatty acids
alpha-linolenic acid
linoleic acid
EPA
DHA
rich sources
health benefits
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-8
Ocena wpływu stosowania pofermentu w monokulturze kukurydzy na ilość i jakość materii organicznej w glebie
Dorota Pikuła
Ryszard Winiarski
nr katalogowy: 150065
10.15199/62.2024.8.2
nawożenie organiczne
jakość materii organicznej gleby
kwasy huminowe
kwasy fulwowe
huminy
węgiel organiczny w glebie
organic fertilization
natural fertilization
soil organic qual ity
humic substances
soil organic carbon
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-8
Ocena wpływu stosowania pofermentu w monokulturze kukurydzy na ilość i jakość materii organicznej w glebie
Dorota Pikuła
Ryszard Winiarski
nr katalogowy: 150065
10.15199/62.2024.8.2
nawożenie organiczne
jakość materii organicznej gleby
kwasy huminowe
kwasy fulwowe
huminy
węgiel organiczny w glebie
organic fertilization
natural fertilization
soil organic qual ity
humic substances
soil organic carbon
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Kwasy chlorogenowe w produktach naturalnych oraz ich właściwości antyutleniające i przeciwdrobnoustrojowe
Monika Kalinowska
Anna M. Wróblewska
Kamila Gryko
nr katalogowy: 110737
10.15199/62.2017.11.9
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-4
Piekarzu, czy wiesz, że.....dobry kwas piekarski to skarb naszego chleba codziennego? Dominują w nim dwa kwasy: mlekowy i octowy.
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 104855
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-6
Wpływ wybranych czynników żywieniowych na jakość mięsa wołowego
Agnieszka Kalinowska-Dohojda
Teresa Banaszkiewicz
nr katalogowy: 68838
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-2
Składniki żywności a aktywność psychofizyczna człowieka
Tomasz Czernecki
Aneta Brodziak
nr katalogowy: 96826
10.15199/65.2016.2.7
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-12
Tłuste źródła
Hanna Stolińska
nr katalogowy: 81039
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-5
Kwas piekarski w produkcji pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 90798
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Pstrąg to zdrowie!
nr katalogowy: 138214
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-6
Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych płatków zbożowych różnego pochodzenia
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 117561
płatki zbożowe
kwasy tłuszczowe
DHA
EPA
cereal flakes
fatty acids
DHA
EPA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2006-12
Zdrowa świnka
nr katalogowy: 19633
AURA 2011-4
Dieta bogata w ryby - korzyści i zagrożenia
Klaudia OLEKSIUK
Marta KUBASIAK
Edyta LETKA
nr katalogowy: 58776
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2006-11
Technika i medycyna
nr katalogowy: 19613
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2006-9
Cykl äBez Zarzutuö- Brak odpornoťci chemicznej
nr katalogowy: 17723
AURA 2006-7
ZAKWITY SINICOWE
Andrzej K. M. Kabziński
nr katalogowy: 15905
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2006-4
Chemoodporne okładziny z zastosowaniem produktów mira
JAROSŁAW KOTULA
nr katalogowy: 22557
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2004-16-17
Kwasy w silniku
Henryk Piekut
nr katalogowy: 5505
AURA 2010-5
WIADOMOŚCI Z INTERNETU
nr katalogowy: 51908
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2006-8
Wzbogacanie produktów mleczarskich w witaminy i kwasy omega
nr katalogowy: 20756
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-10
Powstanie i znaczenie izomerów trans kwasów tłuszczowych
Anna Zbikowska
Krzysztof Krygier
nr katalogowy: 12820
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-5
Kwasy tłuszczowe omega-3 i nie tylko, czyli dlaczego etykieta ma znaczenie
nr katalogowy: 51878
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Biochemical properties of conjugated trienoic fatty acids Właściwości biochemiczne sprzężonych kwasów trienowych
Elżbieta Kompanowska-Jezierska
Ewa Sokoła-Wysoczańska
Katarzyna Czyż
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Robert Bodkowski
Bożena Patkowska-Sokoła
Hanna Gwardiak
Krzysztof H. Olszyński
nr katalogowy: 85692
10.12916/przemchem.2014.1174
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2006-9
Zastosowanie komory typu SBR do oczyszczania wybranego strumienia ścieków petrochemicznych
MARIA FURMAŃSKA
EWA ZBOROWSKA
nr katalogowy: 16481
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Walory prozdrowotne kwasów omega-3
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Andrzej Sidor
nr katalogowy: 149069
10.15199/65.2024.6.6
Kwasy tłuszczowe omega-3
kwas eikozapentaenowy
kwas dokozaheksaenowy
kwas alfa-linolenowy
choroby metaboliczne
Omega-3 fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
alpha-linolenic acid
metabolic diseases
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2006-5
Ferrox - skuteczna metoda eliminacji odorów i zwalczanie korozji siarczanowej w kanalizacji ściekowej
nr katalogowy: 16519
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2006-12
Naturalne inhibitory korozji miedzi w wodzie pitnej
I. Drela
P. Falewicz
M. Klakočar-Ciepacz
T. Lesiak
nr katalogowy: 22834
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2005-9
Wpływ wstępnego działania ozonem na mikrobiologiczną degradację ścieków modelowych zawierających kwasy żywiczne
Maria W. Martynelis
Małgorzata Michniewicz
Agnieszka Jagiełła
nr katalogowy: 12502
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Charakterystyka frakcji fosfolipidowych izolowanych z żółtek jaj pochodzących od kur Lohmann Brown i zielononóżki kuropatwianej
WITOLD GŁADKOWSKI
ANNA CHOJNACKA
GRZEGORZ KIEŁBOWICZ
BARTŁOMIEJ PISARSKI
TADEUSZ TRZISZKA
CZESŁAW WAWRZEŃCZYK
nr katalogowy: 44476
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-3
Metody otrzymywania kwasów alkanosulfonowych i hydroksyalkanosulfonowych
MARIA JAROSZEWSKA
URSZULA PIWOWAR-BARYŁKO
URSZULA CHMIELOWIEC
MARIA BEŁDOWICZ
nr katalogowy: 106968
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2005-10
Degradacja kwasów żywicznych przy pomocy ozonu oraz innych czynników utleniających
Małgorzata Michniewicz
Agnieszka Jagiełła
Stanisław Ledakowicz
nr katalogowy: 12515
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Wpływ różnych parametrów technologicznych na proces chmielenia piwa na zimno
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 77496
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-11
Dobry kwas piekarski to skarb naszego chleba codziennego
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 134220
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-2
Badanie reakcji sulfonowania frakcji naftowych i polialkilobenzenów za pomocą gazowego SO3
ANDRZEJ MARIUSZ KAIM
BAZYLI SEMENIUK
JADWIGA SKUPIŃSKA i GRZEGORZ SMÓŁKA
nr katalogowy: 106621
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-2
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii
nr katalogowy: 65836
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-10
Utlenianie siarkowodoru metanolowym roztworem dwutlenku siarki i wytwarzanie cyklookłasulfanu
ZDZISŁAW KOZAK
nr katalogowy: 108267
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-10
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 80287
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-2
Ryby
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 141613
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-2
Ryby
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 141613
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Wpływ karnozolu oraz kwasów karnozolowego i rozmarynowego na właściwości chemiczne wybranych olejów tłoczonych na zimno
Marta Krajewska
Beata Ślaska-Grzywna
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 110064
10.15199/62.2017.10.5
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Związki fenolowe występujące w ziarnie zbóż
Monika Ogórkiewicz
nr katalogowy: 127381
zboża
kwasy fenolowe
odmiana
warunki uprawy
cereals
phenolic acids
variety
growing conditions
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Związki fenolowe występujące w ziarnie zbóż
Monika Ogórkiewicz
nr katalogowy: 127381
zboża
kwasy fenolowe
odmiana
warunki uprawy
cereals
phenolic acids
variety
growing conditions
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-12
Mechanizm katalitycznego krakingu i hydrokrakingu
GRAŻYNA FABIŚ
ZENON SARBAK
nr katalogowy: 28628
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2006-7
Transport jonów Zn(II) i Pb(II) przez polimerowe membrany inkluzyjne zawierające kwasy fosforoorganiczne w roli przenośników jonów
ULEWICZ M.
GAJDA B.
nr katalogowy: 16939
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-7
Wpływ temperatury i czasu przechowywania na zmiany zawartości kwasy L-askorbinowego w mleku
D. Nowak
nr katalogowy: 14867
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-1
Sulfonowane estry i kwasy tłuszczowe jako nowe surowce do produkcji detergentów
JANINA MARCINKIEWICZ-SALMONOWICZ
ANN A GÓRSKA
WŁODZIMIERZ ZWIERZYKOWSKI
nr katalogowy: 106936
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-10
Jakość surowców i kontrola procesu w aspekcie zapewniania stabilności sensorycznej piwa, cz. 2
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 72034
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-5
Wytrzymałość zawiesiny pokoagulacyjnej podczas transportu – rola odczynu
Jolanta Gumińska
Waldemar Sawiniak
nr katalogowy: 51591
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-4
Właściwości modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych syntetyzowanych z mieszanin kwasów tłuszczowych
HALINA SZELĄG
ALEKSANDRA GAJEWSKA
nr katalogowy: 28546
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-1
Ekologiczne aspekty rozszczepiania sopstoku
SŁAWOMIR FAJKISA
KRZYSZTOF BARBUSIŃSKIB
nr katalogowy: 32450
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-11
Badania mikrobiologiczne w procesie fermentacji metanowej
Paweł Choromański
Maria Łebkowska
nr katalogowy: 39122
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2008-3
Pomiar poziomu w naczyniach
nr katalogowy: 36036
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-3
Porafinacyjne kwasy tłuszczowe jako baza środków zmiękczających dla włókiennictwa
ZYGMUNT HEHN
STANISŁAW GLADOS
nr katalogowy: 42723
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-3
Wpływ podwójnej modyfikacji powierzchni kredy na jej aktywność w elastomerach
MAGDALENA LIPIŃSKA
MARIAN ZABORSKI
nr katalogowy: 28907
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Zdolność przechowalnicza granulatów chmielowych stosowanych do produkcji piwa
dr inż. Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 130550
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-4
Piekarzu, czy wiesz, że... w społeczeństwie od kilku lat trwa ostry spór na temat spożycia pieczywa?
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 113030
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-12
Przyszłość obowiązkowego znakowania wartością odżywczą
Wiesława Szafulera
nr katalogowy: 64107
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Zastosowanie aminopropylowej ekstrakcji kolumnowej do wzbogacania oleju rybnego w kwasy omega-3
Zygmunt Usydus
Robert Bodkowski
Joanna Szlinder-Richert
Bożena Patkowska-Sokoła
Zbigniew Dobrzański
nr katalogowy: 68210
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Próba optymalizacji warunków prowadzenia procesu niskotemperaturowej krystalizacji olejów rybnych
Robert Bodkowski
Joanna Szlinder-Richert
Zygmunt Usydus
Bożena Patkowska-Sokoła
nr katalogowy: 59846
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
Voltammetric identification and determination of synthetic antioxidants in vegetable oils Woltamperometryczna identyfikacja i oznaczanie antyutleniaczy syntetycznych w olejach roślinnych
Sławomir Michałkiewicz
Magdalena Jakubczyk
nr katalogowy: 96179
10.15199/62.2016.1.16
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-4
Problemy bezpieczeństwa tłuszczów w Polsce
KRZYSZTOF KRYGIER
nr katalogowy: 34577
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-11
Tłuszcze AarhusKarlshamn w świetle współczesnych zaleceń żywieniowych
nr katalogowy: 31390
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Wpływ obecności benzenu, toluenu i ksylenów na biochemiczne przemiany azotu i jego stężenie w ściekach oczyszczonych
BOŻENA MROWIEC
nr katalogowy: 35028
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-6
Estry alifatyczne kwasu akrylowego - zagadnienia kinetyczne syntezy i współczesne katalizatory procesu estryfikacji
PAWEŁ NOWAK
nr katalogowy: 42752
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-8
Znakowanie pieczywa
Wiesława Szafulera
nr katalogowy: 53346
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Zdolność przechowalnicza granulatów chmielowych stosowanych do produkcji piwa
dr inż. Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 130550
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Pstrąg to zdrowie!
nr katalogowy: 138214
CHŁODNICTWO 2008-8
Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego i możliwości zastosowania w przetwórstwie chłodzonych przetworów mięsnych.
JACEK KONDRATOWICZ
EWA BURCZYK
nr katalogowy: 37307
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-6
Platforma sensorowa dla mikroreaktora do prowadzenia reakcji nitrowania
PAWEŁ KNAPKIEWICZ
JAN A. DZIUBAN
BOGDAN LATECKI
JAN KOSZUR
DUSAN BOSKOVIĆ
STEFAN LOEBBECKE
nr katalogowy: 35683
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-4
Wpływ środowiska wodno-organicznego na ruchliwość jonów H30+ i OH-
EDWARD CHROMIAK
nr katalogowy: 42737
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Redukcja kwasów karboksylowych do alkoholi i aldehydów pod ciśnieniem normalnym
JACEK KIJEŃSKI
JUSTYNA SZKUTA
PIOTR WINIAREK
nr katalogowy: 28863
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2016-9-10
Siejmy konopie!
Irena Fober
nr katalogowy: 98233
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Effect of a mineral-fatty additive on fatty acids content in cow milk and dairy products Wpływ preparatu mineralno-tłuszczowego na zawartość kwasów tłuszczowych w mleku krów i produktach mleczarskich
Robert Kupczyński
Marek Szołtysik
Witold Janeczek
Andrzej Zachwieja
Katarzyna Budzińska
nr katalogowy: 86125
10.12916/przemchem.2014.1467
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Extraction and fractionation of the hop extract using supercritical CO2 Ekstrakcja i frakcjonowanie ekstraktu chmielowego z wykorzystaniem CO2 w stanie nadkrytycznym
Dorota Kostrzewa
Edward Rój
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
nr katalogowy: 86096
10.12916/przemchem.2014.1328
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1993-11
Badania nad zastosowaniem estrów kwasów fenoksyalkilokarboksylowych do syntezy 1,3-butano- i 1,3-pentanodionów
ANDRZEJ TIPPE
ZDZISŁAW EJMOCKI
nr katalogowy: 42673
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2008-11
Zastosowanie metod pogłębionego utleniania do wstępnego oczyszczania ścieków zawierających kwasy żywiczne i ligninę
MAŁGORZATA MICHNIEWICZ
JADWIGA STUFKA-OLCZYK
AGNIESZKA JAGIEŁŁA
nr katalogowy: 39521
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Oczyszczone ścieki źródłem kwasów humusowych w wodach powierzchniowych
JANUSZ PEMPKOWIAK
HANNA OBARSKA-PEMPKOWIAK
MAGDALENA GAJEWSKA
DAWID RUTA
nr katalogowy: 35033
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2007-3
Możliwość intensyfikacji procesu fermentacji beztlenowej osadów ściekowych poprzez dezintegrację osadu czynnego w procesie kawitacji mechanicznej
Jan Suschka
Klaudiusz Grübel
Alicja Machnicka
nr katalogowy: 24664
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-5
Brakujące elementy
Hanna Stolińska
nr katalogowy: 83916
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Nowoczesne napędy w produkcji i przetwórstwie mleka
nr katalogowy: 139604
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Nowoczesne napędy w produkcji i przetwórstwie mleka
nr katalogowy: 139604
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Wartość odżywcza ryb i produktów rybnych
Agnieszka Leszczu-Piankowska
Piotr J. Bykowski
nr katalogowy: 111087
10.15199/65.2017.12.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-1
Usuwanie wybranych zanieczyszczeń organicznych z wody w procesie koagulacji wspomaganej adsorpcją na pylistym węglu aktywnym
MARIA TOMASZEWSKA
SYLWIA MOZIA
nr katalogowy: 28920
MATERIAŁY BUDOWLANE 2013-2
Nowoczesne iniekcyjne żele akrylowe WEBAC
Sławomir Skoworodko
nr katalogowy: 74725
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-7
Ryby - jeść czy nie jeść, oto jest pytanie...
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 106820
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-6
Optymalizacja parametrów syntezy nonylofenolu z zastosowaniem kationitów makroporowatych
MACIEJ KIEDIK
TATIANA PERS
ANDRZEJ KRUEGER
nr katalogowy: 106686
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-11
Dobry kwas piekarski to skarb naszego chleba codziennego
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 134220
AURA 2024-1
Czym należy kierować się przy wyborze oleju roślinnego?
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 146857
10.15199/2.2024.1.2
oleje roślinne
kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe nasycone (SFA)
kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA)
kwasy tłuszczowe nienasycone (PUFA)
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
rodzina kwasów ω-6
rodzina kwasów ω-3
stosunek ω-6/ω-3.
vegetable oils
fatty acids
saturated fatty acids (SFA)
monounsaturated fatty acids (MUFA)
unsaturated fatty acids (PUFA)
essential fatty acids (EFAs)
ω-6 acid family
ω-3 acid family
ω- ratio 6/ω-3.
DOZÓR TECHNICZNY 2023-5
Koła i zestawy kołowe pochłaniające wibracje i zapewniające cichą pracę
nr katalogowy: 145575
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-11
Dobrze wysmażone
nr katalogowy: 123644
tłuszcze smażalnicze
stałe tłuszcze zwierzęce i roślinne
olej palmowy
tłuszcze utwardzone
mieszanki tłuszczów
wykorzystanie kulinarne.
frying fats
solid animal and vegetable fats
palm oil
cured fats
mixtures of fats (blends)
culinary use.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-8
Kwas cykoriowy i jego właściwości lecznicze
Renata Choińska
Małgorzata Zawadzka
Aleksandra Golonko
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 127571
10.15199/62.2020.8.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Działanie mutagenne zanieczyszczeń wody dezynfekowanej chlorem w zależności od zawartości w niej ogólnego węgla organicznego i jonów amonowych
TEODORA M. TRACZEWSKA
AGNIESZKA TRUSZ-ZDYBEK
KATARZYNA PIEKARSKA
ANDRZEJ BIŁYK
JOLANTA CZARNIECKA
nr katalogowy: 35049
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-4
Dietoprofilkatyka cukrzycy typu 2
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 142515
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-11
Zdrowy jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 80323
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-6
Jakość kwasu i kształtujące ją czynniki
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 91490
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Wpływ sposobu produkcji kaszy gryczanej i czasu jej przechowywania na zawartość związków fenolowych
Joanna Klepacka
nr katalogowy: 127383
gryka
kasza
polifenole ogółem
rutyna
kwasy fenolowe
przechowywanie
buckwheat
groats
total polyphenols
rutin (rutoside)
phenolic acids
storage
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-3
Izomery trans kwasów tłuszczowych w produktach pochodzenia zwierzęcego
Halina Makała
nr katalogowy: 130896
izomery tłuszczów trans
limity
trans fat isomers
limits
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2018-9
PAFIX No1 - najwyższa jakość w barwieniu poliamidu
nr katalogowy: 116101
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Płatkownica walcowa MDFA do zbóż
nr katalogowy: 109922
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-4
Orzechy włoskie czy brazylijskie?
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 119426
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-9-10
Oksydacyjne akcenty smakowo-zapachowe w piwach
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 128800
AURA 2023-4
Naukowcy zachęcają rolników do uprawy wierzby purpurowej
nr katalogowy: 142639
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-8
O możliwości przedłużenia chemicznej trwałości tlenku etylenu
MIROSŁAW KWAŚNY
MICHAŁ SYCZEWSKI
nr katalogowy: 107911
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-8
O możliwości przedłużenia chemicznej trwałości tlenku etylenu
MIROSŁAW KWAŚNY
MICHAŁ SYCZEWSKI
nr katalogowy: 107700
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Kinetyka estryfikacji kwasów pimelinowego i suberynowego (korkowego) cykloheksanolem w obecności kwasu siarkowego jako katalizatora
Mirosław Grzesik
Jerzy Skrzypek
Paweł Ptaszek
Aleksandra Kasprzyk-Mrzyk
nr katalogowy: 73277
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-12
Znaczenie orzechów w żywieniu człowieka
Ewa Flaczyk
Joanna Kobus-Cisowska
nr katalogowy: 56227
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-1
Charakterystyka ścieków kosmetycznych
Jan Bogacki
Piotr Marcinowski
Piotr Wiliński
Jeremi Naumczyk
nr katalogowy: 96361
10.15199/17.2016.1.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Kwasy tłuszczowe w handlowych jogurtach dostępnych w Olsztynie
Beata Paszczyk
Elżbieta Tońska
nr katalogowy: 145687
10.15199/65.2023.10.5
jogurt
kwasy tłuszczowe
CLA
kwasy n-3 in-6
hipocholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (DFA)
hipercholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (OFA)
yoghurt
fatty acids
CLA
n-3 and n-6 acids
hypocholesterolemic fatty acids (DFA)
hypercholesterolemic fatty acids (OFA)
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-11
nnowacje firmy Bühler Płatkownica walcowa MDFA do zbóż
nr katalogowy: 110283
AURA 2009-7
Kwasowa degradacja gleb rolniczych
Jan Siuta
nr katalogowy: 45512
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-6
Stop GDA
nr katalogowy: 44525
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-9-10
Oksydacyjne akcenty smakowo-zapachowe w piwach
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 128800
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
System napędowy perfekcyjnie dostosowany do branży spożywczej
nr katalogowy: 130988
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-12
Torf potrzebny przyrodzie
nr katalogowy: 135010
-
nr katalogowy:
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-4
Dietoprofilkatyka cukrzycy typu 2
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 142515
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-7
O piekarstwie, tradycji, rzemiośle i etyce - rozmowa z Bogdanem Smolorzem, biopiekarzem
nr katalogowy: 114694
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-12
Ekstrahenły jonów uranu czterowartoscsowego
JERZY PERKA
HELENA GÓRECKA
EWA LISATOWICZ
nr katalogowy: 108291
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-2
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 106966
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-6
Zastosowanie oleju talowego w przemyśle chemicznym
Krzysztof Formela
Józef T. Haponiuk
nr katalogowy: 68513
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-4
Biopolimery zewnątrzkomórkowe w osadzie czynnym
Monika Solecka
Ewa Liwarska-Bizukojć
nr katalogowy: 66954
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-10
Chemizm związków organicznych w glebie i jego znaczenie dla środowiska
Aleksandra Badora
nr katalogowy: 63091
MATERIAŁY BUDOWLANE 2013-9
Badania trwałości betonu cementowego w środowisku kwasowym
Piotr Woyciechowski
Joanna Julia Sokołowska
nr katalogowy: 79368
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-10
Przechowywanie mąki
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 54814
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-6
Prozdrowotne działanie produktów spożywczych z całych ziaren
Bohdan Achremowicz
Joanna Kaszuba
Adam P. Kuczyński
nr katalogowy: 102721
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
A technology for recovering potassium sulfate(VI) from the biofuel production waste Technologia odzysku siarczanu(VI) potasu z odpadu pochodzącego z produkcji biopaliw
Sylwester Żelazny
Piotr Radomski
Zbigniew Wzorek
Witold Żukowski
nr katalogowy: 101503
10.15199/62.2016.10.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-6
Rokitnik w produktach spożywczych
Beata Piłat
Ryszard Zadernowski
nr katalogowy: 99235
10.15199/65.2016.6.6
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2009-1
Środki chemiczne dla przemysłu skórzanego
nr katalogowy: 41045
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Selekcja drobnoustrojów zdolnych do usuwania związków odorowych z pomiotu kurzego
BEATA GUTAROWSKAa
SEBASTIAN BOROWSKI
KATARZYNA DURKA
MARIUSZ KORCZYŃSKI
ROMAN KOŁACZ
nr katalogowy: 44478
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-4
Tłuszcz, ale jaki?
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 43710
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-9
Olej godny polecenia
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 47230
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Miody pitne sycone, a może lepiej niesycone?
Janusz Luty
nr katalogowy: 46205
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
XI Sympozjum "Nauka i przemysł - metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości"
nr katalogowy: 116131
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-5
Lotne związki smakowo-zapachowe w polskim maśle
Maria Baranowska
Marika Bielecka
Bogusław Staniewski
Hanna Nowak
nr katalogowy: 105827
10.15199/65.2017.5.4
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-11
Schilcher - wino wyjątkowe
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 116917
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-4
Oleje roślinne jako źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Grażyna Cichosz
nr katalogowy: 83155
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Masło shea (masło karite). Cz. II. Skład chemiczny, metody przerobu i kierunki zastosowania
Anna Tomaszkiewicz-Potępa
Karolina Śliwa
nr katalogowy: 73265
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-10
Wykorzystanie spektroskopii w podczerwieni do oceny procesu wytwarzania smarów plastycznych
Jolanta Drabika
Jolanta Iłowska
Izabela Semeniuk
Bartłomiej Bereska
nr katalogowy: 71689
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-10b
Immobilizacja kwasów aryloboronowych na powierzchni elektrod złotych
Paweł ĆWIK
Martyna JAŃCZYK
Urszula E. WAWRZYNIAK
Wojciech WRÓBLEWSKI
nr katalogowy: 71348
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-6
Analiza rynku olejów i tłuszczów jako surowców dla przemysłu oleochemicznego
Joanna Guziałowska-Tic
Wiesław Hreczuch
Wilhelm J. Tic
nr katalogowy: 68519
AURA 2013-3
Chemiczna konkurencja roślin i jej wykorzystanie w rolnictwie zrównoważonym
Agnieszka STOKŁOSA
Teresa DĄBKOWSKA
nr katalogowy: 75492
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-3
Przetwory mięsne wzbogacone w kwasy tłuszczowe omega-3
Joanna Rycielska
Mirosław Słowiński
nr katalogowy: 58463
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Wpływ sposobu wytwarzania octanu skrobiowego na jego amylolizę
Tomasz Zięba
Antoni Szumny
Małgorzata Kapelko
nr katalogowy: 58225
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
Purification of cyclohexanol from cyclohexane oxidation Oczyszczanie cykloheksanolu uzyskiwanego w procesie utleniania cykloheksanu
Andrzej Zimowski
Michał Zylbersztejn
Stefan Szarlik
Remigiusz Sylwestrowicz
nr katalogowy: 91315
10.15199/62.2015.5.14
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-5
Lotne związki smakowo-zapachowe w polskim maśle
Maria Baranowska
Marika Bielecka
Bogusław Staniewski
Hanna Nowak
nr katalogowy: 105827
10.15199/65.2017.5.4
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-10
Aktywność biologiczna wybranych składników chmielu oraz ich potencjalny wpływ na organizm człowieka
Marta Koziara
Urszula Skomra
nr katalogowy: 116705
10.15199/64.2018.10.2
chmiel
kwasy goryczkowe
olejki
polifenole
aktywność biologiczna
hop
bitter acids
essential oils
polyphenols
biological activity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Utlenianie alkilobenzenów ozonem w fazie ciekłej
Andrew Galstyan
Halyna Marshalok
Genry Galstyan
Olha Marshalok
nr katalogowy: 117224
10.15199/62.2018.11.24
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Zarządzanie ryzykiem zawodowym pracowników narażonych na substancje chemiczne i ich mieszaniny stosowane w przetwórstwie żywności
Anna Cierniak-Emerych
Szymon Dziuba
Iwona Romanowska-Słomka
Agnieszka Piekara
Małgorzata Krzywonos
nr katalogowy: 123955
10.15199/62.2019.12.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ czasu fermentacji gnojowicy świńskiej na wytwarzanie i skład chemiczny biogazu
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Andrzej Myczko
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
nr katalogowy: 122832
10.15199/62.2019.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Wpływ sposobu produkcji kaszy gryczanej i czasu jej przechowywania na zawartość związków fenolowych
Joanna Klepacka
nr katalogowy: 126281
10.15199/62.2020.5.13
AURA 2012-11
WIADOMOŚCI Z INTERNETU
Adam Wieczorek
nr katalogowy: 72203
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-5
KAPSUŁKI WEGETARIAŃSKIE – innowacje w zakresie roślinnych suplementów diety bez sztucznych dodatków do żywności
nr katalogowy: 126516
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
System napędowy perfekcyjnie dostosowany do branży spożywczej
nr katalogowy: 130988
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Nowoczesne napędy w produkcji i przetwórstwie mleka
nr katalogowy: 139604
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Ecotoxicity of wood biomass leachates toward duckweed (Lemna minor L.) Ekotoksyczność ługów z biomasy drzewnej wobec rzęsy drobnej (Lemna minor L.)
Ewa I. Archanowicz*
Teresa Kłosińska
Andrzej Antczak
Andrzej Radomski
Kamila Bogucka
Tomasz Zielenkiewicz
Emil J. Archanowicz
Janusz Zawadzki
nr katalogowy: 85687
10.12916/przemchem.2014.1150
OPAKOWANIE 2012-12
Analiza wpływu zastosowanego opakowania na składowe barwy szynki wieprzowej
DOMINIKA GUZEK
KAROLINA KOZAŃ
AGNIESZKA WIERZBICKA
DOMINIKA GŁĄBSKA
nr katalogowy: 73635
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Modyfikacja składu chemicznego produktów mleczarskich
Piotr Nowakowski
Bożena Patkowska-Sokoła
Robert Bodkowski
Tadeusz Szulc
Stefania Kinal
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Zygmunt Usydus
nr katalogowy: 68183
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Synthesis of free fatty acids from plant oils rich in trienoic acids. Synteza wolnych kwasów tłuszczowych z olejów roślinnych bogatych w kwasy trienowe
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Hanna Gwardiaka
Dawid Kucharski
Bożena Patkowska-Sokoła
Joana Tylus
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 78586
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
Chemical composition of Pinus sylvestris wood at various stages of natural degradation Skład chemiczny drewna sosny pospolitej (Pinus sylvestris L.) na różnych etapach naturalnej degradacji
Adrian Witczak
Małgorzata Sławs ka
Andrzej Radomski
Anna Lewandowska
nr katalogowy: 100766
10.15199/62.2016.9.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Diffusion profiles of a solvatochromic dyes in polyamide 6 Profile dyfuzji barwnika solwatochromowego w poliamidzie 6
Elwira K. Wróblewska
Jacek A. Soroka
Marta J. Sawicka
Zbigniew Rosłaniec
nr katalogowy: 97909
10.15199/62.2016.4.24
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Wheat grain contaminated by microscopic fungi as a source of phenolic acids for potential application in the pharmaceutical industry Zanieczyszczone grzybami mikroskopowymi ziarno pszenicy jako źródło kwasów fenolowych o potencjalnym zastosowaniu w przemyśle farmaceutycznym
Kinga Stuper-Szablewska
Danuta Kurasiak-Popowska
Jerzy Nawracała
Juliusz Perkowski
nr katalogowy: 98974
10.15199/62.2016.6.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
The kinetics and adsorption of metal ions on humic acids from lignite under static conditions Kinetyka i adsorpcja jonów metali na kwasach huminowych z węgli brunatnych w warunkach statycznych
Halina Martyniuka
Jadwiga Więckowska
nr katalogowy: 91308
10.15199/62.2015.5.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Use of sodium N,N-bis(carboxymethyl)glutamate for removal of metal ions from aqueous solutions Zastosowanie soli sodowej kwasu N,N-bis(karboksymetylo)glutaminowego w procesie usuwania jonów metali z roztworów wodnych
Irmina Pańczuk-Figura
Dorota Kołodyńska
Piotr Rusek
Zbigniew Hubicki
nr katalogowy: 90070
10.15199/62.2015.3.17
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-9
Wpływ długości okresu magazynowania oleju napędowego zawierającego i niezawierającego FAME na jego właściwości korozyjne
Dorota Wardzińska
Monika Ziółkowska
nr katalogowy: 93873
10.15199/40.2015.9.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Preparation of dicarboxylic acid dimethyl esters from a mixture of the acids Otrzymywanie estrów dimetylowych kwasów dikarboksylowych na bazie mieszaniny kwasów
Szymon Brekier
Ilona Scudło
Kazimierz Terelak
nr katalogowy: 93004
10.15199/62.2015.8.7
GOSPODARKA MIĘSNA 2009-12
Otłuszczenie tuszy i skład kwasów tłuszczowych wchodzących w skład lipidów a jakość mięsa
J.D. Wood
M. Enser
A.V. Fisher
G.R. Nute
P.R. Sheard
R.I. Richardson
S.I. Hughes
F.M. Whittington
nr katalogowy: 48691
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-2
Pektyny - błonnik rozpuszczalny
Marta Mitek
Andrzej Gasik
nr katalogowy: 73945
OPAKOWANIE 2012-9
Znakowanie opakowań transportowych
STEFAN JAKOWSKI
nr katalogowy: 71159
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-10
Superfoods i pieczywo - dobrana para?
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 101147
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-12
Torf potrzebny przyrodzie
nr katalogowy: 135010
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-9
PPG PHENGUARD® 985 – fenolowo-epoksydowa powłoka zbiornikowa klasy premium, która zapewnia odporność chemiczną w rozszerzonym zakresie
nr katalogowy: 139501
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2010-2-3
PORADNIK Wino dla inżyniera (42)
winny maniak
nr katalogowy: 49549
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Technologia pozyskiwania z olejów rybnych kwasów z rodziny omega-3 i zabezpieczenie ich przed zmianami oksydacyjnymi
BOŻENA PATKOWSKA-SOKOŁA*
ZYGMUNT USYDUS
JOANNA SZLINDER-RICHERT
ROBERT BODKOWSKI
nr katalogowy: 49069
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-1
Potencjalne markery biologiczne zaawansowania procesu produkcyjnego szynek surowo dojrzewających
nr katalogowy: 65236
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2013-3
Aluminium odporne na kwasy
nr katalogowy: 77053
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-10
PPG PHENGUARD® 985 – fenolowo-epoksydowa powłoka zbiornikowa klasy premium, która zapewnia odporność chemiczną w rozszerzonym zakresie
nr katalogowy: 150988
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Metody utleniającego rozszczepienia kwasu oleinowego o potencjalnym zastosowaniu przemysłowym
Gabriela Dobras
Kamil Peckh
Dawid Lisicki
Beata Orlińska
nr katalogowy: 126290
10.15199/62.2020.5.22
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Zmętnienia w piwie – przyczyny powstawania i ich identyfikacja
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 138245
10.15199/64.2022.3.2
piwo
powstawanie zmętnień
identyfikacja zmętnień
polifenole
białka
analizy mikroskopowe
beer
haze formation
haze identification
polyphenols
proteins
microscope analysis
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Zmętnienia w piwie – przyczyny powstawania i ich identyfikacja
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 138245
10.15199/64.2022.3.2
piwo
powstawanie zmętnień
identyfikacja zmętnień
polifenole
białka
analizy mikroskopowe
beer
haze formation
haze identification
polyphenols
proteins
microscope analysis
AURA 2020-2
Smog w Polsce. Przyczyny, skutki, przeciwdziałania
Kinga Bonenberg
nr katalogowy: 124903
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wpływ dodatku produktów owsianych na cechy reologiczne ciasta i jakość pieczywa pszennego
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 115169
cechy reologiczne ciasta
pieczywo pszenno-owsiane
produkty owsiane
wartość żywieniowa chleba.
oat products
oat-wheat flour bread
rheological properties of dough
nutrition value of bread.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Mleko i produkty mleczne źródłem składników biologicznie czynnych
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Joanna Barłowska
nr katalogowy: 110158
10.15199/65.2017.10.2
kazeina
białka serwatkowe
peptydy
kwasy tłuszczowe
witaminy
składniki mineralne
casein
whey proteins
peptides
fatty acids
vitamins
elements
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Mash hopping (chmielenie zacieru) - parametry procesu chmielenia a jakość brzeczki
Katarzyna Fulara
Aneta Pater
Aneta Ciosek
Olga Szczepanik
Marek Zdaniewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 120733
10.15199/64.2019.5-6.2
chmiel
bakterie kwasu mlekowego
mash hopping
goryczka
hops
lactic acid bacteria
mash hopping
bitterness
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH