Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 12
Skład polifenolowy owoców pigwy
Phenolic Composition of Quince
10.15199/65.2017.12.2
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 111088
10.15199/65.2017.12.2
Streszczenie
Artykuł przedstawia skład polifenolowy owoców dziesięciu odmian pigwy oraz ich właściwości przeciwutleniające. W owocach oznaczono zawartość podstawowych grup polifenoli: flawan-3-oli, kwasów fenolowych oraz flawonoli z zastosowaniem metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej. Dominującymi związkami we wszystkich odmianach pigwy były polimery procyjanidyn (2299-4426 mg/kg) o stopniu polimeryzacji 13,9-23,6. Zawartość kwasu neochlorogenowego wynosiła 281-718 mg/kg, kwasu chlo-rogenowego zaś 175-509 mg/kg. Potwierdzono, że owoce pigwy charakteryzują się dużą zdolnością zmiatania wolnych rodników, która jest silnie dodatnio skorelowana z sumą związków fenolowych. Obliczono współczynnik korelacji pomiędzy aktywnością przeciwutleniającą a zawartością kwasu neochlorogenowego, który wynosił R2 = 0,8394, a procyjanidynami (R2 = 0,7056). Spośród badanych odmian pigwy najwyższą zawartość związków fenolowych miały odmiany Cesar, Ronda, Vranja i Marija.
Abstract
The objective of the study was to determine the polyphenolic composition of ten quince cultivars and to determine their antioxidant activities. In fruits, the contents of basic polyphenol groups: favan-3-ols, phenolic acids and flavonols were determined by a high performance liquid chromatography. Predominant compounds in all varieties of quinces were polymeric procyanidins (2299-4426 mg/kg) with a degree of polymerization of 13.9-23.6. The content of neochlorogenic acid was 281-718 mg/kg and chlorogenic acid 175-509 mg/kg. It was confirmed that quince have a high ability to scavenge free radicals, which is strongly correlated with the content of total phenolic compounds. The coefficient of correlation between antioxidant activity and neochlorogenic acid content was calculated as R2 = 0.8394 and procyanidins (R2 = 0.7056). Among the studied varieties of quince the highest content of phenolic compounds have the following varieties: Cesar, Ronda, Vranja and Marija.
Słowa kluczowe
pigwa
związki bioaktywne
aktywność przeciwutleniająca
procyjanidyny
Keywords
quince
bioactive compounds
antioxidant activity
proanthocyanidins
Bibliografia
[1] Aron Patricia, James Kennedy. 2008. "Flavan-3-ols: nature, occurrence and biological activity". Molecular Nutrition Food Research 52 (1) : 70-104. [2] Essafi-Benkhadir Khadija, Amira Refai, Ichrak Riahi, Sami C. Fattouch, Habib Karoui, Makram Essafi. 2012. "Quince (Cydonia oblonga Miller) peel polyphenols modulate LPS-induced inflammation in human THP-1-derived macrophages through NF-ĸB, p38MAPK and Akt inhibition". Biochemical and Biophysical Research Communications 418 (1) :180-185. [3] Hamauzu Yasunori, Hisako Yasui, Takanori Inno, Chihiro Kume, Midori Omanyuda. 2005. "Phenolic profile, antioxidant property, and anti-influenza viral activity of Chinese quince (Pseudocydonia sinensis Schneid.), quince (Cydonia oblonga Mill.), and apple (Malus domestica Mill.) fruits". Journal of Agriculture and Food Chemistry 53 (4) : 928- 934. [4] Kennedy James, Graham Jones. 2001. "Analysis of proanthocyanidin cleavage products following acid-catalysis in the presence of excess phloroglucinol". Journal of Agricultural and Food Chemistry 49(4) : 1740-1746. [5] Khoubnasabjafari Maryam, Abolghasem Jouyban. 2011. "A review of phytochemistry and bioactivity of quince (Cydonia oblonga Mill.)". Journal of Medicinal Plants Research 5 (16) : 3577-3594 [6] Magalhães Ana, Silva Branca, Jose Pereira, Paula Andrade, Patricia Valentão, Márcia Carvalho. 2009. "Protective effect of quince (Cydonia oblonga Miller) fruit against oxidative hemolysis of human erythrocytes". Food and Chemical Toxicology 47 (6) : 1372-1377. [7] Re Roberta, Nicoletta Pellegrini, Anna Proteggente, Ananth Pannala, Min Yang, Catherine Rice-Evans. 1999. "Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radical Biology and Medicine 26 (9-10) : 1231-1237. [8] Rejman Aleksander: 1994. Pigwa. W Pomologia - odmianoznawstwo roślin sadowniczych, 662-663. Warszawa: PWRiL. [9] Renard Catherine, Aude Watrelot, Carine Le Bourvellec. 2017. "Interactions between polyphenols and polysaccharides: Mechanisms and consequences in food processing and digestion". Trends in Food Science and Technology 60 : 43-51. [10] Sajid Sajid, Muhammad Zubair, Muhammad Waqas, Mohsin Nawaz, Zulfiqar Ahmad. 2015. "A review on quince (Cydonia oblonga): A useful medicinal plant". Global Veterinarian 14 (4) : 517-524. [11] Silva Branca, Susana Casal, Paula Andrade, Rosa Seabra, Beatriz Oliveira, Margarida Ferreira. 2004. "Free Amino Acid composition of quince (Cydonia oblonga Miller) fruit (pulp and peel) and jam". Journal of Agriculture and Food Chemistry 52(5) : 1201-1206. [12] Slavin Joanne, Beate Lioyd. 2012. Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advance in Nutrition 3, 506-516. [13] Tsao Rong, Raymond Yang. 2003. "Optimization of a new mobile phase to know the complex and real polyphenolic composition: towards a total phenolic index using highperformance liquid chromotagraphy". Journal of Chromatography A 1018 (1) : 29-40. [14] Veličković Dragan, Mihailo Ristić, Nebojša Milosavljević, Dejan Davidović, Dragan Milenović, Ana Veličković. 2016. "Volatiles of quince fruit and leaf (Cydonia oblonga Mill.) from Serbia". Biological Nyssana 7 (2) : 145-149. [15] Wojdyło Aneta. 2011. Ocena możliwości zastosowania owoców pigwy pospolitej w produkcji przetworów o wysokiej zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. [16] Wojdyło Aneta, Jan Oszmiański. 2010. "Owoce pigwy pospolitej - potencjalny surowiec dla przetwórstwa". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 9 : 22-24. [17] Wojdyło Aneta, Jan Oszmiański, Paweł Bielicki. 2013. "Polyphenolic composition, antioxidant activity, and polyphenols oxidase (PPO) activity of quince (Cydonia oblonga Miller) varieties". Journal of Agricultural and Food Chemistry 61 (11) : 2762--2772.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 111088 "Skład polifenolowy owoców..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH