Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Wpływ sposobu produkcji kaszy gryczanej i czasu jej przechowywania na zawartość związków fenolowych
Effect of the buckwheat groats production and storage time on the content of phenolic compounds
Joanna Klepacka
nr katalogowy: 127383
Streszczenie
W pracy analizowano wpływ sposobu produkcji kaszy gryczanej i czasu jej przechowywania na zawartość występujących w niej związków fenolowych. Wykazano, że kasze produkowane w różnych zakładach zawierają inny poziom tych składników, a różnice w przypadku niektórych z nich są nawet dziesięciokrotne. W czasie przechowywania kasz gryczanych zawartość oznaczanych związków w większości przypadków obniżała się, a na tempo i kierunek obserwowanych zmian mogły mieć wpływ zróżnicowane parametry ich produkcji. Wszystkie kasze gryczane mogą być dobrym źródłem związków fenolowych w diecie człowieka, ale największą uwagę pod tym względem warto zwracać na kaszę nieprażoną.
Abstract
The study analyzed the impact of the method of buckwheat groats production and its storage time on the content of phenolic compounds. Groats produced in various plants contained different levels of phenolics, and the differences for some of them are up to tenfold. During storage of buckwheat groats, the content of analyzed compounds in most cases decreased, and the rate and direction of the observed changes could have been influenced by various production parameters. All buckwheat groats can be a good source of phenolic compounds in the human diet, but the greatest attention should be paid especially to unroasted groats.
Słowa kluczowe
gryka
kasza
polifenole ogółem
rutyna
kwasy fenolowe
przechowywanie
Keywords
buckwheat
groats
total polyphenols
rutin (rutoside)
phenolic acids
storage
Bibliografia
[1] Ahmed A., N. Khalid, A. Ahmad, N.A. Abbasi, M.S.Z. Latif, J. Agric. Sci., 2014, 152(3), 349. [2] Bhinder S., B. Singh, A. Kaur, N. Singh, M. Kaur, S. Kumari, M.P. Yadav, Food Chem., 2019, 285, 240. [3] Briggs C. J., C. Campbell, G. Pierce, P. Jiang, Konf. “Proceedings of the 9th International Symposium on Buckwheat”, Prague 2004 r., 593. [4] Carvalho-Tavares I. M., B.R. Sumere, S. Go-mez-Alonso, E. Gomes, I. Hermosin-Gutierrez, R. Da-Silva, E.S. Lago-Vanzela, Food Res. Int., 2020, 128, 10875. [5] Gimenez-Bastida J. A., H. Zieliński, M. Piskuła, D. Zielińska, D. Szawara-Nowak, Mol. Nutr. Food Res., 2017, 61(7), 1600475. [6] Gumul D., J. Korus, B. Achremowicz, Żywn. Nauka Technol. Jakość, 2005, 4(45), 41. [7] Guo X. D., Y.J. Ma, J. Parry, J.M. Gao, L.L. Yu, M. Wang, Molecules, 2011, 16, 9850. [8] Jeszka M., E. Flaczyk, J. Kobus-Cisowska, K. Dziedzic, Nauka Przyr. Technol., 2010, 4(2), 1. [9] Keriene I., A. Mankeviciene, S. Bliznikas, R. Cesnuleviciene, S. Janaviciene, D. Ja-blonskyte-Rasce, S. Maiksteniene, CYTA- J. Food., 2016, 14(4), 565. [10] Klepacka J., Fragm. Agron., 2015, 32(1), 58. [11] Klepacka J., Ocena cech prozdrowotnych kaszy gryczanej w zależności od zastosowanego surowca i procesu produkcji, Wyd. UWM, Olsztyn, 2017 r. [12] Kozłowska H., A. Troszyńska, Żywność, 1999, 4(21), 63. [13] Michalak M., K. Gustaw, M. Polak-Berecka, Fenole w formie związanej – charakterystyka i znaczenie w technologii żywności, Wyd. Młodzi Naukowcy, Poznań 2018 r. [14] Oliveira K. G., V.A.V. Querioz, L.A. Carlos, L.M. Cardoso, H.M. Pinheiro-Sant’Ana, P.C. Anunciacao, C.B. Menezes, E.C. Silva, F. Barros, Food Chem. 2017, 216, 390. [15] Pussayanawin V., D. Wetzel, J. Chromatogr., 1987, 391, 243. [16] Rękas A., I. Ścibisz, A. Siger, M. Wroniak, Food Chem., 2017, 222, 43. [17] Ribereau-Gayon P., Plant phenolics, Hafner Publishing Company, New York, 1972 r. [18] Ścibisz I., M. Mitek, 2005, Żywn. Nauka Technol. Jakość, 2(43), 210. [19] Wang X. H., N. Gheldof, N.J. Engeseth, J. Food Sci., 2004, 69(2), 96. [20] Zhang J., C. Zhang, X. Chen, S.Y. Quek, J. Food Eng., 2020, 269, 109744. [21] Zarzecka K., M. Gugała, I. Mystkowska, Probl. Hig. Epidemiol., 2015, 96(2), 410. [22] Zieliński H., B. Achremowicz, M. Przygodzka, Żywn. Nauka Technol. Jakość, 2012, 1(80), 5. [23] Zieliński H., D. Szawara-Nowak, N. Bączek, M. Wronkowska, Food Chem., 2019, 271, 291. [24] Zieliński H., A. Troszyńska, Pol. J. Food Nutr. Sci., 2000, 9/50(3S), 79. [25] Zoric Z., Z. Pelaic, S. Pedisic, I.E. Garofulic, D. Bursac Kovacevic, V. Dragovic-Uzelac, LWT-Food Sci. Technol., 2017, 79, 251.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-4 , nr katalogowy 127383
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH