Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 11
Polifenole w piwie
Polyphenols in beer
10.15199/65.2021.11.4
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
Streszczenie
W artykule przedstawiono zalety umiarkowanej konsumpcji piwa i korzyści zdrowotne wynikające z obecności w piwie związków polifenolowych. Opisano źródła polifenoli w piwie, ich właściwości i znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, trwałości i jakości sensorycznej oraz fizykochemicznej gotowego produktu. Zawartość polifenoli ogółem w wybranych próbkach piwa i napojów alkoholowych oznaczono metodą spektrofotometryczną z odczynnikiem Folin-Ciocalteu. Na podstawie uzyskanych wyników, wskazano piwa ciemne, a następnie piwa mocne jako potencjalne źródło związków biologicznie czynnych w diecie, pod warunkiem umiarkowanego spożycia piwa.
Abstract
In the article, the advantages of moderate beer consumption and the health benefits resulting from the presence of polyphenolic compounds in beer were presented. The sources of polyphenols in beer, their properties and importance in the prevention of civilization diseases, durability and sensory as well as physicochemical quality of the finished product were described. The total polyphenols content in selected samples of beer and alcoholic beverages was determined using the spectrophotometric method with the Folin-Ciocalteu reagent. On the basis of the obtained results, dark beers, and then – strong beers, were indicated as a potential source of biologically active compounds in the diet, taking into account moderate beer consumption.
Słowa kluczowe
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
Keywords
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
Bibliografia
[1] Bańcyr E., M. Żyromski. 2014. „Kwas ferulowy, beta-glukan i ksantohumol – bioaktywne składniki o potencjalnym wykorzystaniu prozdrowotnym”. Acta Mygenica 5 : 47-50. [2] Bąk-Sypień I., A. Lisiecka, I. Zgoła, B. Karwowski. 2015. „Aktywność przeciwutleniająca oraz jakość wybranych win czerwonych pozyskiwanych ze szczepu Cabernet sauvignon”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 48 (3) : 242-247. [3] Beema Shafreen R.M., S. Alagu Lakshmi, S. Karutha Pandian, Y.S. Park, Y.M. Kim, P. Paśko, J. Deutsch, E. Katrich, S. Gorinstein. 2020. „Unraveling the Antioxidant, Binding and Health-Protecting Properties of Phenolic Compounds of Beers with Main Human Serum Proteins: In Vitro and In Silico Approaches”. Molecules 25 : 4962. DOI:10.3390/molecules25214962. [4] Betruzzi T., A. Mulazzi, S. Rastelli, G. Donadini, F. Rossi, G. Spigno. 2019. „Targeted health compuonds in small and large-scale brewed beers”. Food Chemistry 310 : 125935. DOI:10.1016/j.foodchem.2019.125935. [5] Bogdan P., E. Kordialik-Bogacka. 2017. „Wpływ surowców niesłodowanych na proces produkcji brzeczki i piwa”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 61 (9) : 8-10. [6] Cortese M., M. R. Gigliobianco, D.V. Peregrina, G. Sagratini, R. Censi, P. Di Martino. 2019. „Quantification of phenolic compounds in different types of crafts beers, worts, starting and spent ingredients by liquid chromatography-tandem mass spectrometry”. Journal of Chromatography A 1612 : 460622. DOI:10.1016/j.chroma.2019.460622. [7] Deng Y., J. Lim, G-H. Lee, T.T.H. Nguyen, Y. Xiao, M. Piao, D. Kim. 2019. „Brewing Rutin-Enriched Lager Beer with Buckwheat Malt as Adjuncts”. Journal of Microbiology and Biotechnology 29 (6) : 877-886. DOI:10.4014/jmb.1904.04041. [8] Dędek K., J. Rosicka-Kaczmarek, E. Nebesny, G. Kowalska. 2019. „Characteristics and biological properties of ferulic acid”. Biotechnology and Food Science 83 (1) : 71-85. DOI:10.34658/bfs.2019.83.1.71-85. [9] Dietz B.M., G.K. Hagos, J.N. Eskra, G.T. Wijewickrama, J.R. Anderson, D. Nikolić, J. Guo, B. Wright, S.N. Chen, G.F. Pauli, R.B. van Breemen, J.L. Bolton. 2013. „Differential regulation of detoxification enzymes in hepatic and mammary tissue by hops (Humulus lupulus) in vitro and in vivo”. Molecular Nutrition and Food Research 57 (6) : 1055-1066. DOI:10.1002/mnfr.201200534. [10] Ditrych M., E. Kordialik-Bogacka, A. Czyżowska. 2015. „Antiradical and Reducing Potential of Commercial Beers”. Czech Journal of Food Sciences 33 (3) : 261-266. DOI:10.17221/658/2014-CJFS. [11] Everette J.D., Q.M. Bryant, A.M. Green, Y.A. Abbey, G.W. Wangila, R.B. Walker. 2010. „Thorough Study of Reactivity of Various Compound Classes toward the Folin-Ciocalteu Reagent”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 58 (14) : 8139-8144. DOI:10.1021/jf1005935. [12] Gasiński A., J. Kawa-Rygielska, A. Szumny, A. Czubaszek, J. Gąsior, W. Pietrzak. 2020. „Volatile Compounds Content, Physicochemical Parameters, and Antioxidant Activity of Beers with Addition of Mango Fruit (Mangifera Indica)”. Molecules 25 : 3033. DOI:10.3390/molecules25133033. [13] Gąsior J., J. Kawa-Rygielska, A. Z. Kucharska. 2020. „Carbohydrates Profile, Polyphenols Content and Antioxidative Properties of Beer Worts Produced with Different Dark Malts Varieties or Roasted Barley Grains”. Molecules 25 : 3882. DOI:10.3390/molecules25173882. [14] Ghiselli A., F. Natella, A. Guidi, L. Montanari, P. Fantozzi, C. Scaccini. 2000. „Beer increases plasma antioxidant capacity in humans”. Journal of Nutritional Biochemistry 11 : 76-80. DOI:10.1016/S0955-2863(99)00077-7. [15] Gościnna K., J. Pobereżny, E. Wszelaczyńska, S. Łaba, K. Świerczyński. 2019. „Projektowanie funkcjonalnych piw rzemieślniczych o właściwościach prozdrowotnych”. Przemysł Spożywczy 73 (8) : 64-70. DOI:10.15199/65.2019.8.10. [16] Habschied K., A. Lončarić, K. Mastanjević. 2020. „Screening of Polyphenols and Antioxidative Activity in Industrial Beers”. Foods 9 : 238. DOI:10.3390/foods9020238. [17] Habschied K., I.J. Košir, V, Krstanović, G. Kumrić, K. Mastanjević. 2021. „Beer Polyphenols – Bitterness, Astringency, and Off-Flavors”. Beverages 7 : 38. DOI:10.3390/beverages7020038. [18] Kołota A., M. Oczkowski, J. Gromadzka-Ostrowska. 2014. „Wpływ występujących w piwie związków polifenolowych na organizm – przegląd literatury”. Alkoholizm i Narkomania 27 : 273-281. [19] Leitao C., E. Marchioni, M. Bergaentzlé, M. Zhao, L. Didierjean, L. Miesch, E. Holder, M. Miesch, S. Ennahar. 2012. „Fate of polyphenols and antioxidant activity of barley throughout malting and brewing”. Journal of Cereal Science 55 (3) : 318-322, DOI:10.1016/j.jcs.2012.01.002. [20] Marcos A., L. Serra-Majem, F. Pérez-Jiménez, V. Pascual, F. J. Tinahones, R. Estruch. 2021. „Moderate Consumption of Beer and Its Effects on Cardiovacular and Metabolic Health: An Updated Review on Recent Scientific Evidence”. Nutrients 13 (3) : 879. DOI:10.3390/nu13030879. [21] Martinez-Gomez A., I. Caballero, C.A. Blanco. 2020. „Phenols and Melanoidins as Natural Antioxidants in Beer. Structure, Reactivity and Antioxidant Activity”. Biomolecules 10 : 400. DOI:10.3390/biom10030400. [22] Monteiro R., A. Faria, I. Azevedo, C. Calhau. 2007. „Modulation of breast cancer cell survival by aromatase inhibiting hop (Humulus lupulus L.) flavonoids”. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology 105 : 124-130. DOI:10.1016/j.jsbmb.2006.11.026. [23] Nardini M., I. Garaguso. 2019. „Characterization of bioactive compounds and antioxidant activity of fruit beers”. Food Chemistry 305 : 12543. DOI:10.1016/j.foodchem.2019.125437. [24] Nardini M., M.S. Foddai. 2020. „Phenolics Profile and Antioxidant Activity of Special Beers”. Molecules 25 : 2466. DOI:10.3390/molecules25112466. [25] Nookandeh A., N. Frank, F. Steiner, R. Ellinger, B. Schneider, C. Gerhäuser, H. Becker. 2004. „Xanthohumol metabolites in faeces of rats”. Phytochemistry 65 (5) : 561-570. DOI:10.1016/j.phytochem.2003.11.016. [26] Oladokun O., S. James, T. Cowley, K. Smart, J. Hort, D. Cook. 2017. „Dry-Hopping: The Effects of Temperature and Hop Variety on the Bittering Profiles and Properties of Resultant Beers”. Brewing Science 70 : 187-196. DOI:10.23763/BrSc17-18oladokun. [27] Osorio-Paz I., R. Brunauer, S. Alavez. 2019. „Beer and its non-alcoholic compounds in health and disease”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 60 (11) : 1-14. DOI:10.1080/10408398.2019.1696278. [28] Pieszko C., T. Kurek. 2011. „Wpływ procesów przetwórczych na zawartość polifenoli w piwach”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44 (2) : 199-203. [29] Quesada-Molina M., A. Muñoz-Garach, F.J. Tinahones, I. Moreno-Indias. 2019. „A New Perspective on the Health Benefits of Moderate Beer Consumption: Involvement of the Gut Microbiota”. Metabolites 9 : 272. DOI:10.3390/metabo9110272. [30] Redondo N., E. Nova, L.E. Díaz-Prieto, A. Marcos. 2018. „Effects of moderate beer consumption of health”. Nutrición Hospitalaria 7 (35) : 41-44. DOI:10.20960/nh.2286. [31] Sadowska A., M. Żebrowska-Krasuska, F. Świderski. 2012. „Przeciwutleniacze w żywności”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2/2012 : 100-104. [32] Salamon A., U. Jasińska, M. Napiórkowski. 2018. „Moda na piwa bez alkoholu”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 62 (8-9) : 8-10. DOI:10.15199/64.2018.8-9.1. [33] Salantă L.C., T.E. Coldea, M.V. Ignat, C.R. Pop, M. Tofană, E. Mudura, A. Borşa, A. Pasqualone, O. Anjos, H. Zhao. 2020. „Functionality of Special Beer Processes and Potential Health Benefits”. Processes 8 (12) : 1613. DOI:10.3390/pr8121613. [34] Shopska V., R. Denkova-Kostova, M. Dzhivoderova-Zarcheva, D. Teneva, P. Denev, G. Kostov. 2021. „Comparative Study on Phenolic Content and Antioxidant Activity of Different Malt Types”. Antioxidants 10 : 1124. DOI:10.3390/antiox10071124. [35] Solgajová M., E. Ivanišová, J. Nôžková, H. Frančáková, Ž. Tóth, Š. Dráb. 2014. „Antioxidant activity and polyphenol content of malt beverages enriched with bee pollen”. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences 3 : 281-284. [36] Stachowiak B., K. Bukowski. 2021. „Nowe trendy w branży browarniczej. Piwa funkcjonalne – surowcowe i technologiczne aspekty ich otrzymywania”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 28, 1 (126) : 5-27. DOI:10.15193/zntj/2021/126/365. [37] Szwajgier D., Z. Targoński. 2005. „Arabinoksylany ze słodu źródłem naturalnego przeciwutleniacza – kwasu ferulowego i błonnika pokarmowego w piwie”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (45) : 27-41.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-11 , nr katalogowy 134740
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH