Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 10
Związki odpowiedzialne za aromat w owocach krajowych i w produkowanych z nich napojach alkoholowych. Cz. 2
10.15199/64.2016.10.2
Magdalena Kostrz
Paweł Satora
nr katalogowy: 101690
10.15199/64.2016.10.2
Volatile Compounds Responsible for the Aroma of National Fruits and Alcoholic Beverages produced with their Usage. Part II Słowa kluczowe: wiśnie, wiśniówka, gruszka, gruszkówka, czarna porzeczka, smorodinówka, aronia, aroniówka, terpeny, estry, alkohole fuzlowe Keywords: cherry, cherry brandy, pear, pear brandy, black currant, black currant brandy, chokeberry, chokeberry brandy, terpenes, esters, fusel alcohols Different fruits aroma composition influence the profile of alcoholic beverages volatile compounds. The ones characteristic for cherry and cherry brandies are eugenol and linalool. Aroma compounds profile in pears is created by hexyl acetate and eugenol, while pear brandy aroma is created by caryophyllene, limonene, ethyl benzoate and ethyl hexanoate. Characteristic black currant volatile compounds are methyl butanoate, ethyl butanoate, limonene, α-pinene and β-pinene, while brandies produced from them contain 1-propanol, 1-heksanol, α-pinene and linalool. The main aroma compounds in chokeberry are nonanal, linalool and limonene, spirits received from them contain ethyl kaprylate and acetate decanoate. Skład aromatu występującego w różnych odmianach owoców istotnie wpływa na profil związków lotnych w napojach alkoholowych. W wiśniach i wiśniówkach charakterystyczne są linalool i eugenol. Profil aromatyczny gruszek tworzą głównie octan heksylu i eugenol, a destylatów z nich produkowanych: kariofilen, limonen, benzoesan etylu i heksanian etylu. Charakterystycznymi związkami lotnymi czarnej porzeczki są butanian metylu, butanian etylu, limonen, α-pinen i β-pinen, a produkowanych z nich destylatów porzeczkowych: 1-propanol, 1-heksanol, α-pinen i linalool. Głównymi związkami aromatu aronii są nonanal, linalool i limonen, a otrzymanych z nich destylatów - kaprylan i kaprynian etylu. Aromat wiśni i produkowanych z nich napojów alkoholowych Wiśnia (Cerasus sp.) należy do rodziny różowatych (Roseaceae[...]
Bibliografia
[1] Agencja Rynku Rolnego. 2014. Rynek owoców w Polsce. ARR XI 2014. ISBN 978-83-64002- 51-9. [2] Alonso Elisa, Ana Torrado, Nelson P. Guerra. 2015. “Major Volatile Composition of Four Distilled Alcoholic Beverages Obtained from Fruits of the Forest". The Italian Association of Chemical Engineering 44. [3] Balcerek Maria. 2010. “Carbonyl compounds in aronia spirits". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 60 (3): 243-249. [4] Balcerek Maria, Józef S. Szopa. 2005. "Optimization of the technology of Aronia spirit production - Part 2. Influence of the fermentation conditions on the aroma compounds". Deutsche Lebensmittel Rundschau 101 (1): 16-19. [5] Berger Ralf Günter (Ed). 2007. Flavour and Fragrances. Chemistry, Bioprocessing and Sustainability. Springer Berlin Heidelberg New York. [6] Coldea Teodora Emilia Rusu, Carmen Socaciu, Zaharie Moldovan, Elena Mudura. 2014. “Minor Volatile Compounds in Traditional Homemade Fruit Brandies from Transylvania- Romania, as Determined by GC-MS Analysis". Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca 42 (2). [7] Kraujalyte Vilma, Erich Leitner, Petras Rimantas Venskutonis. 2013. “Characterization of Aronia melanocarpa volatiles by headspace-solid-phase microetraction (HS-SPME), simultaneous distillation/extraction (SDE), and gas chromatography-oflacrometry (GC-O) methods". Journal of Agricultural and Food Chemistry 61: 4728-4736. [8] Levaj Branka, Verica Dragović-Uzelac, Karmela Delonga, Ganić Karin Kovacević, Mara Banović, Kovacević Danijela Bursać. 2010. “Polyphenols and Volatiles in Fruits of Two Sour Cherry Cultivars, Some Berry Fruits and Their Jams". Food Technology and Biotechnology 48 (4): 538-547. [9] Nikicevic Ninoslav, Milovan Velickovic, Milka Jadranin, Ivan Vuckovic, Miroslav Novakovic, L. Jubodrag Vujisic, Miroslava Stankovic, Ivan Urosevic, Vele Tesevic. 2011. “The effects of the cherry variety on the chemical and sensorial characteristics of cherry brandy". Journal of the Serbian Chemical Society 76 (9). [10] Ohlsson Arne. 2009. Comparison of flavour compounds in juice from different blackcurrant varieties. University of Kalmar, School of Pure and Applied Natural Sciences. [11] Rusnak Józef. 2013. Uprawa aronii. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Dział Systemów Produkcji Rolnej, Standardów Jakościowych i Doświadczalnictwa MORD w Karniowice. [12] Shu Yang Sun, Jiang Wen Guang, Zhao Yu Ping. 2010. “Characterization of the aroma-active compounds in five sweet cherry cultivars grown in Yanti (China)". Flavour and Fragrance Journal 25: 206-213. [13] Suwanagul Anawat. 1996. Ripening Pear Flavour volatiles: Identification, Biosynthesis and sensory Perception. Oregon State University. [14] Vulić Todor, Ninoslav Nikićević, Ljubiša Stanković, Milovan Veličković, Marina Todosijević, Branko Popović, Ivan Urošević, Miroslava Stanković, Isidora Beraha, Vele Tešević. 2012. “Chemical and sensorial characteristics of fruit spirits produced from different black currant (Ribes nigrum L.) and red currant (Ribes rubrum L.) cultivars". Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering 31 (2): 217-227. [15] Winterova Renata, Renata Mikulikova, Jiří Mazac, Pavel Havelec. 2009. “Assessment of the Authenticity of Fruit Spirits by Gas Chromatography and stable Isotope Ratio Analyses". Czech Journal of Food Sciences 26 (5).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 101690 "Związki odpowiedzialne za..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH