Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 6
Analiza wybranych wyróżników jakości herbat liściastych
The Analysis of The Selected Quality Discriminants of Leaf Teas
10.15199/65.2022.6.5
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Michał Sowiński
Weronika Bieniek
Katarzyna Żbikowska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 138322
10.15199/65.2022.6.5
Streszczenie
W pracy poddano analizie napary herbat: czarnej, czerwonej, oolong, zielonej oraz białej, po 3 i 5 minutach parzenia. Przeprowadzono analizę organoleptyczną barwy, smaku i aromatu oraz pomiar instrumentalny barwy. Na podstawie przeprowadzonych analiz stwierdzono, że napary herbat parzonych 5 minut są ciemniejsze, a także bardziej cierpkie, goryczkowe, ziemiste, korzenne i drzewne w smaku i aromacie od swoich krócej parzonych odpowiedników. Dostrzeżono również wyraźne różnice pod względem barwy, smaku i aromatu pomiędzy herbatami poddanymi dłuższej oksydacji w procesie technologicznym.
Abstract
The aim of the study was to analyze selected discriminants of leaf teas. During the study, the infusions of black, and red tea, oolong, green and white tea were analyzed after 3 and 5 minutes of brewing. A organoleptic analysis of color, taste, aroma, and instrumental measurement of color was performed. Based on the obtained results, it was found that the infusion of 5-minute brewed teas are darker, as well as more tart, bitter, earthy, spicy and woody in taste and aroma than their shorter-brewed counterparts. There were also differences in color, taste and aroma between teas subjected to longer oxidation during the technological process.
Słowa kluczowe
herbata
składniki bioaktywne herbaty
ocena organoleptyczna
barwa
Keywords
teas
bioactive compounds of tea
organoleptic assessment
color
Bibliografia
[1] Anonim. 2002. „Czerwony eliksir”. Zdrowa Żywność – Zdrowy Styl Życia 2 : 24-25. [2] Anonim. 2007a. „Kolory herbaty – ulung”. Przegląd Gastronomiczny 2 (61) : 28. [3] Anonim. 2007b. „Kolory herbaty – zielony”. Przegląd Gastronomiczny 3 (61) : 26. [4] Anonim. 2007c. „Kolory herbaty – biały”. Przegląd Gastronomiczny. 1 (61) : 28 [5] Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I. 2009. Sensoryczne badania żywności. 245-332. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ. Kraków. [6] Chen L., Q. Chen, Z. Zhang, X. Wan. 2009. „A novel colorimetric determination of free amino acids content in tea infusions with 2,4-dinitrofluorobenzene”. Journal of Food Composition and Analysis 22 : 137-141. DOI: 10.1016/j.jfca.2008.08.007. [7] Chen Y.L., J. Duan, Y.M. Jiang, J. Shi, L. Peng, S. Xue, Y. Kakuda. 2010. „Production, Quality, and Biological Effects of Oolong Tea (Camellia sinensis)”. Food Reviews International 27 (1) : 1-15. DOI: 10.1080/87559129.2010.518294. [8] Cichoń Z., M. Miśniakiewicz. 2005. „Analiza jakości czarnych herbat liściastych”. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie 678 : 103-127. [9] Cichoń Z.., M. Miśniakiewicz., E. Szkudlarek. 2007 „Właściwości zielonej herbaty”. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie 753 : 59-90. [10] Dmowski P., S. Sieńkowska. 2015. „Konsumencka ocena jakości sensorycznej herbaty czarnej dostępnej na trójmiejskim rynku”. Handel Wewnętrzny 2 (355) : 101-114. [11] Dmowski P., M. Śmiechowska., B. Deja. 2011. „Wpływ warunków zaparzania na zawartość garbników oraz wybranych parametrów barwy herbaty”. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 68 : 5-12. [12] Dmowski P., M. Śmiechowska., E. Sagan. 2014. „Wpływ czasu parzenia i stopnia rozdrobnienia herbaty czarnej na barwę naparu i jego właściwości przeciwutleniające”. Żywność: Nauka. Technologia. Jakość. 5 (96) : 206-216. [13] Gramza-Michałowska A. 2010. „Herbata – aromatyczny napój czy superantyoksydant?” Przemysł Spożywczy 64 (6) : 32-36. [14] Internet 1: https://oxalis.pl/artykul,36,herbata-jako-roslina, [dostęp: 17.12.2019]. [15] Kałwa K., J. Wyrostek. 2018 „Ocena zawartości związków biologicznie aktywnych w herbacie zielonej i czarnej”. Inżynieria przetwórstwa spożywczego 2 (26) : 15-21. [16] Kolanowski W. 2014. „Pora na herbatę. Herbata – rodzaje i właściwości”. Przegląd Gastronomiczny 68 : 8. [17] Liao Y., X. Zhou, L. Zeng. 2022. „How does tea (Camellia sinensis) produce specialized metabolites which determine its unique quality and function: a review”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 62 (14) : 3751-3767. DOI: 10.1080/10408398.2020.1868970. [18] Majewska M., H. Czeczot. 2009. „Flawonoidy w profilaktyce i terapii”. Terapia i leki 65 : 369-377. [19] Miazga-Sławińska M., A. Grzegorczyk. 2014. „Herbaty – rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania”. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 3 (63) : 473-479. [20] Michalak-Majewska M. 2011. „Właściwości herbaty. Część 1. Znaczenie żywieniowe”. Nauka Przyroda Technologie 5 :1-11. [21] Mika M., A. Wikiera, K. Żyła. 2008. „Wpływ czasu i temperatury ekstrakcji na zawartość katechin w wodnych ekstraktach herbaty białej”. Żywność: Nauka. Technologia. Jakość 6 (61) : 88-94. [22] Ošťádalová M., B. Tremlová, I. Straka, P. Bartl. 2014. „Wpływ przechowywania na zawartość teaflawiny i tearubigin w herbatach typu oolong”. Żywność: Nauka. Technologia. Jakość 5 (96) : 217-227. [23] Ostrowska J. 2008. „Herbaty – naturalne źródło antyoksydantów”. Gazeta farmaceutyczna 46-50. [24] Pleszczyńska M., J. Szczodrak. 2005. „Taniny i ich rozkład enzymatyczny”. Biotechnologia 1 : 152-165. [25] Plust D., B. Czerniejewska-Surma, Z. Domiszewski, G. Bienkiewicz, R. Subda, T. Wesołowski. 2011. „Jakość wybranych herbat białych”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (76) : 90-97 . [26] Qu F., X. Zhu, Z. Ai, Y. Ai, F. Qiu, D. Ni. 2019. „Effect of different drying methods on the sensory quality and chemical components of black tea”. LWT - Food Science and Technology 99 : 112 -11. DOI: 10.1016/j.lwt.2018.09.036. [27] Stańczyk A. 2010. „Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 4 : 498-504. [28] Stańczyk A., M. Kaczmarczyk, A. Landsmann. 2011. „Zawartość witaminy B1 oraz witaminy C w wybranych herbatach”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 4 (44) : 1144-1147. [29] Stańczyk A., E. Rogala, A. Wędzisz. 2010. „Oznaczenie zawartości garbników oraz wybranych składników mineralnych w zielonych herbatach”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 4 (43) : 505-508. [30] Szwedziak K., E. Polańczyk, M. Dąbrowska-Molenda, K. Płuciennik. 2016. „Wpływ czasu parzenia i stopnia rozdrobnienia herbaty czarnej na barwę naparu i właściwości”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 : 76-79. [31] Wierzejska R., M. Jarosz. 2004: „Początki herbacianej tradycji. Kawa, herbata a zdrowie”. Poradnik żywieniowy, Wydawnictwo Borgis, Warszawa.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-6 , nr katalogowy 138322
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH