Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Zastosowanie impregnacji próżniowej w przemyśle spożywczym
The use of vacuum impregnation in the food industry
10.15199/65.2024.6.5
Magdalena Trusińska
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 149068
10.15199/65.2024.6.5
Streszczenie
Impregnacja próżniowa jest łagodną techniką obróbki żywności polegającą na wprowadzaniu do porów tkanki roztworu pod obniżonym ciśnieniem. Pierwotnie służyła wspomaganiu odwadniania osmotycznego, ajej kolejnym zastosowaniem było przyspieszenie procesów wymiany masy. Następnie technikę stosowano do kształtowania cech sensorycznych takich jak smak, zapach, czy tekstura, aobecnie, rosnące zainteresowanie żywnością funkcjonalną doprowadziło do prowadzenia badań nad wzbogacaniem owoców i warzyw poprzez dodawanie do roztworów impregnujących witamin, minerałów, ekstraktów z roślin, soków owocowych bogatych w związki bioaktywne, itd. Efektywność procesu zależy przede wszystkim od wartości podciśnienia iporowatości produktu, dlatego najczęściej impregnacji poddaje się owoce i warzywa. Zastosowanie obróbki pulsacyjnym polem elektrycznym lub ultradźwiękami przed impregnacją może zwiększyć jej efektywność, aleprowadzone zbyt intensywnie wywołują negatywne zmiany fizykochemiczne w produktach.
Abstract
Vacuum impregnation is a mild food processing technique involving the introduction of asolution under reduced pressure into the pores of atissue. It was initially used to facilitate osmotic dehydration, and afurther application was to accelerate mass exchange processes. Subsequently, the technique was used to modify sensory characteristics such as taste, aroma, or texture, and currently, the growing interest in functional foods has led to research into the enrichment of fruit and vegetables by adding vitamins, minerals, plant extracts, fruit juices rich in bioactive compounds, etc. to impregnating solutions. Theefficiency of the process depends primarily on the vacuum value and the porosity of the product, which is why fruit and vegetables are most often impregnated. Pulsed electric field or ultrasound treatments can increase the efficiency of impregnation, but if carried out too intensively, they cause negative physico-chemical changes in the products.
Słowa kluczowe
impregnacja próżniowa
wzbogacanie
wymiana masy
żywność funkcjonalna
Keywords
vacuum impregnation
enrichment
mass exchange
functional food
Bibliografia
[1] Assis F.R., L.G.G. Rodrigues, G. Tribuzi, P.G. de Souza, B.A.M. Carciofi, J.B. Laurindo. 2019. Fortified apple (Malus spp., var. Fuji) snacks by vacuum impregnation of calcium lactate and convective drying. LWT – Food Science and Technology 113 : 108298. DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108298. [2] Aykın-Dinçer E. 2021. Application of ultrasound-assisted vacuum impregnation for improving the diffusion of salt in beef cubes. Meat Science 176 : 108469. DOI: 10.1016/j.meatsci.2021.108469. [3] Derossi A., T. De, C. Severini. 2012. The Application of Vacuum Impregnation Techniques in Food Industry. W: Scientific, health and social aspects of the food industry, 25-56. Rijeka: InTech. DOI: 10.5772/31435. [4] Dinçer C. 2022. Modeling of hibiscus anthocyanins transport to apple tissue during ultrasound-assisted vacuum impregnation. Journal of Food Processing and Preservation 46 : 1-10. DOI: 10.1111/jfpp.15886. [5] Dymek K., P. Dejmek, F.G. Galindo, M. Wisniewski. 2015. Influence of vacuum impregnation and pulsed electric field on the freezing temperature and ice propagation rates of spinach leaves. LWT-Food Science and Technology 64 : 497-502. DOI: 10.1016/j.lwt.2015.05.016. [6] Fito P. 1994. Modelling of Vacuum Osmotic Dehydration of Food. Journal of Food Engineering 22 : 313-328. DOI: 10.1016/0260-8774(94)90037-X. [7] Guz T., L. Rydzak, M. Domin. 2020. Influence of selected parameters and different methods of implementing vacuum impregnation of apple tissue on its effectiveness. Processes 8 (4) : 428. DOI: 10.3390/ PR8040428. [8] Kręcisz M., B. Stępień, M. Pasławska, J. Popłoński, K. Dulak. 2021. Physicochemical and quality properties of dried courgette slices: Impact of vacuum impregnation and drying methods. Molecules 26 (15) : 4597. DOI: 10.3390/molecules26154597. [9] Martínez-Monzó J., J.M. Barat, C. González-Martínez, A. Chiralt, P. Fito. 2000. Changes in thermal properties of apple due to vacuum impregnation. Journal of Food Engineering 43 : 213-218. DOI: 10.1016/ S0260-8774(99)00152-1. [10] Mashkour M., Y. Maghsoudlou, M. Kashaninejad, M. Aalami. 2018. Effect of ultrasound pretreatment on iron fortification of potato using vacuum impregnation. Journal of Food Processing and Preservation 42 : e13590. DOI: 10.1111/jfpp.13590. [11] Mashkour M., Y. Maghsoudlou, M. Kashaninejad, M. Aalami. 2018. Iron Fortification of Whole Potato Using Vacuum Impregnation Technique with a Pulsed Electric Field Pretreatment. Potato Research 61 : 375–389. DOI: 10.1007/s11540-018-9392-1. [12] Mierzwa D., J. Szadzińska, B. Gapiński, E. Radziejewska-Kubzdela, R. Biegańska-Marecik. 2022. Assessment of ultrasound-assisted vacuum impregnation as a method for modifying cranberries’ quality. Ultrasonics Sonochemistry 89 : 106117. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2022.106117. [13] Panayampadan A.S., M.S. Alam, R. Aslam, J. Kaur. 2022. Vacuum Impregnation Process and Its Potential in Modifying Sensory, Physicochemical and Nutritive Characteristics of Food Products. Food Engineering Reviews 14 : 229-256. DOI: 10.1007/s12393-022-09312-4. [14] Phoon P.Y., F.G. Galindo, A. Vicente, P. Dejmek. 2008. Pulsed electric field in combination with vacuum impregnation with trehalose improves the freezing tolerance of spinach leaves. Journal of Food Engineering 88 : 144-148. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2007.12.016. [15] Radziejewska-Kubzdela E., R. Biegańska-Marecik, M. Kidoń. 2014. Applicability of vacuum impregnation to modify physico-chemical, sensory and nutritive characteristics of plant origin products – A review. International Journal of Molecular Sciences 15 : 16577-16610. DOI: 10.3390/ijms150916577. [16] Trusinska M., F. Drudi, K. Rybak, U. Tylewicz, M. Nowacka. 2023. Effect of the Pulsed Electric Field Treatment on Physical, Chemical and Structural Changes of Vacuum Impregnated Apple Tissue in Aloe Vera Juices. Foods 12 (21) : 3957. DOI: 10.3390/foods12213957. [17] Velickova E., U. Tylewicz, M. Dalla Rosa, E. Winkelhausen, S. Kuzmanova, S. Romani. 2018. Effect of pulsed electric field coupled with vacuum infusion on quality parameters of frozen/thawed strawberries. Journal of Food Engineering 233 : 57-64. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2018.03.030. [18] Yılmaz F.M., S. Ersus Bilek. 2018. Ultrasound-assisted vacuum impregnation on the fortification of fresh-cut apple with calcium and black carrot phenolics. Ultrasonics Sonochemistry 48 : 509-516. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2018.07.007.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 149068
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH