Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Odzysk związków przeciwutleniajacych z roślinnych surowców odpadowych
Tomasz Tarko
Aleksandra Duda-Chodak
Małgorzata Ignacok
nr katalogowy: 47540
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Wpływ temperatury i obróbki mikrofalowej na aktywność antyoksydacyjną suszonych śliwek
Aleksandra Duda-Chodak
Tomasz Tarko
Marek Suwara
nr katalogowy: 46201
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Wpływ dodatku owoców i warzyw do przecieru aroniowego na zawartość związków polifenolowych i jakość
Joanna Kolniak
Anna Augustyniok
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 47537
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2024-2
Antyoksydacyjne działanie ekstraktów pochodzenia roślinnego
EDYTA KOSIŃSKA
JULIA SADLIK
KAROLINA KRZYSZTOŃ
nr katalogowy: 148541
10.15199/28.2024.2.3
ekstrakty roślinne
antyoksydant
różeniec górski
ekstrakcja
plant extracts
antioxidant
Rhodiola rosea
extraction
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
OPAKOWANIE 2017-3
BADANIA I ROZWÓJ: Aktywność przeciwutleniająca folii PE i PLA modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe Antioxidant activity of polyethylene and polylactide foils modified by coating containing fungal melanins
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińsk
nr katalogowy: 104799
10.15199/42.2017.3.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-1a
Action of The Static Magnetic Fields on The Antioxidant Activity in The Fibroblasts' Culture
Marek GLINKA
Stanisław Albert GAWRON
Aleksander SIEROŃ
Katarzyna PAWŁOWSKA-GÓRAL
Grzegorz CIEŚLAR
Karolina SIEROŃ-STOLTNY
nr katalogowy: 74141
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-11
Wpływ zastosowania syropu maltozowego jako zamiennika części słodu na aktywność przeciwutleniającą piw
Paulina Bogdan
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 102281
10.15199/64.2016.11.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
OPAKOWANIE 2017-7
Właściwości przeciwutleniające i optyczne folii BOPP i PET modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińska
nr katalogowy: 107524
10.15199/42.2017.7.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Use of enzymatic hydrolysis of whey proteins for the preparation of peptides with an antioxidant activity Zastosowanie enzymatycznej hydrolizy białek serwatkowych do otrzymywania peptydów o aktywności przeciwutleniającej DOI: dx.
Konrad Babij
Anna Dąbrowska
Marek Szołtysik
Marta Pokora
Aleksandra Zambrowicz
Robert Kupczyński
Józefa Chrzanowska
nr katalogowy: 86097
10.12916/przemchem.2014.1333
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Chemical characteristic of the feed mixtures containing raw and extruded flax seeds Charakterystyka chemiczna mieszanek paszowych zawierających surowe i ekstrudowane nasiona lnu
Anna Czech
Katarzyna Ognik
Renata Klebaniuk
Anna Stępniowska
nr katalogowy: 91686
10.15199/62.2015.6.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Raspberry and blackberry leaves as a raw material for pharmaceutical industry Liście maliny i jeżyny jako surowiec dla przemysłu farmaceutycznego
Michał Kruczek
Anna Kostecka-Gugała
Joanna Augustynowicz
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Agnieszka Orzeł
Katarzyna Król-Dyrek
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 93035
10.15199/62.2015.8.38
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-12
Wpływ jednoczesnego oddziaływania pól elektromagnetycznych generowanych przez linie przesyłowe wysokiego napięcia prądu zmiennego oraz telefon komórkowy na równowagę prooksydacyjno-antyoksydacyjną w strukturach mózgu szczurów
Grzegorz CIEŚLARI
Karolina SIEROŃ
Aleksander SIEROŃ
Paweł SOWA
nr katalogowy: 134763
10.15199/48.2021.12.18
linie przesyłowe wysokiego napięcia prądu zmiennego
telefon komórkowy
równowaga prooksydayjno-antyoksydacyjna
mózg szczura
high voltage alternating current transmission lines
mobile phone
prooxidant-antioxidant balance
rat brain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Antyoksydacyjne właściwości płatków zbożowych różnego pochodzenia
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 114138
płatki zbożowe
antyoksydanty
wolne rodniki
cereal flakes
antioxidants
free radicals
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-4
Aktywność antyoksydacyjna owoców i przetworów z jabłek
Jarosław Markowski
Monika Mieszczakowska
Monika Fastyn
Witold Płocharski
nr katalogowy: 34811
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Analiza związków fenolowych w winogronach i winie
Magdalena Surma-Zadora
Ewa Cieślik
nr katalogowy: 36239
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-12
Owoce krajowe cennym surowcem winiarskim
Joanna Laskowska
Eugeniusz Pogorzelski
nr katalogowy: 32210
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-12
Polifenole prozdrowotne w chmielu oraz w granulatach i ekstraktach chmielowych
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 32208
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-11
Wpływ procesów przetwórczych na właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw
Janusz Czapski
nr katalogowy: 31540
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Ocena aktywności przeciwutleniającej i lipofilowości octanu eugenylu
Paulina Waszczuk
Martyna Jurkiewicz
Izabella Kowalska
Edyta Makuch
nr katalogowy: 127949
10.15199/62.2020.9.30
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Ocena aktywności przeciwutleniającej i lipofilowości octanu eugenylu
Paulina Waszczuk
Martyna Jurkiewicz
Izabella Kowalska
Edyta Makuch
nr katalogowy: 127949
10.15199/62.2020.9.30
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-1
Polifenole prozdrowotne w chmielu oraz w granulatach i ekstraktach chmielowych stosowanych do produkcji piwa w Polsce
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 32846
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Właściwości prozdrowotne kiszonej kapusty
Justyna Szwejda- Grzybowska
nr katalogowy: 51970
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Produkty handlowe z bzu czarnego ocena właściwości bioaktywnych
Karolina Młynarczyk
Dorota Walkowiak-Tomczak
nr katalogowy: 115599
10.15199/65.2018.8.10
bez czarny
aktywność przeciwutleniająca
polifenole
antocyjany
elderberry
antioxidant activity
polyphenols
anthocyanins
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-7
Metody oceny aktywności przeciwrodnikowej stosowane w przemyśle chemicznym
Anna Ratz-Łyko
Jacek Arct
nr katalogowy: 69469
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Kondensat parogazu z retorty suchej destylacji drewna jako prekursor płynu wędzarniczego. Charakterystyka i właściwości
Paweł Bilewicz
Marcin Woźniak
Edyta Kucharska
Łukasz Kucharski
Marlena Musik
Martyna Jurkiewicz
Robert Pełech
nr katalogowy: 141543
10.15199/62.2023.12
parogaz
sucha destylacja drewna
produkcja węgla drzewnego
płyn wędzarniczy
vapour-gas
dry wood distillation
charcoal production
smoking fluid
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-3
Zmiany wyróżników jakościowych herbat owocowych w zależności od czasu parzenia
Stanisław Kalisz
Anna Grobelna
Aleksandra Bozowska
Monika Janowicz
Justyna Kadzińska
nr katalogowy: 112847
10.15199/64.2018.3.3
herbaty owocowe
polifenole
aktywność przeciwutleniająca
barwa
fruit teas
polyphenols
antioxidant activity
colour
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-1
Rheological properties of an heterogeneous polybutadiene-based propellant slurry Reologiczne właściwości zawiesiny heterogenicznego paliwa rakietowego na bazie kauczuku butadienowego
Bogdan Florczak
nr katalogowy: 88968
10.15199/62.2015.1.15
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-5
Całkowita zdolność antyoksydacyjna i wybrane metody jej wyznaczania w produktach roślinnych
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 105842
10.15199/64.2017.5.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-7-8
Charakterystyka owoców wybranych odmian rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides L.) uprawianych w Polsce
Janusz Lipowski
Krystian Marszałek
Sylwia Skąpska
Urszula Jasińska
nr katalogowy: 70381
CHŁODNICTWO 2015-12
Zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych w kiełkach brokułu i rzodkiewki podczas chłodniczego przechowywania
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązka-Czarnecka
Lucjan Krala
nr katalogowy: 95602
10.15199/8.2015.12.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Projektowanie funkcjonalnych piw rzemieślniczych o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Gościnna
Jarosław Pobereżny
Elżbieta Wszelaczyńska
Sylwia Łaba
Krzysztof Świerczyński
nr katalogowy: 121993
10.15199/65.2019.8.10
piwo
dodatki funkcjonalne
polifenole
zdolność przeciwutleniająca
beer
functional additives
total phenols
antioxidant activity
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Nowe trendy w produkcji soków i nektarów jabłkowych
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 43994
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Pumpkin (Cucurbita sp.) as a source of health-beneficial compounds with antioxidant properties Dynia (Cucurbita sp.) jako źródło prozdrowotnych związków o charakterze antyoksydacyjnym
Michał Kruczek
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Katarzyna Kałużny
Przemysław Kopeć
Adriana Nowicka-Połeć
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 91676
10.15199/62.2015.6.10
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Ocena zawartości związków przeciwutleniających w owocach świdośliwy, aronii czarnoowocowej i czeremchy amerykańskiej
Alicja Ponder
Magdalena Morka
Ewelina Hallmann
nr katalogowy: 116673
10.151.99/65.2018.10.7
witamina C
związki polifenolowe
aronia
świdośliwa
czeremcha amerykańska
vitamin C
polyphenolic compounds
black chokeberry
saskatoon berry
black cherry
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-5
Picetanol – bioaktywny analog resweratrolu
Elżbieta Biller
nr katalogowy: 145708
10.15199/64.2023.5.1
piceatannol
scirpusin B
właściwości przeciwutleniające
oddziaływanie bioaktywne
piceatannol
scirpusin B
antioxidant activity
bioactive properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Kwas mlekowy (E 270) - substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Mitka
nr katalogowy: 42382
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Ditlenek siarki w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 41720
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Liofilizowane owoce jagodowe właściwości antyoksydacyjne
Ewa Ochwanowska
Jarosław Chmielewski
Sylwia Łaba
Ilona Żeber-Dzikowska
nr katalogowy: 111090
10.15199/65.2017.12.4
liofilizacja
żywność liofilizowana
substancje bioaktywne
antyoksydanty
owoce
lyophilisation
lyophilized food
bioactive substances
antioxidants
fruits
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Wpływ kształtu reaktora i parametrów ekstrakcji podkrytycznej na jakość ekstraktów otrzymanych z kory dębu (Quercus robur L.)
Piotr Kamiński
Katarzyna Tyśkiewicz
Zygmunt Fekner
Zbigniew Kobus
Marcin Gruba
nr katalogowy: 149192
10.15199/62.2024.6.5
Quercus robur L.
ekstrakcja wodą podkrytyczną
dąb
aktywność antyoksydacyjna
ekstrakty z kory
gospodarka o obiegu zamkniętym
Quercus robur L.
subcritical water extraction
oak
antioxidant activity
bark extracts
circular economy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Skład polifenolowy owoców pigwy
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 111088
10.15199/65.2017.12.2
pigwa
związki bioaktywne
aktywność przeciwutleniająca
procyjanidyny
quince
bioactive compounds
antioxidant activity
proanthocyanidins
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Wpływ metody suszenia na stabilność fitozwiązków i aktywność przeciwutleniającą owoców Rosa canina L.
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
Mohamad Saadatian
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Wiesław Piekarski
Magdalena Kapłan
Agata Święciło
nr katalogowy: 125773
10.15199/62.2020.4.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Kwasy chlorogenowe w produktach naturalnych oraz ich właściwości antyutleniające i przeciwdrobnoustrojowe
Monika Kalinowska
Anna M. Wróblewska
Kamila Gryko
nr katalogowy: 110737
10.15199/62.2017.11.9
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-7
Nowe pochodne rezorcynolu o potencjalnych właściwościach przeciwutleniających
Renata Czeczko
Alicja Skrzypek
Urszula Głaszcz
Beata Paw
Joanna Matysiak
nr katalogowy: 121314
10.15199/62.2019.7.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-9
Zastosowanie materiałów mezoporowatych jako adsorbentów substancji o właściwościach przeciwutleniających
Michał Moritz
Aleksandra Stoińska
Małgorzata Geszke-Moritz
nr katalogowy: 150563
10.15199/62.2024.9.7
krzemionka
kwasy fenolowe
flawonoidy
adsorpcja
silica
phenolic acids
flavonoids
adsorption
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Eugenol – związek pochodzenia naturalnego o wielu zastosowaniach
Anna Fajdek-Bieda
Agnieszka Wróblewska
nr katalogowy: 134682
10.15199/62.2021.11.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Eugenol – związek pochodzenia naturalnego o wielu zastosowaniach
Anna Fajdek-Bieda
Agnieszka Wróblewska
nr katalogowy: 134682
10.15199/62.2021.11.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Eugenol – związek pochodzenia naturalnego o wielu zastosowaniach
Anna Fajdek-Bieda
Agnieszka Wróblewska
nr katalogowy: 134682
10.15199/62.2021.11.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Zioła i przyprawy - naturalne konserwanty żywności
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 140125
mięso
utlenianie lipidów
zioła i przyprawy
związki bioaktywne
naturalne konserwanty
meat
lipid oxidation
herbs and spices
bioactive compounds
natural preservatives
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-12
Rośliny źródłem naturalnych substancji przeciwutleniających
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 151920
10.15199/65.2024.12.6
przeciwutleniacze
polifenole
przyprawy
owoce
herbata
tarczyca bajkalska
antioxidants
polyphenols
spices
fruits
tea
Baikal skullcap
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Otrzymywanie, spektroskopia i biologiczna aktywność kompleksów Cu(II) i Zn(II) z pochodnymi 1,3,4-tiadiazolu
Dariusz Karcz
Karolina Starzak
Arkadiusz Matwijczuk
Ewa Ciszkowicz
Katarzyna Lecka-Szlachta
Alicja Matwijczuk
Anna Ciupak
Bożena Gładyszewska
Andrzej Niewiadomy
nr katalogowy: 114930
10.15199/62.2018.7.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Otrzymywanie, spektroskopia i właściwości antyoksydacyjne nowych pochodnych 1,3,4-tiadiazolu w postaci hybryd tiadiazolo-kumarynowych
Dariusz Karcz
Karolina Starzak
Arkadiusz Matwijczuk
Bożena Gładyszewska
Alicja Matwijczuk
Andrzej Niewiadomy
Mariusz Gagoś
nr katalogowy: 110086
10.15199/62.2017.10.27
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ rodzaju ekstrahenta na aktywność antyoksydacyjną suchych ekstraktów z owoców rokitnika zwyczajnego
Stanisław Rudy
Renata Polak
Dariusz Dziki
Andrzej Krzykowski
Beata Biernacka
Norbert Leszczyński
Mariusz Rudy
nr katalogowy: 122840
10.15199/62.2019.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
Małgorzata Wrzosek
nr katalogowy: 123536
10.15199/65.2019.11.6
przyprawy
dieta
żywienie
zdrowie
spices
diet
nutrition
health
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Wpływ sonikacji na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu kawowego
Zbigniew Kobus
Marek Szmigielski
Kamil Wilczyński
Klaudia Kałwa
Leszek Rydzak
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
nr katalogowy: 121031
10.15199/62.2019.6.17
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-9
Dziewanna (Verbascum L.) – właściwości i potencjał wykorzystania w projektowaniu żywności
Edyta Symoniuk
nr katalogowy: 145293
10.15199/65.2023.9.7
dodatek do żywności
dziewanna
naturalne przeciwutleniacze
żywność funkcjonalna
food additive
mullein
natural antioxidants
functional food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Wpływ kształtu reaktora i parametrów ekstrakcji podkrytycznej na jakość ekstraktów otrzymanych z kory dębu (Quercus robur L.)
Piotr Kamiński
Katarzyna Tyśkiewicz
Zygmunt Fekner
Zbigniew Kobus
Marcin Gruba
nr katalogowy: 149192
10.15199/62.2024.6.5
Quercus robur L.
ekstrakcja wodą podkrytyczną
dąb
aktywność antyoksydacyjna
ekstrakty z kory
gospodarka o obiegu zamkniętym
Quercus robur L.
subcritical water extraction
oak
antioxidant activity
bark extracts
circular economy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Herbaty czarne jakość sensoryczna i ich właściwości przeciwutleniające
Przemysław Dmowski
Karol Zakrzewski
nr katalogowy: 115043
10.15199/65.2018.7.8
aromatyzowana herbata czarna
przeciwutleniacze
ocena konsumencka
barwa
flavoured black tea
antioxidants
consumer evaluation
colour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Porównanie zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej wybranych czekolad z prażonego i nieprażonego ziarna kakaowego
Paweł Pawłowski
Jolanta Kowalska
nr katalogowy: 123065
10.15199/65.2019.10.3
czekolada
czekolada "surowa"
czekolada rubinowa
polifenole
chocolate
"raw" chocolate
ruby chocolate
polyphenol
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-8
Optymalizacja ekstrakcji polifenoli z Mentha spicata różnymi rozpuszczalnikami
Agnieszka Najda
Kamila Klimeka
Sebastian Balanta
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 121949
10.15199/62.2019.8.16
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-2
Składniki fitochemiczne i działanie przeciwutleniające przypraw poprawiających jakość mięsa i jego produktów
Agnieszka Starek-Wójcicka
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 147305
zioła i przyprawy
przeciwutleniacze
jakość mięsa
trwałość produktów pochodzenia zwierzęcego
herbs and spices
antioxidants
meat quality
durability of animal products
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Potencjał wykorzystania owsa
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 134854
owies
czynniki agrotechniczne
plon
jakość ziarna
oats
agricultural factors
yield
grain quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Potencjał wykorzystania owsa
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 134854
owies
czynniki agrotechniczne
plon
jakość ziarna
oats
agricultural factors
yield
grain quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Owies jako źródło składników bioaktywnych o charakterze prozdrowotnym
Damian Gołębiewski
Kinga Gołębiewska
Anna Fraś
Danuta Boros
nr katalogowy: 105090
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Polyphenols, carboxylic hydroxyacids and carotenoids in berries of blue honeysuckle (Lonicera coerulea var. kamtschatica) Polifenole, hydroksykwasy karboksylowe i karotenoidy w owocach suchodrzewu jadalnego (Lonicera coerulea var. kamtschatica)
Aleksandra Mech-Nowak
Michał Kruczek
Paweł Kaszycki
Monika Bieniasz
Anna Kostecka-Gugała
nr katalogowy: 85012
10.12916/przemchem.2014.948
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Zdolność preparatów dipeptydów histydynowych do wiązania żelaza w układach modelowych
Remigiusz Zapolski
Ewa Biazik
Anna Pudło
Teresa Skiba
Wiesław Kopeć
nr katalogowy: 68221
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Zastosowanie produktów odpadowych pochodzenia roślinnego w kompozytach elastomerowych
Anna Kosmalska
Anna Masek
Marian Zaborski
Anna Podsędek
Dorota Sosnowska
nr katalogowy: 59873
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-10
Wpływ procesu mrożenia na zdolności przeciwutleniające wybranych owoców
Iwona Drożdż
Agnieszka Łakomiec
Tadeusz Tuszyński
nr katalogowy: 54909
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-10
Wytłoki owocowe jako dodatek do kruchych ciastek
Ewa Siemianowska
Monika Radzymińska
Marek Aljewicz
Józef Tyburski
Andrzej Wesołowski
Agnieszka Barszcz
nr katalogowy: 101721
10.15199/65.2016.10.7
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-1
Znaczenie żywieniowe owsa i jego przetworów
Alicja Sułek
nr katalogowy: 96585
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-10
Aktywność biologiczna wybranych składników chmielu oraz ich potencjalny wpływ na organizm człowieka
Marta Koziara
Urszula Skomra
nr katalogowy: 116705
10.15199/64.2018.10.2
chmiel
kwasy goryczkowe
olejki
polifenole
aktywność biologiczna
hop
bitter acids
essential oils
polyphenols
biological activity
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-4
Jagoda kamczacka - "eliksir życia"
Sabina Lachowicz
Jan Oszmiański
Małgorzata Jaszyk
nr katalogowy: 119735
10.15199/64.2019.4.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-8
Mniszek lekarski – roślina lecznicza o właściwościach prozdrowotnych
Patrycja Gazda
Paweł Glibowski
nr katalogowy: 150106
10.15199/65.2024.8.8
mniszek lekarski
roślina lecznicza
polifenole
działanie przeciwzapalne
dandelion
medicinal plant
polyphenols
anti-inflammatory effect
CHŁODNICTWO 2014-6
Wpływ warunków chłodniczego przechowywania na właściwości kiełków koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.)
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązk -Czarnecka
Lucjan Krala
nr katalogowy: 85151
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-1a
Spis treści / Contents
nr katalogowy: 74206
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Aronia - niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości
Jan Oszmiański
Paulina Nowicka
Paweł Rubiński
nr katalogowy: 61770
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-1
Właściwości funkcjonalne wybranych przypraw naturalnych w technologii mięsa
Ewa Burczyk
Jacek Kondratowicz
Weronika Niszczak
nr katalogowy: 124494
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
Effect of filler type and irradiation dose on some properties of polyolefine foams Wpływ rodzaju napełniacza oraz dawki napromieniowania na wybrane właściwości pianek poliolefinowych
Anna Pietruszka
Ryszard Szulc
nr katalogowy: 96174
10.15199/62.2016.1.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Triterpene saponins of red beet (Beta vulgaris L.) as a source of compounds with antioxidant capacity Saponiny triterpenowe buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o działaniu antyoksydacyjnym
Katarzyna Mikołajczyk-Bator
Mariusz Czyżniejewski
nr katalogowy: 102389
10.15199/62.2016.11.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
Comparison of selected antioxidant enzyme activities of Pinus sylvestris and Quercus robur trees to fungal pathogen infections Porównanie aktywności wybranych enzymów antyoksydacyjnych roślin drzewiastych Pinus sylvestris i Quercus robur na infekcje patogenami grzybowymi
Monika Skwarek
Adrian Witczak
Jacek Patykowski
nr katalogowy: 100786
10.15199/62.2016.9.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Orange pellets as plant biomass with potential use in pharmaceutical industry Skórki z pomarańczy jako biomasa roślinna o potencjalnym zastosowaniu w przemyśle farmaceutycznym
Ewa Klepacz
Paweł Pohl
Przemysław Skibiński
Kazimiera A. Wilk
Roman Gancarz
nr katalogowy: 90063
10.15199/62.2015.3.10
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-2
Wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia surowca na ekstrakcję związków fenolowych i flawonoidów z liści mięty pieprzowej i herbaty czarnej
Jakub Wyrostek
Radosław Kowalski
nr katalogowy: 136432
10.15199/62.2022.2.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-2
Wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia surowca na ekstrakcję związków fenolowych i flawonoidów z liści mięty pieprzowej i herbaty czarnej
Jakub Wyrostek
Radosław Kowalski
nr katalogowy: 136432
10.15199/62.2022.2.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-2
Wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia surowca na ekstrakcję związków fenolowych i flawonoidów z liści mięty pieprzowej i herbaty czarnej
Jakub Wyrostek
Radosław Kowalski
nr katalogowy: 136432
10.15199/62.2022.2.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-2
Stabilność oksydacyjna olejów napędowych zawierających biokomponenty. Cz. II. Wpływ dodatku podwyższającego liczbę cetanową
Grażyna Żak
Michał Wojtasik
Magdalena Żółty
nr katalogowy: 112286
10.15199/62.2018.2.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Use of waste materials from the food industry to increase the stability of selected oil Zastosowanie surowców odpadowych przemysłu spożywczego do zwiększania stabilności wybranych olejów
Robert Kupczyński
Kinga Śpitalniak
Alicja Z. Kucharska
Antoni Szumny
nr katalogowy: 104663
10.15199/62.2017.3.28
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Comparison of extraction methods used for separation of active compounds from waste generated during the production of apple juice Porównanie metod ekstrakcyjnych w pozyskiwaniu związków aktywnych z odpadów powstałych podczas produkcji soku jabłkowego
Karolina Śliwa
Magdalena Malinowska
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 90072
10.15199/62.2015.3.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Wytwarzanie polietylenowych pianek chemicznie sieciowanych
Andrzej Stasiek
Aneta Raszkowska-Kaczor
Marcin Bogucki
nr katalogowy: 109326
10.15199/62.2017.9.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Analiza zmian struktury ekologicznych smarów po teście stabilności oksydacyjnej
Jolanta Drabik
Magdalena Trzos
Ewa Pawelec
Rafał Kozdrach
Marek Wolszczak
nr katalogowy: 123953
10.15199/62.2019.12.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-3
Zastosowanie fitobiotyków w profilaktyce zwierząt
Robert Kupczyński
Antoni Szumny
nr katalogowy: 125271
10.15199/62.2020.3.2
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-6
Ekstrakty roślinne: dodatek wspierający zdrowie oraz bezpieczeństwo żywności
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 146648
10.15199/64.2023.6.1
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo żywności
fortyfikacja żywności
plant derivatives
food safety
food fortification
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Kształtowanie nowych cech produktów w wyniku odwadniania osmotycznego
Bartosz Kulczyński
Marzena Bueschke
Anna Gramza-Michałowska
Oskar Szczepaniak
Joanna Kobus-Cisowska
nr katalogowy: 115595
10.15199/65.2018.8.8
odwadnianie osmotyczne
bioaktywne związki
wzbogacanie żywności
osmotic dehydration
bioactive compounds
food fortification
AURA 2018-2
Sit rozpierzchły - nieznane oblicze pospolitej rośliny
Karina Krzciuk
nr katalogowy: 112090
sit rozpierzchły
Juncus effusus
biowskaźnik
akumulacja metali
przeciwutleniacze
soft rush
Juncus effusus
bioindicator
metal accumulation
antioxidants
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Wpływ obróbki ultradźwiękowej na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu galusowego
Zbigniew Kobus
Leszek Rydzak
Kamil Wilczyński
Rafał Nadulski
Tomasz Guz
Kazimierz Zawiślak
nr katalogowy: 113858
10.15199/62.2018.5.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ ozonowania wody na zawartość bioaktywnych związków fenolowych i okres przydatności do spożycia świeżej kolendry (Coriandrum sativum L.)
Agnieszka Najda
Kamila Klimek
Halina Buczkowska
Sebastian Balant
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
nr katalogowy: 122834
10.15199/62.2019.10.7
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-1
DODATKI FUNKCJONALNE NA BAZIE BIAŁEK WYKORZYSTYWANE W TECHNOLOGII PRZETWÓRSTWA MIĘSA
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 146999
białkowe dodatki funkcjonalne
wykorzystywanie białek roślinnych i zwierzęcych
cechy funkcjonalne i fizyczne
essential oils
nanoemulsions
antimicrobial effect
antioxidant effect
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-12
Walory prozdrowotne przypraw korzennych
Bartosz Kulczyński
Andrzej Sidor
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 151921
10.15199/65.2024.12.7
Przyprawy korzenne
cynamon
goździki
kardamon
choroby metaboliczne
Spices
cinnamon
cloves
cardamom
metabolic diseases
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-12
Wpływ impulsowego pola elektrycznego na barwę wina
Ilona GAŁĄZKA-CZARNECKA
Ewa KORZENIEWSKA
Andrzej CZARNECKI
nr katalogowy: 117361
10.15199/48.2018.12.63
impulsowe pole elektryczne
PEF
kolor wina
winogrona
metoda CIELab.
pulsed electric field
PEF
wine colour
grapes
CIELab method.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-7
The impact of electromagnetic radiation emitted by LCD monitors on selected blood cell counts - in vitro studies
Magdalena ZAWADZKA
Małgorzata LEWICKA
Gabriela HENRYKOWSKA
Jacek BUCZYŃSKI
Krzysztof PACHOLSKI
Maciej RUTKOWSKI
Andrzej BUCZYŃSKI
nr katalogowy: 107475
10.15199/48.2017.07.22
electromagnetic radiation
LCD monitors
superoxide dismutase
vitamin E.
promieniowanie elektromagnetyczne
monitory LCD
dysmutaza ponadtlenkowa
witamina E.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Wpływ dodatków przeciwutleniających na wybrane właściwości chemiczne oleju z nasion maku tłoczonego na zimno
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
Dariusz Andrejko
Agnieszka Sagan
Beata Zdybel
Zbigniew Kobus
nr katalogowy: 124471
10.15199/62.2020.1.15
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Ekstrakty roślinne w wyrobach ciastkarskich
Mariola Kozłowska
Aleksandra Gawinowska
Agata Fabiszewska
nr katalogowy: 126803
10.15199/65.2020.6.4
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-3
Naturalne czynniki antyoksydacyjne przedłużające trwałość i poprawiające cechy organoleptyczne mięsa
Agnieszka Starek-Wójcicka
Emilia Osmólska
nr katalogowy: 130893
utlenianie mięsa
produkty mięsne
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
właściwości fizykochemiczne
naturalne przeciwutleniacze
sumak
czarnuszka
miłorząb japoński
meat oxidation
meat products
microbiological safety
physicochemical properties
natural antioxidants
sumac
nigella sativa
Japanese ginkgo
CHEMIK 2024-2
Peptydy w nośnikach lipidowych i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
Małgorzata Pawłowska
Marta Marzec
Izabela Nowak
nr katalogowy: 150048
10.15199/4.2024.2.3
peptydy
stałe nanocząstki lipidowe
homogenizacja wysokoci śnieniowa
homogenizacja z wykorzystaniem homogenizatora wysokoobrotowego
produkty kosmetyczne
peptides
solid lipid nanoparticles
high-pressure homogenization
homo genization using a high-speed homogenizer
cosmetic products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-5
Chitozan, naturalny biopolimer przedłużający trwałość produktów
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 113837
10.15199/65.2018.5.4
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Jagoda kamczacka - wartościowy surowiec do suszenia
Dorota Konopacka
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
Jan Piecko
Witold Płocharski
nr katalogowy: 123885
10.15199/64.2019.12.3
jagoda kamczacka
suszenie
skład chemiczny
blue honeysuckle
drying
chemical composition
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-3
Z odrobiną pikanterii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 125365
przyprawy
przyprawy korzenne
przyprawy ziołowe
przyprawy warzywne
walory smakowo-zapachowe
właściwości barwiące
wykorzystanie kulinarne
spices
spices
herbal spices
vegetable spices
flavor-fragrance qualities
coloring properties
culinary use
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-3
Pozostałości z przetwórstwa owoców i warzyw wykorzystywane w produktach mięsnych
Agnieszka Starek-Wójcicka
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 147902
pozostałości poprodukcyjne
przetwórstwo
owoce i warzywa
jakość mięsa
post-production residues
processing
fruit and vegetables
meat quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-12
Zastosowanie procesu powlekania w monitorowaniu jakości pozbiorczej jabłek
Magdalena Mikus
Sabina Galus
nr katalogowy: 151917
10.15199/65.2024.12.4
powłoki jadalne
jabłka
jakość owoców
przechowywanie
edible coatings
apples
fruit quality
storage
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Wpływ metody ekstrakcji na właściwości ekstraktów bulw karczocha jerozolimskiego (Helianthus tuberosus L.)
Zofia Nizioł-Łukaszewska
Dominika Furman-Toczek
Martyna Zagórska-Dziok
Tomasz Bujak
nr katalogowy: 117212
10.15199/62.2018.11.12
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-1
Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych przetworów zbożowych
Joanna Czerech
Iwona Konopka
nr katalogowy: 124787
związki fenolowe
właściwości przeciwutleniające
ziarno zbóż
pseudozboża
phenolic compounds
antioxidative properties
cereal grain
pseudocereals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Zawartość wybranych metabolitów wtórnych i zdolność przeciwutleniająca ziela Mentha × piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens Camus suszonego próżniowo
Agnieszka Najda
Kamila Klimek
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 124474
10.15199/62.2020.1.18
AURA 2020-7-8
Produkty pszczele w ochronie zdrowia i suplementacji żywienia człowieka
Janusz R. MROCZEK
Karolina MROCZEK
nr katalogowy: 127269
10.15199/2.2020.7–8.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Miód pszczeli w żywieniu i profilaktyce zdrowotnej
Małgorzata Dżugan
Michał Miłek
Ewelina Sidor
Monika Tomczyk
nr katalogowy: 130989
10.15199/65.2021.3.4
miód
działanie antybakteryjne
aktywność antyoksydacyjna
dekrystalizacja
właściwości lecznicze
honey
antibacterial activity
antioxidant activity
decrystallization
therapeutic properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Miód pszczeli w żywieniu i profilaktyce zdrowotnej
Małgorzata Dżugan
Michał Miłek
Ewelina Sidor
Monika Tomczyk
nr katalogowy: 130989
10.15199/65.2021.3.4
miód
działanie antybakteryjne
aktywność antyoksydacyjna
dekrystalizacja
właściwości lecznicze
honey
antibacterial activity
antioxidant activity
decrystallization
therapeutic properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PACKAGING REVIEW 2024-1
ADDITIVE MANUFACTURING TECHNOLOGY FOR MODERN PACKAGING
ADRIAN DOMIŃSKI
KHADAR DUALE
TOMASZ KONIECZNY
PIOTR KURCOK
MAREK KOWALCZUK
JOANNA RYDZ
ALEXANDER GRUNDMANN
SIMON T. KAYSSER
nr katalogowy: 147836
10.15199/42.2024.1.1
intelligent/smart packaging
three-dimensional (3D) printing
additive manufacturing
material extrusion
polyhydroxyalkanoate
polylactide
polyester
inteligentne opakowanie
druk trójwymiarowy (3D)
produkcja przyrostowa
wytłaczanie materiału
polihydroksyalkanian
polilaktyd
poliester
AURA 2024-5
Dzień Polskiej Niezapominajki
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 148570
niezapominajka
roślina chroniona
właściwości prozdrowotne
symbol
Dzień Polskiej Niezapominajki
forget-me-not
protected plant
health-promoting properties
symbol
Polish Forget-me-not Day
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Pozostałości poprodukcyjne – ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 148662
10.15199/65.2024.5.4
pozostałości poprodukcyjne
zrównoważony rozwój
składniki odżywcze
żywność funkcjonalna
post-production residues
sustainable development
nutrients
functional food
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-1
NANOEMULSJE – ALTERNATYWA DLA STOSOWANIA CZYSTYCH OLEJKÓW ETERYCZNYCH W PRZETWÓRSTWIE MIĘSA
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 147000
olejki eteryczne
nanoemulsje
działanie przeciwdrobnoustrojowe
działanie przeciwutleniające
essential oils
nanoemulsions
antimicrobial effect
antioxidant effect
AURA 2018-11
Amarantus - roślina o cennym składzie chemicznym nasion
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Marek KOPACKI
Anna KRZEPIŁKO
KRZYSZTOF JAROSZ
nr katalogowy: 117027
10.15199/2.2018.11.1
amarantus
szarłat
nasiona
wartość odżywcza
amaranth
tumbleweed
seed
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Substancje bioaktywne pozytywne i negatywne skutki dodawania do żywności
Beata Piłat
Ryszard Zadernowski
nr katalogowy: 111089
10.15199/65.2017.12.3
substancje bioaktywne
pozytywne działanie
negatywne działanie
bioactive substances
positive effect
negative effect
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-2
Charakterystyka składu chemicznego i wartości żywieniowej handlowych otrąb żytnich dostępnych na polskim rynku
Piotr Kołodziejczyk
Jan Michniewicz
nr katalogowy: 113064
handlowe otręby żytnie
właściwości fizyczne
skład chemiczny
błonnik pokarmowy
składniki bioaktywne
commercial rye brans
physical properties
proximate composition
dietary fibre
bioactive components
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH