Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2020 - zeszyt 1
Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych przetworów zbożowych
Comparison of antioxidative properties of selected cereal-based products
Joanna Czerech
Iwona Konopka
nr katalogowy: 124787
Streszczenie
W pracy przedstawiono wyniki badań jedenastu handlowych mąk, kasz, płatków i otrębów. W produktach oznaczono ogólną zawartość związków fenolowych metodą Folina-Ciocalteu, aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z przetworów za pomocą reakcji z rodnikiem DPPH oraz przy wykorzystaniu aparatu Rancimat, mierzącego stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego. Do oznaczeń wykorzystano ekstrakty uzyskane przez ekstrakcję produktu 80% metanolem. Zawartość związków fenolowych w produktach w przeliczeniu na D-katechinę wyniosła od 4,1 mg/100 g w mące pszennej typ 650 do 53,0 mg/100 g płatków z nasion amarantusa. Najwyższą aktywność w kierunku zmiatania rodnika DPPH miały płatki gryczane, amarantusowe i owsiane. Z kolei najwyższy potencjał przeciwutleniający oznaczono dla płatków gryczanych, mąk razowych (pszenna i żytnia) oraz płatków amarantusa.
Abstract
Samples of eleven cereal products – flours, groats, flakes and brans were taken to the studies. Products were used to determine total phenolic compounds by Folin-Ciocalteu method, ability to quench of DPPH radical and their antioxidative potential in the Rancimat assay, which determines the oxidation stability of oils. To studies were used extracts prepared by extraction of products by 80% methanol. The total content of phenolic compounds measured as D-catechin equivalent ranged from 4,1 mg/100g in wheat flour type 650 to 53,0 mg/100g of amaranth seeds flakes. Buckwheat, amaranth and oat flakes had the highest activity towards quenching the DPPH radical. In turn, the highest antioxidant potential was determined for buckwheat flakes, wholemeal flour (wheat and rye) and amaranth flakes.
Słowa kluczowe
związki fenolowe
właściwości przeciwutleniające
ziarno zbóż
pseudozboża
Keywords
phenolic compounds
antioxidative properties
cereal grain
pseudocereals
Bibliografia
[1] Anwar F., H. M. A. Qayyum, A.I. Hussain, S. Iqbal. 2010. Antioxidant activity of 100% and 80% methanol extracts from barley seeds: stabilization of sunflower oil. Grasas y Aceites, 61(3): 237-243. [2] Cybul M., R. Nowak. 2008. Przegląd metod stosowanych w analizie właściwości antyoksydacyjnych wyciągów roślinnych. Herba Polonica, 1 (54): 68-78. [3] Czerech J. 2017. Porównanie potencjału antyoksydacyjnego wybranych przetworów zbożowych. Praca inżynierska, UWM w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności. [4] Faron A., I. Konopka, M. Tańska, A. Swędrak. 2014. Zastosowanie testu Rancimat do badania potencjału przeciwutleniającego ekstraktów metanolowych uzyskanych z mąki, ciasta i pieczywa pszennego oraz żytniego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna - XLVII (3): 386-391. [5] Filipiak-Florkiewicz A., A. Florkiewicz, K. Dereń. 2016. Zawartość składników bioaktywnych w wybranych przetworach zbożowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna - XLIX (2): 194-202. [6] Golonko A., M. Kalinowska, R. Świsłocka, G. Świderski, W. Lewandowski. 2015. Zastosowanie związków fenolowych i ich pochodnych w przemyśle i medycynie. Budownictwo i Inżynieria Środowiska, 6/4: 161-179. [7] Grajek W. 2007. Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 15-372. [8] Gumul D., J. Korus, B. Achremowicz. 2007. The influence of extrusion on the content of polyphenols and antioxidant/antiradical activity of rye grains. ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 6(4): 103-111. [9] H ęś M., D. Górecka, K. Dziedzic, J. Kobus- -Cisowska, J. Korczak. 2015. Właściwości przeciwutleniające ekstraktów z ziarniaków gryki i produktów otrzymanych w procesie ich przerobu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(98): 102 - 115. [10] H odzic Z., H. Pasalic, A. Memiseric, M. Srabovic, M. Saletovic, M. Poljakovic. 2009. The influence of total phenols content on antioxidant capacity in the whole grain extracts. European Journal of Scientific Research, 3: 470-477. [11] Klimczak I., M. Małecka, B. Pachołek. 2002. Antioxidant activity of ethanolic extracts of amaranth seeds. Food/Nahrung, 3: 184-186. [12] Konopka I., A. Faron, M. Tańska. 2012. Badanie wpływu fermentacji mlekowej i kiełkowania na uwalnianie związków fenolowych z połączeń nierozpuszczalnych w ziarnie zbóż. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV (3): 705-710. [13] Majkowska A., J. Klepacka, R. Rafałowski. 2015. Analiza zawartości związków fenolowych i białka w kaszach gryczanych dostępnych na rynku w województwie warmińsko-mazurskim. Fragmenta Agronomica, 32(1): 82-91. [14] Mikołajczak N., M. Tańska, I. Konopka. 2019. Impact of the addition of 4-vinyl- -derivatives of ferulic and sinapic acids on retention of fatty acids and terpenoids in cold-pressed rapeseed and flaxseed oils during the induction period of oxidation. Food Chemistry 278, 119-126. [15] Newerli-Guz J. 2012, właściwosci przeciwutleniające przypraw na przykładzie pieprzu czarnego Piper nigrum L. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna - XLV (3), str. 887-891 [16] Nowak A. 2010. Fitosterole w codziennej diecie. Postępy Fitoterapii, 1: 48-51. [17] Paśko P., H. Bartoń, M. Fołta, J. Gwiżdż. 2007. Evaluation of antioxidant activity of amaranth grain and by-products (flour, popping, cereal). Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 1(58): 35-40. [18] Piątkowska E., R. Witkowicz, E. Pisulewska. 2010. Właściwości antyoksydacyjne wybranych odmian owsa siewnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3(70): 100-107. [19] Skrajda-Brdak M., I. Konopka, M. Tańska, S. Czaplicki. 2019. Changes in the content of free phenolic acids and antioxidative capacity of wholemeal bread in relation to cereal species and fermentation type. European Food Research and Technology 245 (10): 2247-2256. [20] Skrajda-Brdak M., I. Konopka, M. Tańska, M. Szczepanek, T. Sadowski, B. Rychcik. 2019. Low molecular phytochemicals of Indian dwarf (Triticum sphaerococcum Percival) and Persian wheat (T. carthlicum Nevski) grain. Journal of Cereal Science, 91 [21] Tańska M., N. Mikołajczak, I. Konopka. 2018. Comparison of the effect of sinapic and ferulic acids derivatives (4-vinylsyringol vs. 4-vinylguaiacol) as antioxidants of rapeseed, flaxseed, and extra virgin olive oils. Food Chemistry, 240: 679-685 [22] Wołoch R. 2003. Zdolność eliminowania wolnych rodników przez ekstrakty uzyskane z frakcji młynarskich ziarna nieoplewionych i oplewionych form jęczmienia. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 229: 263-270. [23] Worobiej E., M. Piecyk, M. Rębiś, Ż. Rębiś. 2009. Zawartość naturalnych związków nieodżywczych i właściwości przeciwutleniające produktów z szarłatu. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna - XLII (2): 154-161. [24] Y u L., A.L. Nanguet, T. Beta. 2013. Comparison of antioxidant properties of refined and whole wheat flour and bread. Antioxidants, 2: 370-383. [25] Zieliński H., B. Achremowicz, M. Przygodzka. 2012. Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(80): 5-26.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 124787 "Porównanie właściwości pr..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2020-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH