Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
POLISH TECHNICAL REVIEW
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE OWOCÓW OLIWNIKA BALDASZKOWATEGO (ELAEAGNUS UMBELLATA) W ZALEŻNOŚCI OD SPOSOBU UTRWALANIA OWOCÓW I ROZPUSZCZALNIKA UŻYTEGO DO EKSTRAKCJI
10.15199/180.2022.1.4
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Streszczenie
Fruits of autumn olive (Elaeagnus umbellata) are the abundant source of antioxidative substances such as carotenoids, polyphenols, flavonoids, fat-soluble vitamins and Vitamin C. The conducted study was aimed at the selection of the optimum method for extraction of berries. To this end, two methods for preservation of the berries were compared: drying at 60°C and freeze-drying (lyophilisation) and two types of solvent, employed in the extraction: water and methanol. The results showed that the methanol extracts produced from lyophilized fruits were characterized by the highest antioxidative activity
Abstract
Owoce oliwnika baldaszkowatego (łac. Elaeagnus umbellata, ang. Autumn olive) są bogatym źródłem substancji antyoksydacyjnych, takich jak karotenoidy, polifenole, flawonoidy, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witamina C. Przeprowadzone badanie miało na celu wybranie optymalnej metody ekstrakcji jagód. W tym celu porównano dwie metody utrwalania owoców: suszenie w 60°C i liofilizację oraz dwa rodzaje rozpuszczalników użytych do ekstrakcji: wodę i metanol. Wyniki wykazały, że najwyższą aktywnością antyoksydacyjną charakteryzowały się ekstrakty metanolowe wykonane z owoców liofilizowanych.
Słowa kluczowe
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
Keywords
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
Bibliografia
[1] Gamba G, Donno D, Mellano MG, Riondato I, Biaggi M De, Randriamampionona D, et al. Phytochemical Characterization and Bioactivity Evaluation of Autumn Olive (Elaeagnus umbellata Thunb.) Pseudodrupes as Potential Sources of Health-Promoting Compounds. Appl Sci 2020, Vol 10, Page 4354. 2020;10(12):4354. [2] Lee J, Sung JM, Cho HJ, Woo SH, Kang MC, Yong HI. Natural Extracts as Inhibitors of Microorganisms and Lipid Oxidationin Emulsion Sausage during Storage. Food Sci Anim Resour. 2021;41(6):1060. [3] Ozen T, Yenigun S, Altun M, Demirtas I. Phytochemical Constituents, ChEs and Urease Inhibitions, Antiproliferative and Antioxidant Properties of Elaeagnus umbellata Thunb. Comb Chem High Throughput Screen. 2017;20(6). [4] Qayyum R, Qamar HMUD, Salma U, Khan S, Khan T, Shah AJ. Insight into the cardiovascular activities of elaeagnus umbellata. Farmacia. 2019;67(1):133–9. [5] Kim JI, Baek HJ, Han DW, Yun JA. Autumn olive (Elaeagnus umbellata Thunb.) berry reduces fasting and postprandial glucose levels in mice. Nutr Res Pract. 2019;13(1):11–6. [6] Nazir N, Zahoor M, Nisar M, Karim N, Latif A, Ahmad S, et al. Evaluation of neuroprotective and antiamnesic effects of elaeagnus umbellate thunb. On scopolamine-induced memory impairment in mice. BMC Complement Med Ther. 2020;20(1):1–17. [7] Gamba G, Donno D, Mellano MG, Riondato I, De Biaggi M, Randriamam- pionona D, et al. Phytochemical Characterization and Bioactivity Evaluation of Autumn Olive (Elaeagnus umbellata Thunb.) Pseudodrupes as Potential Sources of Health-Promoting Compounds. Appl Sci 2020, Vol 10, Page 4354 [Internet]. 2020 Jun 25 [cited 2022 Mar 23];10(12):4354. [8] Zglińska K, Niemiec T, Łozicki A, Matusiewicz M, Szczepaniak J, Puppel K, et al. Effect of Elaeagnus umbellata (Thunb.) fruit extract on H2O2--induced oxidative and inflammatory responses in normal fibroblast cells. PeerJ. 2021. [9] Kamiloglu S, Toydemir G, Boyacioglu D, Beekwilder J, Hall RD, Capanoglu E. A Review on the Effect of Drying on Antioxidant Potential of Fruits and Vegetables. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Jul 29 [cited 2022 Mar 21];56 Suppl 1:S110–29. [10] Zglińska K, Rygało-Galewska A, Bryś J, Koczoń P, Borek K, Roguski M, et al. Elaeagnus umbellata fruit - chemical composition, bioactive compounds, and kinetic of DPPH inhibition compared to standard antioxidants. Emirates J Food Agric. 2021. 1;33(8):639–46. [11] Skiepko N, Chwastowska-Siwiecka I, Kondratowicz J. Właściwości likopenu i jego wykorzystanie do produkcji żywności funkcjonalnej. Żywność Nauk Technol Jakość. 2015;22(6):20–32. [12] Fordham IM, Clevidence BA, Wiley ER, Zimmerman RH. Fruit of Autumn Olive: A Rich Source of Lycopene. HortScience. 2001;36(6):1136–7. [13] Khattak KF. Free radical scavenging activity, phytochemical composition and nutrient analysis of Elaeagnus umbellata berry. J Med Plants Res [Internet]. 201;6(39):5196–203. [14] Niemiec T, Sawosz E, Chwalibog A. Effect of high doses of L-ascorbic acid on theantioxidative/oxidative state in the rats. J Anim Feed Sci. 2005 Jun 26;14(Suppl. 1):553–6. [15] Materska M. Wpływ warunków ekstrakcji na zawartość 0-glikozydów kwercetyny w preparatach z owoców papryki [Internet]. Żywność: nauka - technologia - jakość. 6. 91. 2013:131–50. [16] Shofian NM, Hamid AA, Osman A, Saari N, Anwar F, Dek MSP, et al. Effect of Freeze-Drying on the Antioxidant Compounds and Antioxidant Activity of Selected Tropical Fruits. Int J Mol Sci 2011, Vol 12, Pages 4678-4692. 2011;12(7):4678–92. [17] Kluszczynska D, Sowinska W. Wpływ procesów technologicznych na zawartość substancji bioaktywnych w owocach borówki czernicy. Żywność Nauk Technol Jakość. 2014 May 2;21(4):30–42. [18] Mohamed S, Hussein R. Effect of low temperature blanching, cysteine-hci, N-acetyl-L-cysteine, Na metabisulphite and drying temperatures on the firmness and nutrient content of dried carrots. J Food Process Preserv. 1994:18(4):343–8. [19] Gryszczyńska A, Gryszczyńska B, Opala B. Postępy Fitoterapii 2/2011. [20] Sólyom K, Solá R, Cocero MJ, Mato RB. Thermal degradation of grape marc polyphenols. Food Chem. 2014 Sep 15;159:361–6. [21] Ishaq S, Habib A, Rathore SM. Antioxidant Properties of Elaeagnus umbellata Berry Solvent Extracts against Lipid Peroxidation in Mice Brain and Liver Tissues. Food Sci Biotechnol. 2015;24(2):1–7. [22] Matusiewicz M, Bączek KB, Kosieradzka I, Niemiec T, Grodzik M, Szczepaniak J, et al. Effect of Juice and Extracts from Saposhnikovia divaricata Root on the Colon Cancer Cells Caco-2. Int J Mol Sci 2019, Vol 20, Page 4526 [23] Uddin G, Rauf A. Phytochemical screening and biological activity of the aerial parts of Elaeagnus umbellata. Sci Res Essays. 2012;7(43):3690–4. [24] Dawidowicz AL, Olszowy M. Mechanism change in estimating of antioxidant activity of phenolic compounds. Talanta [Internet]. 2012;97:312–7. [25] Rutkowska J, Adamska A, Pielat M, Białek M. Porównanie składu i właściwości owoców dzikiej róży (Rosa rugosa) utrwalanych metodami liofilizacji i suszenia konwencjonalnego - Żywność Nauka Technologia Jakość. 2012. Tom 19, Numer 4. [26] Orak HH, Aktas T, Yagar H, Isbilir SS, Ekinci N, Sahin FH. Effects of hot air and freeze drying methods on antioxidant activity, colour and some nutritional characteristics of strawberry tree (Arbutus unedo L) fruit. Food Sci Technol Int. 2012;18(4):391–402. [27] Michalczyk M, MacUra R, Matuszak I. The Effect Of Air-Drying, Freeze-Drying And Storage On The Quality And Antioxidant Activity Of Some Selected Berries. J Food Process Preserv. 2009. 1;33(1):11–21. [28] Wyrostek J, Kowalski R. Wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia surowca na ekstrakcję związków fenolowych i flawonoidów z liści mięty pieprzowej i herbaty czarnej. Przem Chem. 2022; T. 101, nr 2.
Open Access
Zeszyt
2022-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH