Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 12
Wpływ impulsowego pola elektrycznego na barwę wina
Influence of pulsed electric field on the wine colour
10.15199/48.2018.12.63
Ilona GAŁĄZKA-CZARNECKA
Ewa KORZENIEWSKA
Andrzej CZARNECKI
nr katalogowy: 117361
10.15199/48.2018.12.63
Streszczenie
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących wpływu impulsowego pola elektrycznego na barwę wina wyprodukowanego z winogron odmiany Hibernal. Owoce poddano działaniu impulsowego pola elektrycznego o dwóch wartości natężenia 3,3 kV/cm oraz 5 kV/cm, następnie prowadzono fermentację zgodnie z procedurami stosowanymi w przemyśle winiarskim. W uzyskanych winach oznaczono barwę metodą CIELab. Uzyskane wyniki wskazują na większą wydajność ekstrakcji związków barwnych z winogron (związków o charakterze antyoksydantów) pod wpływem PEF.
Abstract
The article presents the results of research on the impact of the impulsed electric field on the colour of wine produced from the grapes of Hibernal variety. The fruit was subjected to PEF with two 3.3 kV / cm and 5 kV / cm intensity values. Next, the fermentation took place in accordance to the procedures used in the wine industry. In the produced wines, the colour was determined using the CIELab method. The obtained results indicate a higher efficiency of extraction of coloured compounds from grapes (antioxidant ones) under the influence of PEF.
Słowa kluczowe
impulsowe pole elektryczne
PEF
kolor wina
winogrona
metoda CIELab.
Keywords
pulsed electric field
PEF
wine colour
grapes
CIELab method.
Bibliografia
[1] Oziembłowski M., Dróżdż T., Wrona P. " Pulsed Electric Fields (PEF) treatment on microorganisms in the context of food technology" Przegląd Elektrotechniczny (2013) 89 (12): 222-- 225 [2] Oziembłowski M., Dróżdż T., Nawara P., Nęcka K., Lis S., Kiełbasa P., Tomasik M., Ostafin M. "The synergistic interaction of pulsed electric fields (PEF) and other methods on liquid food" Przegląd Elektrotechniczny, (2016) 92 (12): 121--124, doi:10.15199/48.2016.12.31 [3] Oziembłowski M., Dróżdż M., Kiełbasa P., Dróżdż T., Gliniak M., Nawara P., Ostafin M., "Impact of pulsed electric field on the quality of unpasteurized beer," Progress in Applied Electrical Engineering (PAEE), Koscielisko 2017, pp. 1-4. [4] Angersbach A., Heinz V., Knorr D. Effects of pulsed electric fields on cell membranes in real food systems. Innovative Food Science and Emerging Technologies 1, 135-149 (2000) [5] Ou Q.-X., Nikolic-Jaric M., Ganzle M. Mechanisms of inactivation of Candida humilis and Saccharomyces cerevisiae by pulsed electric fields. Bioelectrochemistry 115, 47-55 (2017) [6] Kotulska M. 2007a. Electrochemotherapy in cancer treatment. Advances in Clinical and Experimental Medicine. 16, 601-607 [7] Odriozola-Serrano, I. Aguilo-Aguayo, R. SolivaFortuny, and O. Martın-Belloso. Pulsed electric fields processing effects on quality and health-related constituents of plant-based foods. Trends in Food Science&Technology 29, 98-107 (2013) [8] Leong S. Y., Burritt D. J., Oey I. Evaluation of the anthocyanin release and healthpromoting properties of Pinot Noir grape juices after pulsed electric fields. Food Chemistry 196, 833-841 (2016) [9] El Darra N., Rajha, M.-A. Ducasse H. N., Turk M. Grimi F. N., Maroun R. G., Louka N., Vorobiev E. Effect of pulsed electric field treatment during cold maceration and alcoholic fermentation on major red wine qualitative and quantitative parameters. Food Chemistry 213, 352-360 (2016) [10] Buckow R., Chandry P.S., Ng S.Y., Mcauley C.M., Swansonb.G. 2014. Opportunities and challenges in pulsed electric field processing of dairy products. International Dairy Journal. 34(2), 199-212. [11] Knorr D., Angersbach A., Eshtiaghi M.N., Heinz V., Lee D-U., 2001. Processing concepts based on high intensity electric field pulses, Trends in Food Science and Technology. 12, 129-135. [12] Walkling-Ribeiro M., Noci F., Cronin D.A., Lyng J.G., Morgan D.J. 2010. Shelf life and sensory attributes of a fruit smoothietype beverage processed with moderate heat and pulsed electric fields. LWT - Food Science and Technology. 43(7), 1067-1073. [13] Rymarczyk, T., Kłosowski, G. Kozłowski, E. A Non-Destructive System Based on Electrical Tomography and Machine Learning to Analyze the Moisture of Buildings, Sensors, (18) 2018, 2285 [14] Rymarczyk, T. & Kłosowski, G. Application of neural reconstruction of tomographic images in the problem of reliability of flood protection facilities. Eksploatacja i Niezawodność - Maintenance and Reliability, 20 (2018), no. 3, 425-434 [15] Sekulska-Nalewajko J., Gocławski J., Wielanek M., Gajewska E., Tamborski S.. "A Method for Thiarubrine Canals Extraction in Optical Coherence Tomography Images of Schkuhria Pinnata Roots" Image Processing and Communication (2014) 19 (2-3): 151-160, [16] Gocławski J., Sekulska-Nalewajko J., Korzeniewska E., Piekarska A. "The use of optical coherence tomography for the evaluation of textural changes of grapes exposed to pulse electric field". Computers and Electronics in Agriculture (2017) 142: 29-40, [17] Glinka K., Wosiak A., Zakrzewska D. (2016). Improving children diagnostics by efficient multi-label classification method. In: Information Technologies in Medicine, Advances in Intelligent Systems and Computing, Vol. 471, pp. 253-266 [18] Bautista-Ortín A. B. et al.: The effects of enological practices in anthocyanins, phenolic compounds and wine colour and their dependence on grape characteristics. J. Food Compos. Anal. 2007; 20(7): 546-552 [19] Borbalán A. M. A., ZorroL., Guillén D. A., Barroso C. G. Study of the polyphenol content of red and white grape varieties by liquid chromatography-mass spectrometry and its relationship to antioxidant power. Journal of Chromatography A, 2003, 1012: 31-38 [20] Ryszawa N., Kawczyńska-Dróżdż A., Pryjma J., Cześnikiewicz- Guzik M., Adamek-Guzik T., Naruszewicz M., Korbut R., Guzik T.J.:Effects of novel plant antioxidants on platelet superoxide production and aggregation in atherosclerosis. Journal of Physiology and Pharmacology 57 (2006), 611-626 [21] Ozturk B, Anli E, Pulsed electric fields (PEF) applications on wine production: A review, BIO Web of Conferences 9, 02008 (2017), World Congress of Vine and Wine, 1-4, DOI: 10.1051/bioconf/20170902008 40th [22] Korzeniewska E., Gałązka-Czarnecka I., Czarnecki A., Piekarska A., Krawczyk A., " Influence of PEF on antocyjans in wine", Przegląd Elektrotechniczny, (2018) 94 No 1 doi:10.15199/48.2018.01.15 [23] Gałązka-Czarnecka I., Korzeniewska E., Czarnecki A. "Impact of pulsed electric field on the colour of wine made from grapes Marechal Foch variety" IEEE Explore 2018 Applications of Electromagnetics in Modern Techniques and Medicine (PTZE) pp.33-36 [24] Sztafrowski D., Wróblewski Z., Łukaszewicz M.; "Evaluation of how low frequency magnetic field 50 Hz affect living cells" 2011 Przeglad Elektrotechniczny 87(2), pp. 250-254 [25] Sztafrowski, D., Kuliczkowski K., Jaźwiec, B., Dec, M., Gumiela, J. "Effect of static magnetic field and Busulfan on HL- 60 cell apoptosis" 2018 Przeglad Elektrotechniczny 94(1), pp. 109-112 [26] CIE Technical Report (2004) Colorimetry, 3rd ed. Publication 15:2004, CIE Central Bureau, Vienna. [27] Esparza I, Santamaría C, Calvo I, Fernández JM. Significance of CIELAB parameters in the routine analysis of red wines. CyTA - Journal of Food 2009 11/01;7(3):189-199 [28] Gałązka-Czarnecka I., Korzeniewska E., Czarnecki A. "Influence of pulsed electric field on the content of polyphenolic compounds in wine." IEEE Explore 2018 Applications of Electromagnetics in Modern Techniques and Medicine (PTZE) pp.37-40
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117361 "Wpływ impulsowego pola el..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH