Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-12
Wpływ jednoczesnego oddziaływania pól elektromagnetycznych generowanych przez linie przesyłowe wysokiego napięcia prądu zmiennego oraz telefon komórkowy na równowagę prooksydacyjno-antyoksydacyjną w strukturach mózgu szczurów
Grzegorz CIEŚLARI
Karolina SIEROŃ
Aleksander SIEROŃ
Paweł SOWA
nr katalogowy: 134763
10.15199/48.2021.12.18
linie przesyłowe wysokiego napięcia prądu zmiennego
telefon komórkowy
równowaga prooksydayjno-antyoksydacyjna
mózg szczura
high voltage alternating current transmission lines
mobile phone
prooxidant-antioxidant balance
rat brain
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Odzysk związków przeciwutleniajacych z roślinnych surowców odpadowych
Tomasz Tarko
Aleksandra Duda-Chodak
Małgorzata Ignacok
nr katalogowy: 47540
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Wpływ temperatury i obróbki mikrofalowej na aktywność antyoksydacyjną suszonych śliwek
Aleksandra Duda-Chodak
Tomasz Tarko
Marek Suwara
nr katalogowy: 46201
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Wpływ dodatku owoców i warzyw do przecieru aroniowego na zawartość związków polifenolowych i jakość
Joanna Kolniak
Anna Augustyniok
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 47537
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2024-2
Antyoksydacyjne działanie ekstraktów pochodzenia roślinnego
EDYTA KOSIŃSKA
JULIA SADLIK
KAROLINA KRZYSZTOŃ
nr katalogowy: 148541
10.15199/28.2024.2.3
ekstrakty roślinne
antyoksydant
różeniec górski
ekstrakcja
plant extracts
antioxidant
Rhodiola rosea
extraction
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
OPAKOWANIE 2017-3
BADANIA I ROZWÓJ: Aktywność przeciwutleniająca folii PE i PLA modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe Antioxidant activity of polyethylene and polylactide foils modified by coating containing fungal melanins
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińsk
nr katalogowy: 104799
10.15199/42.2017.3.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-1a
Action of The Static Magnetic Fields on The Antioxidant Activity in The Fibroblasts' Culture
Marek GLINKA
Stanisław Albert GAWRON
Aleksander SIEROŃ
Katarzyna PAWŁOWSKA-GÓRAL
Grzegorz CIEŚLAR
Karolina SIEROŃ-STOLTNY
nr katalogowy: 74141
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-11
Wpływ zastosowania syropu maltozowego jako zamiennika części słodu na aktywność przeciwutleniającą piw
Paulina Bogdan
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 102281
10.15199/64.2016.11.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
CHŁODNICTWO 2016-9
Balance - druga generacja systemów wielorurowych do wydajnego i równoczesnego chłodzenia i grzania
nr katalogowy: 101124
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-11
Chmiel dla piwowarstwa
Jerzy Dwornikiewicz
nr katalogowy: 39535
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
OPAKOWANIE 2017-7
Właściwości przeciwutleniające i optyczne folii BOPP i PET modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińska
nr katalogowy: 107524
10.15199/42.2017.7.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-9
Methods for Measuring Heat Pump Energy Balance
Jan ŠRÁMEK
Zdeněk HRADÍLEK
nr katalogowy: 86931
10.12915/pe.2014.09.34
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Use of enzymatic hydrolysis of whey proteins for the preparation of peptides with an antioxidant activity Zastosowanie enzymatycznej hydrolizy białek serwatkowych do otrzymywania peptydów o aktywności przeciwutleniającej DOI: dx.
Konrad Babij
Anna Dąbrowska
Marek Szołtysik
Marta Pokora
Aleksandra Zambrowicz
Robert Kupczyński
Józefa Chrzanowska
nr katalogowy: 86097
10.12916/przemchem.2014.1333
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Chemical characteristic of the feed mixtures containing raw and extruded flax seeds Charakterystyka chemiczna mieszanek paszowych zawierających surowe i ekstrudowane nasiona lnu
Anna Czech
Katarzyna Ognik
Renata Klebaniuk
Anna Stępniowska
nr katalogowy: 91686
10.15199/62.2015.6.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Raspberry and blackberry leaves as a raw material for pharmaceutical industry Liście maliny i jeżyny jako surowiec dla przemysłu farmaceutycznego
Michał Kruczek
Anna Kostecka-Gugała
Joanna Augustynowicz
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Agnieszka Orzeł
Katarzyna Król-Dyrek
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 93035
10.15199/62.2015.8.38
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Antyoksydacyjne właściwości płatków zbożowych różnego pochodzenia
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 114138
płatki zbożowe
antyoksydanty
wolne rodniki
cereal flakes
antioxidants
free radicals
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-2
EFFECT OF THE WIND SPEED AND DIRECTION ON ENERGY BALANCE IN BUILDING
Malwina PILARSKA
nr katalogowy: 132389
10.15199/180.2021.2.5
wind
direction
speed
energy balance
building
thermal comfort
wiatr
kierunek
prędkość
bilans energii
budynek
komfort cieplny
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-4
Aktywność antyoksydacyjna owoców i przetworów z jabłek
Jarosław Markowski
Monika Mieszczakowska
Monika Fastyn
Witold Płocharski
nr katalogowy: 34811
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-12a
Simple Three-level Neutral Point Voltage Balance Control Scheme Based on Carrier Overlapping SPWM
Bo GONG
Shanmei CHENG
Yi QIN
nr katalogowy: 73116
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Analiza związków fenolowych w winogronach i winie
Magdalena Surma-Zadora
Ewa Cieślik
nr katalogowy: 36239
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-11
Prognoza różnicy bilansowej
Anna GAWLAK
nr katalogowy: 146229
10.15199/48.2023.11.43
bilansowe straty energii
prognoza strat bilansowych
sieć dystrybucyjna
korelacje
balance energy losses
forecast balance losses
distribution network
correlations
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-1
Liny wyrównawcze płaskie stalowo-gumowe produkcji polskiej
Alfred Cabrogno
Stefan Mateja
Janusz Pypłacz
nr katalogowy: 40931
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2010-12
Ocena energetyczna budynku a bilans energii w pełnym cyklu życia
PAWEŁ PURGAŁ
nr katalogowy: 55936
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-12
Owoce krajowe cennym surowcem winiarskim
Joanna Laskowska
Eugeniusz Pogorzelski
nr katalogowy: 32210
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-12
Polifenole prozdrowotne w chmielu oraz w granulatach i ekstraktach chmielowych
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 32208
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-11
Wpływ procesów przetwórczych na właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw
Janusz Czapski
nr katalogowy: 31540
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Ocena aktywności przeciwutleniającej i lipofilowości octanu eugenylu
Paulina Waszczuk
Martyna Jurkiewicz
Izabella Kowalska
Edyta Makuch
nr katalogowy: 127949
10.15199/62.2020.9.30
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Ocena aktywności przeciwutleniającej i lipofilowości octanu eugenylu
Paulina Waszczuk
Martyna Jurkiewicz
Izabella Kowalska
Edyta Makuch
nr katalogowy: 127949
10.15199/62.2020.9.30
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-12
Automated method for formation and solving the instantaneous power components balances for the analysis of nonlinear electric circuits
Mykhailo ZAGIRNYAK
Mariia MALIAKOVA
Andrii KALINOV
nr katalogowy: 123735
10.15199/48.2019.12.53
nonlinear electric circuit
automated analysis
instantaneous power
harmonic balance
discrete convolution.
nieliniowy obwód elektryczny
zautomatyzowana analiza
moc chwilowa
równowaga harmoniczna
splot dyskretny.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Bioaktywne składniki mleka właściwości i możliwości otrzymywania za pomocą technik membranowych
Agata Zajączkowska
Jarosław Kowalik
Justyna Żulewska
Adriana Łobacz
nr katalogowy: 128773
10.15199/65.2020.10.2
procesy membranowe
bioaktywne składniki
mleko
membrane processes
bioactive components
milk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Bioaktywne składniki mleka właściwości i możliwości otrzymywania za pomocą technik membranowych
Agata Zajączkowska
Jarosław Kowalik
Justyna Żulewska
Adriana Łobacz
nr katalogowy: 128773
10.15199/65.2020.10.2
procesy membranowe
bioaktywne składniki
mleko
membrane processes
bioactive components
milk
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-1
Polifenole prozdrowotne w chmielu oraz w granulatach i ekstraktach chmielowych stosowanych do produkcji piwa w Polsce
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 32846
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Właściwości prozdrowotne kiszonej kapusty
Justyna Szwejda- Grzybowska
nr katalogowy: 51970
GOSPODARKA WODNA 2021-2
Analiza dostępności zasobów wód powierzchniowych w rejonie planowanego Kanału Śląskiego. Bilanse wodnogospodarcze wód powierzchniowych zlewni Rudy, Bierawki, Gostyni i Pszczynki
DOROTA PUSŁOWSKA-TYSZEWSKA
DOROTA DYBKOWSKA-STEFEK
JUSTYNA RELISKO-RYBAK
nr katalogowy: 130492
Bilans wodnogospodarczy
rezerwy zasobów wód powierzchniowych
Kanał Śląski
Water management balance
surface water resources
Silesian Canal
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-11-12
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 95669
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Produkty handlowe z bzu czarnego ocena właściwości bioaktywnych
Karolina Młynarczyk
Dorota Walkowiak-Tomczak
nr katalogowy: 115599
10.15199/65.2018.8.10
bez czarny
aktywność przeciwutleniająca
polifenole
antocyjany
elderberry
antioxidant activity
polyphenols
anthocyanins
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-12b
An algorithm for electric circuits calculation based on instantaneous power component balance
Mykhaylo ZAGIRNYAK
Andrii KALINOV
Mariia MALIAKOVA
nr katalogowy: 64330
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-7
Metody oceny aktywności przeciwrodnikowej stosowane w przemyśle chemicznym
Anna Ratz-Łyko
Jacek Arct
nr katalogowy: 69469
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Kondensat parogazu z retorty suchej destylacji drewna jako prekursor płynu wędzarniczego. Charakterystyka i właściwości
Paweł Bilewicz
Marcin Woźniak
Edyta Kucharska
Łukasz Kucharski
Marlena Musik
Martyna Jurkiewicz
Robert Pełech
nr katalogowy: 141543
10.15199/62.2023.12
parogaz
sucha destylacja drewna
produkcja węgla drzewnego
płyn wędzarniczy
vapour-gas
dry wood distillation
charcoal production
smoking fluid
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-3
Zmiany wyróżników jakościowych herbat owocowych w zależności od czasu parzenia
Stanisław Kalisz
Anna Grobelna
Aleksandra Bozowska
Monika Janowicz
Justyna Kadzińska
nr katalogowy: 112847
10.15199/64.2018.3.3
herbaty owocowe
polifenole
aktywność przeciwutleniająca
barwa
fruit teas
polyphenols
antioxidant activity
colour
ELEKTROINSTALATOR 2023-5
DODATKOWE URLOP PRACOWNIKÓW NA CO MUSZĄ PRZYGOTOWAĆ Y I UPRAWNIENIA SIĘ FIRMY?
nr katalogowy: 143265
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-2
Model i bilans mocy czynnej przełączalnego silnika reluktancyjnego
Mirosław WCIŚLIK
Karol SUCHENIA
nr katalogowy: 82729
10.12915/pe.2014.02.55
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-6
BILANS CIEPLNY PROCESU PRZEROBU ŻUŻLI POOŁOWIOWYCH W PIECU TSL
EWA KOLCZYK
ZDZISŁAW MICZKOWSKI
RYSZARD PRAJSNAR
nr katalogowy: 99100
10.15199/67.2016.6.2
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-9
Nowe książki wydane przez Amerykańskie Stowarzyszenie chemików Zbożowych (AAcc)
nr katalogowy: 29976
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Energetyczne i ekonomiczne aspekty ekstrakcyjnej fermentacji etanolowej
KRZYSZTOF WŁODZIMIERZ SZEWCZYK
REMIGIUS ZAUTSEN
nr katalogowy: 28810
ELEKTROINSTALATOR 2023-5
DODATKOWE URLOP PRACOWNIKÓW NA CO MUSZĄ PRZYGOTOWAĆ Y I UPRAWNIENIA SIĘ FIRMY?
nr katalogowy: 143265
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-1
Rheological properties of an heterogeneous polybutadiene-based propellant slurry Reologiczne właściwości zawiesiny heterogenicznego paliwa rakietowego na bazie kauczuku butadienowego
Bogdan Florczak
nr katalogowy: 88968
10.15199/62.2015.1.15
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-5
Całkowita zdolność antyoksydacyjna i wybrane metody jej wyznaczania w produktach roślinnych
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 105842
10.15199/64.2017.5.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-7-8
Charakterystyka owoców wybranych odmian rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides L.) uprawianych w Polsce
Janusz Lipowski
Krystian Marszałek
Sylwia Skąpska
Urszula Jasińska
nr katalogowy: 70381
CHŁODNICTWO 2015-12
Zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych w kiełkach brokułu i rzodkiewki podczas chłodniczego przechowywania
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązka-Czarnecka
Lucjan Krala
nr katalogowy: 95602
10.15199/8.2015.12.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Projektowanie funkcjonalnych piw rzemieślniczych o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Gościnna
Jarosław Pobereżny
Elżbieta Wszelaczyńska
Sylwia Łaba
Krzysztof Świerczyński
nr katalogowy: 121993
10.15199/65.2019.8.10
piwo
dodatki funkcjonalne
polifenole
zdolność przeciwutleniająca
beer
functional additives
total phenols
antioxidant activity
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-II
Economical mathematical model for Ukrainian electroenergetic complex management
Sergiy Ye.SAUKH
Evelina P.SEMAGINA
nr katalogowy: 30336
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Structural tensegrity in materials science
ELŻBIETA JEZIERSKA
nr katalogowy: 27502
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-11
Power Quality Conditioners with Minimum Number of Current Sensors Requirement
Ryszard STRZELECKI
Grzegorz BENYSEK
Marcin JARNUT
nr katalogowy: 39617
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami w 2022 r.
Anna Bugała
nr katalogowy: 142845
10.15199/64.2023.2.2
mrożonki owocowe i warzywne
produkcja
eksport
import
frozen fruits and vegetables
production
exports
imports
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami w 2022 r.
Anna Bugała
nr katalogowy: 142845
10.15199/64.2023.2.2
mrożonki owocowe i warzywne
produkcja
eksport
import
frozen fruits and vegetables
production
exports
imports
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Nowe trendy w produkcji soków i nektarów jabłkowych
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 43994
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Pumpkin (Cucurbita sp.) as a source of health-beneficial compounds with antioxidant properties Dynia (Cucurbita sp.) jako źródło prozdrowotnych związków o charakterze antyoksydacyjnym
Michał Kruczek
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Katarzyna Kałużny
Przemysław Kopeć
Adriana Nowicka-Połeć
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 91676
10.15199/62.2015.6.10
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-7
Application of the modified approach of Finite Element Method for determining the displacement current distribution in nonlinear magnetic circuits
Wojciech LUDOWICZ
Rafał M. WOJCIECHOWSKI
nr katalogowy: 149503
10.15199/48.2024.07.02
Displacement currents
transformer
Fixed-Point Method
Harmonic Balance Method
Prądy przesunięcia dielektrycznego
Metoda punktu ustalonego
metoda harmonicznego balansu
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-II
Electromagnetic torque, power losses analysis for spherical electromechanical converters with anisotropy rotor
Dariusz SPAŁEK
Krzysztof WALECZEK
nr katalogowy: 30346
ATEST - OCHRONA PRACY 2016-8
Z prasy fachowej
nr katalogowy: 100098
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Ocena zawartości związków przeciwutleniających w owocach świdośliwy, aronii czarnoowocowej i czeremchy amerykańskiej
Alicja Ponder
Magdalena Morka
Ewelina Hallmann
nr katalogowy: 116673
10.151.99/65.2018.10.7
witamina C
związki polifenolowe
aronia
świdośliwa
czeremcha amerykańska
vitamin C
polyphenolic compounds
black chokeberry
saskatoon berry
black cherry
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-5
Picetanol – bioaktywny analog resweratrolu
Elżbieta Biller
nr katalogowy: 145708
10.15199/64.2023.5.1
piceatannol
scirpusin B
właściwości przeciwutleniające
oddziaływanie bioaktywne
piceatannol
scirpusin B
antioxidant activity
bioactive properties
GOSPODARKA WODNA 2023-9
Concept of dam reservoirs to deal with climate change impacts
STANISLAV KOTAŠKA
JAROMÍR ŘÍHA
TOMÁŠ JULÍNEK
nr katalogowy: 144868
10.15199/22.2023.9.8
water balance
climate change
reservoir
dam site
bilans wodny
zmiany klimatu
zbiornik
zapora
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Beak-up of nano-particle agglomerates in a rotor-stator device
JERZY BAŁDYGA
WOJCIECH ORCIUCH
ŁUKASZ MAKOWSKI
GULÖZCAN-TASKIN
WAREN EAGLES
GUSTAVO PADRON
nr katalogowy: 27467
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
A Three-level Inverter Neutral Voltage Balancing Control Method
Jinghua ZHOU
Bin JIA
Xiaowei ZHANG
Zhengxi LI
nr katalogowy: 75291
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Kwas mlekowy (E 270) - substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Mitka
nr katalogowy: 42382
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Ditlenek siarki w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 41720
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Liofilizowane owoce jagodowe właściwości antyoksydacyjne
Ewa Ochwanowska
Jarosław Chmielewski
Sylwia Łaba
Ilona Żeber-Dzikowska
nr katalogowy: 111090
10.15199/65.2017.12.4
liofilizacja
żywność liofilizowana
substancje bioaktywne
antyoksydanty
owoce
lyophilisation
lyophilized food
bioactive substances
antioxidants
fruits
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Wpływ kształtu reaktora i parametrów ekstrakcji podkrytycznej na jakość ekstraktów otrzymanych z kory dębu (Quercus robur L.)
Piotr Kamiński
Katarzyna Tyśkiewicz
Zygmunt Fekner
Zbigniew Kobus
Marcin Gruba
nr katalogowy: 149192
10.15199/62.2024.6.5
Quercus robur L.
ekstrakcja wodą podkrytyczną
dąb
aktywność antyoksydacyjna
ekstrakty z kory
gospodarka o obiegu zamkniętym
Quercus robur L.
subcritical water extraction
oak
antioxidant activity
bark extracts
circular economy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-12
Magnetically nonlinear three-phase dynamic model of a permanent magnet machine composed of elementary phase windings
Gorazd ŠTUMERGER
Bojan ŠTUMBERGER
Mihael SKORNŠEK
Damir ŽARKO
nr katalogowy: 40233
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
Rośnie polski eksport produktów rolno-spożywczych
Mirosława Tereszczuk
nr katalogowy: 81354
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
The identification of parameters of the electrohydraulic complex with cavitation oscillations based on a mathematical model
Mykhaylo Zagirnyak
Viktoriya Kovalchuk
Tetyana Korenkova
nr katalogowy: 143764
10.15199/48.2023.06.33
electrohydraulic complex
energy balance equation
energy method
identification of parameters.
kompleks elektrohydrauliczny
równanie bilansu energetycznego
metoda energetyczna
identyfikacja parametrów.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
The identification of parameters of the electrohydraulic complex with cavitation oscillations based on a mathematical model
Mykhaylo Zagirnyak
Viktoriya Kovalchuk
Tetyana Korenkova
nr katalogowy: 143764
10.15199/48.2023.06.33
electrohydraulic complex
energy balance equation
energy method
identification of parameters.
kompleks elektrohydrauliczny
równanie bilansu energetycznego
metoda energetyczna
identyfikacja parametrów.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Bilans składników pokarmowych w warunkach zróżnicowanego nawożenia i siewu kukurydzy
Monika Skowrońska
nr katalogowy: 117233
10.15199/62.2018.11.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Bilans składników pokarmowych w uprawie miskanta olbrzymiego (Miscanthus giganteus L.) na glebach marginalnych
Maria Strzelczyk
Aleksandra Steinhoff-Wrześniewska
nr katalogowy: 123975
10.15199/62.2019.12.25
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2019-11
Bilans dwutlenku węgla w życiu betonu
Stanisław Bartosik
Daniel Tokarski
Paweł Woliński
nr katalogowy: 123669
10.15199/74.2019.11.4
ślad węglowy
karbonatyzacja
bilans
dwutlenek węgla
carbon footprint
carbonization
balance
carbon dioxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Skład polifenolowy owoców pigwy
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 111088
10.15199/65.2017.12.2
pigwa
związki bioaktywne
aktywność przeciwutleniająca
procyjanidyny
quince
bioactive compounds
antioxidant activity
proanthocyanidins
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Wpływ metody suszenia na stabilność fitozwiązków i aktywność przeciwutleniającą owoców Rosa canina L.
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
Mohamad Saadatian
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Wiesław Piekarski
Magdalena Kapłan
Agata Święciło
nr katalogowy: 125773
10.15199/62.2020.4.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Kwasy chlorogenowe w produktach naturalnych oraz ich właściwości antyutleniające i przeciwdrobnoustrojowe
Monika Kalinowska
Anna M. Wróblewska
Kamila Gryko
nr katalogowy: 110737
10.15199/62.2017.11.9
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-12
Elektromagnetyczne oddziaływania i bilans energetyczny w sieci zasilającej w budynku banku
Karol BEDNAREK
nr katalogowy: 88189
10.12915/pe.2014.12.46
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-10a
Symulacja procesu wytwarzania energii elektrycznej podczas współspalania biomasy z węglem kamiennym
Stanisław GAD
Agnieszka PAWLAK
nr katalogowy: 71265
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-11a
Detektor synchroniczny do pomiarów linii telekomunikacyjnej
Tomasz OWCZAREK
nr katalogowy: 55730
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2016-10
Wielopłaszczyznowy pomiar strumienia objętości cieczy jednofazowej za dyfuzorem w badaniach bilansowych instalacji hydraulicznych – pierwsza ćwiartka rurociągu
Piotr Synowiec
Wiesław Wędrychowicz
Artur Andruszkiewicz
nr katalogowy: 101676
10.15199/13.2016.10.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Effects of sodium chloride in feed on growth performance of grass carp
Yu Hu
Shaoming Li
Junde Fan
Yujing Hu
Jiamin Ren
Yu Zhang
Jianzhou Tang
nr katalogowy: 146553
10.15199/62.2023.12.1
grass carp
sodium chloride
fish feed
mass growth performanc
amur
chlorek sodu
pasza dla ryb
przyrost masy ciała
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-8
Assessment of climatic factors influence on the time to reach maximum wire temperature of overhead power lines
Aleksandr AY. BIGUN
Stanilav S. GIRSHIN
Vladimir N. GORYUNOV
Aleksandr O. SHEPELEV
Svetlana Yu. PRUS
Vsevolod A. TKACHENKO
nr katalogowy: 127340
10.15199/48.2020.08.08
transient thermal modes
heat balance equation
overhead power lines
wire temperature
przejściowe tryby termiczne
równanie bilansu cieplnego
napowietrzne linie energetyczne
temperatura drutu.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2017-9
Portfolio produktów firmy CHT - Cyfrowy druk pigmentowy na tekstyliach
nr katalogowy: 109289
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Identification of electrohydraulic complex parameters using instantaneous power components
Mykhaylo ZAGIRNYAK
Viktoriya KOVALCHUK
Tetyana KORENKOVA
nr katalogowy: 81603
CHŁODNICTWO 2010-11
Wpływ przyjętego rozkładu temperatury wody natryskiwanej w modelowaniu matematycznym procesu chłodzenia natryskowo-wyparnego na wyniki symulacji numerycznej
Zbysław Pluta
nr katalogowy: 55852
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-8
Forecasting methods supporting the operator of transmission system – chosen issues
Tomasz POPŁAWSKI
Jacek ŁYP
nr katalogowy: 53727
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Miód pszczeli w żywieniu i profilaktyce zdrowotnej
Małgorzata Dżugan
Michał Miłek
Ewelina Sidor
Monika Tomczyk
nr katalogowy: 130989
10.15199/65.2021.3.4
miód
działanie antybakteryjne
aktywność antyoksydacyjna
dekrystalizacja
właściwości lecznicze
honey
antibacterial activity
antioxidant activity
decrystallization
therapeutic properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Miód pszczeli w żywieniu i profilaktyce zdrowotnej
Małgorzata Dżugan
Michał Miłek
Ewelina Sidor
Monika Tomczyk
nr katalogowy: 130989
10.15199/65.2021.3.4
miód
działanie antybakteryjne
aktywność antyoksydacyjna
dekrystalizacja
właściwości lecznicze
honey
antibacterial activity
antioxidant activity
decrystallization
therapeutic properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-4
Rotating machinery single plane balancing non-contact method
Łukasz KĘDZIERSKI
Rafał SIKORSKI
nr katalogowy: 125689
10.15199/48.2020.04.34
rotating machinery
balancing
order analysis
polar plots
combinatorics.
maszyny wirujące
wyważanie
analiza rzędów
wykresy polarne
kombinatoryka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-7
Nowe pochodne rezorcynolu o potencjalnych właściwościach przeciwutleniających
Renata Czeczko
Alicja Skrzypek
Urszula Głaszcz
Beata Paw
Joanna Matysiak
nr katalogowy: 121314
10.15199/62.2019.7.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-9
Zastosowanie materiałów mezoporowatych jako adsorbentów substancji o właściwościach przeciwutleniających
Michał Moritz
Aleksandra Stoińska
Małgorzata Geszke-Moritz
nr katalogowy: 150563
10.15199/62.2024.9.7
krzemionka
kwasy fenolowe
flawonoidy
adsorpcja
silica
phenolic acids
flavonoids
adsorption
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2020-4
Analiza pracy cieplnej pieca grzewczego o pracy ciągłej
Andrzej GOŁDASZ
Artur SZAJDING
Marcin RYWOTYCKI
nr katalogowy: 125914
10.15199/24.2020.4.9
bilans ciepła
piec przepychowy
termowizja
heat balance
pusher furnace
thermovision
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
Sytuacja w handlu zagranicznym konserwami owocowymi, warzywnymi i marynatami
Łukasz Zaremba
nr katalogowy: 127685
10.15199/64.2020.7–8.6
handel międzynarodowy
bilans
przetwory
konserwy owocowe
konserwy warzywne
marynaty
international trade
balance
preserves
canned fruit
canned vegetables
pickles
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Effects of sodium chloride in feed on growth performance of grass carp
Yu Hu
Shaoming Li
Junde Fan
Yujing Hu
Jiamin Ren
Yu Zhang
Jianzhou Tang
nr katalogowy: 146553
10.15199/62.2023.12.1
grass carp
sodium chloride
fish feed
mass growth performanc
amur
chlorek sodu
pasza dla ryb
przyrost masy ciała
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-2
Modulacja szerokości impulsów dla falownika trójpoziomowego ze sterowaniem rozkładem napięcia na kondensatorach obwodu pośredniczącego
nr katalogowy: 49962
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-5
Infant care bed natural convection heat transfer coefficient - measurements and estimation
Ziemowit OSTROWSKI
Marek ROJCZYK
Joanna ŁASZCZYK
Ireneusz SZCZYGIEŁ
Jan KACZMARCZYK
Andrzej J. NOWAK
nr katalogowy: 84466
10.12915/pe.2014.05.028
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-4b
Dimensioning of household electricity storage for PV-systems and load scheduling based on Nord Pool Spot prices
Argo ROSIN
Kai ROSIN
Aivar AUVÄÄRT
Ryszard STRZELECKI
nr katalogowy: 67735
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2013-6
Bilans energii pieca do produkcji żelazostopów
Wojciech BIALIK
Stanisław GIL
Jan GÓRAL
Józef OCHMAN
Tadeusz WIŚNIEWSKI
nr katalogowy: 78981
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-2b
Steady-state analysis of synchronous machines loaded by an angle depended torque
Michał RADZIK
Tadeusz J. SOBCZYK
nr katalogowy: 74849
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2010-5
Czynniki wpływające na kształtowanie się wskaźnika równowagi spieku zwrotnego
RYSZARD SKOWRONEK
JAN MRÓZ
PRZEMYSŁAW FRANCIK
nr katalogowy: 51707
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Comparison of Multilevel Inverters with T-type Inverter
Dr. G. Sree Lakshmi
Dr. E. Sreeshobha
S. Naveen Kumar
nr katalogowy: 143734
10.15199/48.2023.06.03
Total Harmonic Distortion (THD)
Multilevel Inverter
Capacitor Voltage Balance
Switching Losses.
Współczynnik THD
przekształtnik wielopoziomowt
straty przełączania
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Comparison of Multilevel Inverters with T-type Inverter
Dr. G. Sree Lakshmi
Dr. E. Sreeshobha
S. Naveen Kumar
nr katalogowy: 143734
10.15199/48.2023.06.03
Total Harmonic Distortion (THD)
Multilevel Inverter
Capacitor Voltage Balance
Switching Losses.
Współczynnik THD
przekształtnik wielopoziomowt
straty przełączania
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Eugenol – związek pochodzenia naturalnego o wielu zastosowaniach
Anna Fajdek-Bieda
Agnieszka Wróblewska
nr katalogowy: 134682
10.15199/62.2021.11.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Eugenol – związek pochodzenia naturalnego o wielu zastosowaniach
Anna Fajdek-Bieda
Agnieszka Wróblewska
nr katalogowy: 134682
10.15199/62.2021.11.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Eugenol – związek pochodzenia naturalnego o wielu zastosowaniach
Anna Fajdek-Bieda
Agnieszka Wróblewska
nr katalogowy: 134682
10.15199/62.2021.11.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Zioła i przyprawy - naturalne konserwanty żywności
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 140125
mięso
utlenianie lipidów
zioła i przyprawy
związki bioaktywne
naturalne konserwanty
meat
lipid oxidation
herbs and spices
bioactive compounds
natural preservatives
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-3
Właściwości fizykochemiczne a problemy w badaniu jakości skroplonych gazów węglowodorowych LPG
ANNA KĘSIK
MAŁGORZATA GRZESZCZYK
PAWEŁ BUKREJEWSKI
nr katalogowy: 42354
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2022-3
PROJEKT I BADANIA LABORATORYJNE WAGI ELEKTRONICZNEJ
Damian Kaczor
Rafał Białek
nr katalogowy: 136863
10.15199/13.2022.3.4
pomiary masy
waga elektroniczna
czujnik tensometryczny
mass measurements
electronic scale
strain gauge sensor
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2022-3
PROJEKT I BADANIA LABORATORYJNE WAGI ELEKTRONICZNEJ
Damian Kaczor
Rafał Białek
nr katalogowy: 136863
10.15199/13.2022.3.4
pomiary masy
waga elektroniczna
czujnik tensometryczny
mass measurements
electronic scale
strain gauge sensor
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2022-3
PROJEKT I BADANIA LABORATORYJNE WAGI ELEKTRONICZNEJ
Damian Kaczor
Rafał Białek
nr katalogowy: 136863
10.15199/13.2022.3.4
pomiary masy
waga elektroniczna
czujnik tensometryczny
mass measurements
electronic scale
strain gauge sensor
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2022-6
Nowe dyrektywy o prawach pracowniczych life work balance oraz przewidywalne warunki zatrudnienia (dyrektywy nr 2019/1158 i 2019/1152)
Bogumił Sieczkowski
nr katalogowy: 141035
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2022-6
Nowe dyrektywy o prawach pracowniczych life work balance oraz przewidywalne warunki zatrudnienia (dyrektywy nr 2019/1158 i 2019/1152)
Bogumił Sieczkowski
nr katalogowy: 141035
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2017-12
Bilans energii spalarni stałych odpadów komunalnych w Białymstoku
MIROSŁAW ŻUKOWSKI
JOANNA KIETLIŃSKA
nr katalogowy: 111143
10.15199/9.2017.12.1
bilans energii
spalarnia
stałe odpady komunalne
balance of energy
waste-to-energy plant
municipal solid waste
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-11
Możliwości kształtowania bilansu energii elektrycznej odbiorcy indywidualnego wyposażonego w źródło fotowoltaiczne
Tomasz NACZYŃSKI
Roman KORAB
nr katalogowy: 134150
10.15199/48.2021.11.38
prosument
źródło fotowoltaiczne
sterowanie odbiornikami
zasobnik energii elektrycznej
prosumer
photovoltaic source
control of electricity receivers
electricity storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Substancje bioaktywne pozytywne i negatywne skutki dodawania do żywności
Beata Piłat
Ryszard Zadernowski
nr katalogowy: 111089
10.15199/65.2017.12.3
substancje bioaktywne
pozytywne działanie
negatywne działanie
bioactive substances
positive effect
negative effect
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-12
Rośliny źródłem naturalnych substancji przeciwutleniających
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 151920
10.15199/65.2024.12.6
przeciwutleniacze
polifenole
przyprawy
owoce
herbata
tarczyca bajkalska
antioxidants
polyphenols
spices
fruits
tea
Baikal skullcap
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-1
Magnetohydrodynamic Pumps with Permanent Magnets for Pumping Molten Metals or Salts
Ivo DOLEZEL
Vaclav KOTLAN
Bohus ULRYCH
and Vaclav VALENTA
nr katalogowy: 49723
OPAKOWANIE 2009-I
Packaging in France
Aude François
nr katalogowy: 42495
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2012-5
MICHAŁ KULKA, ALEKSANDRA PERTEK, Leszek Małdziński , NATALIA MAKUCH
nr katalogowy: 71609
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Znaczenie przemysłu spożywczego w gospodarce Polski i Unii Europejskiej
Iwona Szczepaniak
Łukasz Ambroziak
Małgorzata Bułkowska
Jadwiga Drożdż
nr katalogowy: 141289
10.15199/65.2022.12.1
przemysł spożywczy
gospodarka narodowa
handel zagraniczny
Polska
Unia Europejska
food industry
national economy
foreign trade
Poland
European Union
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Znaczenie przemysłu spożywczego w gospodarce Polski i Unii Europejskiej
Iwona Szczepaniak
Łukasz Ambroziak
Małgorzata Bułkowska
Jadwiga Drożdż
nr katalogowy: 141289
10.15199/65.2022.12.1
przemysł spożywczy
gospodarka narodowa
handel zagraniczny
Polska
Unia Europejska
food industry
national economy
foreign trade
Poland
European Union
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Znaczenie przemysłu spożywczego w gospodarce Polski i Unii Europejskiej
Iwona Szczepaniak
Łukasz Ambroziak
Małgorzata Bułkowska
Jadwiga Drożdż
nr katalogowy: 141289
10.15199/65.2022.12.1
przemysł spożywczy
gospodarka narodowa
handel zagraniczny
Polska
Unia Europejska
food industry
national economy
foreign trade
Poland
European Union
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Znaczenie przemysłu spożywczego w gospodarce Polski i Unii Europejskiej
Iwona Szczepaniak
Łukasz Ambroziak
Małgorzata Bułkowska
Jadwiga Drożdż
nr katalogowy: 141289
10.15199/65.2022.12.1
przemysł spożywczy
gospodarka narodowa
handel zagraniczny
Polska
Unia Europejska
food industry
national economy
foreign trade
Poland
European Union
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-12
Power exchange in smart grids integrating renewable energy
MEKKAOUI Ali
LAOUER Mohammed
YOUNES Mimoun
nr katalogowy: 129274
10.15199/48.2020.12.17
Active power
Renewable energy
Smart grids
Optimization.
sieć typu smart grid
odnawialne źródła energii
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-3
Napęd z silnikiem indukcyjnym i 4-gałęziowym falownikiem SiC do turbosprężarek powietrza ogniw paliwowych dużej mocy
Sebastian GIZIEWSKI
Marek ADAMOWICZ
nr katalogowy: 147730
10.15199/48.2024.03.08
ogniwo paliwowe PEM
turbosprężarka powietrza
czterogałęziowy falownik SiC
wysokoobrotowy silnik indukcyjny
PEM fuel cel
air turbocharger
four leg SiC inwerter
high speed induction motor
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-10
Application of Genetic Algorithms and Hopfield Neural Networks to Combined Economic and Emission Dispatch (CEED)
Mohamed BENYAHIA
Lahouaria BENASLA
Mostefa RAHL
nr katalogowy: 47433
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-7
Contribution of the environmental protection in the coke industry to the improvement of the ecological balance
MARIA FRÖHLICHOVÁ
ANNA KUCKOVÁ
ROBERT FINDORÁK
nr katalogowy: 45890
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Otrzymywanie, spektroskopia i biologiczna aktywność kompleksów Cu(II) i Zn(II) z pochodnymi 1,3,4-tiadiazolu
Dariusz Karcz
Karolina Starzak
Arkadiusz Matwijczuk
Ewa Ciszkowicz
Katarzyna Lecka-Szlachta
Alicja Matwijczuk
Anna Ciupak
Bożena Gładyszewska
Andrzej Niewiadomy
nr katalogowy: 114930
10.15199/62.2018.7.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Otrzymywanie, spektroskopia i właściwości antyoksydacyjne nowych pochodnych 1,3,4-tiadiazolu w postaci hybryd tiadiazolo-kumarynowych
Dariusz Karcz
Karolina Starzak
Arkadiusz Matwijczuk
Bożena Gładyszewska
Alicja Matwijczuk
Andrzej Niewiadomy
Mariusz Gagoś
nr katalogowy: 110086
10.15199/62.2017.10.27
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ rodzaju ekstrahenta na aktywność antyoksydacyjną suchych ekstraktów z owoców rokitnika zwyczajnego
Stanisław Rudy
Renata Polak
Dariusz Dziki
Andrzej Krzykowski
Beata Biernacka
Norbert Leszczyński
Mariusz Rudy
nr katalogowy: 122840
10.15199/62.2019.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2018-9
Coating advancements fuelling the adoption of UHP water jetting as surface preparation method over aged and new steel
Joao AZEVEDO
nr katalogowy: 115914
10.15199/40.2018.9.1
Ultra High Pressure (UHP) water jetting
surface preparation
coating technology
czyszczenia strumieniem wody pod bardzo wysokim ciśnieniem (UHP)
przygotowanie powierzchni
technologia malowania
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2024-9
Numerical assessment of rainwater management in historical central town square catchment with different surface sealing
Marcin K. Widomski
Anna Musz-Pomorska
nr katalogowy: 150723
10.15199/17.2024.9.3
urban catchment
water balance
Low Impact Development
rain garden
numerical modeling
revitalization
zlewnia zurbanizowana
bilans wodny
Low Impact Development
ogród deszczowy
modelowanie numeryczne
rewitalizacja
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2020-1
Badania transmisyjności szkła okiennego o różnej grubości
TADEUSZ ORZECHOWSKI
PAWEŁ LESIAK
nr katalogowy: 124397
10.15199/9.2020.1.2
szkło
transmisja promieniowania
prawo Bouguera
współczynnik transmisji
glass
radiation transmission
Bouguer’
s law
transmission factor
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-8-9
Polish food producers on the European and world markets
Mirosława Tereszczuk
nr katalogowy: 71071
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2020-12
Procesy inwestycyjne dotyczące energetyki odnawialnej
MARIUSZ ADAMSKI
JAKUB MAGNUSZEWSKI
nr katalogowy: 129598
10.15199/9.2020.12.3
przygotowaniem inwestycji
energetyka odnawialna
biopaliwa
bilans cieplny
warunki przyłączenia do sieci cieplnej oraz energetycznej
preparation of investments
renewable energy
biofuel
heat balance
conditions for connection to the heat and power network
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-12
Analiza zastosowania akumulatorów w hybrydowym systemie fotowoltaicznym dla małego prosumenta
Zinoviy KOHUT
nr katalogowy: 146755
10.15199/48.2023.12.56
hybrydowy system fotowoltaiczny
bilans elektroenergetyczny
magazynowanie energii
hybrid photovoltaic system
power balance
energy storage
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-8
Krajowa elektroenergetyka w latach 2020 - 2023
Hanna MIKOŁAJUK
Jakub JAWORSKI
nr katalogowy: 149735
10.15199/48.2024.08.14
bilans energii elektrycznej
rynek hurtowy i detaliczny
ceny
wyniki finansowe
electricity balance
wholesale and retail market
financial results
AURA 2021-6
Wpływ zanieczyszczenia środowiska przyrodniczego na zdrowie środowiskowe człowieka – rozważania ogólne
Hubert BEDNARZ
Piotr SZALUŚ
Jakub DZIKOWSKI
Katarzyna GARBACIK
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 132006
środowisko przyrodnicze
zanieczyszczenie środowiska
zdrowie środowiskowe
natural environment
environment pollution
environmental health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
Małgorzata Wrzosek
nr katalogowy: 123536
10.15199/65.2019.11.6
przyprawy
dieta
żywienie
zdrowie
spices
diet
nutrition
health
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Techniczno-ekonomiczna analiza produkcji wodoru z biogazu w instalacji przemysłowej
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 143970
10.15199/62.2023.6.4
wodór
biometan
reforming
symulacja
hydrogen
biomethane
reforming
simulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Techniczno-ekonomiczna analiza produkcji wodoru z biogazu w instalacji przemysłowej
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 143970
10.15199/62.2023.6.4
wodór
biometan
reforming
symulacja
hydrogen
biomethane
reforming
simulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Techniczno-ekonomiczna analiza produkcji wodoru z biogazu w instalacji przemysłowej
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 143970
10.15199/62.2023.6.4
wodór
biometan
reforming
symulacja
hydrogen
biomethane
reforming
simulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Techniczno-ekonomiczna analiza produkcji wodoru z biogazu w instalacji przemysłowej
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 143970
10.15199/62.2023.6.4
wodór
biometan
reforming
symulacja
hydrogen
biomethane
reforming
simulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Techniczno-ekonomiczna analiza produkcji wodoru z biogazu w instalacji przemysłowej
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 143970
10.15199/62.2023.6.4
wodór
biometan
reforming
symulacja
hydrogen
biomethane
reforming
simulation
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
AURA 2021-5
Znaczenie wirusów w życiu na Ziemi i naszym ludzkim
hab. Piotr SKUBAŁA
nr katalogowy: 131817
10.15199/2.2021.5.3
równowaga w ekosystemach
endogenne wirusy
„poczta genetyczna”
terapia fagowa
balance in ecosystems
endogenous viruses
„genetic mail”
phage therapy
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-11-12
Handel zagraniczny owocami i ich przetworami w Polsce w sezonie 2019/2020
Bożena Nosecka
Anna Bugała
nr katalogowy: 129638
10.15199/64.2020.11–12.3
owoce i przetwory owocowe
eksport
import
fruit and fruit preserves
exports
imports
-
nr katalogowy:
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-9
Dynamic energy management system with real time component control to increase the efficiency of local polygeneration microgrid
Viktor KAPLUN
Hennadii KRUHLIAK
Svitlana MAKAREVYCH
Yevhenii KULIBABA
nr katalogowy: 145246
10.15199/48.2023.09.24
energy management
real time control
efficiency
local object
polygeneration microgrid
zarządzanie energią
sterowanie w czasie rzeczywistym
efektywność
obiekt lokalny
mikrosieć poligeneracyjna
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH