Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Wpływ kształtu reaktora i parametrów ekstrakcji podkrytycznej na jakość ekstraktów otrzymanych z kory dębu (Quercus robur L.)
The effect of reactor design and water extraction parameters under subcritical conditions on the quality of extracts from oak bark (Quercus robur L.)
10.15199/62.2024.6.5
Piotr Kamiński
Katarzyna Tyśkiewicz
Zygmunt Fekner
Zbigniew Kobus
Marcin Gruba
nr katalogowy: 149192
10.15199/62.2024.6.5
Streszczenie
Zaprojektowano ekstraktor (40 L) do pozyskiwania polifenoli i flawonoidów z kory dębu (Quercus robur L.) za pomocą wody w warunkach podkrytycznych. Aktywność antyoksydacyjną oceniano metodą zmiatania rodnika 2,2-difenylo-1-pikrylohydrazylowego DPPH. Do analizy ekstraktów wykorzystano spektrofotometrię UV-Vis. Stwierdzono istotną korelację między temperaturą procesu a jakością ekstraktu. Zarówno całkowita zawartość polifenoli i flawonoidów, jak i aktywność antyoksydacyjna wzrastały wraz ze wzrostem temp. odpowiednio do 117,2°C, 116,5°C i 123,2°C. Dalszy wzrost temperatury powodował pogorszenie jakości ekstraktu. Doświadczenia prowadzono wg planu Boksa i Behnkena.
Abstract
An extn. cell (40 L) was designed for obtaining polyphenols and flavonoids from bark of oak (Quercus robur L.) with water under subcrit. conditions. The antioxidant activity was assessed by using a 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging method. The UV-Vis spectrophotometry was used for anal. of the exts. A high correlation between process temp. and ext. quality was found. Both total contents of polyphenols and flavonoids as well as the antioxidant activity increased with increasing temp. up to 117.2°C, 116.5°C, and 123.2°C, resp. Further increase in temp. resulted in deterioration of the ext. quality. The expts. were carried out according to the Box-Behnken method.
Słowa kluczowe
Quercus robur L.
ekstrakcja wodą podkrytyczną
dąb
aktywność antyoksydacyjna
ekstrakty z kory
gospodarka o obiegu zamkniętym
Keywords
Quercus robur L.
subcritical water extraction
oak
antioxidant activity
bark extracts
circular economy
Bibliografia
[1] D. Treutter, Plant Growth Regul. 2001, 34, 71. [2] S. Ruhmann, C. Leser, M. Bannert, D. Treutter, Plant Biol. 2002, 4, 137. [3] L. Bravo, Nutr. Rev. 1998, 56, 317. [4] S.A. Aherne, N.M. O’Brien, Nutrition 2002, 18, 75. [5] R.N. Bennett, R.M. Wallsgrove, New Phytol. 1994, 127, 617. [6] R.A. Dixon, N.L. Paiva, Plant Cell 1995, 7, 1085. [7] M. Royer, P.N. Diouf, T. Stevanovic, Food Chem. Toxicol. 2011, 49, 2180. [8] E.D. Othón-Díaz, J.O. Fimbres-García, M. Flores-Sauceda, B.A. Silva- -Espinoza, L.X. López-Martínez, A.T. Bernal-Mercado, J.F. Ayala-Zavala, Antioxidants 2023, 12, 861. [9] M. Taib, Y. Rezzak, L. Bouyazza, B. Lyoussi, Evid.-Based Complement. Altern. Med. 2020, 2020, 1920683. [10] C. Tanase, S. Coșarcă, D.-L. Muntean, Molecules 2019, 24, 1182. [11] N.D. Mamphiswana, P.W. Mashela, L.K. Mdee, Afr. J. Agric. Res. 2010, 5, 2570. [12] L.G. Yang, P.P. Yin, K. Li, H. Fan, Q. Xue, X. Li, L.W. Sun, Y.J. Liu, Arab. J. Chem. 2018, 11, 14. [13] A. Medic, T. Zamljen, M. Hudina, R. Veberic, Horticulturae 2021, 7, 326. [14] P.T. Tuyen, D.T. Khang, P.T. Thu Ha, T.N. Hai, A.A. Elzaawely, T.D. Xuan, Int. Lett. Nat. Sci. 2016, 54, 85. [15] E. Valencia-Avilés, M.E. García-Pérez, M.G. Garnica-Romo, J.D.D. Figueroa-Cárdenas, E. Meléndez-Herrera, R. Salgado-Garciglia, H.E. Martínez-Flores, Antioxidants 2018, 7, 81. [16] M.E. Alañón, L. Castro-Vázquez, M. Díaz-Maroto, I. Hermosín-Gutiérrez, M.H. Gordon, M.S. Pérez-Coello, Food Chem. 2011, 129, 1584. [17] E.R. Nedamani, A.S. Mahoonak, M. Ghorbani, M. Kashaninejad, J. Food Sci. Technol. 2014, 52, 4565. [18] V.C.S. Ferreira, D. Morcuende, S.H. Hérnandez-López, M.S. Madruga, F.A.P. Silva, M. Estévez, J. Food Sci. 2017, 82, 622. [19] G. Lavado, L. Ladero, R. Cava, Ind. Crop. Prod. 2020, 160, 113086. [20] T.R. Geoffroy, Y. Fortin, T. Stevanovic, J. Wood Chem. Technol. 2017, 37, 261. [21] R. Vardanega, P.I.N. Carvalho, D.T. Santos, M. Angela, A. Meireles, Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2017, 42, 73. [22] N. Nastić, J. Svarc-Gajić, C. Delerue-Matos, M. Fatima Barroso, C. Soares, M.M. Moreira, S. Morais, P. Masković, V. Gaurina Srcek, I. Slivac et al., Ind. Crops Prod. 2018, 111, 579. [23] S.A. Awaluddin, S. Thiruvenkadam, S. Izhar, Y. Hiroyuki, M.K. Danquah, R. Harun, BioMed Res. Int. 2016, 2016, 5816974. [24] J.W. King, R.D. Grabiel, Pat. USA 7208181B1, 24 April 2007. [25] R.M. Smith, Anal. Bioanal. Chem. 2006, 385, 419. [26] H. Sahin, A. Topuz, M. Pischetsrieder, F. Ozdemir, Eur Food Res Technol. 2009, 230, 155. [27] N. Nastić, J. Svatc-Gajić, C. Delerue-Matos, S. Morais, M. Fatima Barroso, M.M. Moreira, J. Supercrit. Fluids 2018, 138, 200. [28] I. Rodriguez-Meizoso, L. Jaime, S. Santoyo, F.J. Senorans, A. Cifuentes, E. Ibanez, J. Pharm. Biomed. Anal. 2010, 51, 456. [29] S.M. Zakaria, S.M.M. Kamal, Food Eng. Rev. 2016, 8, 23. [30] A. Cvetanovic, J. Svarc-Gajic, Z. Zekovic, J. Jerkocic, G. Zengin, U. Gasić, Z. Tesić, P. Masković, C. Soares, M. Fatima Barroso et al., Food Chem. 2019, 271, 328. [31] S. Aryal, M.K. Baniya, K. Danekhu, P. Kunwar, R. Gurung, Plants 2019, 8, 96. [32] Z. Kobus, M. Krzywicka, A. Starek-Wójcicka, A. Sagan, Sci. Rep. 2022, 12, 8311. [33] M.S. Blois, Nature 1958, 181, 1199. [34] P. Kaminski, K. Tyskiewicz, Z. Fekner, M. Gruba, Z. Kobus, Appl. Sci. 2022, 12, 12490. [35] P. Kamiński, M. Gruba, Z. Fekner, K. Tyśkiewicz, Z. Kobus, Processes 2023, 11, 3395. [36] A. Gupta, T. Behl, Obes. Med. 2019, 16, 100142.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH