Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Production and directions of domestic oat grain management
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
Streszczenie
W pracy przedstawiono dane dotyczące historycznego oraz obecnego stanu areału uprawy owsa w Polsce. Scharakteryzowano różne kierunki wykorzystania ziarna tej rośliny. W największej ilości owies wykorzystywany jest na cele paszowe. Ma zastosowanie w żywieniu koni, drobiu i trzody chlewnej. Na cele spożywcze przeznacza się tylko 5% krajowych zbiorów ziarna owsa. Owies różni się w istotny sposób od innych zbóż, zarówno ogólnym składem chemicznym, jak i wartością żywieniową. Ziarno owsa charakteryzuje się wysoką zawartością białka o korzystnym składzie aminokwasowym, znaczną zawartością tłuszczu, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych, wysoką zawartością rozpuszczalnej frakcji włókna pokarmowego. Najważniejszym rozpuszczalnym składnikiem włókna pokarmowego owsa są ß-glukany. Frakcja ta korzystnie wpływa na układ pokarmowy, przyczynia się do zmniejszenia zawartości wskaźnika glikemicznego, normalizując poziom glukozy we krwi oraz wpływa na gospodarkę lipidową, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Ziarno owsa jest bogatym źródłem składników bioaktywnych o właściwościach przeciwutleniających.
Abstract
The paper presents data on the historical and present state of oat cultivation acreage in Poland. Various directions of the use of this plant have been characterized. Oats is mostly used for fodder. It is used in the nutrition of horses, poultry and pigs. Only 5% of the national oat grain harvest is used for food purposes. Oats differs significantly from other cereals both in terms of its chemical composition and nutritional value. Oat grains have a high protein content with a favorable amino acid composition, a significant amount of fat, including unsaturated fatty acids, and a high content of the soluble fraction of dietary fiber. The most important soluble component of oat dietary fiber is ß-glucans. This fraction has a positive effect on the digestive system, contributes to the reduction of the glycemic index content, normalizes blood glucose levels, and influences the lipid metabolism by lowering blood cholesterol levels. Oat grains are a rich source of bioactive ingredients with antioxidant properties.
Słowa kluczowe
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
Keywords
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
Bibliografia
[1] Biel W., K. Kazimierska, U. Bashutska. 2020. Nutritional value of wheat, triticale, barley and oat grains. Acta Scientiarun Polonorum Zootechnica, 19(2): 19-28. [2] Boros D., D. Gołębiewski. 2019. Badanie składników determinujących wartość odżywczą i funkcjonalną owsa oraz ich relacji w ziarnie obłuszczonym i oplewionym. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (286): 177-179. [3] Brzóska F., B. Szymczyk, A. Szołkowska, B. Śliwiński, M. Pietras. 2017. Skład aminokwasowy, profil kwasów tłuszczowych i wartość pokarmowa odmian i rodów ziarna owsa. Rocz. Nauk. Zoot., 44, 2: 247-264. [4] COBORU 2020. Lista odmian roślin rolniczych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce, Słupia Wielka, 45. [5] Czubaszek A. 2003. Wybrane cechy fizyczne i skład chemiczny ziarna kilku odmian owsa. Biuletyn IHAR 229: 307-315. [6] Eurostat, 2020. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/ [7] Gąsiorowski H. 2003. Wartość fizjologiczno-żywieniowa owsa. Przegląd Zbożowo-Młynarski 3: 26-28. [8] Gibiński M., D. Gumul, J. Korus. 2005. Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych. Żywność Nauka Technologia Jakość 4 (Supl.): 49-60. [9] Głowacka A., M. Zych, J. Żołnierczuk. 2016. Środowiskowe i ekonomiczne skutki wykorzystania ziarna owsa na cele energetyczne. Inżynieria Ekologiczna. Vol. 49: 117-123. [10] Gołębiewski D., D. Boros, K. Gołębiewska, A. Fraś. 2019. Potencjał odżywczy i bioaktywny odmian owsa zwyczajnego. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (287): 57-58. [11] GUS 2020. Rolnictwo w 2019 roku. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/. [12] Harasym J., T. Pieciuń. 2010. Nietypowe słody piwowarskie-przegląd. Nauki Inżynierskie i Technologie, 92; 77-91. [13] Jurga R. 2011. Skład chemiczny, wartość żywieniowa i możliwości wykorzystania owsa i jego przetworów. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5: 28-31. [14] Kawka A., B. Achremowicz. 2014. Owies – roślina XXI wieku. Wykorzystanie żywieniowe i przemysłowe. Nauka Przyroda Technologie 8: 32-41. [15] Kłopotek E., F. Brzóska. 2018. Produkcja, skład chemiczny i wartość pokarmowa ziarna owsa w żywieniu gęsi rzeźnych. Wiadomości Zootechniczne, 56(4): 178-187. [16] Korzeniowska-Ginter R., A. Kamińska. 2014. Wiedza konsumentów na temat prozdrowotnych właściwości owsa oraz wykorzystanie przetworów owsianych w żywieniu. Zesz. Nauk. Akademii Morskiej w Gdyni 86: 125-132. [17] Krupińska P., M. Zegan. 2013. β-glukan – wybrane korzyści zdrowotne ze szczególnym uwzględnieniem jego wpływu na gospodarkę lipidową. Bromat. Chem. Toksykol, 46(2): 162-170. [18] Lange E. 2010. Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna. Żywność Nauka Technologia Jakość 3: 7-24. [19] Matuszek D., A. Korpowska. 2018. Tekstura pieczywa uzyskanego z różnych mieszanek zbóż. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1: 47-51. [20] Milczarek A., M. Osek. 2009. Wpływ wysokiego udziału owsa nieoplewionego w mieszance na efekty tuczu, wartość rzeźną i jakość mięsa świń. Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica, 8(3): 27-37. [21] Myszka K., D. Boros. 2013. Poszukiwanie genotypów owsa o poprawionej wartości odżywczej oraz wysokich właściwościach bioaktywnych. Biul. IHAR 268: 101-112. [22] Piasecka I., P. Knozowski, P. Ropińska, A. Tomporowski, P. Ignaszak. 2017. Badanie i ocena możliwości wykorzystania na cele energetyczne rozdrobnionych ziaren zbóż wiechlinowatych. Acta Scientiarum Polonorum. Technica Agraria, 16 (1-2): 47-57. [23] Piątkowska E., R. Witkowicz, E. Pisulewska. 2010. Podstawowy skład chemiczny wybranych odmian owsa siewnego. Żywność Nauka Technologia Jakość 3: 88-99. [24] Pisulewska E. 2005. Owies. [W:] Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych. Chotkowski J. (red.). Wyd. Wieś Jutra, Warszawa: 182-196. [25] Popczyk J. 2011. energetyka alternatywna. Wyd. Dolnośl. WSPT, Polkowice. [26] Pranczk C., I. Kosieradzka. 1997. Wyniki produkcyjne kurcząt brojlerów żywionych mieszanką zawierającą owies nagi i dodatek enzymów. Zeszyty Naukowe. Przegląd Hodowlany, 32:340-341. [27] Semeniuk W. 2011. Wpływ owsa nagoziarnistego w żywieniu tuczników na efekty produkcyjne, wartość odżywczą mięsa i składniki biochemiczne krwi. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego, 62: 393-401. [28] Witkowicz R., E. Pisulewska, T. Leszczyńska, E. Piątkowska, A. Kidacka. 2015. Podstawowy skład chemiczny oraz aktywność przeciwrodnikowa ziela wybranych genotypów owsa siewnego (Avena sativa). Żywność Nauka Technologia Jakość 4: 176-187. [29] Witkowicz R. 2016. Wpływ zmian w składzie mineralnym ziarna owsa nagoziarnistego na realizację zalecanego lub wystarczającego spożycia. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 584:127-138. [30] Wójcik M., D. Dziki, R. Różyło, B. Biernacka, G. Łysiak. 2017. Zmiany właściwości fizycznych ciasta i pieczywa pszennego pod wpływem dodatku mąki z owsa czarnego. Acta Agroph, 24(1): 163-172. [31] http://pw.ihar.edu.pl/blog/2016/01/14/aklimatyzacja-owsa-zimowego-w-polsce [32] Zhou M., K. Robards, M. Glennie-Holmes. 1999. Oatlipids. J.Am. Oil Chem. Soc. 76: 159-169.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-3 , nr katalogowy 132054
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH