Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 12
Zastosowanie procesu powlekania w monitorowaniu jakości pozbiorczej jabłek
Application of the coating process in monitoring the postharvest quality of apples
10.15199/65.2024.12.4
Magdalena Mikus
Sabina Galus
nr katalogowy: 151917
10.15199/65.2024.12.4
Streszczenie
Obecnie coraz większe zainteresowanie wzbudzają folie biodegradowalne oraz opakowania, które są przyjazne dla środowiska. Powłoki i folie jadalne umożliwiają kompatybilność z różnymi funkcjonalnymi składnikami lub związkami wpływając tym samym na zachowanie cech sensorycznych żywności. Oprócz tego powłoki i folie jadalne mogą wykazywać działanie przeciwutleniające oraz przeciwdrobnoustrojowe, a także mogą wpływać na zmniejszenie się ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Wszystkie te aspekty odgrywają znaczącą rolę podczas przechowywania jabłek, będących bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, które mogą także wspomagać w profilaktyce wielu chorób. Funkcjonalność powłok i folii jest ściśle związana z rodzajem, zawartością i składem związków aktywnych, jak również oddziaływaniem z biopolimerami.
Abstract
Currently, biodegradable films and packaging that are environmentally friendly are becoming increasingly popular. Edible coatings and films enable compatibility with various functional ingredients or compounds, thus influencing the preservation of sensory characteristics of food. In addition, edible coatings and films can have antioxidant and antimicrobial effects and can also reduce the risk of microbiological contamination. All these aspects play a significant role in storing apples, which are a rich source of many vitamins and minerals and can help prevent many diseases. The functionality of coatings and films is closely related to active compounds’ type, content and composition and interaction with biopolymers.
Słowa kluczowe
powłoki jadalne
jabłka
jakość owoców
przechowywanie
Keywords
edible coatings
apples
fruit quality
storage
Bibliografia
[1] Antonino C., G. Difonzo, M. Faccia, F. Caponio. 2023. Effect of edible coatings and films enriched with plant extracts and essential oils on the preservation of animal-derived foods. Journal of Food Science 89(2), 748-772. [2] Kamrul Hasan, S.M., G. Ferrentino, M. Scampicchio. 2020. Nanoemulsion as advanced edible coatings to preserve the quality of fresh-cut fruits and vegetables: a review. International Journal of Food Science & Technology, 55(1), 1-10, DOI:10.1111/ijfs.14273. [3] Kumar A.K., M. Hasan, S. Mangaraj, M. Pravitha, D.K. Verma, P.P. Srivastav. 2022. Trenda in edible packaging films and its prospective future in food: A review. Applied Food Research 2, 1-17. DOI doi.org/10.1016/j.afres.2022.100118. [4] Lee C.R., S.J. Lee, T.I. Kim, K. Chathuranga, J.S. Lee, S. Kim, M.H. Kim, W.H. Park. 2025. Chitosangallic acid conjugate edible film for pershable fruits. Food Chemistry 463, 1-9. DOI doi.org/10.1016/j. foodchem.2024.141322. [5] Liyanapathiranage A., R.S. Dassanayake, A. Gamage, R.R. Karri, A. Manamperi, P. Evon, Y. Jayakodi, T. Madhujith, O. Merah. 2023. Recent developments in edible films and coatings for fruits and vegetables. Coatings 13, 1177 : 1-34. DOI doi.org/10.3390/coatings13071177. [6] M ubrak A., T.R. Engakanah. 2017. Aloe vera edible coating retains the bioactive compounds of wax apples (Syzygium samarangense). Malaysian Applied Biology, 46(4), 153-160. [7] Nicolau- Lapeña I., I. Aguiló-Aguayo, B. Kramer, M. Abadias, M. Viñas, P. Muranyi. 2021. Combination of ferulic acid Aloe vera gel or alginate coatings for shelf-life prolongation of fresh-cut apples. Food Packaging and Shelf Life, 27, 1-11. [8] O raee A., Y. Selahvarzi, M. Ghazimoghadam, B. Abedi, M.A. Sabokkhiz. 2024. Enhancing decay resistance and maintaining quality of stored apples (Malus domestica Golden Delicious) through essential oil-enriched edible coating. Journal of Horticulturae and Postharvest Research 8(1), 27-42. DOI 10.22077/ jhpr.2024.7686.1385. [9] R ibeiro I.S., G.M. Maciel, D.G. Bortolini, I.A.A. Fernandes, W.V. Maroldi, A.C. Pedro, F.T.V. Rubio, C.W.I. Haminiuk. 2024. Sustainable innovations in edible film and coatings: A overview. Trends in Food Science & Technology 143, 104272. DOI doi.org/10.1016/j.tifs.2023.104272. [10] Sáez-Orviz S., M. Rendueles, M. Diáz. 2023. Impact of adding prebiotics and probiotics on the characteristics of edible films and coatings-a review. Food Research International 164, DOI doi.org/10.1016/j. foodres.2022.112381. [11] Sapper M., M.E. Martin-Esparza, A. Chiralt, C.G. Martinez. 2020. Antifungal polyvinyl alcohol coatings incorporating carvacrol for the postharvest preservation of golden delicious apple. Coatings 10, 1-14. [12] Sapper M., L. Palou, M.B. Pérez-Gago, A. Chiralt. 2020. Antifungal starch-gellan edible coatings with thyme essential oil for the postharvest preservation of apple and persimmon. Coatings 9, 1-15. [13] Sena E.O.A., P.S.O. Silva, M.C.A. Batista, S.A. Sargent, L.F.G.O. Junior, A.A.C. Pagani, M.A.G. Carnelossi. 2019. Calcium application via hydrocooling and edible coating for the conservation and quality of cashew apples. Scienta Horticulturae, 256, 1-8. [14] Shewa A.G., D.A. Gobena, M.K. Ali. 2022. Review on postharvest quality and handling of apple. International Journal of Agricultural Science and Food Technology 8(1), 028-032. DOI: 10.17352/2455- 815X.000141. [15] Soppelsa S., W.V. Hemelrijck, D. Bylemans, C. Andreotti. 2023. Essential oils and chitosan applications to protect apples against postharvest diseases and to extend shelf life. Agronomy 13, 822 : 1-17. DOI doi.org/10.3390/agronomy13030822. [16] Yin L., H. Jayan, J. Cai, H.R. El-Seedi, Z. Guo, X. Zou. 2023. Spoilage monitoring and early warning for apples in storage using gas sensors and chemometrics. Foods 12 (15), 2968, 1-15. DOI doi.org/10.3390/ foods12152968.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-12 , nr katalogowy 151917
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH