Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-8
EKSTRAKT DROŻDŻOWY - SKĄD TEN SMAK ?
nr katalogowy: 78771
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-10
Akocheese innowacyjny składnik roślinny produktów typu ser
nr katalogowy: 38793
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
Świat wanilii Nielsen-Massey
nr katalogowy: 81363
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-10
Ekstrakty roślinne w produktach mlecznych
Dorota Zaręba
Mariola Kozłowska
Małgorzata Ziarno
nr katalogowy: 55112
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-1
Żywność z dodatkami aktualne problemy
Joanna Olszak
nr katalogowy: 82177
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-3
CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do Żywności
Katarzyna Oleksy
nr katalogowy: 83355
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-4
Kilka odpowiedzi na pytania o kukurydzę GMO
nr katalogowy: 14038
GAZETA CUKROWNICZA 2006-9
Burak genetycznie modyfikowany - zagrożenie czy szansa
E. Śliwińska
nr katalogowy: 16578
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-9
Roślinny Przewodnik Cukierniczy
nr katalogowy: 133971
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-3
Wege - dieta
Klaudia Kałwa
nr katalogowy: 112577
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-12
SZYNKA ŚWIĄTECZNA SOKOŁOWA Z GOŹDZIKAMI (porcja dla 4 osób)
nr katalogowy: 135042
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1998-9
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 43471
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2004-11
Próby otrzymania konfitur bez dodatku sacharozy z zastosowaniem aspartamu i acesulfamu K
A. Woźnica
A. Jarczyk
nr katalogowy: 6942
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-1
Oleje niepospolite
Jarosława Rutkowska
nr katalogowy: 23324
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-9
Roślinny Przewodnik Cukierniczy
nr katalogowy: 133971
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-6
Napoje Funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 99255
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1996-7
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 42139
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jak smakuje roślinny łosoś? Alternatywy ryb coraz bardziej dostępne na rynku
nr katalogowy: 142075
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2008-1
Bawełna organiczna
nr katalogowy: 32876
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-3
ADM i Wilmar powołują spółkę typu joint venture: Olenex C.V. zajmie się rafinowanymi olejami roślinnymi i tłuszczami
nr katalogowy: 74646
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-5
POTEX - WIĘCEJ NIŻ BŁONNIK
Michał Korzycki
nr katalogowy: 126518
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-1-2
Eliksir życia
Daria Majda
nr katalogowy: 82375
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jak smakuje roślinny łosoś? Alternatywy ryb coraz bardziej dostępne na rynku
nr katalogowy: 142075
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-7-8
Moda na dietę roślinną
nr katalogowy: 138830
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
PRODUKTY VEGE
Adam Kostecki
Jolanta Modzelewska
nr katalogowy: 143580
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ocena towaroznawcza wybranych soków owocowych pakowanych w różny sposób
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 143821
10.15199/65.2023.6.3
soki
ocena towaroznawcza
ekstrakt
kwasowość
pakowanie
juices
commodity evaluation
extract
acidity
packaging
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ocena towaroznawcza wybranych soków owocowych pakowanych w różny sposób
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 143821
10.15199/65.2023.6.3
soki
ocena towaroznawcza
ekstrakt
kwasowość
pakowanie
juices
commodity evaluation
extract
acidity
packaging
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ocena towaroznawcza wybranych soków owocowych pakowanych w różny sposób
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 143821
10.15199/65.2023.6.3
soki
ocena towaroznawcza
ekstrakt
kwasowość
pakowanie
juices
commodity evaluation
extract
acidity
packaging
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-1
Angel Yeast nowa siła na globalnym rynku ekstraktów drożdżowych
nr katalogowy: 65291
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-7-8
Moda na dietę roślinną
nr katalogowy: 138830
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Napoje butelkowane odchodzą od chemii
Ludwik M. Bednarz
nr katalogowy: 144098
10.15199/62.2023.7.1
AURA 2015-4
Pisaliśmy o tym... 1981
nr katalogowy: 90314
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-3
Wiadomości
nr katalogowy: 142434
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-2
Pectins. A useful raw material of plant origin. Production and uses Pektyny. Użyteczny surowiec pochodzenia roślinnego. Otrzymywanie i kierunki zastosowania
Hanna Pińkowska
Adrianna Złocińska
nr katalogowy: 89491
10.15199/62.2015.2.4
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2015-18
PORADNIK Wino dla inżyniera (153) Australia na czerwono
winny maniak
nr katalogowy: 93208
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
AURA 2013-12
RECENZJE
Kinga BONENBERG
nr katalogowy: 80813
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Birch extract as a source of biological active substances Ekstrakt z brzozy jako źródło substancji biologicznie czynnych
Magdalena Malinowska
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 86560
10.12916/przemchem.2014.1548
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Wpływ wybranych substancji bioaktywnych na zmienność wytrzymałości mechanicznej filmów wytwarzanych z ich udziałem biokompozytów hydroksypropylometylocelulozy
Jagoda Ambrozik-Hab
Karolina Semeriak
Anna Zimoch
Natalia Ulbin-Figlewicz
Andrzej Jarmoluk
nr katalogowy: 68131
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-4
Warto wiedzieć o pszenżycie ABC pszenżyta
Monika Bukowska
nr katalogowy: 75658
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-4
Biorafinerie - systemy i przykłady realizacji w E uropie
Joanna Harasym
nr katalogowy: 58921
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-2
Studies on use of hop extract as a natural biocide in coatings Badania ekstraktu chmielowego jako naturalnego środka biobójczego do farb
Krzysztof Bortel
Helena Kuczyńska
Anna Ślusarczyk
nr katalogowy: 82421
10.12916/przemchem.2014.187
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Toxicity of the Spirulina sp. extract-containing plant biostimulant Ocena toksyczności preparatu biostymulującego dla roślin zawierającego ekstrakt ze Spirulina sp.
Marita Świniarska
Sebastian Opaliński
Mariusz Korczyński
Radosław Wilk
Edward Rój
Kajetan Kalus
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 94458
10.15199/62.2015.10.28
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Polska – Europa – Świat
Tłumaczył Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 130222
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-9
Jak przedłużyć trwałość uwzględniając aktualne potrzeby konsumentów
nr katalogowy: 133501
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Chromatographic analysis of extracts isolated from different poplar species as potential inhibitors of enzymatic hydrolysis Analiza chromatograficzna substancji ekstrakcyjnych pozyskanych z różnych odmian topoli jako potencjalnych inhibitorów hydrolizy enzymatycznej
Dominika Szadkowska
Andrzej Radomski
Dorota Derewiaka
Anna Lewandowska
Michał Drożdżek
Janusz Zawadzki
Michał Pietrykowski
Tomasz Zielenkiewicz
nr katalogowy: 102385
10.15199/62.2016.11.5
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-1
Współpraca IBWCh z przemysłem
ELŻBIETA BARANEK
URSZULA JANIGA
MICHAŁ JANIGA
nr katalogowy: 111901
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-5
Metody badań stosowane przy oznaczaniu parametrów mających wpływ na wysokość podatku akcyzowego
Dawid Siedlecki
nr katalogowy: 151234
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-7-8
CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do Żywności
Katarzyna Oleksy
nr katalogowy: 100339
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Napoje butelkowane odchodzą od chemii
Ludwik M. Bednarz
nr katalogowy: 144098
10.15199/62.2023.7.1
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-10
DÜBÖR - urządzenia i oleje, które gwarantują wymierne ekonomicznie oszczędności!
nr katalogowy: 62778
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
PRODUKTY VEGE
Adam Kostecki
Jolanta Modzelewska
nr katalogowy: 143580
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-10
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 123057
AURA 2020-7-8
Folie biopolimerowe na bazie furcelleranu – innowacyjne rozwiązanie w przemyśle spożywczym
Ewelina JAMRÓZ
nr katalogowy: 127267
10.15199/2.2020.7–8.1
folie biopolimerowe
furcelleran
aktywne i inteligentne opakowania
biopolymer films
furcellaran
active and intelligent packaging
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2011-19
Chroniące środowisko GMO?
nr katalogowy: 63141
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-5
Alternatywne wypieki, czyli jak pozyskać nową grupę Klientów. Część druga – napoje roślinne i alternatywy nabiału
nr katalogowy: 131668
AURA 2010-12
Sezon miodobrania minął ...
Krystyna BONENBERG
nr katalogowy: 56432
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-7-8
Rozmowa ze Stephanem J. Barthem, właścicielem firmy Joh. Barth & Sohn
nr katalogowy: 100320
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-7-8
Ciekawe wina izraelskie Z dużych i małych winiarń
winny maniak
nr katalogowy: 85483
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-10
Guayusa - aspekty praktyczne i rynkowe
Mariusz Jakubowski
nr katalogowy: 123053
10.15199/64.2019.10.4
Ilex guayusa
mate
herbata
naturalne napoje energetyzujące
Ilex guayusa
mate
tea
natural energy drinks
OPAKOWANIE 2011-7
WYDARZENIA
nr katalogowy: 60755
AURA 2013-10
Poznawanie przez działanie Propozycje dla uczniów szkół podstawowych.Zanieczyszczenia wody (3)
Elżbieta TYRALSKA-WOJTYCZA
nr katalogowy: 79511
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-5
Czynniki wpływające na skład chemiczny i jakość dymu
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 51700
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-1
Wieprzowiny wizytówka
Waldemar Jaworski
nr katalogowy: 96235
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
GAZETA CUKROWNICZA 2012-1
Z czasopism obcych
nr katalogowy: 65665
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2020-12
Metody wytwarzanie ciasta na wyroby piekarskie. Ciasta żytnie i mieszane
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 129429
AURA 2013-12
O starych sadach w krajobrazie
Agata GAJDEK
nr katalogowy: 80802
OPAKOWANIE 2014-11
Wpływ opakowania i czasu przechowywania na jakość surowców zielarskich
BARBARA KOŁODZIEJ
DANUTA SUGIER
BEATA KRÓL
nr katalogowy: 87895
AURA 2016-11
Smog w Krakowie - spojrzenie w przyszłość z perspektywy historycznej
Wanda WILCZYŃSKA-MICHALIK
Bartłomiej PIETRAS
Marek MICHALIK
nr katalogowy: 102076
10.15199/2.2016.11.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Wpływ żywienia na mikroflorę jelit i zdrowie człowieka
Marcelina Olszak
Ewa Solarska
nr katalogowy: 101002
10.15199/65.2016.8.9
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-5
Alternatywne wypieki, czyli jak pozyskać nową grupę Klientów. Część druga – napoje roślinne i alternatywy nabiału
nr katalogowy: 131668
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-5
Wykorzystanie substancji przeciwdrobnoustrojowych w opakowaniach do produktów mięsnych
Joanna Lewancka
nr katalogowy: 76751
AURA 2012-5
Fenologia i fenologiczne pory roku
Czesława TRĄBA
Paweł WOLAŃSKI
Krzysztof ROGUT
nr katalogowy: 67537
GOSPODARKA WODNA 2013-8
Określenie wpływu sedymentacji rumowiska i porostu roślinnego na przepustowość międzywala
ANNA LENAR-MATYAS
MARTA ŁAPUSZEK
JERZY RATOMSKI
nr katalogowy: 78412
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-7
Biorafineria zbożowa - substancje czynne w otrębach pszennych i metody ich otrzymywania
Joanna Harasym
nr katalogowy: 92249
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-1
Czarny bez Sambucus nigra w dietoterapii chorób cywilizacyjnych
Anna Gramza-Michałowska
Andrzej Sidor
nr katalogowy: 89208
10.15199/65.2015.1.9
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-1
Aspekty prawne żywności z Cannabis sativa ze szczególnym uwzględnieniem stosowania CBD w suplementach diety
Marta Łanoch
nr katalogowy: 118230
10.15199/65.2019.1.2
konopie
Cannabis sativa
CBD
nowa żywność
hemp
Cannabis sativa
CBD
novel food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Badanie antymikrobiologicznych właściwości folii otrzymanych w próbach przemysłowych
Małgorzata Mizielińska
Magdalena Ordona
Jerzy Pankowski
Grzegorz Bienkiewicz
Michał Malka
Sławomir Lisiecki
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 107066
10.15199/62.2017.6.20
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-4
WYBRANE ZGŁOSZENIA PATENTOWE Z DZIEDZINY METALI NIEŻELAZNYCH (WG BIULETYNU URZĘDU PATENTOWEGO NR 4 z 2017 R.)
nr katalogowy: 105131
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Technology for preparation of algae extract. Part 1. Raw material Technologia przygotowania ekstraktów glonowych. Cz. I. Surowiec
Radosław Wilk
Katarzyna Chojnacka
Edward Rój
Henryk Górecki
nr katalogowy: 85701
10.12916/przemchem.2014.1215
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-7
Właściwości antyoksydacyjne ekstraktu z nasion barszczu Sosnowskiego
Anna Tomaszkiewicz-Potępa
Otmar Vogt
nr katalogowy: 61060
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-3
Znakowanie i reklama żywności funkcjonalnej - czyli jak zgodnie z przepisami podkreślić właściwości prozdrowotne żywności
Izabela Tańska
nr katalogowy: 119340
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-3
Stężenie jonów cynku i magnezu w brzeczce słodowej o różnej zawartości ekstraktu
Aleksander Poreda
Ynwie Van Ackere
Marek Zdaniewicz
nr katalogowy: 90190
10.15199/64.2015.3.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Optymalizacja tworzenia i charakterystyka hydrożelowych mikrokapsułek o kontrolowanym uwalnianiu wybranych herbicydów
MAŁGORZATA WŁODARCZYK
AGNIESZKA MUSZYŃSKA
HANNA SIWEK
ARTUR BARTKOWIAK
nr katalogowy: 51383
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-2
Emission of "greenhouse gases" generated during biofuels hydroconversion by co-processing Emisja "gazów cieplarnianych" generowana podczas hydrokonwersji bioolejów przez co-processing
Kamil Berdechowski
nr katalogowy: 82424
10.12916/przemchem.2014.199
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Technological aspects of periodic biodiesel production Technologiczne aspekty produkcji biodiesla metodą okresową
Mariusz Sulewski
Adam Traczykowski
Włodzimierz Urbaniak
Katarzyna Budzińska
nr katalogowy: 83700
10.12916/przemchem.2014.547
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-9
Wieloparametryczna klasyfikacja właściwości użytkowych biopaliw ciekłych - optymalizacja głowicy sensora
Michał Borecki
Jan Szmidt
Piotr Doroz
Paweł Pszczółkowski
Mariusz Duk
Andrzej Kociubiński
Michael Korwin-Pawlowski
nr katalogowy: 79304
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Separation of capsaicin from fruits of Capsicum chinense sp. peppers by using a fluidized bed techniques. Wydzielanie kapsaicyny z owoców papryki Capsicum chinense z wykorzystaniem technik fluidyzacyjnych
Agnieszka Jagoda
Witold Żukowski
nr katalogowy: 78584
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
The content of soluble sugars and lignocellulose in sorghum hybrids Zawartość cukrów rozpuszczalnych i związków ligninocelulozowych w odmianach sorga
Mirosław Anioł
Józef Sowiński
Magda Aniołowska
nr katalogowy: 94467
10.15199/62.2015.10.37
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Saponins of horse chestnuts. Traditional herbal medicine as a renewable chemical raw material Saponiny kasztanowca. Tradycyjny lek roślinny w roli odnawialnego surowca chemicznego
Mariusz M. Gruza
Kamil Jatczak
Bogdan Zagrodzki
Katarzyna Filip
Grzegorz Grynkiewicz
nr katalogowy: 90068
10.15199/62.2015.3.15
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-9
Aktualny stan i atrakcyjność sektorów biopaliw transportowych w Polsce. Cz. 1
Joanna Stasiak-Panek
Adam Kupczyk
Jakub Gawron
Janusz Wojdalski
nr katalogowy: 93615
10.15199/64.2015.9.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Z półki księgarskiej
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 142401
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-5
Badanie efektywności uwodornienia ekstraktu uzyskanego w wyniku działania toluenu w stanie nadkrytycznym na węgiel kamienny
JAN SURYGAŁA
JERZY SZCZYGIEŁ
nr katalogowy: 107635
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-9
Vademecum cafe
Wojciech Kolanowski
nr katalogowy: 86450
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-7-8
Charakterystyka owoców wybranych odmian rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides L.) uprawianych w Polsce
Janusz Lipowski
Krystian Marszałek
Sylwia Skąpska
Urszula Jasińska
nr katalogowy: 70381
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-11-12
Nowości browarów regionalnych w 2011 r.
nr katalogowy: 64612
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Zastosowanie produktów odpadowych pochodzenia roślinnego w kompozytach elastomerowych
Anna Kosmalska
Anna Masek
Marian Zaborski
Anna Podsędek
Dorota Sosnowska
nr katalogowy: 59873
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Effect of phosphatidylbetulins on Staphylococcus aureus. Wpływ fosfatydylobetulin na bakterie Staphylococcus aureus
Adam Malicki
Barbara Tubek-Barycza
Paulina Janik
Maciej Szpak
Jolanta Źródłowska-Danek
Tomsz Grabowski
Katarzyna Szyplik
Czesław Wawrzeńczyk
nr katalogowy: 78597
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Extraction of paprika carotenoids with supercritical carbon dioxide. Ekstrakcja barwników karotenoidowych z papryki ditlenkiem węgla o parametrach nadkrytycznych
Dorota Kostrzewa
Edward Rój
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
nr katalogowy: 77331
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-2
Wyniki analizy piwa przy użyciu nowoczesnych urządzeń w odniesieniu do metody destylacyjnej
Dorota Michałowska
nr katalogowy: 96851
10.15199/64.2016.2.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii
nr katalogowy: 100365
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-4
Suplementy diety wspomagające odchudzanie
Magdalena Maszewska
Anna Florowska
Justyna Pękul
nr katalogowy: 119830
10.15199/65.2019.4.3
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2018-1
Koncepcja obuwia dla osób w wieku 60+ Część 1B. Badania komponentów materiałowych przeznaczonych na elementy innowacyjnego obuwia dla osób w wieku 60+
MAGDALENA LASOŃ-RYDEL
ZBIGNIEW OLEJNICZAK
MAŁGORZATA KRĘPSKA
EDYTA GRZESIAK
BOGUSŁAW WOŹNIAK
nr katalogowy: 111866
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-12
Studies on of solid-liquid extraction as used for reducing the contents of water and organic carbon in copper concentrate Badania nad zastosowaniem ekstrakcji w układzie ciało stałe-ciecz do zmniejszenia zawartości wody i węgla organicznego w koncentracie miedzi
Lech Hys
Halina Marczak
nr katalogowy: 81319
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Effect of new biostimulators on the initial phase of plant growth Wpływ nowych biostymulatorów na początkową fazę wzrostu roślin
Agnieszka Dmytryk
Edward Rój
Radosław Wilk
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 85025
10.12916/przemchem.2014.1020
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-10
Zalety umiarkowanego konsumowania piwa
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 87596
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-6
cocktail bar
nr katalogowy: 68313
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Use of extract from Baltic seaweeds produced by chemical hydrolysis in plant cultivation. Zastosowanie w uprawie roślin ekstraktu z makroalg Bałtyckich wytworzonego przez hydrolizę chemiczną
Izabela MIchalak
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 77349
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Wykorzystanie nietypowych surowców i odpadów spożywczych w gorzelnictwie rolniczym (cz. II*)
Bogusław Czupryński
Katarzyna Kotarska
Grzegorz Kłosowski
Bogdan Sieliwanowicz
nr katalogowy: 51973
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-4
Stewia w świetle regulacji unijnych oraz najnowszych opinii EFSA
Iwona Wiśniewska
Barbara Jaworska-Łuczak
Waldemar Wierzba
nr katalogowy: 59105
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-11-12
Smakowe kandyzy z owoców dyni
Agnieszka Nawirska-Olszańska
Anita Biesiada
nr katalogowy: 95651
10.15199/64.2015.11-12.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Use of the hydrophobic blackberry extract obtained by extraction with supercritical carbon dioxide for the preparation of cosmetic masks Zastosowanie hydrofobowego ekstraktu z nasion jeżyny otrzymywanego przez ekstrakcję nadkrytycznym ditlenkiem węgla do wytwarzania maseczek kosmetycznych
Emilia Klimaszewska
Anna Małysa
Małgorzata Zięba
Edward Rój
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 98956
10.15199/62.2016.6.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego, nr 25 i 26 z 2014 r.)
nr katalogowy: 90052
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
Shea butter (beurre de karite). Part 3. Use of shea butter in food, cosmetics and pharmaceutical industry Masło shea (masło karite). Cz. III**. Zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym
AnnA Tomaszkiewicz-Potępa
Karolina Śliwa
Elwira lasoń
Elżbieta Sikora
Małgorzata Jaworska
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 92484
10.15199/62.2015.7.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-11
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego nr 13 i 14 z 2020 r.)
Mirosława Koperska
nr katalogowy: 129127
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wstępne oczyszczanie ścieków z procesu termicznej rafinacji aluminium i ocena generowanych osadów
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 133313
10.15199/62.2021.9.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wstępne oczyszczanie ścieków z procesu termicznej rafinacji aluminium i ocena generowanych osadów
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 133313
10.15199/62.2021.9.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wstępne oczyszczanie ścieków z procesu termicznej rafinacji aluminium i ocena generowanych osadów
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 133313
10.15199/62.2021.9.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wstępne oczyszczanie ścieków z procesu termicznej rafinacji aluminium i ocena generowanych osadów
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 133313
10.15199/62.2021.9.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wstępne oczyszczanie ścieków z procesu termicznej rafinacji aluminium i ocena generowanych osadów
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 133313
10.15199/62.2021.9.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wstępne oczyszczanie ścieków z procesu termicznej rafinacji aluminium i ocena generowanych osadów
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 133313
10.15199/62.2021.9.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. I. Badania z wykorzystaniem mobilnego zestawu w powiększonej skali
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141006
10.15199/62.2022.12.5
ścieki z przemysłowej produkcji masła
mobilny zestaw badawczy w powiększonej skali
oczyszczanie ścieków
flotacja
wastewater from industrial butter production
pretreatment of wastewater
mobile set-up in enlarged scale
flotation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. I. Badania z wykorzystaniem mobilnego zestawu w powiększonej skali
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141006
10.15199/62.2022.12.5
ścieki z przemysłowej produkcji masła
mobilny zestaw badawczy w powiększonej skali
oczyszczanie ścieków
flotacja
wastewater from industrial butter production
pretreatment of wastewater
mobile set-up in enlarged scale
flotation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. I. Badania z wykorzystaniem mobilnego zestawu w powiększonej skali
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141006
10.15199/62.2022.12.5
ścieki z przemysłowej produkcji masła
mobilny zestaw badawczy w powiększonej skali
oczyszczanie ścieków
flotacja
wastewater from industrial butter production
pretreatment of wastewater
mobile set-up in enlarged scale
flotation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. I. Badania z wykorzystaniem mobilnego zestawu w powiększonej skali
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141006
10.15199/62.2022.12.5
ścieki z przemysłowej produkcji masła
mobilny zestaw badawczy w powiększonej skali
oczyszczanie ścieków
flotacja
wastewater from industrial butter production
pretreatment of wastewater
mobile set-up in enlarged scale
flotation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. I. Badania z wykorzystaniem mobilnego zestawu w powiększonej skali
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141006
10.15199/62.2022.12.5
ścieki z przemysłowej produkcji masła
mobilny zestaw badawczy w powiększonej skali
oczyszczanie ścieków
flotacja
wastewater from industrial butter production
pretreatment of wastewater
mobile set-up in enlarged scale
flotation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
The effect of pressing conditions and cooling dynamics of rapeseed oil as biofuel on its acid number Wpływ warunków tłoczenia i dynamiki schładzania oleju rzepakowego jako biopaliwa na jego liczbę kwasową
Barbara Łaska
Wojciech Golimowski
Florian Adamczyk
Piotr Pasyniuk
nr katalogowy: 93030
10.15199/62.2015.8.33
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Innovative bioformulations for seed treatment. Preliminary assessment of functional properties in the initial plant growth phase Innowacyjne biopreparaty do zaprawiania nasion. Wstępna ocena właściwości użytkowych w początkowej fazie wzrostu roślin
Agnieszka Dmytryk
Edward Rój
Radosław Wilk
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 85014
10.12916/przemchem.2014.959
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-2
Recovery of Mn and Zn by reductive acid leaching of spent batteries. Odzysk Mn i Zn z odpadowego materiału bateryjnego w warunkach kwaśnego ługowania redukcyjnego
Agnieszka Sobianowska-Turek
Włodzimierz Szczepaniak
Tadeusz A. Marcinkowski
Monika Zabłocka-Malicka
nr katalogowy: 74915
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego, nr 17 i 18 z 2019 r.)
nr katalogowy: 123951
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-1
Otrzymywanie, zastosowanie oraz modyfikacje nanocząstek magnetycznych
MATEUSZ OKRZESIK
ARTUR PIĄTEK
ANNA DRABCZYK
nr katalogowy: 136546
10.15199/28.2022.1.1
nanotechnologia
nanomagnetyzm
nanocząstki magnetyczne
nanotechnology
nanomagnetism
magnetic nanoparticles
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-1
Otrzymywanie, zastosowanie oraz modyfikacje nanocząstek magnetycznych
MATEUSZ OKRZESIK
ARTUR PIĄTEK
ANNA DRABCZYK
nr katalogowy: 136546
10.15199/28.2022.1.1
nanotechnologia
nanomagnetyzm
nanocząstki magnetyczne
nanotechnology
nanomagnetism
magnetic nanoparticles
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-1
Otrzymywanie, zastosowanie oraz modyfikacje nanocząstek magnetycznych
MATEUSZ OKRZESIK
ARTUR PIĄTEK
ANNA DRABCZYK
nr katalogowy: 136546
10.15199/28.2022.1.1
nanotechnologia
nanomagnetyzm
nanocząstki magnetyczne
nanotechnology
nanomagnetism
magnetic nanoparticles
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-1
Otrzymywanie, zastosowanie oraz modyfikacje nanocząstek magnetycznych
MATEUSZ OKRZESIK
ARTUR PIĄTEK
ANNA DRABCZYK
nr katalogowy: 136546
10.15199/28.2022.1.1
nanotechnologia
nanomagnetyzm
nanocząstki magnetyczne
nanotechnology
nanomagnetism
magnetic nanoparticles
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. II. Instalacja w pełnej skali przemysłowej i specyfika uwarunkowań eksploatacyjnych
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141007
10.15199/62.2022.12.6
ścieki z produkcji masła
dwustopniowa instalacja oczyszczania
oczyszczanie ścieków
flotacja
badania w pełnej skali przemysłowej
wastewater from industrial butter production
pre-treatment of wastewater
two-step treatment installation
flotation
full scale experiments
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. II. Instalacja w pełnej skali przemysłowej i specyfika uwarunkowań eksploatacyjnych
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141007
10.15199/62.2022.12.6
ścieki z produkcji masła
dwustopniowa instalacja oczyszczania
oczyszczanie ścieków
flotacja
badania w pełnej skali przemysłowej
wastewater from industrial butter production
pre-treatment of wastewater
two-step treatment installation
flotation
full scale experiments
AURA 2018-1
Pojęcie biomasy i jej zgazowanie
Agata PRUSEK
Ryszard TYTKO
nr katalogowy: 111789
10.15199/2.2018.1.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Badania potencjału produkcji biogazu z odpadów zielarskich
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
Barbara Łaska-Zieja
Artur Olesienkiewicz
nr katalogowy: 124842
10.15199/62.2020.2.7
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-2
Synteza i charakterystyka materiałów hydrożelowych modyfikowanych ekstraktem Calendula officinalis przeznaczonych do leczenia oparzeń skóry
MATEUSZ JAMROŻY
MAGDALENA GŁĄB
nr katalogowy: 137898
10.15199/28.2022.2.1
hydrożele polimerowe
chitozan
żelatyna
ekstrakt z Calendula officinalis
fotopolimeryzacja
polymer hydrogels
chitosan
gelatin
Calendula officinalis extract
photopolymerization
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-2
Synteza i charakterystyka materiałów hydrożelowych modyfikowanych ekstraktem Calendula officinalis przeznaczonych do leczenia oparzeń skóry
MATEUSZ JAMROŻY
MAGDALENA GŁĄB
nr katalogowy: 137898
10.15199/28.2022.2.1
hydrożele polimerowe
chitozan
żelatyna
ekstrakt z Calendula officinalis
fotopolimeryzacja
polymer hydrogels
chitosan
gelatin
Calendula officinalis extract
photopolymerization
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-2
Synteza i charakterystyka materiałów hydrożelowych modyfikowanych ekstraktem Calendula officinalis przeznaczonych do leczenia oparzeń skóry
MATEUSZ JAMROŻY
MAGDALENA GŁĄB
nr katalogowy: 137898
10.15199/28.2022.2.1
hydrożele polimerowe
chitozan
żelatyna
ekstrakt z Calendula officinalis
fotopolimeryzacja
polymer hydrogels
chitosan
gelatin
Calendula officinalis extract
photopolymerization
GOSPODARKA WODNA 2020-12
Meteorologia w rolnictwie
KSAWERY SKĄPSKI
nr katalogowy: 129611
monitoring i wskaźniki suszy
wskaźniki regionalne
zarządzanie suszą
drought monitoring and indicators
regional indicators
drought manageme
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-1
Oznaczanie zawartości fukosterolu w nadkrytycznym ekstrakcie z morszczynu pęcherzykowatego metodą chromatografii w stanie nadkrytycznym
Katarzyna Tyśkiewicz
Marcin Konkol
Rafał Wiejak
Izabela Maziarczyk
Edward Rój
Renata Tyśkiewicz
Jolanta Jaroszuk-Ściseł
Krystyna Skalicka-Woźniak
nr katalogowy: 118324
10.15199/62.2019.1.8
AURA 2018-10
Biopaliwa
Agata PRUSEK
Ryszard TYTKO
nr katalogowy: 116427
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-9
FAŁSZOWANIE ŻYWNOŚCI Cz. II
Halina Makała
nr katalogowy: 145095
przyprawy
zioła przyprawowe
metody fałszowania
niezgodności autentyczności
kontrole
spices
spice herbs
counterfeiting methods
authenticity discrepancies
controls
AURA 2024-6
Nadmierna konsumpcja oleju palmowego i jej wpływ na środowisko
Janusz R. MROCZEK
Daria JANDA
Anita KOT
nr katalogowy: 149240
10.15199/2.2023.6.1
palmowiec gwinejski
olej palmowy
środowisko
bioróżnorodność
African oil palm
palm oil
environment
biodiversity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-5
Skład chemiczny i aktywność biologiczna gruszyczki Pyrola calliantha H. Andr.
Jinying Guo
Liang Ma
Hong Lu
Zefeng Miao
Xuxia Guo
nr katalogowy: 120218
10.15199/62.2019.5.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Opracowanie receptury i technologii wytwarzania mikroemulsyjnego, wielofunkcyjnego ekopreparatu przeznaczonego do mycia twardych powierzchni
Anita Bocho-Janiszewska
Katarzyna Sarna
Tomasz Wasilewski
Artur Seweryn
Jolanta Jasińska
Monika Pęksa
nr katalogowy: 114932
10.15199/62.2018.7.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-8
Optymalizacja źródła azotu w podłożu hodowlanym z odpadowym glicerolem do otrzymywania dihydroksyacetonu
Katarzyna Górska
Zbigniew Garncarek
nr katalogowy: 121953
10.15199/62.2019.8.20
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Napoje roślinne mlekopodobne charakterystyka i analiza dostępności w Polsce
Zuzanna Walczak
Anna Florowska
Krzysztof Krygier
nr katalogowy: 110159
10.15199/65.2017.10.3
napoje roślinne
substytuty mleka
badanie rynku
plant-based beverages
milk substitutes
market research
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
Wpływ stymulacji sadzeniaków (Solanum tuberosum L.) w polu magnetycznym na wybrane parametry wegetacji roślin ziemniaka
Tomasz JAKUBOWSKI
nr katalogowy: 124196
10.15199/48.2020.01.36
stimulation
magnetic field
seed
potato
plant
vegetation.
stymulacja
pole magnetyczne
sadzeniak
ziemniak
roślina
wegetacja.
AURA 2019-12
Wegetarianizm - sposób odżywienia się czy coś więcej?
Janusz R. Mroczek
Karolina Mroczek
nr katalogowy: 123869
10.15199/2.2019.12.2
wegetarianizm
zrównoważony rozwój
ekologia
etyk
vegetarianism
sustainable development
ecology
ethics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Czym jest żywność barwiąca?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 110548
barwnik spożywczy
ekstrakt
dodatek do żywności
właściwości barwiące
colouring foodstuff
extract
food additive
colouring properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Flotacyjne oczyszczanie wstępne ścieków z przetwórstwa mięsnego w mobilnym zestawie badawczym
Sławomir Żak
nr katalogowy: 146566
10.15199/62.2023.12.14
ścieki z zakładu przetwórstwa mięsnego
wstępne oczyszczanie ścieków
nadtlenek wapnia
flotacja
mobilny zestaw badawczy
meat processing plant wastewater
wastewater pre-treatment
calcium peroxide
flotation
mobile test setup
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151339
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151338
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-4
Chmiel ekologiczny - najlepszy surowiec do produkcji piwa
Ewa Solarska
Bożena Sosnowska
Marzena Marzec
Marcelina Osińska
Izabela Podgórska-Kryszczuk
nr katalogowy: 113421
10.15199/64.2018.4.5
chmiel ekologiczny
żyzność gleby
biologiczna ochrona roślin
ekstrakty roślinne
preparaty mikrobiologiczne
związki bioaktywne
organic hop
soil fertility
biological plant protection
plant extracts
microbial preparations
bioactive ingredients
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Wpływ nachmielenia brzeczki na bakterie kwasu mlekowego
Aneta Ciosek
Vivien Nagy
Olga Szczepanik
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 123881
10.15199/64.2019.12.1
bakterie kwasu mlekowego
IBU
związki chmielu
lactic acid bacteria
IBU
hop compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Flotacyjne oczyszczanie wstępne ścieków z przetwórstwa mięsnego w mobilnym zestawie badawczym
Sławomir Żak
nr katalogowy: 146566
10.15199/62.2023.12.14
ścieki z zakładu przetwórstwa mięsnego
wstępne oczyszczanie ścieków
nadtlenek wapnia
flotacja
mobilny zestaw badawczy
meat processing plant wastewater
wastewater pre-treatment
calcium peroxide
flotation
mobile test setup
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Hydroliza enzymatyczna skrobi różnego pochodzenia za pomocą enzymów słodu jęczmiennego
Marek Domin
Kostiantyn Vasiukov
Leszek Rydzak
Piotr Kiczorowski
nr katalogowy: 146059
10.15199/62.2023.11.3
słód jęczmienny
niesłodowane ziarno
brzeczka piwna
barley malt
unmalted grain
wort
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-6
Ozonowany olej roślinny w procesie bioremediacji środowisk zanieczyszczonych olejem napędowym
Marta Radzimierska
Arkadiusz Polewczyk
Krzysztof Śmigielski
nr katalogowy: 106412
10.15199/17.2017.6.9
bioremediacja
ozonowany olej
ropopochodne
bioremediation
ozonized oil
petroleum substances
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-5-6
Roślinne zamienniki mięsa
nr katalogowy: 126734
wegetarianizm
dieta bezmięsna
białko
roślinny zamiennik mięsa
rośliny strączkowe
tofu
kasze
ziemniaki
warzywa
grzyby orzechy
nasiona
wodorosty
vegetarianism
meatless diet
protein
vegetable meat replacement
legumes
tofu
groats
potatoes
vegetables
nuts mushrooms
seeds
seaweed
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-2
Badanie in vitro działania chemicznych składników owoców kotewki orzecha wodnego i ich aktywności względem komórek niedrobnokomórkowego raka płuc A549
Zhifang Mao
Qing Wang
Faxiu Cheng
Zhiyong Zhang
Carya
Gongli Kang
Ying Li
nr katalogowy: 118586
10.15199/62.2019.2.4
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Wpływ odmiany surowca na wybrane wyróżniki jakościowe soków z jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Małgorzata Jodłowska
nr katalogowy: 138325
10.15199/65.2022.6.6
jagoda kamczacka
odmiana
sok
polifenole
antocyjany
blue honeysuckle
cultivar
juice
polyphenols
anthocyanins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Wpływ odmiany surowca na wybrane wyróżniki jakościowe soków z jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Małgorzata Jodłowska
nr katalogowy: 138325
10.15199/65.2022.6.6
jagoda kamczacka
odmiana
sok
polifenole
antocyjany
blue honeysuckle
cultivar
juice
polyphenols
anthocyanins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Wpływ odmiany surowca na wybrane wyróżniki jakościowe soków z jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Małgorzata Jodłowska
nr katalogowy: 138325
10.15199/65.2022.6.6
jagoda kamczacka
odmiana
sok
polifenole
antocyjany
blue honeysuckle
cultivar
juice
polyphenols
anthocyanins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Wpływ odmiany surowca na wybrane wyróżniki jakościowe soków z jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Małgorzata Jodłowska
nr katalogowy: 138325
10.15199/65.2022.6.6
jagoda kamczacka
odmiana
sok
polifenole
antocyjany
blue honeysuckle
cultivar
juice
polyphenols
anthocyanins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Wpływ odmiany surowca na wybrane wyróżniki jakościowe soków z jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Małgorzata Jodłowska
nr katalogowy: 138325
10.15199/65.2022.6.6
jagoda kamczacka
odmiana
sok
polifenole
antocyjany
blue honeysuckle
cultivar
juice
polyphenols
anthocyanins
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Hydroliza enzymatyczna skrobi różnego pochodzenia za pomocą enzymów słodu jęczmiennego
Marek Domin
Kostiantyn Vasiukov
Leszek Rydzak
Piotr Kiczorowski
nr katalogowy: 146059
10.15199/62.2023.11.3
słód jęczmienny
niesłodowane ziarno
brzeczka piwna
barley malt
unmalted grain
wort
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH