Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-6
Lignany funkcjonalny składnik żywności
Katarzyna Waszkowiak
nr katalogowy: 77387
CHŁODNICTWO 2007-11
Właściwości przeciwutleniające mrożonych owoców dzikiej róży Rosa canina L.
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA
LUCJAN KRALA
nr katalogowy: 31509
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-9
Polifenole w żywności Właściwości przeciwutleniające
MARTA MITEK
ANDRZEJ GASIK
nr katalogowy: 29765
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2024-10
Jesienne czekoladowe chwile
Maria Zaleska
nr katalogowy: 150837
OPAKOWANIE 2017-7
Właściwości przeciwutleniające i optyczne folii BOPP i PET modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińska
nr katalogowy: 107524
10.15199/42.2017.7.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-5
Szałwia jako cenne źródło naturalnych antyoksydantów do żywności
Agnieszka Hrebień-Filisińska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 91371
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Kwas ferulowy. Właściwości, oznaczanie i zastosowanie w przemyśle kosmetycznym
Kinga Stuper-Szablewska
Anna Przybylska
Danuta Kurasiak-Popowska
Juliusz Perkowski
nr katalogowy: 110066
10.15199/62.2017.10.7
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-10
Pieprz w przetwórstwie mięsa - właściwości i alternatywne rozwiązania
Maciej Borzyszkowski
nr katalogowy: 94529
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Soki pomidorowe - charakterystyka i właściwości przeciwutleniające
Anna Ostasiewicz
Małgorzata Piecyk
nr katalogowy: 41728
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-11
Produkty pszczele znaczenie biologiczne i właściwości lecznicze
Monika Kędzierska-Matysek
nr katalogowy: 87962
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-7
Utrwalające działanie dymu wędzarniczego
Mariusz S. Kubiak
Tomasz Borowy
nr katalogowy: 53054
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Właściwości prozdrowotne kiszonej kapusty
Justyna Szwejda- Grzybowska
nr katalogowy: 51970
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2024-5
Jak projektować wyroby z czekolady
Maria Zaleska
nr katalogowy: 148557
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-11
Zmiany biochemiczne w surowcach podczas procesów wędzenia
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 110531
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-1
Naturalne dodatki i ich działanie przeciwdrobnoustrojowe
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 89081
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-1
Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych przetworów zbożowych
Joanna Czerech
Iwona Konopka
nr katalogowy: 124787
związki fenolowe
właściwości przeciwutleniające
ziarno zbóż
pseudozboża
phenolic compounds
antioxidative properties
cereal grain
pseudocereals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-4
Zastosowanie modyfikowanej krzemionki w procesie adsorpcji kwasu syryngowego
Małgorzata Geszke-Moritza
Michał Moritz
nr katalogowy: 119583
10.15199/62.2019.4.27
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-11
Awokado wartość żywieniowa
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 94957
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-8
przyprawy jako czynnik determinujący walory jakościowe i zdrowotne produktów mięsnych
Janusz R. Mroczek
Gabriela Ppaprocka
Patrycja Moryl
Klaudia Rękas
nr katalogowy: 149960
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Wpływ sonikacji na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu kawowego
Zbigniew Kobus
Marek Szmigielski
Kamil Wilczyński
Klaudia Kałwa
Leszek Rydzak
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
nr katalogowy: 121031
10.15199/62.2019.6.17
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
Małgorzata Wrzosek
nr katalogowy: 123536
10.15199/65.2019.11.6
przyprawy
dieta
żywienie
zdrowie
spices
diet
nutrition
health
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-10
Karnozyna - naturalny antyoksydant w mięsie
Dariusz Nowak
Michał Gośliński
Patrycja Szpankiewicz
nr katalogowy: 110171
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-8
Wędzenie - proces utrwalania a bezpieczeństwo żywności
Mariusz S. Kubiak
Tomasz Borowy
nr katalogowy: 53486
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-1
Przydatność przypraw w produkcji wyrobów mięsnych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 96231
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-11
Owoce jagodowe - doskonałe źródło składników funkcjonalnych do napojów oraz na przetwory Cz. I. Owoce czerwone
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 81121
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-5
Czipsy z buraków ćwikłowych jako żywność prozdrowotna
Katarzyna Mikołajczyk-Bator
Janusz Czapski
nr katalogowy: 105832
10.15199/65.2017.5.7
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-5
Picetanol – bioaktywny analog resweratrolu
Elżbieta Biller
nr katalogowy: 145708
10.15199/64.2023.5.1
piceatannol
scirpusin B
właściwości przeciwutleniające
oddziaływanie bioaktywne
piceatannol
scirpusin B
antioxidant activity
bioactive properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Herbaty czarne jakość sensoryczna i ich właściwości przeciwutleniające
Przemysław Dmowski
Karol Zakrzewski
nr katalogowy: 115043
10.15199/65.2018.7.8
aromatyzowana herbata czarna
przeciwutleniacze
ocena konsumencka
barwa
flavoured black tea
antioxidants
consumer evaluation
colour
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-8
Kwas cykoriowy i jego właściwości lecznicze
Renata Choińska
Małgorzata Zawadzka
Aleksandra Golonko
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 127571
10.15199/62.2020.8.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Triterpene saponins of red beet (Beta vulgaris L.) as a source of compounds with antioxidant capacity Saponiny triterpenowe buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o działaniu antyoksydacyjnym
Katarzyna Mikołajczyk-Bator
Mariusz Czyżniejewski
nr katalogowy: 102389
10.15199/62.2016.11.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-1
Modelowanie procesu adsorpcji kwasu synapinowego na mezoporowatej krzemionce SBA-15 modyfikowanej [3-(metyloamino)propylo]trimetoksysilanem
Małgorzata Geszke-Moritz
Michał Moritz
nr katalogowy: 118328
10.15199/62.2019.1.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Modelowanie procesu adsorpcji boldyny na mezoporowatej krzemionce MCM-48
Michał Moritz
Weronika Lis
Małgorzata Geszke-Moritz
nr katalogowy: 144979
10.15199/62.2023.9.12
MCM-48
krzemionka
adsorpcja leków
modelowanie adsorpcji
MCM-48
silica
drug adsorption
adsorption modeling
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-6
XVII Szkoła Technologii Fermentacji Stabilność piwa wyzwaniem dla browarnictwa XXI wieku
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 85129
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-6
Świdośliwa - cenny surowiec dla przetwórstwa
Sabina Lachowicz
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 99251
10.15199/64.2016.6.4
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-1
Przyprawy naturalne w przemyśle mięsnym
Łukasz Grabowski
nr katalogowy: 89080
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-5
Sekrety smaku Przyprawy i zioła - zastosowanie w gastronomii(III)
Ewa Czarniecka-Skubina
Renata Korzeniowska
nr katalogowy: 105508
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
An innovative technology of algal extracts Innowacyjna technologia ekstraktów glonowych
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 83710
10.12916/przemchem.2014.590
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-11
Wpływ dodatków typu Suprex na wybrane właściwości fizyczne ekstrudowanych makaronów błyskawicznych
Agnieszka Wójtowicz*
nr katalogowy: 55363
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-5
Naturalne źródła flawonoidów i ich wpływ na zdrowie człowieka
Anna Mikołajczuk-Szczyrba
Izabella Młynarczyk
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 98614
10.15199/65.2016.5.8
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
OPAKOWANIE 2017-3
BADANIA I ROZWÓJ: Aktywność przeciwutleniająca folii PE i PLA modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe Antioxidant activity of polyethylene and polylactide foils modified by coating containing fungal melanins
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińsk
nr katalogowy: 104799
10.15199/42.2017.3.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Use of enzymatic hydrolysis of whey proteins for the preparation of peptides with an antioxidant activity Zastosowanie enzymatycznej hydrolizy białek serwatkowych do otrzymywania peptydów o aktywności przeciwutleniającej DOI: dx.
Konrad Babij
Anna Dąbrowska
Marek Szołtysik
Marta Pokora
Aleksandra Zambrowicz
Robert Kupczyński
Józefa Chrzanowska
nr katalogowy: 86097
10.12916/przemchem.2014.1333
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Wheat grain contaminated by microscopic fungi as a source of phenolic acids for potential application in the pharmaceutical industry Zanieczyszczone grzybami mikroskopowymi ziarno pszenicy jako źródło kwasów fenolowych o potencjalnym zastosowaniu w przemyśle farmaceutycznym
Kinga Stuper-Szablewska
Danuta Kurasiak-Popowska
Jerzy Nawracała
Juliusz Perkowski
nr katalogowy: 98974
10.15199/62.2016.6.31
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-5
Ocena potencjału aplikacyjnego wytłoków, pochodzących z przetwórstwa truskawek i malin na soki
Monika Kosmala
Michał Sójka
Artur Miszczak
Piotr Sikorski
Katarzyna Zagibajło
Agnieszka Włodarek
Agnieszka Czajka
Józef Robak
Bogusław Król
nr katalogowy: 91477
10.15199/64.2015.5.3
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-2
Składniki fitochemiczne i działanie przeciwutleniające przypraw poprawiających jakość mięsa i jego produktów
Agnieszka Starek-Wójcicka
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 147305
zioła i przyprawy
przeciwutleniacze
jakość mięsa
trwałość produktów pochodzenia zwierzęcego
herbs and spices
antioxidants
meat quality
durability of animal products
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-10
Wykorzystanie folii jadalnych w opakowaniach produktów mięsnych i spożywczych
MARIAN PANASIEWICZ
JACEK MAZUR
nr katalogowy: 151151
folie jadalne
opakowania produktów mięsnych
właściwości folii
edible foils
packaging of meat products
foil properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-8
Mniszek lekarski – roślina lecznicza o właściwościach prozdrowotnych
Patrycja Gazda
Paweł Glibowski
nr katalogowy: 150106
10.15199/65.2024.8.8
mniszek lekarski
roślina lecznicza
polifenole
działanie przeciwzapalne
dandelion
medicinal plant
polyphenols
anti-inflammatory effect
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Wpływ karnozolu oraz kwasów karnozolowego i rozmarynowego na właściwości chemiczne wybranych olejów tłoczonych na zimno
Marta Krajewska
Beata Ślaska-Grzywna
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 110064
10.15199/62.2017.10.5
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-3
Z odrobiną pikanterii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 125365
przyprawy
przyprawy korzenne
przyprawy ziołowe
przyprawy warzywne
walory smakowo-zapachowe
właściwości barwiące
wykorzystanie kulinarne
spices
spices
herbal spices
vegetable spices
flavor-fragrance qualities
coloring properties
culinary use
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Produkty handlowe z bzu czarnego ocena właściwości bioaktywnych
Karolina Młynarczyk
Dorota Walkowiak-Tomczak
nr katalogowy: 115599
10.15199/65.2018.8.10
bez czarny
aktywność przeciwutleniająca
polifenole
antocyjany
elderberry
antioxidant activity
polyphenols
anthocyanins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Kawa – rozważania o filiżance popularnego napoju
Aniela Scheffler
Milena Sadowska
Laura Przedpełska
Agata Witczak
Kamila Pokorska-Niewiada
nr katalogowy: 151423
10.15199/65.2024.11.8
kofeina
konsumpcja kawy
proces produkcji
rodzaje kawy
caffeine
coffee consumption
production process
types of coffee
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Kawa – rozważania o filiżance popularnego napoju
Aniela Scheffler
Milena Sadowska
Laura Przedpełska
Agata Witczak
Kamila Pokorska-Niewiada
nr katalogowy: 151423
10.15199/65.2024.11.8
kofeina
konsumpcja kawy
proces produkcji
rodzaje kawy
caffeine
coffee consumption
production process
types of coffee
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Wpływ dodatku oregano na właściwości chemiczne oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Marta Krajewska
Beata Ślaska-Grzywna
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 117229
10.15199/62.2018.11.29
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-1
NANOEMULSJE – ALTERNATYWA DLA STOSOWANIA CZYSTYCH OLEJKÓW ETERYCZNYCH W PRZETWÓRSTWIE MIĘSA
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 147000
olejki eteryczne
nanoemulsje
działanie przeciwdrobnoustrojowe
działanie przeciwutleniające
essential oils
nanoemulsions
antimicrobial effect
antioxidant effect
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-12
Wpływ impulsowego pola elektrycznego na barwę wina
Ilona GAŁĄZKA-CZARNECKA
Ewa KORZENIEWSKA
Andrzej CZARNECKI
nr katalogowy: 117361
10.15199/48.2018.12.63
impulsowe pole elektryczne
PEF
kolor wina
winogrona
metoda CIELab.
pulsed electric field
PEF
wine colour
grapes
CIELab method.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ rodzaju ekstrahenta na aktywność antyoksydacyjną suchych ekstraktów z owoców rokitnika zwyczajnego
Stanisław Rudy
Renata Polak
Dariusz Dziki
Andrzej Krzykowski
Beata Biernacka
Norbert Leszczyński
Mariusz Rudy
nr katalogowy: 122840
10.15199/62.2019.10.13
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2024-2
Antyoksydacyjne działanie ekstraktów pochodzenia roślinnego
EDYTA KOSIŃSKA
JULIA SADLIK
KAROLINA KRZYSZTOŃ
nr katalogowy: 148541
10.15199/28.2024.2.3
ekstrakty roślinne
antyoksydant
różeniec górski
ekstrakcja
plant extracts
antioxidant
Rhodiola rosea
extraction
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Substancje bioaktywne pozytywne i negatywne skutki dodawania do żywności
Beata Piłat
Ryszard Zadernowski
nr katalogowy: 111089
10.15199/65.2017.12.3
substancje bioaktywne
pozytywne działanie
negatywne działanie
bioactive substances
positive effect
negative effect
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Skład polifenolowy owoców pigwy
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 111088
10.15199/65.2017.12.2
pigwa
związki bioaktywne
aktywność przeciwutleniająca
procyjanidyny
quince
bioactive compounds
antioxidant activity
proanthocyanidins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Dynia - bogate źródło związków bioaktywnych
Monika Rybarczyk
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza- -Michałowska
nr katalogowy: 126804
10.15199/65.2020.6.5
Pumpkin – A Rich Source of Bioactive Compounds
pumpkin
Cucurbitaceae
bioactive compounds
pro-health influence
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-4
Jagoda kamczacka - "eliksir życia"
Sabina Lachowicz
Jan Oszmiański
Małgorzata Jaszyk
nr katalogowy: 119735
10.15199/64.2019.4.2
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-10
Proces wędzenia
Katarz yna Tkacz
Adam Więk
nr katalogowy: 71991
AURA 2017-7-8
Zastosowanie olejków eterycznych w foliach biopolimerowych
Monika JACKOWSKA
Elżbieta PISULEWSKA
Ewelina JAMRÓZ
nr katalogowy: 108376
10.15199/2.2017.7-8.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-12
Walory prozdrowotne przypraw korzennych
Bartosz Kulczyński
Andrzej Sidor
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 151921
10.15199/65.2024.12.7
Przyprawy korzenne
cynamon
goździki
kardamon
choroby metaboliczne
Spices
cinnamon
cloves
cardamom
metabolic diseases
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Możliwości wykorzystania L-(+)-a-tokoferolu i karboksyhemoglobiny jako inhibitorów procesów przemian barwników hemowych
Karolina Semeriak
Jagoda Ambrozik-Haba
Andrzej Jarmoluk
Anna Zimoch
Natalia Ulbin-Figlewicz
nr katalogowy: 68193
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-8
Optymalizacja ekstrakcji polifenoli z Mentha spicata różnymi rozpuszczalnikami
Agnieszka Najda
Kamila Klimeka
Sebastian Balanta
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 121949
10.15199/62.2019.8.16
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-1
Modyfikacja zawartości polifenoli w winach z wykorzystaniem impulsowego pola elektrycznego
Ilona GAŁĄZKA-CZARNECKA
Ewa KORZENIEWSKA
Andrzej CZARNECKI
Krzysztof POLITOWSKI
nr katalogowy: 117960
10.15199/48.2019.01.23
impulsowe pole elektryczne
PEF
polifenole
winogrona
Hibernal.
pulsed electric field
PEF
polyphenol
grapes
Hibernal
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-9
FAŁSZOWANIE ŻYWNOŚCI Cz. II
Halina Makała
nr katalogowy: 145095
przyprawy
zioła przyprawowe
metody fałszowania
niezgodności autentyczności
kontrole
spices
spice herbs
counterfeiting methods
authenticity discrepancies
controls
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-10
Wpływ procesu mrożenia na zdolności przeciwutleniające wybranych owoców
Iwona Drożdż
Agnieszka Łakomiec
Tadeusz Tuszyński
nr katalogowy: 54909
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-11
Działanie prozdrowotne pestek dyni
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Joanna Kobus-Cisowska
Dominik Kmiecik
nr katalogowy: 102272
10.15199/65.2016.11.9
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-1
ZASTOSOWANIE ALTERNATYWNYCH DLA SOLI PEKLOWNICZEJ PREPARATÓW POCHODZENIA NATURALNEGO W TWORZENIU BARWY PEKLOWNICZEJ
Adam Kostecki
nr katalogowy: 147001
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-9
Preparaty dymu wędzarniczego
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 133508
wędzenie
preparaty dymu wędzarniczego
WWA
bezpieczeństwo zdrowotne wędzenia
meat
processed meat products
packaging systems
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Minikiwi - nowy, cenny surowiec dla przemysłu spożywczego
Michał Bialik
Ewa Gondek
Artur Wiktor
Piotr Latocha
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 113397
10.15199/65.2018.4.6
Actinidia arguta
właściwości prozdrowotne
wykorzystanie przemysłowe
Kiwiberry
Actinidia arguta
health properties
industrial applications
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Bioaktywne składniki mleka właściwości i możliwości otrzymywania za pomocą technik membranowych
Agata Zajączkowska
Jarosław Kowalik
Justyna Żulewska
Adriana Łobacz
nr katalogowy: 128773
10.15199/65.2020.10.2
procesy membranowe
bioaktywne składniki
mleko
membrane processes
bioactive components
milk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Bioaktywne składniki mleka właściwości i możliwości otrzymywania za pomocą technik membranowych
Agata Zajączkowska
Jarosław Kowalik
Justyna Żulewska
Adriana Łobacz
nr katalogowy: 128773
10.15199/65.2020.10.2
procesy membranowe
bioaktywne składniki
mleko
membrane processes
bioactive components
milk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Bioaktywne produkty proteolizy białek mięśniowych
Joanna Stadnik
Paulina Kęska
nr katalogowy: 112861
10.15199/65.2018.3.8
peptydy
aminokwasy
aminy biogenne
LAB
peptides
amino acids
biogenic amines
LAB
AURA 2020-7-8
Produkty pszczele w ochronie zdrowia i suplementacji żywienia człowieka
Janusz R. MROCZEK
Karolina MROCZEK
nr katalogowy: 127269
10.15199/2.2020.7–8.3
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-11
Dodatki naturalne przedłużające trwałość mięsa i wędlin
Agnieszka Starek
nr katalogowy: 129217
jakość żywności
mięso i wędliny
naturalne przeciwutleniacze
food quality
meat and its product
natural antioxidants
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-4
Postęp w produkcji i stosowaniu preparatów dymu wędzarniczego. Część II. Właściwości, zakres i aspekty zdrowotne stosowania
A. Borys
nr katalogowy: 14808
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-10
Modelowanie mielenia w celu zmniejszenia zużycia energii oraz określenia wpływu zmiennych procesu na drukowność papieru metodą inkjet Część 3. Model przewidujący właściwości zorientowanych arkuszy papieru (DSF)
Jerzy W. Skowroński
nr katalogowy: 63484
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-3
Szkło nieliniowe dla fotoniki.Część 2. Nieliniowość mechaniczna i termiczna szkła
RYSZARD ROMANIUK
nr katalogowy: 33959
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2008-12
Wpływ nanocząstek SiO2 na właściwości lakierów i powłok lakierowych
MAŁGORZATA ZUBIELEWICZ
nr katalogowy: 39976
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-12
Wpływ rodzaju cementu i kruszywa drobnoziarnistego na właściwości zapraw
Teresa Rucińska
Olga Chańko
Agnieszka Nowicka
nr katalogowy: 95757
10.15199/33.2015.12.25
SZKŁO I CERAMIKA 2014-3
KRAINA OKIEN cz. II
nr katalogowy: 84824
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2013-2
Co powinna zawierać deklaracja właściwości użytkowych płytek ceramicznych wynikająca z rozporządzenia 305/2011
Łukasz Adamus
nr katalogowy: 77012
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-11
Poprawa właściwości kształtek wtryskowych z poli(tereftalanu etylenu) w wyniku zmieszania polimerów o różnych masach cząsteczkowych
ANDRZEJ WĄSICKI
WOJCIECH NAPIERALSKI
nr katalogowy: 43668
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Właściwości epoksydowanego kauczuku naturalnego zawierającego modyfikowaną skrobię ziemniaczaną
Małgorzata Piotrowska
Marian Zaborski
Joanna Szymońska
nr katalogowy: 20263
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2006-9
Wykorzystanie zestawu aparaturowego USTER HVI SPECTRUM do oceny wybranych właściwości fizycznych włókien bawełny
S. Lewandowski
nr katalogowy: 19744
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2022-3
Fakty i mity dotyczące rur preizolowanych stosowanych w ciepłownictwie – Część III – Krajowe deklaracje właściwości użytkowych
Ewa Kręcilewska
Ireneusz Iwko
nr katalogowy: 136759
10.15199/9.2022.3.4
rury i złącza preizolowane
systemy ciepłownicze
właściwości cieplne
właściwości mechaniczne
preinsulated pipes and joins
district heating systems
thermal properties
mechanical properties
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2017-2
Mikrocytometria odkształceniowa wykorzystująca technikę mikrosystemów
Rafał WALCZAK
Aleksandra POKRZYWNICKA
nr katalogowy: 104240
10.15199/13.2017.2.6
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Zasadnicze charakterystyki i właściwości użytkowe ABK w deklaracji właściwości użytkowych
Lech Misiewicz
nr katalogowy: 141210
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2007-10
Przegląd technik formowania nanowłókien Część I. Techniki laboratoryjne
WIESŁAWA BENDKOWSKA
nr katalogowy: 30715
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-6
Właściwości i zastosowanie cieczy jonowych w syntezie nieorganicznych nanomateriałów
Krystyna Marczewska -Boczkowska
nr katalogowy: 56482
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-12
Elektrochemiczne właściwości polielektrolitów akrylanowych
EDWIN MAKAREWICZ
TOMASZ MIKULSKI
nr katalogowy: 43678
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2007-4
Pomiary właściwości cieczy
nr katalogowy: 29080
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-12
Ciepłochronne zaprawy gipsowe
Teresa Wons
Małgorzata Niziurska1
nr katalogowy: 117764
10.15199/33.2018.12.03
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-10
NOWE WYDAWNICTWA
nr katalogowy: 63050
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1997-11
Synteza i właściwości emulgujące polioksyetylenowych pochodnych (1-fenyloetylo)-fenoli
HELMUT MATYSCHOK
nr katalogowy: 43359
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2008-4-5
Właściwości antykorozyjne powłok zawierających nanocząstki węglika krzemu
MAŁGORZATA ZUBIELEWICZ
nr katalogowy: 34278
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-9
Technologiczna ocena właściwości cynkowych sorbentów związków siarki
KAZIMIERZ STOŁECKI
ANDRZEJ GOŁĘBIOWSKI
KRZYSZTOF KOWALCZYK
nr katalogowy: 30011
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-6
Optymalizacja właściwości dynamicznych układu napędowego z połączeniem sprężystym
Krzysztof SZABAT
nr katalogowy: 35764
GOSPODARKA WODNA 2007-11
Właściwości płyt kotwiących
JULIAN KWAŚNIEWSKI
nr katalogowy: 31211
MATERIAŁY BUDOWLANE 2007-8
Oznakowanie CE wybranych wyrobów budowlanych w zakresie właściwości akustycznych
Marek Niemas
nr katalogowy: 29290
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-5
Właściwości przetwarzania energii w układach generatorów elektrowni wiatrowych
Wojciech JARZYNA
Piotr FILIPEK
Michał CHARLAK
nr katalogowy: 34937
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2007-5
Właściwości optyczne papierów barwionych wypełnianych
JACEK CZECHOWSKI
EWA DRZEWIŃSKA
nr katalogowy: 26212
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2007-5
Wpływ rodzaju fal na właściwości tektur falistych
EWA DRZEWIŃSKA
nr katalogowy: 26207
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2007-4
Wpływ nanocząstek SiC na właściwości mechaniczne i ochronne powłok lakierowych
MAŁGORZATA ZUBIELEWICZ
nr katalogowy: 25496
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-6
Zastosowanie recyklatu PET do produkcji polimerobetonów
BARBARA GAWDZIK
TADEUSZ MATYNIA
DANUTA MACIĄGA-DEMBIŃSKA
MARIOLA KURCZAK
nr katalogowy: 42755
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-10
Polifosfazeny: synteza, właściwości, nowe kierunki zastosowania
ALEKSANDRA BURCZYK
DARIUSZ BOGDAŁ
JAN PIELICHOWSKI
nr katalogowy: 28600
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Zasadnicze charakterystyki i właściwości użytkowe ABK w deklaracji właściwości użytkowych
Lech Misiewicz
nr katalogowy: 141210
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Zasadnicze charakterystyki i właściwości użytkowe ABK w deklaracji właściwości użytkowych
Lech Misiewicz
nr katalogowy: 141210
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Zasadnicze charakterystyki i właściwości użytkowe ABK w deklaracji właściwości użytkowych
Lech Misiewicz
nr katalogowy: 141210
MATERIAŁY BUDOWLANE 2014-11
Wpływ trójetyloaminy (TEA) na wybrane właściwości fizykomechaniczne matrycy cementowej
Teresa Kantel
Maria Ratajczak
nr katalogowy: 88057
SZKŁO I CERAMIKA 2009-4
Wpływ temperatury spiekania na właściwości tworzyw z ZnO
PAWEŁ WIŚNIEWSKI
nr katalogowy: 45985
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-4
Papier opakowaniowy - ortotropowy materiał sprężysty
WŁODZIMIERZ SZEWCZYK
nr katalogowy: 51141
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-1
Wpływ ilości domieszki na właściwości trybologiczne cienkich warstw TiO2:Nd
Michał Mazur
Damian Wojcieszak
Jarosław Domaradzki
Danuta Kaczmarek
Kosma Baniewicz
Piotr Mazur
nr katalogowy: 74222
SZKŁO I CERAMIKA 2012-6
Otrzymywanie i właściwości nanoproszków tlenku cynku Część III: Hydrotermalna synteza nano tlenku cynku domieszkowanego jonami Al+3
Tomasz Strachowski
nr katalogowy: 72949
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-3
Białka serwatkowe właściwości funkcjonalne i zastosowanie
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Zygmunt Litwińczuk
nr katalogowy: 66717
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2011-4
Analiza zmian właściwości termicznych i struktury kompozytu poliamidu 6 z kulkami szklanymi po procesie wygrzewania
adam gnatowski
RenAta Caban
Zbigniew Bałaga
nr katalogowy: 62442
MATERIAŁY BUDOWLANE 2010-4
Wymagania norm na zaprawy murarskie
Roman Jarmontowicz
nr katalogowy: 51454
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-10
Problematyka oceny właściwości płynów hamulcowych i technologicznych w laboratorium akredytowanym
BRONISŁAW DEJNEGA
nr katalogowy: 30262
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-12
Nanolignina jako czynnik antybakteryjny oraz blokujący promieniowanie ultrafioletowe w wyrobach włókienniczych
RYSZARD KOZŁOWSKI
MAŁGORZATA ZIMNIEWSKA
JOLANTA BATOG
nr katalogowy: 40016
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2008-10
Wpływ stopnia odkształcenia podłoża na właściwości powłoki cynkowej
MAGDALENA PŁOCIŃSKA
TOMASZ PŁOCIŃSKI
JERZY SZAWŁOWSKI
nr katalogowy: 38964
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-9
Właściwości mechaniczne kompozytów z odpadami zawierającymi wełnę
EWA KOWALSKA
MARTA KIJEŃSKA
PAWEŁ CZYŻYK-MARKIEWICZ
nr katalogowy: 37676
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-6
Wpływ modyfikatorów na właściwości ceramiki sanitarnej
MAŁGORZATA OSIŃSKA
KATARZYNA LACHOWICZ
nr katalogowy: 35985
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2008-3
Wpływ okresu przemalowywania powłok epoksydowych na adhezję powłok nawierzchniowych i właściwości ochronne całego systemu powłokowego
MAŁGORZATA ZUBIELEWICZ
AGNIESZKA KRÓLIKOWSKA
nr katalogowy: 34124
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-6
Właściwości warstw kompozytowych typu TiC+(Co-W) wytwarzanych w procesie tytanowania próżniowego połączonym z obróbką galwaniczną
EWA KASPRZYCKA
nr katalogowy: 40461
OPAKOWANIE 2008-11
Wpływ struktury krystalicznej skrobi zastosowanej jako napełniacz na właściwości biorozpraszalnego kompozytu polietylenowego
Dominik Paukszta
Zbyszko Lubiewski
Katarzyna Sobocińska
Anna Kończal
Grażyna Lewandowicz
nr katalogowy: 39474
CHŁODNICTWO 2008-6
Zmiany właściwości antyoksydacyjnych mrożonej kapusty brukselskiej w funkcji czasu i temperatury przechowywania
JOLANTA KLIMCZAK
ZBIGNIEW IRZYNIEC
nr katalogowy: 36070
MATERIAŁY BUDOWLANE 2020-4
Deklarowanie i porównywanie właściwości użytkowych elementów murowych
Lech Misiewicz
nr katalogowy: 125936
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-6
Modelowanie mielenia w celu zmniejszenia zużycia energii oraz określenia wpływu zmiennych procesu na drukowność papieru metodą inkjet Część 2. Model przewidujący właściwości laboratoryjnych arkusików papieru
Jerzy W. Skowroński
nr katalogowy: 60676
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-2
Właściwości mechaniczne tulei papierowych Część I. Metody badania
Włodzimierz Szewczyk
nr katalogowy: 57731
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-8
Poprawa właściwości eksploatacyjnych dętek z kauczuku butylowego
ZDZISŁAW CHABOWSKI
WALDEMAR WIKTORSKI
nr katalogowy: 107295
MATERIAŁY BUDOWLANE 2013-11
Zastosowanie metod nieniszczących do oceny właściwości fibropiaskobetonu
Wiesława Głodkowska
Janusz Kobaka
nr katalogowy: 80723
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2012-9
Przegląd zastosowania sztucznych sieci neuronowych w modelowaniu właściwości wyrobów włókienniczych
Anna Dąbrowska
nr katalogowy: 71585
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-6
Wybrane właściwości warstw dyfuzyjnych typu duplex, złożonych z węglików chromu i tytanu
EWA KASPRZYCKA
JAN TACIKOWSKI
nr katalogowy: 40522
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-7
Ocena właściwości lepkosprężystych elastomeroasfaltów z dodatkiem upłynniacza pochodzenia roślinnego
Andrzej Plewa
nr katalogowy: 92577
10.15199/33.2015.07.28
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2004-5
Synteza i właściwości uretanowanych żywic epoksymetakrylowych
Barbara Gawdzik
nr katalogowy: 6562
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2005-3
Właściwości i zastosowanie płytek ceramicnych
KAZIMIERA MAKULSKA
nr katalogowy: 15469
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2017-10
MATERIAŁY - URZĄDZENIA - TECHNOLOGIE
nr katalogowy: 109894
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-1
Porównanie efektów borowania laserowego i dyfuzyjnego elementów z żeliwa sferoidalnego z wykorzystaniem spektroskopii elektronów Auger
MARTA Paczkowska
WŁODZIMIERZ Waligóra
nr katalogowy: 49846
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2009-1
Właściwości zmęczeniowe zaplatanych połączeń końców przędz. Część II
ROBERT DROBINA
ANDRZEJ WŁOCHOWICZ
MIECZYSŁAW S. MACHNIO
IGNACY JÓZKOWICZ
nr katalogowy: 41049
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-11
Powłoki cyny immersyjnej - badanie właściwości korozyjnych
JERZY BIELIŃSKI
ANDRZEJ KRÓLIKOWSKI
ANETA ARAŹNA
nr katalogowy: 47977
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-8
Szkło dla fotoniki. Część 11. Właściwości termiczne, mechaniczne i refrakcyjne szkła światłowodowego
RYSZARD ROMANIUK
nr katalogowy: 46396
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-8
Badania kluczowych charakterystyk mechanicznych stopów z układu FeAl
MAGDALENA JABŁOŃSKA
nr katalogowy: 46231
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-8
Analiza wpływu wybranych parametrów procesu hydromechanicznego kształtowania - siły osiowej oraz ciśnienia rozpęczającego, na właściwości rur stalowych kształtowanych cieczą
nr katalogowy: 46230
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-7
Właściwości fizykochemiczne klinoptylolitu modyfikowanego ditlenkiem manganu
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 20393
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2007-10
Źródło zneutralizowanej wiązki jonów i możliwości jego zastosowania do mikro- i nanomodyfikacji powierzchni stali i tytanu
JANUSZ WILK
KRZYSZTOF KAMIŃSKI
ZBIGNIEW W. KOWALSKI
nr katalogowy: 30567
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2007-10
BADANIA WŁAŚCIWOŚCI KOMPOZYTÓW WOLFRAMOWYCH WYKONANYCH Z RÓŻNIE PRZYGOTOWANYCH MIESZANEK - CZĘŚĆ II BADANIA WŁAŚCIWOŚCI KOMPOZYTÓW WOLFRAMOWYCH
MIECZYSŁAW KACZOROWSKI
ZBIGNIEW LUDYŃSKI
WALDEMAR NOWAK
PAWEŁ SKOCZYLAS
MIROSŁAW RAFALSKI
nr katalogowy: 30283
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-12
Z półki księgarskiej
nr katalogowy: 81309
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Determination of the thermal and rheological properties of the polyethylene waxes produced in the low-pressure slurry process. Ocena właściwości termicznych i reologicznych wosków polietylenowych powstających w procesie niskociśnieniowej polimeryzacji zawiesinowej etylenu
Gniewosz Marszałek
Janusz Zieliński
Wiesława Ciesińska
nr katalogowy: 77321
MATERIAŁY BUDOWLANE 2010-12
Badania barier geosyntetycznych do znakowania CE na podstawie PN-EN 13493
Jolanta Sowińska
nr katalogowy: 56499
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-12
Rośliny źródłem naturalnych substancji przeciwutleniających
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 151920
10.15199/65.2024.12.6
przeciwutleniacze
polifenole
przyprawy
owoce
herbata
tarczyca bajkalska
antioxidants
polyphenols
spices
fruits
tea
Baikal skullcap
SZKŁO I CERAMIKA 2006-6
Specyficzne właściwości mineralizatorów
C. Dziubak
nr katalogowy: 23179
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2006-7
Sposoby i uwarunkowania modyfikacji właściwości wyrobów poliestrowych
M. Oczkowski
nr katalogowy: 19802
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2004-1
Nanokompozyty polimerowe. Struktura, metody wytwarzania j właściwości
Jan Gołębiewski
nr katalogowy: 6486
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2004-2
Badania właściwości termicznych dielektromagnesów Nd-Fe-B
Barbara ŚLUSAREK
nr katalogowy: 3664
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-11
Środowisko wytrącania wodorotlenku glinu a właściwości otrzymanych katalizatorów hydroodsiarczania i ich nośników
JANUSZ TRAWCZYŃSKI
JERZY WALENDZIEWSKI
nr katalogowy: 107530
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-12
Teoretyczna ocena adsorpcyjnych właściwości węgla aktywnego w stosunku do toksycznych substancji fosforoorganicznych
HELENA JANKOWSKA
JERZY CHOMA
WANDA BURAKIEWICZ-MORTKA
STEFAN ZIĘTEK
MIROSŁAW PIETRZYKOWSKI
nr katalogowy: 107355
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-6
Wpływ mikroprzetapiania laserowego stali 100CrMnSi6-4 na jej twardość i mikrostrukturę
Wojciech Napadłek
Tadeusz Burakowski
Wojciech Chrzanowski
Dariusz Zasada
Agnieszka Laber
nr katalogowy: 81498
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2012-6
Ocena mikrostruktury i właściwości wytrzymałościowe kompozytów Al7,9Mg/SiC otrzymywanych metodą KoBo
Jarosław Woźniak
Marek Kostecki
Kamil Broniszewski
Włodzimierz Bochniak
Andrzej Olszyna
nr katalogowy: 73503
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-8
Wpływ nanocząstek srebra na niektóre fizykochemiczne i biologiczne właściwości nanokompozytów polietylenowych
Józef Richert
Agnieszka Richert
Marian Żenkiewicz
nr katalogowy: 70096
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2015-6
Wpływ wymiarowości cząstek na właściwości elektryczne materiałów i ich zastosowanie
Kornelia Kadac
Jacek Nowaczyk
nr katalogowy: 91814
10.15199/13.2015.6.7
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2005-5
Handbook of Coatings Additives
Małgorzata Zubielewicz
nr katalogowy: 10863
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2007-9
BADANIA WŁAŚCIWOŚCI KOMPOZYTÓW WOLFRAMOWYCH WYKONANYCH Z RÓŻNIE PRZYGOTOWANYCH MIESZANEK. CZĘŚĆ I - BADANIA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNYCH MIESZANEK PROSZKÓW
MIECZYSŁAW KACZOROWSKI
ZBIGNIEW LUDYŃSKI
WALDEMAR NOWAK
PAWEŁ SKOCZYLAS
MIROSŁAW RAFALSKI
nr katalogowy: 30055
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2007-8
WPŁYW WŁAŚCIWOŚCI POROWATYCH KSZTAŁTEK NA STOPIEŃ WYPEŁNIENIA KAPILAR I GĘSTOŚĆ INFILTROWANYCH KOMPOZYTÓW STAL SZYBKOTNĄCA-Cu, STAL SZYBKOTNĄCA-WC-Cu
JAN LEŻAŃSKI
MARCIN MADEJ
nr katalogowy: 29281
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2008-7
ZASTOSOWANIE PROCESU PRZERÓBKI PLASTYCZNEJ, METODĄ WYCISKANIA NA GORĄCO, W CELU PPRAWY WŁAŚCIWOŚCI MECHANICZNYCH STOPU MAGNEZU AZ91
TOMASZ REGUŁA
EDWARD CZEKAJ
ALEKSANDER FAJKIEL
MARZENA LECH-GREGA
MARIAN BRONICKI
nr katalogowy: 36705
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-1
Charakterystyka połączenia metal-ceramika w kompozytach na osnowie Cu wzmacnianych włóknami SiC modyfikowanymi metodą implantacji jonowej
HUBERT MATYSIAK
MARCIN PISAREK
MICHAŁ MIŚKIEWICZ
PIOTR KĘDZIERZAWSKI
KRZYSZTOF J. KURZYDŁOWSKI
MARIA JANIK-CZACHOR
nr katalogowy: 23897
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2012-4
Kompozyty metalowowęglowe
nr katalogowy: 69741
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2018-12
Warstwy nanoprętów CuO do zastosowań elektronicznych i sensorowych
ELżBIETA CZERWOSZ
RYSZARD DIDUSZKO
MIROSŁAW KOZŁOWSKI
SŁAWOMIR KRAWCZYK
IZABELA STĘPIŃSKA
HALINA WRONKA
nr katalogowy: 117836
10.15199/13.2018.12.1
nanopręty CuO
termiczne utlenianie
PVD
detektory gazowe
CuO nanowires
thermal oxidation
PVD
gas detectors
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2006-7-8
Wpływ algorytmów sterowania na właściwości zmodyfikowanej kaskady wielopoziomowego falownika napięcia
Emil KOT
nr katalogowy: 18306
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2004-1-2
Elektroizolacyjne właściwości smaru w łożysku
Karel Chmelik
Jih Pospisilik
nr katalogowy: 7493
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2004-11
Właściwości elektryczne nanorurek węglowych
Bronisław SUSŁA
Maciej KAMIŃSKI
nr katalogowy: 3915
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2004-5
Modyfikacja właściwości TiAl cząstkami ZrO2
KRZYSZTOF BIESIADA
ANDRZEJ OLSZYNA
nr katalogowy: 2162
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2005-4
Analiza właściwości uziemień, Część IV. Uziemienia w gruncie niejednorodnym
Roman KOSZTALUK
nr katalogowy: 11688
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Eletrochemiczne właściwości nanodepozytów metali grupy platyny
Andrzej Czerwiński
nr katalogowy: 20327
MATERIAŁY BUDOWLANE 2006-7
VIII Sympozjum Naukowo-Techniczne Reologia w technologii betonu
T. Pużak
nr katalogowy: 17440
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2006-3
Właściwości mechaniczne infiltrowanych spiekanych austenitycznych stali nierdzewnych AISI 316L
JAN KAZIOR
MAREK HEBDA
nr katalogowy: 17218
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2006-1
Właściwości elektryczne, cieplne i mechaniczne nanokrystalicznej miedzi
M. Trzaska
nr katalogowy: 16442
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-12
Synteza i ocena właściwości multimetakrylanów pochodnych kwasu maleopimarowego
Tadeusz Matynia
Maciej Podgórski
nr katalogowy: 14478
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2020-1-2
Wybrane zagadnienia doboru materiałów inżynierskich na przykładzie wymienników ciepła
Janusz RICHTER
Stanisław ROSKOSZ
Michael F. ASHBY
nr katalogowy: 125184
10.15199/24.2020.1.1
dobór materiałów
wykresy Ashby’
ego
wymienniki ciepła
materials selection
Ashby's charts
heat exchangers
MATERIAŁY BUDOWLANE 2014-11
Deklarowane i uzyskiwane z badań właściwości użytkowe elementów murowych z ABK produkowanych w Polsce
Katarzyna Łaskawiec
Leszek Misiewicz
nr katalogowy: 88063
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-10
Wpływ wybranych modyfikatorów pochodnych gliceryny technicznej na właściwości kompozytów polietylenu liniowego małej gęstości z wodorotlenkiem glinu
Anna Wojtala
Marcin Romanowski
Jacek Kosno
Izabela Semeniuk
nr katalogowy: 71678
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-6
Nowy wskaźnik właściwości redox pojemność warstwy podwójnej
KRZYSZTOF SUCHOCKI
nr katalogowy: 52272
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH