Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2018 - zeszyt 3
Antyoksydacyjne właściwości płatków zbożowych różnego pochodzenia
Antioxidant properties of cereal flakes of various origin
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 114138
Streszczenie
Obecnie obserwuje się wzrost zainteresowania żywnością, która poza zaspokajaniem podstawowych potrzeb organizmu, ma także wysoką wartość prozdrowotną. Płatki zbożowe są produktem o minimalnym stopniu przetworzenia, które są coraz chętniej nabywane przez konsumentów jako element codziennej diety. Celem pracy było określenie właściwości antyoksydacyjnych 12 próbek różnych sortymentów ekologicznych płatków zbożowych. Analizowano płatki gryczane, owsiane zwykłe, owsiane górskie, z pszenicy samopszy, żytnie, z amarantusa, komosy ryżowej, jaglane, orkiszowe, kukurydziane gniecione, ryżowe oraz jęczmienne. Określano aktywność przeciwuleniającą płatków wobec rodników DPPH•, ABTS•+, potencjał redukcyjny CUPRAC, zdolność do inhibicji utleniania kwasu linolowego w układzie emulsyjnym oraz zawartość polifenoli i karotenoidów. Wyniki badań wskazywały, że potencjał antyoksydacyjny płatków zbożowych ściśle skorelowany był z zawartością związków polifenolowych. Najwyższą aktywnością przeciwutleniającą oraz zawartością polifenololi charakteryzowały się płatki gryczane, z kolei płatki z pszenicy samopszy charakteryzowały się najwyższym poziomem karotenoidów spośród innych rodzajów płatków.
Abstract
Nowadays, it is being observed increase of paying attention to food which represent a high pro-health value, beside its nutritional quality, meeting the base organisms needs. The flakes are proccessed in minimal level, which cause the increasing of buying them by consumers as an element of daily diet. The aim of study was to analyzed the antioxidant value of 12 ecological flakes samples. During experiment, there were analyzed buckwheat, oat, oat mountain, einkorn wheat, rye, amaranth, quinoa, millet, spelled, crushed corn, rice and barley flakes. The antioxidant activity was analyzed against DPPH•, ABTS•+ radical, another analyzed parameters were: reduction potential CUPRAC, ability to inhibit the oxidation of linoleic acid in emulsion system and the content of polyphenols and carotenoids. The results show that the flakes antioxidant activity was correlated with quantity of polyphenols. The highest antioxidant activity and polyphenols content was characterized by buckwheat flakes, on the other side the einkorn wheat flakes were represented the highest content of carotenoids, comparing with others type of flakes.
Słowa kluczowe
płatki zbożowe
antyoksydanty
wolne rodniki
Keywords
cereal flakes
antioxidants
free radicals
Bibliografia
[1] Achremowicz B., P. Kuczyński, C. Puchalski, R. Wiśniewski, J. Kaszuba. 2016. Porównanie płatków owsianych błyskawicznych, ekologicznych, górskich i zwykłych. Nauka. Przyroda. Technologie 3(10): 49. [2] Alvarez-Jubete L., E.K. Arendt, E. Gallagher. 2010. Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten free ingredients. Trends Food. Sci. Technol. 21: 106-113. [3] Apak R., G. Kubilay, D. Birsen, Ö. Mustafa, C. Saliha. 2007. Comparative Evaluation of Various Total Antioxidant Activity Applied to Phenolic Compounds with the CUPRAC Assay. Molecules 12: 1496-1547. [4] H ęś M., D. Górecka, K. Dziedzic, J. Kobus- -Cisowska, J. Korczak. 2015. Właściwości przeciwutleniające ekstraktów z ziarniaków gryki i produktów otrzymanych w procesie ich przerobu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (98): 102-115. [5] Kabo M., B. Trust, H.M. Mohammed. 2016. Antioxidant properties of diverse cereal grains: A review on in vitro and in vivo studies. Food Chemistry 196 (2016): 90-97. [6] Neal O., L. Chang-Shu, E. S. Mark, L. Rui Hai. 2010. Phytochemical content and antioxidant activity of six diverse varieties of whole wheat. Food Chemistry 119 (1): 249-257. [7] Ozyurt D., D. Birsen, A. Resat. 2011. Modified cerium(IV)-based antioxidant capacity (CERAC) assay with selectivity over citric acid and simple sugars. Journal of Food Composition and Analysis 23: 282-288. [8] Ozyurt D., D. Birsen, A. Resat. 2011. Determination of Total Antioxidant Capacity by a New Spectrofluorometric Method Based on Ce(IV) Reduction: Ce(III) Fluorescence Probe for CERAC Assay. Journal of Fluorescence 21: 2069-2076. [9] Piątkowska E., R. Witkowicz, E. Pisulewski. 2010. Właściwości antyoksydacyjne wybranych odmian owsa siewnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3 (30): 100-107. [10] Piechowiak T., M. Balawejder. 2017. Całkowita zdolność antyoksydacyjna i wybrane metody jej wyznaczania w produktach roślinnych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, 5: 14-16. [11] Sumczyńska D., E. Kotásková, J. Orsavová, P. Valášek. 2017. Contribution of individual phenolics to antioxidant activity and in vitro digestibility of wild rices (Zizania aquatica L.). Food Chemistry 218: 107-115. [12] Wang T., F. He, G. Chen. 2014. Improving bioaccesibility and bioavaiability of phenolic compounds in cereal grains through processing technologies: A concise review. Journal of Functional Foods. 7: 101-111. [13] Wołosiak R. 2003. Porównanie właściwości przeciwutleniających preparatów karotenoidów uzyskanych z owoców pomidora i papryki. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (35): 199-206. [14] Zieliński H., H. Kozłowska. 2000. Antioxidant activity and total phenolics in selected cereal grains and their different morphological fractions. J. Agric. Food Chem. 48: 2008-2016. [15] Zieliński H., B. Achremowicz, M. Przygodzka. 2012. Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(80): 5-26. [16] Zieliński H., A. Troszyńska. 2000. Antoixidant capacity of raw and hydrothermal proccesed cereal grains. Pol. J. Food. Nutr. Sci., 9/50 (35): 79-83.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 114138 "Antyoksydacyjne właściwoś..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2018-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH