Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Inhibitory and antioxidant properties of selected tea extracts
10.15199/62.2020.12.13
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
Streszczenie
Wyznaczono inhibicję aktywności acetylocho- linoesterazy (AChE) (zmodyfikowana metoda Ellmana), aktywność antyoksydacyjną (metoda wygaszania rodnika DPPH) oraz całkowitą zawartość polifenoli (metoda z odczynnikiem Folina i Ciocalteu) w wodnych ekstraktach herbaty zielonej, czerwonej, białej i czarnej. Ekstrakty były przygotowywane przez zaparzanie w temp. 100°C w różnym czasie. Wyniki wykazały, że wszystkie badane herbaty są inhibitorami AChE. Najsilniejszym inhibitorem AChE okazał się ekstrakt z zielonej herbaty bez dodatków, parzonej przez 30 min. Ekstrakty herbaty czerwonej charakteryzowały się najmniejszą aktywnością hamującą AChE, jak również najsłabszymi właściwościami przeciwutleniającymi i najmniejszą zawartością związków fenolowych. Zastosowanie dodatków w procesie produkcji herbaty spowodowało obniżenie wszystkich badanych parametrów.
Abstract
Aq. infusions of com. green, white, red and black teas were prepd. by flooding with boiling water and extg. for 1–30 min. The inhibition of acetylcholinesterase activity (AChE), the antioxidant activity and the total polyphenolic content in tea exts. were studied. The strongest inhibitor of AChE was pure green tea extd. for 30 min. Red tea exts. showed the lowest inhibiting activity.
Bibliografia
[1] J.V. Higdon, B. Frei, Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2003, 43, 89. [2] D. Kłódka, M. Bońkowski, A. Telesiński, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2008, 1, 103. [3] K. Wei, L. Wang, J. Zhou, W. He, J. Zeng, Y. Jiang, H. Cheng, Food Chem. 2011, 125, 44. [4] G. Budryn, E. Nebesny, Bromatol. Chem. Toksykol. 2006, 2, 103. [5] C. Cabrera, R. Artacho, R. Giménez, J. Am. Coll. Nutr. 2006, 25, nr 2, 79. [6] N. Khan, H. Mukhtar, Life Sci. 2007, 81, 519. [7] U.J. Unachukwu, S. Ahmed, A. Kavalier, J.T. Lyles, E.J. Kennelly, J. Food Sci. 2010, 75, nr 6, 541. [8] J. Ostrowska, Gazeta Farmaceut. 2008, nr 1, 460. [9] W. Łuczaj, E. Skrzydlewska, Prev. Med. 2005, 40, 910. [10] B.N. Singh, S. Shankar, R.K. Srivastava, Biochem. Pharmacol. 2011, 82, 1807. [11] C.S. Yang, J.D. Lambert, S. Sang, Arch. Toxicol. 2009, 83, 11. [12] G. Yen, H.Y. Chen, H.H. Pemg, J. Agric. Food Chem. 1997, 45, 30. [13] M. Donejko, E. Galicka, M. Niczyporuk, J. Przylipiak, A. Przylipiak, Post. Fitoter. 2013, 3, 167. [14] I.A. Turek, J. Kozińska, W. Drygas, Kardiol. Pol. 2012, 70, nr 8, 848. [15] M. Stępień, M. Szulińska, P. Bogdański, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, 2, nr 3, 184. [16] J. Kim, H.J. Lee, K.W. Lee, J. Neurochem. 2010, 112, 1415. [17] T. Pan, J. Jankovic, W. Le, Drugs Aging 2003, 20, 711. [18] H.L. Raghavendra, T.R.K. Prashith, F. Khanum, Sci. Technol. Arts Res. J. 2014, 3, nr 4, 141. [19] G. L. Ellman, K. D. Courtney, V. Andres, R. M. Featherstone, Pharmacology 1961, 7, 88. [20] V.L. Singleton, J.A. Rossi, Am. J. Enol. Vitic. 1965, 16, 144. [21] C. Sanchez-Moreno, J.A. Larrauri, F. Saura-Calixto, J. Sci. Food Agric. 1998, 79, 270. [22] S. Mandel, T. Amit, L. Reznichenko, O. Weinreb, M.B.H. Youdim, Mol. Nutr. Food Res. 2006, 50, 229. [23] G. Zheng, K. Sayama, T. Okubo, In Vivo 2004, 18, nr 1, 55. [24] M. Caruana, N. Vassallo, Malta Med. J. 2011, 23, 03. [25] D. Horžić, D. Komes, A. Belšcak, K. Kovacevic-Ganic, D. Iveković, D. Karlovic, Food Chem. 2009, 115, 441. [26] S. Khokhar, S.G.M. Magnusdottir, J. Agric. Food Chem. 2002, 50, 565. [27] A. Rusaczonek, F. Świderski, B. Waszkiewicz-Robak, Pol. J. Food Nutr. Sci. 2010, 60, nr 1, 33. [28] M. Chen, Y. Zhu, H. Zhang, J. Wang, X. Liu, Z. Chen, M. Zheng, B. Liu, Int. J. Food Prop. 2017, 20, nr 8, 1715. [29] M.P. Almajano, R.J. Carbó, A.L.A. Jiménez, M.H. Gordon, Food Chem. 2008, 108, 55. [30] L.S. Ramírez-Aristizabal, A. Ortíz, M.F. Restrepoaristizabal, J.F. Salinas-Villada, Vitae 2017, 24, nr 2, 132. [31] J. Klepacka, Przem. Chem. 2020, 99, nr 4, 609. [32] Q.V. Vuong, J.B. Golding, C.E. Stathopoulos, M.H. Nguyen, P.D. Roach, J. Sep. Sci. 2011, 34, 3099. [33] M. Fik, A. Zawiślak, Żywn. Nauka. Technol. Jakość 2004, 3, nr 40, 98. [34] S.D. Lin, E.H. Liu, J.L. Mau, LWT Food Sci. Technol. 2008, 41, 1616. [35] A. Yashin, Y. Yashin, B. Nemzer, Am. J. Biomed. Sci. 2011, 3, nr 4, 322. [36] Y. Zuo, H. Chen, Y. Deng, Talanta 2002, 57, 307. [37] M. Jeszka-Skowron, A. Zgoła-Grześkowiak, Food Anal. Methods 2014, 7, 2033.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH