Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
Amarantus - roślina o cennym składzie chemicznym nasion
Amaranth and Valuable Chemical Composition of Its Seeds
10.15199/2.2018.11.1
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Marek KOPACKI
Anna KRZEPIŁKO
KRZYSZTOF JAROSZ
nr katalogowy: 117027
10.15199/2.2018.11.1
Streszczenie
Amarantus, zwany w Polsce szarłatem, należy do najstarszych roślin na świecie. Uprawiany był już ponad 4000 lat p.n.e. w obu Amerykach, szczególnie Południowej, przez Inków, Azteków i Majów. Dokładny skład chemiczny nasion tej rośliny poznano dopiero w latach 70. ubiegłego wieku. Od tego czasu wzrosło zainteresowanie uprawą szarłatu. W Polsce zarejestrowane są dwie odmiany uprawiane na nasiona – Rawa (kwiatostany jasnozielone) i Aztek (ciemnobordowe). Nasiona amarantusa cechują się wysoką wartością odżywczą. Są bogate w białko o komplementarnym profilu aminokwasów oraz w tłuszcz o dużym udziale nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają również skrobię bezglutenową, witaminy oraz składniki mineralne. W oleju amarantusowym obecne sa związki o właściwościach antyoksydacyjnych. Z tych względów nasiona szarłatu oraz produkty z nich są zalecane w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i pokarmowego.
Abstract
The amaranth, called tumbleweed in Poland, is one of the oldest plants in the world. It was cultivated as early as 4000 years B.C. in both Americas, especially in South America, by Inks, Aztecs and Mayas. The exact composition of this plant was examined in the 70-s of the 20th century. Since then, the interest in the cultivation of the amaranth has been increasing. Two varieties have been cultivated for seeds: Rawa (light-green inflorescence) and Aztec (dark claret inflorescence). Amaranth seeds have high nutritional value. They are rich the protein with complementary amino acid profile, and they contain unsaturated fatty acids. They also contain gluten-free starch, vitamins and mineral components. There are antioxidant components in the amaranth oil. Due to these properties, amaranth seeds and amaranth products are recommended in the prophylactics and treatment of cardiovascular and nervous diseases and diseases of the alimentary tract.
Słowa kluczowe
amarantus
szarłat
nasiona
wartość odżywcza
Keywords
amaranth
tumbleweed
seed
nutritional value
Bibliografia
[1] Bressani R., Garcia L. 1990. Protein fractions in amaranth grain. J. of Agric. and Food Chem. 38, 831-834. [2] Bressani R. 1994. Composition and nutritional properties of amaranth [in:] Amaranth: Biology, Chemistry and Technology (ed.) Paredes-López O. CRC Press, Boca Raton, 185-205. [3] Czernow I. A. 1992. Amarant - fizjologo-biochemiczeskije osnowy introdukcji. IKU, Kazań. [4] Edwards A.D. 1980. Grain Amaranth, charakteristics and culture. New Crops dep. Organ. Gard. and Farm. Res. Cent. Rodale Press, Inc. USA. [5] Gajewska R., Lebiedzińska A., Malinowska E., Szefer P. 2002. Ocena jakości zdrowotnej amaranthusa. Roczn. PZH 53, 2, 141-147. [6] Gontarczyk M. 1996. Szarłat uprawny - Abmaranthus spp. [w:] Nowe rośliny uprawne na cele spożywcze, przemysłowe i jako odnawialne źródła energii (red.) Nalborczyk E. Wyd. SGGW, Warszawa, 21-43. [7] Grajeta H. 1997. Wartość odżywcza i wykorzystanie szarłatu. Bromat. Chem. Toksykol. XXX, 17-23. [8] Kaźmierczak A., Bolesławska I., Przysławski J. 2011. Szarłat - jego wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych. Nowiny Lekarskie 80, 3, 192-198. [9] Kelly Gregory S. 1999. Squalene and its potential clinical uses. Alternative Medicine Review 4 (1), 29-36. [10] Kłoczko I. 2008. Amarantus - wartości odżywcze i funkcjonalne oraz możliwości wykorzystania w profilaktyce żywieniowej. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 2, 37-39. [11] Nalborczyk E. 1995. Amaranthus - nowe rośliny uprawne. Wyd. SGGW, Warszawa. [12] Nalborczyk E. 1992. Cultivation and usage of Amaranth in Poland, art. Amaranth as a food forage and medical culture. Olomouc-Nitra. [13] Paśko P., Bednarczyk M. 2007. Szarłat (Amaranthus spp.) - możliwości wykorzystania w medycynie. Bromat. Chem. Toksykol. XL, 2, 217-222. [14] Prokopowicz D. 2001. Właściwości zdrowotne szarłatu (Amaranthus cruentus). Medycyna Wet. 57 (8), 559-561. [15] Putnam D.H. 1991. Grain amaranth - an alternative specialy crop of North America. Wyd. Univ. of Minnesota. [16] Rutkowska J. 2006. Amaranthus - roślina przyjazna człowiekowi. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 6-10. [17] Rywotycki R. 2005. Właściwości żywieniowe i zdrowotne szarłatu (amarantusa) dla ludzi i zwierząt. Przegląd Zbożowo-Młynarski 10, 24-26. [18] Sabeena Farvin K.H., Anandan R., Hari Senthil Kumar S., Shiny K.S., Sankar T.V., Thakappan T.K. 2004. Effect of squalene on tissue defense system in isoproterenol-induced myocardial infarction in rats. Pharmacological Research 50, 231-236. [19] Saunders R.M., Becker R. 1984. Amaranthus: A potential food and feed resource. Adv. Cereal Sci. Techn. VI, 357-396. [20] Schnetzler K.A., Breene W.M. 1994. Food uses and amaranth product research a comprehensive review [in:] Amaranth, biology, chemistry and technology (ed.) Paredes-Lopez O. CRC Press. Boca Raton., 155-184. [21] Segura-Nieto, M., Barba de la Rosa A.P., Paredes- L¢pez O. 1994. Biochemistry of amaranth proteins [in:] Amaranth Biology, Chemistry, and Technology (ed.) Paredes-L¢pez O. CRC Press. Boca Raton., 75-106. [22] Skwaryło-Bednarz B. 2010. Zawartość tłuszczu oraz tokoferoli w nasionach krajowych odmian szarłatu (Amaranthus cruentus L.) w warunkach zróżnicowanego nawożenia makroelementami. Acta Agrophysica, 15(2), 178, 409-415. [23] Skwaryło-Bednarz B., Nalborczyk E. 2006. Uprawa i wykorzystanie amaranthusa, Wieś Jutra 4(93), 52-55. [24] Songin H. 1999. Szarłat [w:] Szczegółowa uprawa roślin, T.1 (red.) Jasińska Z., Kotecki A. Wyd. AR Wrocław, 235-262. [25] Stołyhwo A. 2005. Sprawozdanie z wykonanej analizy próby chleba z dodatkiem mąki I płatków z nasion amaranthusa (Amaranthus cruentus L.). Wyd. SGGW, 14/10/2005, świadectwo 141005/1. [26] Świderski F. 1994. Możliwości wykorzystania amaranthusa w przemyśle spożywczym [w:] Amaranthus perspektywy uprawy i wykorzystania (red.) Kiryjow J. Wyd. SGGW Warszawa, 1994. [27] Webb D. 1985. Seed germination seedling emergence in Amaranthus spp. MS Thesis Dep. Plant and Soil Sci. Montana State Univ. Bozeman.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117027 "Amarantus - roślina o cen..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH