Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 12
Jagoda kamczacka - wartościowy surowiec do suszenia
Blue Honeysuckle - Valuable Raw Material for drying
10.15199/64.2019.12.3
Dorota Konopacka
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
Jan Piecko
Witold Płocharski
nr katalogowy: 123885
10.15199/64.2019.12.3
Streszczenie
Otrzymane wyniki potwierdzają, że owoce jagody kamczackiej są bogatym źródłem antocyjanów i polifenoli ogółem i charakteryzują się wysoką aktywnością antyoksydacyjną. Przy zastosowaniu nowoczesnych metod suszenia, w tym suszenia mikrofalowo-próżniowego, jagoda kamczacka doskonale zachowuje swoje wartości prozdrowotne. Suszenie konwekcyjne szczególnie niekorzystnie wpływało na zawartość kwasu L-askorbinowego i antocyjanów. Uwzględniając wartości zdrowotne owoców jagody kamczackiej i możliwości jej wykorzystania w przemyśle owocowo-warzywnym oraz wzrastający areał produkcyjny w Polsce można wnioskować, że jest to bardzo perspektywiczny gatunek roślin jagodowych.
Abstract
The obtained results confirm that blue honeysuckle fruits are a rich source of anthocyanins and total polyphenols and are characterized by high antioxidant activity. By using modern drying methods, including microwave-vacuum drying, fruit perfectly maintains its health-promoting values. Convection drying adversely affected the content of L-ascorbic acid and anthocyanins. Considering the health values of haskap and the possibilities of its use in the fruit and vegetable industry, and the growing production area in Poland, it can be concluded that this is a very promising species of berry plants.
Słowa kluczowe
jagoda kamczacka
suszenie
skład chemiczny
Keywords
blue honeysuckle
drying
chemical composition
Bibliografia
[1] Becker R., A. Szakiel. 2019. “Phytochemical characteristics and potential therapeutic properties of blue honeysuckle Lonicera caerulea L. (Caprifoliaceae)". Journal of Herbal Medicine 16 : 1-8. [2] Bernaert N., B.V. Droogenbroeck, E.V. Pamel, H.De Ruyck. 2019. “Innovative refractance window drying technology to keep nutrient value during processing". Trends in Food Science & Technology 84 : 22-24. [3] Bors B. 2017. Breeding the boreal series of haskap (Lonicera caerulea). Department of Plant Sciences, University of Saskatchewan, SK. https://research-groups.usask.ca/fruit/ documents/haskap/cshs-Poster-2017.pdf. [4] Celli G.B., A. Ghanem, M.S. Brooks. 2014. “Haskap Berries ( Lonicera caerulea L.) - a critical review of antioxidant capacity and health-related studies for potential value-added products. Food Bioprocess Technol. 7 (6) : 1541-1554. [5] Celli G.B., R. Khattab, A. Ghanem, M.S. Brooks. 2016. “Refractance Window™ drying of haskap berry - preliminary results on anthocyanin retention and physicochemical properties". Food Chemistry 194 : 218-221. [6] Chaovanalikit A., M.M. Thompson, R.E Wrolstad. 2004. Characterization and quantification of anthocyanins and polyphenolics in blue honeysuckle (Lonicera caerulea L.). Journal of Agriculture and Food Chemistry, 52 : 848-852. [7] Gerbrandt E. 2017. “Diversity of adaptation, agronomic potential and fruit quality of Lonicera caerulea L. Ph.D. thesis. Department of Plant Sciences, University of Saskatchewan Saskatoon Saskatchewan. https://pdfs.semanticscholar.org/1a58/6ff6865db8a2cb5df- 9d751ae6b4302396d52.pdf?_ga=2.66497901.2104251515.1571909258- 944132177.1571909258. [8] Jurikova T., O. Rop, J. Mlcek, J. Sochor, S. Balla, L. Szekeres, A. Hegedusova, J. Hubalek, V. Adam, R. Kizek. 2012. “Phenolic profile of edible honeysuckle berries (genus Lonicera) and their biological effects". Review. Molecules 17 : 61-79. [9] Kalisz S., A. Grobelna, M. Bielecka. 2019. "Zmiany wybranych wyróżników jakościowych smoothie jabłko-jagoda kamczacka w trakcie przechowywania". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 63 (8-9) : 47-49. [10] Khattab R., G.B. Celli, A. Ghanem, M.S. Brooks. 2015. “Effect of frozen storage on polyphenol content and antioxidant activity of haskap berries (Lonicera caerulea L.)". Journal of Berry Research 5 (4) : 231-242. [11] Khattab R., A. Ghanem, M.S. Brooks. 2016. “Stability of haskap berry (Lonicera caerulea L.) anthocyanins at different storage and processing conditions". Journal of Food Research 5 (6) : 67-79. [12] Khattab R., M.S. Brooks, A. Ghanem. 2016." Phenolic analyses of haskap berries (Lonicera caerulea L.): Spectrophotometry versus high performance liquid chromatography". International Journal of Food Properties 19 (8) : 1708-1725. [13] Kucharska A.Z., A. Sokół-Łętowska, J. Oszmiański, N. Piórecki, I. Fecka. 2017. "Iridoids, phenolic compounds and antioxidant activity of edible honeysuckle berries (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.)". Molecules 22 : 405. [14] Kula M., M. Krauze-Baranowska. 2016. "Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) - aktualny stan badań fitochemicznych i aktywności biologicznej". Postępy Fitoterapii 2 : 111-118. [15] Kusznierewicz B., A. Piekarska, B. Mrugalska, P. Konieczka, J. Namiesnik, A. Bartoszek. 2012. "Phenolic composition and antioxidant properties of polish blue-berried honeysuckle genotypes by HPLCDAD- MS, HPLC postcolumn derivatization with ABTS or FC, and TLC with DPPH visualization". Journal of Agriculture and Food Chemistry 60 : 1755-1763. [16] Lachowicz S., J. Oszmiański. 2016. „Prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 (2) : 24–25. [17] Lachowicz S., J. Oszmiański, M. Jaszyk. 2019. „Jagoda kamczacka – „eliksir życia”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 63 (4) : 14–19. [18] Lachowicz S., A. Michalska, K. Lech, J. Majerska, J. Oszmiański, A. Figiel. 2019. “Comparison of the effect of four drying methods on polyphenols in saskatoon berry”. LWT-Food Science and Technology 111 : 727–736. [19] Li F., G. Chen, B. Zhang, X. Fu. 2017. „Current applications and new opportunities for the thermal and non-thermal processing technologies to generate berry product or extracts with high nutraceutical contents”. Food Research International 100 (2) : 19–30. [20] Marková R. 2001. “Study of vegetative, growing and economic character of genus Lonicera subsect. caeruleae REHD”. W: Proceedings of the 9th International Conference of Horticulture, 130–135. https://drive.google.com/file/d/0Bzxn1GUd1F03ZTg2ZTJ mMjItMTc1MC00OTk2LWFlNTgtMWI0ZmZhN2Q5NWZj/view. [21] Mitra P., V. Meda, R. Green. 2013. “Effect of drying techniques on the retention of antioxidant activities of Saskatoon berries”. International Journal of Food Studies 2 : 224–237. [22] Nindo C.I., J. Tang. 2007. “Refractance Window Dehydration Technology: A novel contact drying method”. Drying Technology 25 : 37–48. [23] Ochmian I., J. Grajkowski, K. Skupień. 2008. „Field performance, fruit chemical composition and firmness under cold storage and simulated “SHELF-LIFE” conditions of three blue honeysuckle cultigens (Lonicera caerulea)”. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research 16 : 83–91. [24] Ochmian I., M. Smolik, A. Dobrowolska, R. Rozwarski, K. Kozos, P. Chełpiński, K. Ostrowska. 2013. „The influence of harvest date on fruit quality of several cultivars of blue honeysuckle berries”. EJPAU 16(1), #02. Available Online: http://www.ejpau.media.pl/volume16/ issue1/art-02.html. [25] Oszmiański J., A. Kucharska, E. Gasiewicz 1999. “Usefulness of honeysuckle fruit for juice production”. In: Fruit and Vegetable Juices and Drinks – Today and in the XXI Century, Research Institute of Pomology and Floriculture, Skierniewice, Poland, 252–260. [26] Oszmiański J., A. Wojdyło, S. Lachowicz. 2016. „Effect of dried powder preparation process on polyphenolic content and antioxidant activity of blue honeysuckle berries (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica)”. LWT – Food Science and Technology, 67 : 214–222. [27] Re R., N. Pellegrini, A. Proteggente, A. Pannala, M. Yang, C. Rice-Evans. 1999. “Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay”. Free Radical Biology and Medicine 26 : 1231–1237. [28] Rupasinghe H.P.V., N. Arumuggama, M. Amararathnaa, A.B.K.H. De Silvaa. 2018. “The potential health benefits of haskap (Lonicera caerulea L.): Role of cyanidin-3-O-glucoside”. Journal of Functional Foods 44 : 24–39. [29] Sharma A., J.W. Kim, S-K. Ku, J-S Choi, H-J. Lee. 2019. „Anti-diabetic effects of blue honeyberry on high-fed-diet-induced type II diabetic mouse”. Nutrition Research and Practice. Published online. https://e-nrp.org/Synapse/Data/PDFData/0161NRP/nrp-13-e22.pdf. [30] Shende D.S., A.K. Datta. 2018. „Refractance window drying of fruits and vegetables: a review”. Journal of the Science and Agriculturae 99 (4) : 1449–1456. [31] Skupień K., I. Ochmian, J. Grajkowski. 2009. „Influence of ripening time on fruit chemical composition of two blue honeysuckle cultigens”. Journal of Fruit Ornamental Plant Research, 17 (1) : 101–111. [32] Szot I., T. Lipa, B. Sosnowska. 2014: „Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (95) : 18–29. [33] Tsao R., R. Yang. 2003. “Optimization of a new mobile phase to know the complex and real polyphenolic composition: towards a total phenolic index using high-performance liquid chromatography”. Journal of Chromatography A 1018 (1) : 29–40. [34] U of S – University of Saskatchewan 2012. “Haskap Breeding & Production”. Final Report. ADF – Agriculture Development Fund 2008–0042. http://www.agriculture.gov.sk.ca/apps/ adf/ADFAdminReport/20080042.pdf. [35] U of S – University of Saskatchewan Final Report 2015. “Breeding and selecting haskap for nutraceutical and agronomic suitability”. http://www.agriculture.gov.sk.ca/apps/adf/ ADFAdminReport/20110039.pdf. [36] Wang Y., X. Xie, X. Ran, S. Chou, X. Jiao, E. Li, Q. Zhang, X. Meng, B. Li. 2018. „Comparative analysis of the polyphenols profiles and the antioxidant and cytotoxicity properties of various blue honeysuckle varieties”. Open Chemistry 16 (1) : 637–646. [37] Wrolstad R.E., R.W. Durst, J. Lee. 2005. “Tracking color and pigment changes in anthocyanin products”. Trends Food Science and Technology 16 : 423–428. [38] Yu L.J. Bhullar K., H.P.V. Rupasinghe, B. Bors. 2012. ”A haskap: new berry crop with high antioxidant capacity”. University of Saskatchewan. Nutraceutical information. Haskap antioxidants. https://research-groups.usask.ca/fruit/Fruit%20crops/haskap.php.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123885 "Jagoda kamczacka - wartoś..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2019-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH