Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Food industry by-products as a source of biologically active peptides
10.15199/62.2022.3.2
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
Streszczenie
Przedstawiono możliwości wykorzystania wysokobiałkowych produktów ubocznych pochodzących z różnych gałęzi przemysłu spożywczego do pozyskiwania aktywnych biopeptydów. Wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że odpady tego rodzaju są źródłem peptydów o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, antyoksydacyjnym oraz hipotensyjnym. W większości przypadków pozyskuje się je w wyniku hydrolizy enzymatycznej białek zawartych w odpadach. Na rynku znajdują się dwa komercyjne preparaty zawierające bioaktywne peptydy pozyskiwane z produktów ubocznych przetwórstwa owoców morza.
Abstract
A review, with 40 refs., of the use of high-protein by-products from various food industries for the preparation of active biopeptides. Their characteristics and antimicrobial, antioxidant and hypotensive effects ware discussed. The sources of the active biopeptides and the methods of their production and purification in terms of bioactivity and bioavailability ware presented.
Bibliografia
[1] https://www.efsa.europa.eu/en/funding/calls/reducing-food-losses-and- waste-along-agri-food-valu, dostęp 3 stycznia 2022 r. [2] S. Maina, V. Kachrimanidou, A. Koutinas, Curr. Opin. Green Sustain. Chem. 2017, 8, 18, DOI: 10.1016/j.cogsc.2017.07.007. [3] H.S. Ng, P.E. Kee, H.S.Yim, P.T. Chen, Y.H. Wei, J. Chi-Wei Lan, Bioresour. Technol. 2020, 302, 122889, DOI: 10.1016/j.biortech.2020.122889. 101/3(2022) [4] https://www.uwm.edu.pl, dostęp 3 stycznia 2022 r. [5] M. Szołtysik, R. Kupczyński, A. Dąbrowska, J. Chrzanowska, D. Figurska-Ciura, A. Zambrowicz, B. Buda, Przem. Chem. 2016, 95, nr 2, 269, DOI: 10.15199/62.2016.2.16. [6] A. Sánchez, A. Vázquez, Food Qual. Saf. 2017, 1, nr 1, 29, DOI: 10.1093/fqsafe/fyx006. [7] Z.F. Bhat, S. Kumar, H.F. Bhat, Nutr. Food Sci. 2015, 45, nr 2, 190, DOI: 10.1108/NFS-10-2014-0088. [8] A. Sosnowska, T. Trziszka, A. Polanowski, F. Bubel, Przem. Chem. 2011, 90, nr 5, 1029. [9] M. Darewicz, J. Borawska, P. Minkiewicz, A. Iwaniak, P. Staro- wicz, Żywn. Nauk. Technol. Jakość 2015, 22, nr 3, 26, DOI: 10.15193/zntj/2015/100/037. [10] D. Montesano, M. Gallo, F. Blasi, L. Cossignani, Curr. Opin. Food Sci. 2020, 31, 31, DOI: 10.1016/j.cofs.2019.10.008. [11] M.A. Mazorra-Manzano, J.C. Ramírez-Suarez, R.Y. Yada, Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2018, 58, nr 13, 2147, DOI: 10.1080/10408398.2017.1308312. [12] A.C. Lemes, L. Sala, J.D.C. Ores, A.R.C. Braga, M.B. Egea, K.F.A. Fernandes, Int. J. Mol. Sci. 2016, 17, nr 6, 950, DOI: 10.3390/ijms17060950. [13] C.C. Udenigwe, V. Fogliano, J. Funct. Foods 2017, 35, 9, DOI: 10.1016/J.JFF.2017.05.029. [14] Q. Xu, H. Hong, J. Wu, X. Yan, Trends Food Sci. Technol. 2019, 86, 399, DOI: 10.1016/J.TIFS.2019.02.050. [15] P. Ambigaipalan, A.S. Al-Khalifa, F. Shahidi, J. Funct. Foods 2015, 18, 1125, DOI: 10.1016/j.jff.2015.01.021. [16] R. Vásquez-Villanueva, M.L. Marina, M.C. García, J. Chromatogr. A 2016, 1428, 185, DOI: 10.1016/j.chroma.2015.07.032. [17] C. Esteve, M.L. Marina, M.C. García, Food Chem. 2015, 167, 272, DOI: 10.1016/j.foodchem.2014.06.090. [18] M.C. García, J. Endermann, E. González-García, M.L. Marina, J. Agric. Food Chem. 2015, 63, nr 5, 1514, DOI: 10.1021/jf505037p. [19] M. Mechmeche, F. Kachouri, M. Chouabi, H. Ksontini, K. Setti, M. Hamdi, Food Anal. Methods 2017, 10, nr 3, 809, DOI: 10.1007/s12161-016-0644-x. [20] E. González-García, M.L. Marina, M.C. García, J. Funct. Foods 2014, 11 (C), 428, DOI: 10.1016/j.jff.2014.10.020. [21] M. Hadnađev, M. Dizdar, T. Dapčević-Hadnađev, P. Jovanov, A. Mišan, M. Sakač, J. Process. Energy Agric. 2018, 22, nr 2, 90, DOI: 10.5937/jpea1802090h. [22] A. Connolly, M.B. O’Keeffe, C.O. Piggott, A.B. Nongonierma, R.J. Fitzgerald, Food Chem. 2015, 176, 64, DOI: 10.1016/j.foodchem.2014.12.027. [23] Y. Xu, T. Bao, W. Han, W. Chen, X. Zheng, J. Wang, Process Biochem. 2016, 51, nr 9, 1299, DOI: 10.1016/j.procbio.2016.05.023. [24] R. Zenezini Chiozzi, A.L. Capriotti, C. Cavaliere, G. La Barbera, S. Piovesana, A. Laganà, J. Funct. Foods 2016, 27, 262, DOI: 10.1016/j.jff.2016.09.010. [25] A. Waglay, S. Karboune, Biotechnol. Prog. 2016, 32, nr 2, 420, DOI: 10.1002/btpr.2245. [26] A. Nieto-Veloza, Q. Zhong, W.S. Kim, D. D’Souza, H.B. Krishnan, V.P. Dia, Food Chem. 2021, 362, 130220, DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.130220. [27] R. Przybylski, L. Firdaous, G. Châtaigné, P. Dhulster, N. Nedjar, Food Chem. 2016, 211, 306, DOI: 10.1016/j.foodchem.2016.05.074. [28] E.Y. Adje, R. Balti, M. Kouach, P. Dhulster, D. Guillochon, N. Nedjar- -Arroume, Int. J. Biol. Macromol. 2011, 49, nr 2, 143, DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2011.04.004. [29] N. Nedjar-Arroume, V. Dubois-Delval, E.Y. Adje, J. Traisnel, F. Krier, P. Mary, M. Kouach, G. Briand, D. Guillochon, Peptides 2008, 29 , nr 6, 969, DOI: 10.1016/j.peptides.2008.01.011. [30] R. Froidevaux, F. Krier, N. Nedjar-Arroume, D. Vercaigne-Marko, E. Kosciarz, C. Ruckebusch, P. Dhulster, D. Guillochon, FEBS Lett. 2001, 491, nr 1–2, 159, DOI: 10.1016/S0014-5793(01)02171-8. [31] G. Cai, K. Moffitt, L. Navone, Z. Zhang, K. Robins, R. Speight, Environ. Manage. 2022, 301, 113945, DOI: 10.1016/J.JENVMAN.2021.113945. [32] R. Fontoura, D.J. Daroit, A.P.F. Correa, S.M.M. Meira, M. Mosquera, A. Brandelli, N. Biotechnol. 2014, 31, nr 5, 506, DOI: 10.1016/j.nbt.2014.07.002. [33] P.A. Harnedy, R.J. Fitzgerald, J. Funct. Foods 2012, 4, nr 1, 6, DOI: 10.1016/j.jff.2011.09.001. [34] D.P. Rodrigues, R. Calado, O.M.C.C. Ameixa, J. Valcarcel, J.A. Vázquez, LWT 2021, 149, 111840, DOI: 10.1016/j.lwt.2021.111840. [35] A. Shavandi, Z. Hu, S.S. Teh, J. Zhao, A. Carne, A. Bekhit, A.E.D.A. Bekhit, Food Chem. 2017, 227, 194, DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.01.099. [36] M. Robert, C. Zatylny-Gaudin, V. Fournier, E. Corre, G. Le Corguillé, B. Bernay, J. Henry, J. Biotechnol. 2014, 186, 30, DOI: 10.1016/j.jbiotec.2014.06.020. [37] C.F. Mhina, H.Y. Jung, J.K. Kim, Chemosphere 2020, 253, 126728, DOI: 10.1016/J.CHEMOSPHERE.2020.126728. [38] A.L. Dinel, C. Lucas, J. Le Faouder, E. Bouvret, V. Pallet, S. Layé, C. Joffre, J. Funct. Foods 2021, 76, 104292, DOI: 10.1016/j.jff.2020.104292. [39] F. Ozogul, M. Cagalj, V. Šimat, Y. Ozogul, J. Tkaczewska, A. Hassoun, A.A. Kaddour, E. Kuley, N.B. Rathod, G.G. Phadke, Trends Food Sci. Technol. 2021, 116, 559, DOI: 10.1016/j.tifs.2021.08.007. [40] F. Guillerminet, H. Beaupied, V. Fabien-Soulé, D. Tomé, C.L. Benhamou, C. Roux, A. Blais, Bone 2010, 46, nr 3, 827, DOI: 10.1016/j.bone.2009.10.035.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2022-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH