Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2024-2
Antyoksydacyjne działanie ekstraktów pochodzenia roślinnego
EDYTA KOSIŃSKA
JULIA SADLIK
KAROLINA KRZYSZTOŃ
nr katalogowy: 148541
10.15199/28.2024.2.3
ekstrakty roślinne
antyoksydant
różeniec górski
ekstrakcja
plant extracts
antioxidant
Rhodiola rosea
extraction
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Odzysk związków przeciwutleniajacych z roślinnych surowców odpadowych
Tomasz Tarko
Aleksandra Duda-Chodak
Małgorzata Ignacok
nr katalogowy: 47540
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Wpływ temperatury i obróbki mikrofalowej na aktywność antyoksydacyjną suszonych śliwek
Aleksandra Duda-Chodak
Tomasz Tarko
Marek Suwara
nr katalogowy: 46201
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Wpływ dodatku owoców i warzyw do przecieru aroniowego na zawartość związków polifenolowych i jakość
Joanna Kolniak
Anna Augustyniok
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 47537
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-2
Wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia surowca na ekstrakcję związków fenolowych i flawonoidów z liści mięty pieprzowej i herbaty czarnej
Jakub Wyrostek
Radosław Kowalski
nr katalogowy: 136432
10.15199/62.2022.2.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-2
Wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia surowca na ekstrakcję związków fenolowych i flawonoidów z liści mięty pieprzowej i herbaty czarnej
Jakub Wyrostek
Radosław Kowalski
nr katalogowy: 136432
10.15199/62.2022.2.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-2
Wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia surowca na ekstrakcję związków fenolowych i flawonoidów z liści mięty pieprzowej i herbaty czarnej
Jakub Wyrostek
Radosław Kowalski
nr katalogowy: 136432
10.15199/62.2022.2.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Wpływ metody suszenia na stabilność fitozwiązków i aktywność przeciwutleniającą owoców Rosa canina L.
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
Mohamad Saadatian
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Wiesław Piekarski
Magdalena Kapłan
Agata Święciło
nr katalogowy: 125773
10.15199/62.2020.4.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
OPAKOWANIE 2017-3
BADANIA I ROZWÓJ: Aktywność przeciwutleniająca folii PE i PLA modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe Antioxidant activity of polyethylene and polylactide foils modified by coating containing fungal melanins
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińsk
nr katalogowy: 104799
10.15199/42.2017.3.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-1a
Action of The Static Magnetic Fields on The Antioxidant Activity in The Fibroblasts' Culture
Marek GLINKA
Stanisław Albert GAWRON
Aleksander SIEROŃ
Katarzyna PAWŁOWSKA-GÓRAL
Grzegorz CIEŚLAR
Karolina SIEROŃ-STOLTNY
nr katalogowy: 74141
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-11
Wpływ zastosowania syropu maltozowego jako zamiennika części słodu na aktywność przeciwutleniającą piw
Paulina Bogdan
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 102281
10.15199/64.2016.11.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Owies jako źródło składników bioaktywnych o charakterze prozdrowotnym
Damian Gołębiewski
Kinga Gołębiewska
Anna Fraś
Danuta Boros
nr katalogowy: 105090
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
Effect of filler type and irradiation dose on some properties of polyolefine foams Wpływ rodzaju napełniacza oraz dawki napromieniowania na wybrane właściwości pianek poliolefinowych
Anna Pietruszka
Ryszard Szulc
nr katalogowy: 96174
10.15199/62.2016.1.11
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
OPAKOWANIE 2017-7
Właściwości przeciwutleniające i optyczne folii BOPP i PET modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińska
nr katalogowy: 107524
10.15199/42.2017.7.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Liofilizowane owoce jagodowe właściwości antyoksydacyjne
Ewa Ochwanowska
Jarosław Chmielewski
Sylwia Łaba
Ilona Żeber-Dzikowska
nr katalogowy: 111090
10.15199/65.2017.12.4
liofilizacja
żywność liofilizowana
substancje bioaktywne
antyoksydanty
owoce
lyophilisation
lyophilized food
bioactive substances
antioxidants
fruits
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Wpływ kształtu reaktora i parametrów ekstrakcji podkrytycznej na jakość ekstraktów otrzymanych z kory dębu (Quercus robur L.)
Piotr Kamiński
Katarzyna Tyśkiewicz
Zygmunt Fekner
Zbigniew Kobus
Marcin Gruba
nr katalogowy: 149192
10.15199/62.2024.6.5
Quercus robur L.
ekstrakcja wodą podkrytyczną
dąb
aktywność antyoksydacyjna
ekstrakty z kory
gospodarka o obiegu zamkniętym
Quercus robur L.
subcritical water extraction
oak
antioxidant activity
bark extracts
circular economy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Wpływ sonikacji na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu kawowego
Zbigniew Kobus
Marek Szmigielski
Kamil Wilczyński
Klaudia Kałwa
Leszek Rydzak
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
nr katalogowy: 121031
10.15199/62.2019.6.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Use of enzymatic hydrolysis of whey proteins for the preparation of peptides with an antioxidant activity Zastosowanie enzymatycznej hydrolizy białek serwatkowych do otrzymywania peptydów o aktywności przeciwutleniającej DOI: dx.
Konrad Babij
Anna Dąbrowska
Marek Szołtysik
Marta Pokora
Aleksandra Zambrowicz
Robert Kupczyński
Józefa Chrzanowska
nr katalogowy: 86097
10.12916/przemchem.2014.1333
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Chemical characteristic of the feed mixtures containing raw and extruded flax seeds Charakterystyka chemiczna mieszanek paszowych zawierających surowe i ekstrudowane nasiona lnu
Anna Czech
Katarzyna Ognik
Renata Klebaniuk
Anna Stępniowska
nr katalogowy: 91686
10.15199/62.2015.6.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Raspberry and blackberry leaves as a raw material for pharmaceutical industry Liście maliny i jeżyny jako surowiec dla przemysłu farmaceutycznego
Michał Kruczek
Anna Kostecka-Gugała
Joanna Augustynowicz
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Agnieszka Orzeł
Katarzyna Król-Dyrek
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 93035
10.15199/62.2015.8.38
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-12
Wpływ jednoczesnego oddziaływania pól elektromagnetycznych generowanych przez linie przesyłowe wysokiego napięcia prądu zmiennego oraz telefon komórkowy na równowagę prooksydacyjno-antyoksydacyjną w strukturach mózgu szczurów
Grzegorz CIEŚLARI
Karolina SIEROŃ
Aleksander SIEROŃ
Paweł SOWA
nr katalogowy: 134763
10.15199/48.2021.12.18
linie przesyłowe wysokiego napięcia prądu zmiennego
telefon komórkowy
równowaga prooksydayjno-antyoksydacyjna
mózg szczura
high voltage alternating current transmission lines
mobile phone
prooxidant-antioxidant balance
rat brain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Antyoksydacyjne właściwości płatków zbożowych różnego pochodzenia
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 114138
płatki zbożowe
antyoksydanty
wolne rodniki
cereal flakes
antioxidants
free radicals
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-4
Aktywność antyoksydacyjna owoców i przetworów z jabłek
Jarosław Markowski
Monika Mieszczakowska
Monika Fastyn
Witold Płocharski
nr katalogowy: 34811
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Porównanie zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej wybranych czekolad z prażonego i nieprażonego ziarna kakaowego
Paweł Pawłowski
Jolanta Kowalska
nr katalogowy: 123065
10.15199/65.2019.10.3
czekolada
czekolada "surowa"
czekolada rubinowa
polifenole
chocolate
"raw" chocolate
ruby chocolate
polyphenol
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Analiza związków fenolowych w winogronach i winie
Magdalena Surma-Zadora
Ewa Cieślik
nr katalogowy: 36239
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-12
Owoce krajowe cennym surowcem winiarskim
Joanna Laskowska
Eugeniusz Pogorzelski
nr katalogowy: 32210
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-12
Polifenole prozdrowotne w chmielu oraz w granulatach i ekstraktach chmielowych
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 32208
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-11
Wpływ procesów przetwórczych na właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw
Janusz Czapski
nr katalogowy: 31540
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Substancje bioaktywne pozytywne i negatywne skutki dodawania do żywności
Beata Piłat
Ryszard Zadernowski
nr katalogowy: 111089
10.15199/65.2017.12.3
substancje bioaktywne
pozytywne działanie
negatywne działanie
bioactive substances
positive effect
negative effect
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ rodzaju ekstrahenta na aktywność antyoksydacyjną suchych ekstraktów z owoców rokitnika zwyczajnego
Stanisław Rudy
Renata Polak
Dariusz Dziki
Andrzej Krzykowski
Beata Biernacka
Norbert Leszczyński
Mariusz Rudy
nr katalogowy: 122840
10.15199/62.2019.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Ocena aktywności przeciwutleniającej i lipofilowości octanu eugenylu
Paulina Waszczuk
Martyna Jurkiewicz
Izabella Kowalska
Edyta Makuch
nr katalogowy: 127949
10.15199/62.2020.9.30
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Ocena aktywności przeciwutleniającej i lipofilowości octanu eugenylu
Paulina Waszczuk
Martyna Jurkiewicz
Izabella Kowalska
Edyta Makuch
nr katalogowy: 127949
10.15199/62.2020.9.30
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Zastosowanie produktów odpadowych pochodzenia roślinnego w kompozytach elastomerowych
Anna Kosmalska
Anna Masek
Marian Zaborski
Anna Podsędek
Dorota Sosnowska
nr katalogowy: 59873
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-10
Wpływ procesu mrożenia na zdolności przeciwutleniające wybranych owoców
Iwona Drożdż
Agnieszka Łakomiec
Tadeusz Tuszyński
nr katalogowy: 54909
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-1
Polifenole prozdrowotne w chmielu oraz w granulatach i ekstraktach chmielowych stosowanych do produkcji piwa w Polsce
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 32846
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Właściwości prozdrowotne kiszonej kapusty
Justyna Szwejda- Grzybowska
nr katalogowy: 51970
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
CHŁODNICTWO 2014-6
Wpływ warunków chłodniczego przechowywania na właściwości kiełków koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.)
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązk -Czarnecka
Lucjan Krala
nr katalogowy: 85151
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Aronia - niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości
Jan Oszmiański
Paulina Nowicka
Paweł Rubiński
nr katalogowy: 61770
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Produkty handlowe z bzu czarnego ocena właściwości bioaktywnych
Karolina Młynarczyk
Dorota Walkowiak-Tomczak
nr katalogowy: 115599
10.15199/65.2018.8.10
bez czarny
aktywność przeciwutleniająca
polifenole
antocyjany
elderberry
antioxidant activity
polyphenols
anthocyanins
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-7
Metody oceny aktywności przeciwrodnikowej stosowane w przemyśle chemicznym
Anna Ratz-Łyko
Jacek Arct
nr katalogowy: 69469
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Kondensat parogazu z retorty suchej destylacji drewna jako prekursor płynu wędzarniczego. Charakterystyka i właściwości
Paweł Bilewicz
Marcin Woźniak
Edyta Kucharska
Łukasz Kucharski
Marlena Musik
Martyna Jurkiewicz
Robert Pełech
nr katalogowy: 141543
10.15199/62.2023.12
parogaz
sucha destylacja drewna
produkcja węgla drzewnego
płyn wędzarniczy
vapour-gas
dry wood distillation
charcoal production
smoking fluid
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Badania skuteczności działania wabików feromonowych w odławianiu inwazyjnej ćmy bukszpanowej (Cydalima perspectalis) w Polsce
Paweł K. Bereś
Grażyna Soika
Tomasz Jabłoński
Jacek Grodnerd
nr katalogowy: 139546
10.15199/62.2022.9.2
feromon płciowy
ćma bukszpanowa
dyspenser feromonowy
pułapka lepowa
synteza stereoselektywna
heksadecenale
sex pheromone
box-tree moth
pheromone dispenser
sticky trap
stereoselective synthesis
hexadecenals
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-3
Zmiany wyróżników jakościowych herbat owocowych w zależności od czasu parzenia
Stanisław Kalisz
Anna Grobelna
Aleksandra Bozowska
Monika Janowicz
Justyna Kadzińska
nr katalogowy: 112847
10.15199/64.2018.3.3
herbaty owocowe
polifenole
aktywność przeciwutleniająca
barwa
fruit teas
polyphenols
antioxidant activity
colour
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Wpływ kształtu reaktora i parametrów ekstrakcji podkrytycznej na jakość ekstraktów otrzymanych z kory dębu (Quercus robur L.)
Piotr Kamiński
Katarzyna Tyśkiewicz
Zygmunt Fekner
Zbigniew Kobus
Marcin Gruba
nr katalogowy: 149192
10.15199/62.2024.6.5
Quercus robur L.
ekstrakcja wodą podkrytyczną
dąb
aktywność antyoksydacyjna
ekstrakty z kory
gospodarka o obiegu zamkniętym
Quercus robur L.
subcritical water extraction
oak
antioxidant activity
bark extracts
circular economy
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-1
DODATKI FUNKCJONALNE NA BAZIE BIAŁEK WYKORZYSTYWANE W TECHNOLOGII PRZETWÓRSTWA MIĘSA
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 146999
białkowe dodatki funkcjonalne
wykorzystywanie białek roślinnych i zwierzęcych
cechy funkcjonalne i fizyczne
essential oils
nanoemulsions
antimicrobial effect
antioxidant effect
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-1
Rheological properties of an heterogeneous polybutadiene-based propellant slurry Reologiczne właściwości zawiesiny heterogenicznego paliwa rakietowego na bazie kauczuku butadienowego
Bogdan Florczak
nr katalogowy: 88968
10.15199/62.2015.1.15
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-5
Całkowita zdolność antyoksydacyjna i wybrane metody jej wyznaczania w produktach roślinnych
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 105842
10.15199/64.2017.5.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-7-8
Charakterystyka owoców wybranych odmian rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides L.) uprawianych w Polsce
Janusz Lipowski
Krystian Marszałek
Sylwia Skąpska
Urszula Jasińska
nr katalogowy: 70381
CHŁODNICTWO 2015-12
Zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych w kiełkach brokułu i rzodkiewki podczas chłodniczego przechowywania
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązka-Czarnecka
Lucjan Krala
nr katalogowy: 95602
10.15199/8.2015.12.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Projektowanie funkcjonalnych piw rzemieślniczych o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Gościnna
Jarosław Pobereżny
Elżbieta Wszelaczyńska
Sylwia Łaba
Krzysztof Świerczyński
nr katalogowy: 121993
10.15199/65.2019.8.10
piwo
dodatki funkcjonalne
polifenole
zdolność przeciwutleniająca
beer
functional additives
total phenols
antioxidant activity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-2
Stabilność oksydacyjna olejów napędowych zawierających biokomponenty. Cz. II. Wpływ dodatku podwyższającego liczbę cetanową
Grażyna Żak
Michał Wojtasik
Magdalena Żółty
nr katalogowy: 112286
10.15199/62.2018.2.12
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Nowe trendy w produkcji soków i nektarów jabłkowych
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 43994
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Pumpkin (Cucurbita sp.) as a source of health-beneficial compounds with antioxidant properties Dynia (Cucurbita sp.) jako źródło prozdrowotnych związków o charakterze antyoksydacyjnym
Michał Kruczek
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Katarzyna Kałużny
Przemysław Kopeć
Adriana Nowicka-Połeć
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 91676
10.15199/62.2015.6.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Herbaty czarne jakość sensoryczna i ich właściwości przeciwutleniające
Przemysław Dmowski
Karol Zakrzewski
nr katalogowy: 115043
10.15199/65.2018.7.8
aromatyzowana herbata czarna
przeciwutleniacze
ocena konsumencka
barwa
flavoured black tea
antioxidants
consumer evaluation
colour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Ocena zawartości związków przeciwutleniających w owocach świdośliwy, aronii czarnoowocowej i czeremchy amerykańskiej
Alicja Ponder
Magdalena Morka
Ewelina Hallmann
nr katalogowy: 116673
10.151.99/65.2018.10.7
witamina C
związki polifenolowe
aronia
świdośliwa
czeremcha amerykańska
vitamin C
polyphenolic compounds
black chokeberry
saskatoon berry
black cherry
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-5
Picetanol – bioaktywny analog resweratrolu
Elżbieta Biller
nr katalogowy: 145708
10.15199/64.2023.5.1
piceatannol
scirpusin B
właściwości przeciwutleniające
oddziaływanie bioaktywne
piceatannol
scirpusin B
antioxidant activity
bioactive properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Kwas mlekowy (E 270) - substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Mitka
nr katalogowy: 42382
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Ditlenek siarki w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 41720
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-8
Mniszek lekarski – roślina lecznicza o właściwościach prozdrowotnych
Patrycja Gazda
Paweł Glibowski
nr katalogowy: 150106
10.15199/65.2024.8.8
mniszek lekarski
roślina lecznicza
polifenole
działanie przeciwzapalne
dandelion
medicinal plant
polyphenols
anti-inflammatory effect
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Skład polifenolowy owoców pigwy
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 111088
10.15199/65.2017.12.2
pigwa
związki bioaktywne
aktywność przeciwutleniająca
procyjanidyny
quince
bioactive compounds
antioxidant activity
proanthocyanidins
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Produkty uboczne przemysłu spożywczego jako źródło biologicznie aktywnych peptydów
Agnieszka Ryznar-Luty
nr katalogowy: 136786
10.15199/62.2022.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Kwasy chlorogenowe w produktach naturalnych oraz ich właściwości antyutleniające i przeciwdrobnoustrojowe
Monika Kalinowska
Anna M. Wróblewska
Kamila Gryko
nr katalogowy: 110737
10.15199/62.2017.11.9
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-1
NANOEMULSJE – ALTERNATYWA DLA STOSOWANIA CZYSTYCH OLEJKÓW ETERYCZNYCH W PRZETWÓRSTWIE MIĘSA
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 147000
olejki eteryczne
nanoemulsje
działanie przeciwdrobnoustrojowe
działanie przeciwutleniające
essential oils
nanoemulsions
antimicrobial effect
antioxidant effect
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
OPAKOWANIE 2014-10
Packaging carbon footprint
HANNA ŻAKOWSKA
GRZEGORZ GANCZEWSKI
CAISA JOHANSSON
CARMEN SANCHEZ
ELENA BOBU
GUSTAAF SCHOUKENS
KENNERT JOHANSSON
SONJA JAMNICKI
nr katalogowy: 87402
OPAKOWANIE 2010-I
The Use of Biaxially Oriented Polypropylene (BOPP) Films for In Mould Labelling (IML)
Andrzej Kornacki
nr katalogowy: 50916
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-7
Nowe pochodne rezorcynolu o potencjalnych właściwościach przeciwutleniających
Renata Czeczko
Alicja Skrzypek
Urszula Głaszcz
Beata Paw
Joanna Matysiak
nr katalogowy: 121314
10.15199/62.2019.7.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-9
Zastosowanie materiałów mezoporowatych jako adsorbentów substancji o właściwościach przeciwutleniających
Michał Moritz
Aleksandra Stoińska
Małgorzata Geszke-Moritz
nr katalogowy: 150563
10.15199/62.2024.9.7
krzemionka
kwasy fenolowe
flawonoidy
adsorpcja
silica
phenolic acids
flavonoids
adsorption
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2008-8
Hot rolling of steel with TWIP effect
JIŘÍ KLIBER
TOMÁŠ KURSA
IVO SCHINDLER
nr katalogowy: 37262
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-7
Bubble effect w układach izolacyjnych papier-ester syntetyczny oraz papier-olej mineralny
Piotr PRZYBYŁEK
Hubert MORAŃDA
Krzysztof WALCZAK
Hanna MOŚCICKA-GRZESIAK
nr katalogowy: 77989
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-11b
Badania temperatury inicjacji efektu bąbelkowania w izolacji papier-olej
Piotr PRZYBYŁEK
nr katalogowy: 55809
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-12
The effect of aging of transformer oil on the magnitude and temperature dependence of its Kerr constant
Włodzimierz KUCHARCZYK
Rafał LEDZION
Piotr GÓRSKI
nr katalogowy: 88151
10.12915/pe.2014.12.08
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11b
Jakie wielkości fizyczne można wykorzystać do monitorowania zjawiska bąbelkowania?
Piotr PRZYBYŁEK
Krzysztof WALCZAK
Hubert MORAŃDA
Hanna MOŚCICKA-GRZESIAK
nr katalogowy: 72286
OPAKOWANIE 2015-7
Nowa era personalizacji produktów z Dyna mark Effect
nr katalogowy: 92415
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Eugenol – związek pochodzenia naturalnego o wielu zastosowaniach
Anna Fajdek-Bieda
Agnieszka Wróblewska
nr katalogowy: 134682
10.15199/62.2021.11.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Eugenol – związek pochodzenia naturalnego o wielu zastosowaniach
Anna Fajdek-Bieda
Agnieszka Wróblewska
nr katalogowy: 134682
10.15199/62.2021.11.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Eugenol – związek pochodzenia naturalnego o wielu zastosowaniach
Anna Fajdek-Bieda
Agnieszka Wróblewska
nr katalogowy: 134682
10.15199/62.2021.11.10
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Zioła i przyprawy - naturalne konserwanty żywności
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 140125
mięso
utlenianie lipidów
zioła i przyprawy
związki bioaktywne
naturalne konserwanty
meat
lipid oxidation
herbs and spices
bioactive compounds
natural preservatives
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-12
Modelling of the Magnetoplastic Effect
Romuald KOTOWSKI
Piotr TRONCZYK
nr katalogowy: 95270
10.15199/48.2015.12.34
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Wpływ obróbki ultradźwiękowej na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu galusowego
Zbigniew Kobus
Leszek Rydzak
Kamil Wilczyński
Rafał Nadulski
Tomasz Guz
Kazimierz Zawiślak
nr katalogowy: 113858
10.15199/62.2018.5.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ ozonowania wody na zawartość bioaktywnych związków fenolowych i okres przydatności do spożycia świeżej kolendry (Coriandrum sativum L.)
Agnieszka Najda
Kamila Klimek
Halina Buczkowska
Sebastian Balant
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
nr katalogowy: 122834
10.15199/62.2019.10.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-12
Rośliny źródłem naturalnych substancji przeciwutleniających
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 151920
10.15199/65.2024.12.6
przeciwutleniacze
polifenole
przyprawy
owoce
herbata
tarczyca bajkalska
antioxidants
polyphenols
spices
fruits
tea
Baikal skullcap
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Anisotropy of Portevin-Le Chatelier effect in Al-Mg-Mn sheet alloy described by acoustic emission
Joanna Zdunek
Jan Powiec
Ja rosław Mizera
Wojciech l. Spychalski
Krzy sztof j. Kurzydłowski
nr katalogowy: 52742
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2005-5
Wpływ naprężeń montażowych na parametry silnika indukcyjnego małej mocy
Alexander PULNIKOV
Viatcheslav PERMIAKOV
Luc DUPRE
Johan GYSELINCK
Roumen PETROV
Harm WISSELINK
nr katalogowy: 11716
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-10
Szacowanie ryzyka w obszarze ochrony środowiska
PIOTR GAŁA
nr katalogowy: 38415
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-12b
Zjawisko Gigantycznej Magnetoimpedancji w wybranych zastosowaniach praktycznych
Mariusz NAJGEBAUER
nr katalogowy: 64307
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-9
Właściwości magnetostrykcyjne kompozytów multiferroicznych
Piotr GUZDEK
Wojciech GRZESIAK
Piotr ZACHARIASZ
Grzegorz KOŁASZCZYŃSKI
nr katalogowy: 100495
10.15199/48.2016.09.07
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-9
Efekt magnetoelektryczny w kompozycie warstwowym Ni0.3Zn0.62Cu0.08Fe2O4 - PbFe0.5Ta0.5O3
Piotr GUZDEK
Wojciech GRZESIAK
Marek WZOREK
nr katalogowy: 93238
10.15199/48.2015.09.14
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2011-6
Acoustic emission studies of the Portevin-Le Chatelier effect in Al-Mg-Mn (5182) alloy
Joanna Zdunek
Jan Płowiec
Wojciech L. Spychalski
Jarosław Mizera
Krzysztof J. Kurzydłowski
nr katalogowy: 64851
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2016-3
Influence of the corrosive environment on the Portevin-Le Chatelier plastic instability phenomenon in Al-1Mg and Al-3Mg model alloys
Aleksandra Towarek
Joanna Zdunek
Jarosław Mizera
Anna Dobkowska
Rafał Molak
nr katalogowy: 99366
10.15199/28.2016.3.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Wpływ dodatków przeciwutleniających na wybrane właściwości chemiczne oleju z nasion maku tłoczonego na zimno
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
Dariusz Andrejko
Agnieszka Sagan
Beata Zdybel
Zbigniew Kobus
nr katalogowy: 124471
10.15199/62.2020.1.15
CHEMIK 2024-2
Peptydy w nośnikach lipidowych i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
Małgorzata Pawłowska
Marta Marzec
Izabela Nowak
nr katalogowy: 150048
10.15199/4.2024.2.3
peptydy
stałe nanocząstki lipidowe
homogenizacja wysokoci śnieniowa
homogenizacja z wykorzystaniem homogenizatora wysokoobrotowego
produkty kosmetyczne
peptides
solid lipid nanoparticles
high-pressure homogenization
homo genization using a high-speed homogenizer
cosmetic products
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Otrzymywanie, spektroskopia i biologiczna aktywność kompleksów Cu(II) i Zn(II) z pochodnymi 1,3,4-tiadiazolu
Dariusz Karcz
Karolina Starzak
Arkadiusz Matwijczuk
Ewa Ciszkowicz
Katarzyna Lecka-Szlachta
Alicja Matwijczuk
Anna Ciupak
Bożena Gładyszewska
Andrzej Niewiadomy
nr katalogowy: 114930
10.15199/62.2018.7.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Otrzymywanie, spektroskopia i właściwości antyoksydacyjne nowych pochodnych 1,3,4-tiadiazolu w postaci hybryd tiadiazolo-kumarynowych
Dariusz Karcz
Karolina Starzak
Arkadiusz Matwijczuk
Bożena Gładyszewska
Alicja Matwijczuk
Andrzej Niewiadomy
Mariusz Gagoś
nr katalogowy: 110086
10.15199/62.2017.10.27
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-1
Thermoelectric force in Ni-P resistive layers
ZBIGNIEW PRUSZOWSKI
PIOTR KOWALIK
nr katalogowy: 32597
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
The effect of forming of zinc coating on their corrosion resistance
JACEK BANAŚ
EDWARD GUZIK
DARIUSZ KOPYCIŃSKI
URSZULA LELEK-BORKOWSKA
MARIA STAROWICZ
nr katalogowy: 27578
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-8
Resistive memory effect in a thin-film structure based on YBa2Cu3O7-x superconductor
Jerzy GOŁĘBIOWSKI
Jan WAŚKIEWICZ
nr katalogowy: 78450
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-10
Modelling of Graphene Field-Effect Transistor for electronic sensing applications
Maciej ŁUSZCZEK
Marek TURZYŃSKI
Dariusz ŚWISULSKI
nr katalogowy: 94024
10.15199/48.2015.10.34
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-4
Effect of forging temperature on microstructure of FeAl-based alloys
WOJCIECH SZKLINIARZ
AGNIESZKA KOŚCIELNA
nr katalogowy: 37825
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2018-4
Badania wpływu efektu obrotów części na niezawodność zrobotyzowanego montażu (artykuł w języku rosyjskim)
Michael V. VARTANOV
INNA N. ZININA
Chan Chung TA
nr katalogowy: 117643
robotic assembly
adaptive gripper
effect of rotation
mathematical model
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Wpływ efektu zbliżeniowego i naskórkowości na straty mocy w tworniku
Adrian MŁOT
Mariusz KORKOSZ
Piotr GRODZKI
Marian ŁUKANISZYN
nr katalogowy: 81545
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-12b
Model-simulation investigations of induction motor with the consideration of skin effect in rotor bars
Andrzej POPENDA
nr katalogowy: 73137
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11a
The behavior of radiation component of lightning electric versus current time front changes
Mahdi IZADI
Mohd Zainal Ab KADIR
Chandima GOMES
nr katalogowy: 72139
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-7a
Skin-effect in Conductor of Rectangular Cross-section — Approximate Solution
Miloslav KOSEK
Martin TRUHLAR
Ales RICHTER
nr katalogowy: 69195
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-10
Badanie akumulacji ołowiu w blaszce liściowej kukurydzy zwyczajnej za pomocą zminiaturyzowanej matrycy elektrod jonoselektywnych
Anna KUTYŁA
Natalia WŁODKOWSKA
Elżbieta ROMANOWSKA
Wojciech WRÓBLEWSKI
Patrycja CIOSEK
nr katalogowy: 55145
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-II
Modeling of high currents dismountable contacts
Ioan POPA
Ioan CAUTIL
Dan FLORICAU
Florin OCOLEANU
nr katalogowy: 30341
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-6
Analysis of the effect of hardened surface layer on the crack driving force in bending of titanium alloy
WALDEMAR ZIAJA
nr katalogowy: 40498
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2008-11
The effect of long-term aging at 475oC on corrosion resistance of 2205 duplex stainless steel
JOANNA MICHALSKA
nr katalogowy: 39176
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-1
Metody pomiaru wysokomocowych impulsów elektromagnetycznych HPEM
Rafał BIAŁEK
Marek KUCHTA
Roman KUBACKI
nr katalogowy: 103202
10.15199/48.2017.01.30
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-4
Dynamic vector magneto-hysteretic E&S model taking into account of eddy current effect
Masato ENOKIZONO
Shinya URATA
nr katalogowy: 25117
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Influence of calcium on the transport processes in nickel oxide: Consequence in nickel oxidation
NACER HALEM
ŁUKASZ CIENIEK
JAN KUSIŃSKI
GUIDO BALDINOZZI
GEORGETTE PETOT-ERVAS
nr katalogowy: 27582
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2008-8
Effect of Dynamic Changes of Thermomechanical Conditions During Hot Rolling of AISI304 Steel on Critical Strain for the Initiation of DRX
RICHARD FABÍK
SERGEY AKSENOV
nr katalogowy: 37258
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
Małgorzata Wrzosek
nr katalogowy: 123536
10.15199/65.2019.11.6
przyprawy
dieta
żywienie
zdrowie
spices
diet
nutrition
health
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-9b
Development of Magnetic After-Effect Setup and Application in the Study of Relaxation Processes in Fe-C, Fe-Cu and Fe-Cr Alloys
Boris MINOV
Milan J. KONSTANTINOVIĆ
Luc DUPRÉ
nr katalogowy: 62407
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-9
Hall effect test bench for temperature dependence of carrier concentration
Katarzyna Dyndał
Zbigniew Sobkow
Jerzy Sanetra
Konstanty W. Marszalek
nr katalogowy: 139314
10.15199/48.2022.09.54
Hall effect
van der Pauw method
carrier concentration
thin films
efekt Halla
metoda van der Pauw
koncentracja nośników
cienkie warstwy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-9
Hall effect test bench for temperature dependence of carrier concentration
Katarzyna Dyndał
Zbigniew Sobkow
Jerzy Sanetra
Konstanty W. Marszalek
nr katalogowy: 139314
10.15199/48.2022.09.54
Hall effect
van der Pauw method
carrier concentration
thin films
efekt Halla
metoda van der Pauw
koncentracja nośników
cienkie warstwy
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2014-1
Modelowanie efektów skali występujących w procesach mikroformowania
Zbigniew ZIMNIAK
Anna GAJEK
nr katalogowy: 88755
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Effect of annealing on the structure and properties of Ni46.4Mn28.5Ga25.1 single crystal
RafaŁ Wróblewski
Krzysztof Sielicki
Marcin Leonowicz
nr katalogowy: 52665
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-4
Wpływ adiuwantów na mobilność azotu i herbicydów w glebie
Mariusz Kucharski
Urszula Sienkiewicz-Cholewa
nr katalogowy: 142816
10.15199/62.2023.4.6
adiuwant
nawozy
saletra amonowa
herbicyd
przemieszczanie w glebie
adjuvant
fertilizers
ammonium nitrate
herbicide
leaching in soil
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-12
Research of Problems Flicker Level of LED Lamps and Luminaires for General Lighting
Sabir BAGHİROV
Oleksandr PİTİAKOV
Svitlana SHPAK
Svitlana KYSLYTSİA
Тamara SAKHNO
Hryhorii KOZHUSHKO
nr katalogowy: 146721
10.15199/48.2023.12.22
flickering
LED
stroboscopic effect
migotanie
LED
efekt stroboskopowy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-1
Gikoliza odpadów poliuretanowych
JANUSZ DATTA
MICHAŁ KACPRZYK
nr katalogowy: 40854
CHŁODNICTWO 2014-11-12
Analiza zastosowania pompowania kapilarnego w mikrokanałowych parownikach
Jarosław KARWACKI
DARIUSZ BUTRYMOWICZ
nr katalogowy: 88389
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Zastosowanie efektu tunelowego w akcelerometrach o wysokiej czułości
Stanisław BEDNAREK
nr katalogowy: 138295
10.15199/48.2022.07.10
tunneling effect
connection
accelerometer
gravimeter
application.
efekt tunelowy
połączenie
akcelerometr
grawimetr
zastosowanie.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Zastosowanie efektu tunelowego w akcelerometrach o wysokiej czułości
Stanisław BEDNAREK
nr katalogowy: 138295
10.15199/48.2022.07.10
tunneling effect
connection
accelerometer
gravimeter
application.
efekt tunelowy
połączenie
akcelerometr
grawimetr
zastosowanie.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-12
Mixed reflection modeling based on a superposition of specular reflections
Kamil KUBIAK
nr katalogowy: 88161
10.12915/pe.2014.12.18
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-9b
Stiffness analysis of electromechanical transducer for nozzle flapper piezoelectric servo valve
Miaolei ZHOU
Wei GAO
Zhigang YANG
nr katalogowy: 70710
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-9b
Magnetic Properties of Non-Oriented Electrical Steels under Compressive Stress Normal to Their Surface
Ken-ichi YAMAMOTO
Shunji YANASE
nr katalogowy: 62402
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-9
Dziewanna (Verbascum L.) – właściwości i potencjał wykorzystania w projektowaniu żywności
Edyta Symoniuk
nr katalogowy: 145293
10.15199/65.2023.9.7
dodatek do żywności
dziewanna
naturalne przeciwutleniacze
żywność funkcjonalna
food additive
mullein
natural antioxidants
functional food
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-5
Study of the side walls inclination angle after RIE process of piezotronic structures
Sławomir OWCZARZAK
Andrzej STAFINIAK
Joanna PRAŻMOWSKA
Regina PASZKIEWICZ
nr katalogowy: 131574
10.15199/48.2021.05.16
GaN
trencze
ISWA
GaN
trenches
ISWA
OPAKOWANIE 2009-5
Wpływ cyklu życia opakowań na efekt cieplarniany
Hanna Żakowska
nr katalogowy: 44328
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-4
Pomiar ciśnienia wysokiej próżni z wykorzystaniem impulsowej jonizacji gazu strumieniem elektronów
Leszek SZCZEPANIAK
nr katalogowy: 43948
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-11
The use of an electronic particle size analyzer in the study of the brittle material grinding process
Tomasz WYLECIAŁ
Dorota MUSIAŁ
Monika ZAJEMSKA
Dariusz URBANIAK
nr katalogowy: 80866
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-1b
Research on Effects of Deicing Salt on Adhesion properties between Asphalt Mortar and Aggregate
Ping LI
Guangwen FU
Dong YANG
Guoling HU
Jianlong ZHENG
nr katalogowy: 65420
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2011-11
BADANIA MECHANICZNE ZBLIŹNIACZONYCH MONOKRYSZTAŁÓW Cu-8%at. Al W PRÓBACH ROZCIĄGANIA I ŚCISKANIA
SEBASTIAN KOPACZ
MAREK S. SZCZERBA
nr katalogowy: 64002
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-5a
Wpływ zjawiska naskórkowości na impedancję charakterystyczną w elektroenergetycznym kablu współosiowym
Aneta BUGAJSKA
nr katalogowy: 67807
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2011-6
Quantum Hall effect in exfoliated graphene
MIROSLAW WOSZCZYNA
MIRIAM FRIEDEMANN
KLAUS PIERZ
FRANZ AHLERS
nr katalogowy: 60612
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-5
Inductance of tubular rectangular high current busduct of finite length
Joanna KOLAŃSKA-PŁUSKA
Jerzy BARGLIK
Bernard BARON
Zygmunt PIĄTEK
nr katalogowy: 59973
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-7
The problem of scaling effect in surface morphology studies of ion beam bombarded stainless steel and titanium
Zbigniew W. KOWALSKI
Janusz WILK
nr katalogowy: 53229
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-2
Analysis of partial vacuum formation and effect on discharge parameter in short gap ESD
Fangming RUAN
Tomasz DLUGOSZ
nr katalogowy: 57870
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Effect of electromagnetic stimulation of the active substance of selected plants on their antiseptic potential
Paweł KIEŁBASA
Anna MIERNIK
Tomasz DRÓŻDŻ
Tomasz SZCZEGIELNIAK
nr katalogowy: 137358
10.15199/48.2022.05.28
pole elektromagnetyczne
olejki eteryczne
substancja biologiczna
właściwości antyseptyczne
electromagnetic field
essential oils
biological substance
antiseptic properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Effect of electromagnetic stimulation of the active substance of selected plants on their antiseptic potential
Paweł KIEŁBASA
Anna MIERNIK
Tomasz DRÓŻDŻ
Tomasz SZCZEGIELNIAK
nr katalogowy: 137358
10.15199/48.2022.05.28
pole elektromagnetyczne
olejki eteryczne
substancja biologiczna
właściwości antyseptyczne
electromagnetic field
essential oils
biological substance
antiseptic properties
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH