Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
A small beer will not bother – the impact of moderate beer consumption on human health and life quality
10.15199/64.2021.5.4
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
Streszczenie
Piwo to niskoalkoholowy napój warzony z naturalnych składników, który może zawierać znaczne ilości związków bioaktywnych, w tym antyoksydanty i fitohormonówy, które mogą mieć pozytywny efekt na zdrowie człowieka. Oprócz tych dobroczynnych związków trunek ten zawiera również etanol, drugą po kofeinie najczęściej spożywaną używkę na świecie. Spożycie nadmiernych ilości etanolu bardzo silnie koreluje z wieloma chorobami oraz niebezpiecznymi zjawiskami społecznymi. Niniejszy artykuł stanowi próbę wyjaśnienia najważniejszych aspektów zdrowotnych związanych z umiarkowanym spożywaniem piwa oraz jego składowych. Przytoczone badania pokazują wpływ spożycia piwa na stan zdrowia człowieka, w tym niebezpieczeństwa wynikające z jego nadużywania. Jednakże trzeba również zaznaczyć, iż potencjał biologiczny piwa, w tym jego działanie antyoksydacyjne oraz antyproliferacyjne mogą być wykorzystane w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób nowotworowych oraz innych schorzeń.
Abstract
Beer is a low-alcohol beverage brewed from natural ingredients which may contain significant amounts of bioactive compounds, including antioxidants and phytohormones, which may have a positive effect on human health. In addition to these beneficial compounds, beer also contains ethanol the second, after caffeine, commonly used recreational drug worldwide. Excessive alcohol consumption carries an attributable risk of many diseases and to public disorder. The aim of the study is to explain the impact of beer component and beer consumption on human health including the dangers of overusing it. However, it should also be noted that the biological potential of moderate beer consumption, including its antioxidant and antiproliferative effects, can be useful in the prevention of cardiovascular diseases, cancer and other disorders.
Słowa kluczowe
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
Keywords
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
Bibliografia
[1] Hornsey Ian. S. 2003. "A History of Beer and Brewing". London, UK,: Royal Society of Chemistry. [2] Deryło Antoni 2021. "Parazytologia i akaroentomologia medyczna ". Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [3] World Health Organization. 2018. Global status report on alcohol and health 2018. World Health Organization (Geneva, Switzerland: World Health Organization). [4] Nova E., G. C. Baccan, A. Veses, B. Zapatera, and A. Marcos. 2012. "Potential health benefits of moderate alcohol consumption: current perspectives in research." Proceedings of the Nutrition Society 71 (2): 307–315. [5] Powell Jonathan J. 2009. "Beer in Health and Disease Prevention". Edited by Victor R. Preedy. San Diego: Academic Press. [6] Martinez-Gomez Alvaro, Isabel Caballero, and Carlos A. Blanco. 2020. "Phenols and Melanoidins as Natural Antioxidants in Beer. Structure, Reactivity and Antioxidant Activity." Biomolecules 10 (3): 400. [7] Radonjić Sanja, Vesna Maraš, Jovana Raičević, and Tatjana Košmerl. 2020. "Wine or Beer? Comparison, Changes and Improvement of Polyphenolic Compounds during Technological Phases." Molecules 25 (21). [8] Walker Caroline, Gary Freeman, Ravin Jugdaohsingh, and Jonathan J. Powell. 2009. "35 - Silicon in Beer: Origin and Concentration." In Beer in Health and Disease Prevention, edited by Victor R. Preedy, 367–371. San Diego: Academic Press. [9] Tucker Katherine L., Ravin Jugdaohsingh, Jonathan J. Powell, Ning Qiao, Marian T. Hannan, Supannee Sripanyakorn, L. Adrienne Cupples, and Douglas P. Kiel. 2009. "Effects of beer, wine, and liquor intakes on bone mineral density in older men and women." The American journal of clinical nutrition 89 (4): 1188–1196. [10] Casey Troy R., and Charles W. Bamforth. 2010. "Silicon in beer and brewing." Journal of the Science of Food and Agriculture 90 (5): 784–788. [11] Rządowa Rada Ludnościowa. 2015. Zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia a sytuacja demograficzna Polski. (Warszawa: Rządowa Rada Ludnościowa). [12] Suzuki Keiko, Mitchell S. V. Elkind, Bernadette Boden-Albala, Zhezhen Jin, Grace Berry, Marco R. Di Tullio, Ralph L. Sacco, and Shunichi Homma. 2009. "Moderate alcohol consumption is associated with better endothelial function: a cross sectional study." BMC Cardiovascular Disorders 9 (1): 8. [13] Oliver Chen C. Y., and Jeffrey B. Blumberg. 2009. "84 - Flavonoids in Beer and Their Potential Benefit on the Risk of Cardiovascular Disease." In Beer in Health and Disease Prevention, edited by Victor R. Preedy, 831–841. San Diego: Academic Press. [14] Vinson Joe. A., M. Mandarano, M. Hirst, J. R. Trevithick, and P. Bose. 2003. "Phenol antioxidant quantity and quality in foods: beers and the effect of two types of beer on an animal model of atherosclerosis." J Agric Food Chem 51 (18): 5528–33. [15] Mukamal Kenneth J. 2009. "63 - Alcohol, Beer, and Ischemic Stroke." In Beer in Health and Disease Prevention, edited by Victor R. Preedy, 623–634. San Diego: Academic Press. [16] Sierksma A., M. S. van der Gaag, A. van Tol, R. W. James, and H. F. Hendriks. 2002. "Kinetics of HDL cholesterol and para- oxonase activity in moderate alcohol consumers." Alcohol Clin Exp Res 26 (9): 1430–5. [17] Douglas Hanahan, and Weinberg Robert. A. 2011. "Hallmarks of Cancer: The Next Generation." Cell 144 (5): 646–674. [18] Potrykowska Alina, Zbigniew Strzelecki, Janusz Szymborski, Janusz Witkowski. 2014. Zachorowalność i umieralność na nowotwory a sytuacja demograficzna Polski. Warszawa. [19] Vanhoecke B., L. Derycke, V. Van Marck, H. Depypere, D. De Keukeleire, and M. Bracke. 2005. "Antiinvasive effect of xanthohumol, a prenylated chalcone present in hops (Humulus lupulus L.) and beer." Int J Cancer 117 (6): 889–95. [20] Min Kyoung-Jin, and Taeg Kyu Kwon. 2014. "Anticancer effects and molecular mechanisms of epigallocatechin-3-gallate." Integrative medicine research 3 (1): 16–24. [21] Kwok Alastair, Aimee L. Dordevic, Gemma Paton, Matthew J. Page, and Helen Truby. 2019. "Effect of alcohol consumption on food energy intake: a systematic review and meta-analysis." British Journal of Nutrition 121 (5): 481–495. [22] Rowland Neil E. 2009. "49 - Caloric Compensation in Response to Beer Consumption." In Beer in Health and Disease Prevention, edited by Victor R. Preedy, 499-504. San Diego: Academic Press. [23] Parzanese Ilaria, Dorina Qehajaj, Federica Patrinicola, Merica Aralica, Maurizio Chiriva-Internati, Sanja Stifter, Luca Elli, and Fabio Grizzi. 2017. "Celiac disease: From pathophysiology to treatment." World journal of gastrointestinal pathophysiology 8 (2): 27–38. [24] Dostálek P., I. Hochel, E. Méndez, A. Hernando, and D. Gabrovská. 2006. "Immunochemical determination of gluten in malts and beers." Food Addit Contam 23 (11): 1074–8.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-5 , nr katalogowy 134182
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2021-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
52.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH