Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 8
Projektowanie funkcjonalnych piw rzemieślniczych o właściwościach prozdrowotnych
Designing Functional Craft Beers with Prohealth Properties
10.15199/65.2019.8.10
Katarzyna Gościnna
Jarosław Pobereżny
Elżbieta Wszelaczyńska
Sylwia Łaba
Krzysztof Świerczyński
nr katalogowy: 121993
10.15199/65.2019.8.10
Streszczenie
Celem badań było opracowanie funkcjonalnego produktu piwnego o zwiększonych wartościach prozdrowotnych, poprzez wykorzystanie niekonwencjonalnych dodatków zwiększających potencjał przeciwutleniający produktu. Piwem podstawowym do badań było piwo Red Ale. Zastosowano następujące dodatki funkcjonalne: świeże zioła (melisa i tymianek), suszone owoce jagód goji oraz liście herbaty zielonej. W piwach oznaczono zawartość ekstraktu ogólnego (wyrażonego jako stopnie Plato), związków polifenolowych ogółem, pH oraz zdolność przeciwutleniającą (FRAP). Do określenia barwy piw wykorzystano skalę EBC. Oceny sensorycznej dokonano z udziałem 80 panelistów, stosując pięciopunktową skalę hedoniczną. Wszystkie dodatki funkcjonalne, z wyjątkiem tymianku, spowodowały nieznaczne pojaśnienie barwy piw. Najwyższą zawartość związków polifenolowych w porównaniu z podstawowym piwem Red Ale uzyskano w piwach z dodatkiem owoców goji oraz melisy, a najniższą w przypadku piwa Red Ale z dodatkiem tymianku. Największy wzrost aktywności przeciwutleniającej wykazało piwo z melisą. Natomiast najlepsze pod względem smakowym okazało się piwo z dodatkiem herbaty zielonej i owoców goji
Abstract
The aim of work was to develop a functional beer product with enhanced pro-health properties, through the use of unconventional additives that increase the antioxidant potential of the product. The basic product was Red Ale beer. The following functional additives were used: fresh herbs (lemon balm and thyme), goji berries and green tea extract. EBC analytical methods were used to determine the colour of beers. The pH and the content of: the total extract (expressed as degrees Plato), polyphenolic compounds and antioxidant capacity (FRAP) were determined. A sensory evaluation was carried out involving eighty panellists using a five-point hedonic scale. All functional additives, with the exception of thyme, caused a slight brightening of the beers colour. The highest content of polyphenolic compounds in comparison with the basic Red Ale beer was obtained for beers with the addition of goji fruit and lemon balm, and the lowest for Red Ale beer with the addition of thyme. The largest increase in antioxidant activity was observed in lemon balm beer. However, the best in terms of taste turned out to be beer with the addition of green tea and goji fruit.
Słowa kluczowe
piwo
dodatki funkcjonalne
polifenole
zdolność przeciwutleniająca
Keywords
beer
functional additives
total phenols
antioxidant activity
Bibliografia
[1] Aquilani B., T. Laureti, S. Poponi, L. Secondi. 2015. "Beer choice and consumption determinants when craft beers are tasted: An exploratory study of consumer preferences". Food Quality and Preference 41 : 214-224. [2] Baryłko-Pikielna N., I. Matuszewska. 2014. "Sensoryczne badania żywności". Podstawy - Metody - Zastosowania, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków. [3] Benzie I.F., J.J. Strain. 1996. "The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay". Analytical Biochemistry 23 9 (1): 70-76. [4] Bogdan P., E. Kordialik-Bogacka. 2016. "Aktywność przeciwutleniająca piw produkowanych z dodatkiem niesłodowanej komosy i amarantusa". Żywność Nauka Technologia Jakość 23 (3) : 118-126. [5] Choldrych M. 2009. "Szkolenie uczestników panelu degustacyjnego przy zastosowaniu nowoczesnych metod szkoleniowych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 53 (10) : 30-31. [6] Ditrych M., E. Kordialik-Bogacka, A. Czyżowska. 2016. "Antiradical and reducing potential of commercial beers". Czech Journal of Food Sciences 33 (3) : 261-266. [7] Đorđević, S., D. Popović, S. Despotović, M. Veljović, M. Atanacković, J. Cvejić, I.D. A. Leskošek-Čukalović. 2016. "Extracts of medicinal plants as functional beer additives". Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly 22 (3) : 301-308. [8] Fang, H.H.P., D.W. Liang, T. Zhang, Y. Liu. 2006. "Anaerobic treatment of phenol in wastewater under thermophilic conditio". Water Research 40 (3) : 427-434. [9] GBD 2016 Alcohol Collaborators. 2018. "Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990- -2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016". Lancet. 392 : 1015-1035. [10] Gerhäuser C. 2005. "Beer constituents as potential cancer chemopreventive agents". European Journal of Cancer 41 (13) : 1941-1954. [11] Gómez-Corona C., H.B. Escalona-Buendía, M. García, S. Chollet, D. Valentin 2016. "Craft vs. industrial: Habits, attitudes and motivations towards beer consumption in Mexico". Appetite 96 : 358-367. [12] Inns E.L., L.A. Buggey, C. Booer, H.E. Nursten, J.M. Ames. 2007. "Effect of heat treatment on the antioxidant activity, color and free phenolic acid profile". Journal of Agricultural and Food Chemistry 55 (16) : 6539-6546. [13] Keutgen A.J., Pawelzik E. 2008. "Quality and nutritional value of strawberry fruit under long term salt stress". Food Chemistry 107 (4) : 1413-1420. [14] Kleban J., I. Nickerson. 2012. "To brew, or not to brew-That is the question: An analysis of competitive forces in the craft brew industry". Journal of the International Academy for Case Studies 18 (3) : 59. [15] Kołota A, M. Oczkowski, J. Gromadzka-Ostrowska. 2014. "Wpływ występujących w piwie związków polifenolowych na organizm - przegląd literatury". Alkoholizm i Narkomania 27 : 273-281. [16] Lehrl R. 2017. "Domowe warzenie piwa". Warszawa. Wydawnictwo RM. [17] Lugasi A., J. Hóvári. 2003. "Antioxidant properties of commercial alcoholic and nonalcoholic beverages". Food/Nahrung 47 (2) : 79-86. [18] Manning M.P. 1993. "Understanding Specific Gravity and Extract". Brewing Techniques September/October. 1 (3). [19] Miranda C.L., J.F. Stevens, V. Ivanov, M. McCall, B. Frei, M.L. Deinzer, D.R. Buhler, 2000. "Antioxidant and prooxidant actions of prenylated and nonprenylated chalcones and flavanones in vitro". Journal Agriculture and Food Chemistry 48 : 3876-3884. [20] Oladokun O., A. Tarrega, S. James, K. Smart, J. Hort, D. Cook. 2016. "The impact of hop bitter acid and polyphenol profiles on the perceived bitterness of beer". Food Chemistry 205 : 212-220. [21] Piazzon A., M. Forte, M. Nardini. 2010. "Characterization of polyphenol content and antioxidant activity of different beer types". Journal of Agricultural and Food Chemistry 58 : 10677-10683. [22] Pieszko C., T. Kurek. 2011. "Wpływ procesów przetwórczych na zawartość polifenoli w piwach". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44 (2). [23] Rum L. 2005. "Ilustrowany leksykon piwa". 112. [24] Wei A., K. Mura, T. Shibamoto. 2001. "Antioxidative activity of volatile chemicals extracted from beer". Journal of Agricultural and Food Chemistry 49 (8) : 4097-4101. [25] www.brewersassociation.org/statistics/national-beer-sales-production-data/ [26] www.globenewswire.com/news-release/2017/10/25/1153114/0/en/Global-Craft-Beer-Market- Report-2017.html [27] www.statista.com.pl [28] Zhao H., W. Chen, J. Lu, M. Zhao. 2010. "Polyphenol profiles and antioxidant activities of commercial beers". Food Chemistry 119 : 1150-1158. [29] Zhao H., H. Li, G. Sun, B. Yang, M. Zhao. 2013. "Assessment of endogenous antioxidant compounds and antioxidant activities of lager beers". Journal of the Science of Food and Agriculture 93 : 910-917. [30] Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce "Browary Polskie". Najlepsze dostępne techniki (bat) wytyczne dla przemysłu piwowarskiego. Ministerstwo Środowiska Warszawa, kwiecień 2005
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121993 "Projektowanie funkcjonaln..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH