Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Badanie ekstrakcji substancji biologicznie aktywnych z pąków brzozy (Betula) ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym
Marcin Stocki
Sławomir Bakier
Valery Isidorov
nr katalogowy: 123973
10.15199/62.2019.12.23
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-10
Ekstrakty roślinne w produktach mlecznych
Dorota Zaręba
Mariola Kozłowska
Małgorzata Ziarno
nr katalogowy: 55112
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Aktywność przeciwdrobnoustrojowa ekstraktów z robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia L.) otrzymanych w warunkach nadkrytycznych
Agnieszka Grzegorczyk
Anna Biernasiuk
Magdalena Iwan
Agnieszka Korga
Barbara Rajtar
Łukasz Świątek
Aleksandra Józefczyk
Grażyna Zgórka
Katarzyna Tyśkiewicz
Małgorzata Polz-Dacewicz
Edward Rój
Anna Malm
nr katalogowy: 121040
10.15199/62.2019.6.26
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-6
Proces pozwalający na pełne w ykorzystanie kory z drewna liściastego gotow y do wdrożenia
nr katalogowy: 120973
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2024-7
Urządzenia do usuwania wilgoci z kory w przemyśle celulozowym
MARIUSZ RECZULSKI
nr katalogowy: 149572
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2004-8
Dynamika biofiltracji metyloetyloketonu na naturalnym złożu z kory sosnowej
Klaudia Chmiel
Michał Palica
nr katalogowy: 6614
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Addition of bark in the production of the starch-based composites Dodatek kory w produkcji biokompozytów skrobiowych
Tomasz Oniszczuk
Marcin Mitrus
Agnieszka Wójtowicz
Leszek Mościcki
nr katalogowy: 94449
10.15199/62.2015.10.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Wpływ kształtu reaktora i parametrów ekstrakcji podkrytycznej na jakość ekstraktów otrzymanych z kory dębu (Quercus robur L.)
Piotr Kamiński
Katarzyna Tyśkiewicz
Zygmunt Fekner
Zbigniew Kobus
Marcin Gruba
nr katalogowy: 149192
10.15199/62.2024.6.5
Quercus robur L.
ekstrakcja wodą podkrytyczną
dąb
aktywność antyoksydacyjna
ekstrakty z kory
gospodarka o obiegu zamkniętym
Quercus robur L.
subcritical water extraction
oak
antioxidant activity
bark extracts
circular economy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Wpływ kształtu reaktora i parametrów ekstrakcji podkrytycznej na jakość ekstraktów otrzymanych z kory dębu (Quercus robur L.)
Piotr Kamiński
Katarzyna Tyśkiewicz
Zygmunt Fekner
Zbigniew Kobus
Marcin Gruba
nr katalogowy: 149192
10.15199/62.2024.6.5
Quercus robur L.
ekstrakcja wodą podkrytyczną
dąb
aktywność antyoksydacyjna
ekstrakty z kory
gospodarka o obiegu zamkniętym
Quercus robur L.
subcritical water extraction
oak
antioxidant activity
bark extracts
circular economy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-5
Ekstrakty drożdżowe - substancje aromatyzujące
Elżbieta Dłużewska
Anna Florowska
nr katalogowy: 59554
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Extraction of macroalgae biomass for cosmetics industry Wytwarzanie ekstraktu z biomasy makroglonów do produkcji kosmetyków
Grzegorz M. Schroeder
Bogusława Łęska
Beata Messyasz
Marta Pikosz
Joanna Fabrowska
nr katalogowy: 90083
10.15199/62.2015.3.30
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 123893
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-5
Ekstrakty drożdżowe nowa odsłona
Violetta Schube
Katarzyna Ratusz
Joanna Gajda-Wyrębek
nr katalogowy: 113832
10.15199/65.2018.5.2
ekstrakty drożdżowe
umami
substytuty glutaminianu sodu
redukcja soli
yeast extracts
umami
substitutes for monosodium glutamate
salt reduction
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-10
Nowoczesne rozwiązania w korowarkach bębnowych
MARIUSZ RECZULSKI
nr katalogowy: 123108
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Zastosowanie ekstraktów glonowych w wytwarzaniu nawozów, pasz, żywności i kosmetyków
Łukasz Tuhy
Zuzanna Witkowska
Agnieszka Saeid
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 68207
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Ekstrakty roślinne w wyrobach ciastkarskich
Mariola Kozłowska
Aleksandra Gawinowska
Agata Fabiszewska
nr katalogowy: 126803
10.15199/65.2020.6.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Ekstrakty z papryki źródłem substancji bioaktywnych
Barbara Chilczuk
Małgorzata Materska*
Monika Staszowska-Karkut
Marzena Pabich
nr katalogowy: 116172
10.15199/62.2018.9.41
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Trendy na rynku napojów alkoholowych
Robert Wieprzkowicz-Rzewuski
nr katalogowy: 132270
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-6
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 105943
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-9
Śródoperacyjna metoda obrazowania w podczerwieni ukrwienia tkanek prawidłowych i patologicznych mózgu
Katarzyna KACZMARSKA
Zbigniew CZERNICKI
Marta ZĘBALA
Mariusz KASTEK
Tadeusz PIĄTKOWSKI
Henryk POLAKOWSKI
nr katalogowy: 86908
10.12915/pe.2014.09.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Effect of powdered pine bark on thermal resistance of thermoplastic starch. Wpływ dodatku mielonej kory sosnowej na wytrzymałość termiczną skrobi termoplastycznej
Tomasz Oniszczuk
Ryszard Pilawka
Anna Oniszczuk
nr katalogowy: 78602
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2008-21
PORADNIK - Wino dla inżyniera
winny maniak
nr katalogowy: 40575
GOSPODARKA MIĘSNA 2009-7
Ekstrakty przypraw naturalnych w płynie
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 45678
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Chromatographic analysis of extracts isolated from different poplar species as potential inhibitors of enzymatic hydrolysis Analiza chromatograficzna substancji ekstrakcyjnych pozyskanych z różnych odmian topoli jako potencjalnych inhibitorów hydrolizy enzymatycznej
Dominika Szadkowska
Andrzej Radomski
Dorota Derewiaka
Anna Lewandowska
Michał Drożdżek
Janusz Zawadzki
Michał Pietrykowski
Tomasz Zielenkiewicz
nr katalogowy: 102385
10.15199/62.2016.11.5
AURA 2014-12
Zastosowanie ziół w weterynarii ludowej
Czesława Trąba
nr katalogowy: 88230
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2004-8
Hydrokoidy polisacharydowe jako substancje dodatkowe w przemyśle spożywczych. Część II. Karageny
Stanisław Kowalski
Marek Sikora
nr katalogowy: 4990
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-9
Substancje pochodzenia naturalnego w konserwacji żywności
Alina Kunicka-Styczyńska
Agnieszka Tyfa
nr katalogowy: 93650
10.15199/65.2015.9.6
AURA 2011-10
Owocowy koktajl dla skóry
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 62849
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-6
Zastosowanie wzrokowych potencjałów wywołanych w obiektywnej ocenie ostrości wzroku
ARKADIUSZ HULEWICZ
ANNA CYSEWSKA-SOBUSIAK
ANDRZEJ GRZYBOWSKI
nr katalogowy: 35614
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2007-3
Nieinwazyjne pomiary elektrofizjologicznych sygnałów narządu wzroku
ARKADIUSZ HULEWICZ
ANNA CYSEWSKA-SOBUSIAK
MICHAŁ BOŁTRUKIEWICZ
ANDRZEJ GRZYBOWSKI
nr katalogowy: 24678
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-9
Zastosowanie naturalnych przeciwutleniaczy do poprawy stabilności oksydacyjnej produktów emulsyjnych wytwarzanych w przemyśle kosmetycznym
Paulina Malinowska
Ryszard Zieliński
nr katalogowy: 62283
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-6
Naturalne pestycydy i ich zastosowanie w ochronie roślin
TADEUSZ WOLSKI
AGNIESZKA LUDWICZUK
nr katalogowy: 28394
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-9
Stosowanie niskich dawek granulatów i ekstraktów chmielowych do produkcji klasycznych piw dolnej fermentacji
K. Baranowski
nr katalogowy: 20538
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-6
Pudry, granulaty, ekstrakty
nr katalogowy: 35917
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2001-10
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 28284
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-4
Produkcja pieczywa ze śruty żytniej
nr katalogowy: 75659
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-3
Metsä Tissue - jakość, zdrowie i wyjątkowy styl
nr katalogowy: 42450
GOSPODARKA MIĘSNA 2007-3
Naturalne przedłużenie trwałości produktów mięsnych
nr katalogowy: 24915
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-12
Możliwości wykorzystania hydrokoloidów w produkcji makaronów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 81085
CHŁODNICTWO 2007-3
Wpływ kwasu askorbinowego i ekstraktów wodnych z tymianku na zmiany wskaźnika TBA i barwy modelowych pieczeni wieprzowych podczas ich przechowywania chłodniczego
nr katalogowy: 24973
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-1
Angel Yeast nowa siła na globalnym rynku ekstraktów drożdżowych
nr katalogowy: 65291
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Powlekanie folii polietylenowej w celu nadania jej właściwości przeciwbakteryjnych
Małgorzata Mizielińska
Urszula Kowalska
Jerzy Pankowski
Grzegorz Bienkiewicz
Michał Malka
Sławomir Lisiecki
nr katalogowy: 107065
10.15199/62.2017.6.19
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Trendy na rynku napojów alkoholowych
Robert Wieprzkowicz-Rzewuski
nr katalogowy: 132270
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2014-10
Implementacja wybranej metody klasterowej do klasyfikacji źródeł sygnałów EEG związanych z wyobrażaniem ruchu
Urszula Jagodzińska-Szymańska
nr katalogowy: 87367
10.15199/ELE-2014-177
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Application of supercritical CO2 extract of oak bark in shower gels Zastosowanie ekstraktu z kory dębu otrzymanego w nadkrytycznym CO2 w żelach pod prysznic
Otmar Vogt
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 101515
10.15199/62.2016.10.22
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-9
Mikronawozy chelatowe
ZBIGNIEW MALCZEWSKI
nr katalogowy: 107308
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-5
Tłuszcz, ale jaki?
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 44639
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-3
W zgodzie z naturą
Ewa Czarniecka
nr katalogowy: 66300
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
The sugars isolated from fast-growing poplar biomass (Populus sp.) as a raw material for production of bioethanol Cukry wyodrębnione z biomasy szybko rosnących topoli (Populus sp.) jako surowiec do otrzymywania bioetanolu
Andrzej Antczak
Kamila Ziętek
Monika Marchwicka
Beata Tylko
Artur Gawkowski
Jakub Gawron
Michał Drożdżek
Janusz Zawadzki
nr katalogowy: 100778
10.15199/62.2016.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Ekstrakty glonowe. Biologiczny koncentrat przyszłości
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 68142
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Działanie mutagenne zanieczyszczeń wody dezynfekowanej chlorem w zależności od zawartości w niej ogólnego węgla organicznego i jonów amonowych
TEODORA M. TRACZEWSKA
AGNIESZKA TRUSZ-ZDYBEK
KATARZYNA PIEKARSKA
ANDRZEJ BIŁYK
JOLANTA CZARNIECKA
nr katalogowy: 35049
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-8
Nowoczesne rozwiązania w transporcie zrębków
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 127734
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-10
Owoce i warzywa nie tylko w przetworach owocowo-warzywnych
nr katalogowy: 116715
AURA 2020-1
Olsza czarna - przyjazny układ symbiozy z bakteriami
Małgorzata Falencka-Jabłońska
nr katalogowy: 124437
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-5
Olejki eteryczne naturalne substancje antydrobnoustrojowe
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 44558
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-5
Jak odróżnić barwnik od żywności barwiącej?
Joanna Gajda-Wyrębek
Katarzyna Kuźma
Jolanta Jarecka
Agnieszka Świtka
nr katalogowy: 91365
10.15199/65.2015.5.1
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-10
OTRZYMYWANIE NANOCZĄSTEK METALI METODAMI BIOTECHNOLOGII
ZYGMUNT SADOWSKI
IRENA HELENA MALISZEWSKA
nr katalogowy: 47395
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Electromagnetic field as a factor affecting the activity of the synthesis of the enzyme 3 beta-hydroxysteroid dehydrogenase (3β-HSD) in the cells of the adrenal cortex of lambs
Anna Koziorowska
Jakub Siuta
Ewelina Bator
Robert Krasowski
Marek Koziorowski
nr katalogowy: 141860
10.15199/48.2023.02.38
electromagnetic field of extremely low frequency
enzyme 3β-HSD
adrenal cortex
lamb
pole elektromagnetyczne ekstremalnie niskich częstotliwości
enzym dehydrogenaza 3 beta-hydroksysteroidowa (3β- HSD)
kora nadnerczy
jagnię.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Electromagnetic field as a factor affecting the activity of the synthesis of the enzyme 3 beta-hydroxysteroid dehydrogenase (3β-HSD) in the cells of the adrenal cortex of lambs
Anna Koziorowska
Jakub Siuta
Ewelina Bator
Robert Krasowski
Marek Koziorowski
nr katalogowy: 141860
10.15199/48.2023.02.38
electromagnetic field of extremely low frequency
enzyme 3β-HSD
adrenal cortex
lamb
pole elektromagnetyczne ekstremalnie niskich częstotliwości
enzym dehydrogenaza 3 beta-hydroksysteroidowa (3β- HSD)
kora nadnerczy
jagnię.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-5
Badanie efektywności uwodornienia ekstraktu uzyskanego w wyniku działania toluenu w stanie nadkrytycznym na węgiel kamienny
JAN SURYGAŁA
JERZY SZCZYGIEŁ
nr katalogowy: 107635
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-4
Ekstrakty drożdżowe – naturalna alternatywa dla glutaminianu sodu
nr katalogowy: 148168
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2014-21
Nowe syntezy w akcji
nr katalogowy: 87097
AURA 2015-2
Pielęgnacja włosów
Agnieszka Bywalec
nr katalogowy: 89313
10.15199/2.2015.2.9
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-3
Przyprawy i ich ekstrakty w przetwórstwie mięsa
Halina Makała
nr katalogowy: 50751
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-5
Jakość piwa w dobie kryzysu energetycznego
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 140093
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-2
Analiza białek i aminokwasów w środkach spożywczych i suplementach diety
Marta Dudkiewicz
Joanna Berłowska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 89574
10.15199/65.2015.2.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
Kalejdoskop ze świata napojów
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 127689
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
Kalejdoskop ze świata napojów
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 127689
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-1
Suplementy diety.Część 2. Seler (Apium graveolens)
MAGDALENA JEZIERSKA-ZIĘBA
BARBARA KĄKOL
ROBERT BRZOZOWSKI
MIROSŁAWA SZPAKIEWICZ
JACEK CYBULSKI
nr katalogowy: 40859
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-7-8
Składniki zwiększające libido w napojach funkcjonalnych
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 70410
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
Świat wanilii Nielsen-Massey
nr katalogowy: 81363
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-1
WPŁYW DODATKÓW PASZOWYCH O DZIAŁANIU IMMUNOMODULUJĄCYM, PRE- I PROBIOTYKÓW ORAZ ZIÓŁ na status zdrowotny i jakość uzyskiwanego mięsa drobiu
Halina Makała
nr katalogowy: 135925
dodatki paszowe
żywienie drobiu
status zdrowotny
jakość mięsa
feed additives
poultry nutrition
health status
meat quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-5
Trendy: naturalne aromaty i ekstrakty roślinne
nr katalogowy: 98608
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Napoje owocowe - wpływ hydrokoloidów na smak, aromat i konsystencję
nr katalogowy: 56550
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-1
CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do ŻywnoŚci
Katarzyna Oleksy
nr katalogowy: 89221
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-7
Substancje dodatkowe a składniki żywności stosowane w celach technologicznych – stanowisko Komisji Europejskiej
Joanna Gajda-Wyrębek
nr katalogowy: 127227
10.15199/65.2020.7.3
dodatki do żywności
ekstrakty roślinne
żywność barwiąca
food additives
plant extracts
colouring foods
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-11
Antoine Alexis Auzilly - papiernik z przypadku
Marek Skowron
nr katalogowy: 123503
10.15199/54.2019.11.1
papier ze słomy
XIX w.
Alexis Auzilly
Warszawa-Marymont
straw paper
19th century
Alexis Auzilly
Warsaw-Marymont
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-4
CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do żywności
Katarzyna Oleksy
nr katalogowy: 83804
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-5
MADE IN POLAND
nr katalogowy: 145590
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-4
Acerola - bogactwo witaminy C
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 67210
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-1
Nadnercza a choroba ludzi zapracowanych i zestresowanych
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 103075
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-8-9
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 122477
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-10
System wspierający ocenę wzrokowych potencjałów wywołanych w oparciu o analizę wielorozdzielczą
Paweł STASIAKIEWICZ
Andrzej P. DOBROWOLSKI
Kazimierz TOMCZYKIEWICZ
nr katalogowy: 109818
10.15199/48.2017.10.01
wzrokowe potencjały wywołane
falkowa analiza wielorozdzielcza
sieć wektorów podtrzymujących
selekcja cech.
visual evoked potentials
wavelet multiresolution analysis
support vector machine
feature selection.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Porównanie nowoczesnych metod ekstrakcji flawonoidów z kwiatów rumianku (Matricaria chamomilla L.)
Tomasz Blicharski
Tomasz Oniszczuk
Kamila Kasprzak
Maciej Combrzyński
Gabriela Widelska
Anna Krajewska
Anna Oniszczuk
nr katalogowy: 108912
10.15199/62.2017.8.40
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRZECIWDROBNOUSTROJOWE DZIAŁANIE marynat do mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
Edyta Lipińska
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 143393
mięso
marynata
działanie przeciwdrobnoustrojowe
Salmonella
meat
marinade
antimicrobial activity
Salmonella
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRZECIWDROBNOUSTROJOWE DZIAŁANIE marynat do mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
Edyta Lipińska
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 143393
mięso
marynata
działanie przeciwdrobnoustrojowe
Salmonella
meat
marinade
antimicrobial activity
Salmonella
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-1
Treść rocznika PFiOW 2023 Spis artykułów według działów
nr katalogowy: 147575
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2011-11
Kotły na biopaliwa stałe - problemy eksploatacyjne
GRZEGORZ OJCZYK
nr katalogowy: 63608
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-6
Wędzenie produktów mięsnych
Mirosław Michalski
nr katalogowy: 77430
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-5
Przyjęto definicję piwa istotnie przywracającą zapisy z nieobowiązującej Polskiej Normy PN-A-79098:1995
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 105836
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-11-12
Naturalne składniki roślin o właściwościach konserwujących
Bożena Sosnowska
nr katalogowy: 64620
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-8
Badania symulacyjne mikroczujnika SQUID pod względem możliwości zastosowań medycznych
Anna Jodko
Tadeusz Pałko
nr katalogowy: 78827
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-7
Modelowanie i pomiary elektrofizjologicznych sygnałów narządu wzroku
ARKADIUSZ HULEWICZ
nr katalogowy: 91963
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-1
Przydatność przypraw w produkcji wyrobów mięsnych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 96231
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-10
Bioniczne zmysły elektroniczny nos i język
Bartosz Kruszewski
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 80056
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-9
Wstęp do uczty
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 78854
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-6
Odpady organiczne do dalszego wykorzystania w sektorze mięsnym
Agnieszka Starek
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 126894
przemysł mięsny
utlenianie lipidów
odpady organiczne
flawonoidy
meat industry
lipid oxidation
organic waste
flavonoids
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-6
Cynamon właściwości prozdrowotne
nr katalogowy: 99236
10.15199/65.2016.6.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-1
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 106946
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-8
Nowoczesne rozwiązania w transporcie zrębków
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 127734
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Birch extract as a source of biological active substances Ekstrakt z brzozy jako źródło substancji biologicznie czynnych
Magdalena Malinowska
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 86560
10.12916/przemchem.2014.1548
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Effect of phosphatidylbetulins on Staphylococcus aureus. Wpływ fosfatydylobetulin na bakterie Staphylococcus aureus
Adam Malicki
Barbara Tubek-Barycza
Paulina Janik
Maciej Szpak
Jolanta Źródłowska-Danek
Tomsz Grabowski
Katarzyna Szyplik
Czesław Wawrzeńczyk
nr katalogowy: 78597
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-2
Charakterystyka przypraw Przyprawy roślinne klasyfikacja i zastosowanie kulinarne
Marek Kardas
Katarzyna Toczyńska
Elżbieta Grochowska-Niedworok
nr katalogowy: 103971
10.15199/65.2017.2.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-5
Ekstrakty bogate w polifenole naturalne konserwanty produktów mięsnych
Magdalena Efenberger-Szmechtyk
Agnieszka Nowak
nr katalogowy: 113835
10.15199/65.2018.5.3
polifenole
mięso
antyoksydanty
właściwości prozdrowotne
polyphenols
meat
antioxidants
health benefits
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2012-10
Kamuflaż XXI wieku - wybrane aspekty
KRYSTYNA Fortuniak
Ewa Obersztyn
Grażyna Redlich
nr katalogowy: 72632
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-9
Nalewki aroniowe wzbogacane przyprawami
Anna Sokół-Łętowska
Alicja Z. Kucharska
Agnieszka Nawirska-Olszańska
nr katalogowy: 62569
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-11
Przerwa na kawę
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 80322
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-12
Peklowanie alternatywne
Adam Kostecki
nr katalogowy: 129669
GOSPODARKA WODNA 2011-4
Polskie szlaki żeglowne Przez gminę terespolską (cz. lll)
Wojciech Jastrzębiec Kuczkowski
nr katalogowy: 58840
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Właściwości fungistatyczne naparów ziołowych wobec wybranych gatunków z rodzaju Fusarium
Jakub Wyrostek
Radosław Kowalski
nr katalogowy: 130378
10.15199/62.2021.2.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Właściwości fungistatyczne naparów ziołowych wobec wybranych gatunków z rodzaju Fusarium
Jakub Wyrostek
Radosław Kowalski
nr katalogowy: 130378
10.15199/62.2021.2.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Quo vadis chemistry for agriculture? From feed additives and fertilizer components to algal extracts Quo vadis chemio dla rolnictwa? Od dodatków paszowych i komponentów nawozowych po ekstrakty glonowe
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 76873
AURA 2018-5
Nauka szkolna w ogrodzie- lekcja przyjazna dla przyrody i umysłu ucznia
Natalia DEMESHKANT
Dobrosława EGNER
nr katalogowy: 113759
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-8
Z PRASY TECHNICZNEJ
nr katalogowy: 53317
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2016-6
Problemy ze spalaniem agrobiomasy w kotłach grzewczych przeznaczonych do spalania peletów drzewnych
MAREK JUSZCZAK
KATARZYNA PAŁASZYŃSKA
EDWARD SZCZECHOWIAK
nr katalogowy: 98927
10.15199/9.2016.6.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-6
Pozostałości pestycydów w żywności
Marek Roszko
Krystyna Szymczyk
nr katalogowy: 52489
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Wpływ metody ekstrakcji na właściwości ekstraktów bulw karczocha jerozolimskiego (Helianthus tuberosus L.)
Zofia Nizioł-Łukaszewska
Dominika Furman-Toczek
Martyna Zagórska-Dziok
Tomasz Bujak
nr katalogowy: 117212
10.15199/62.2018.11.12
GOSPODARKA WODNA 2010-6
Polskie szlaki żeglowne Szlak Bugu Przez "uhruskie okoice"
Wojciech Jastrzębiec Kuczkowski
nr katalogowy: 52226
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-6
Ekstrakty roślinne: dodatek wspierający zdrowie oraz bezpieczeństwo żywności
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 146648
10.15199/64.2023.6.1
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo żywności
fortyfikacja żywności
plant derivatives
food safety
food fortification
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-1
Naturalne przeciwutleniacze - dodatki funkcjonalne przedłużające trwałość wyrobów mięsnych
Natalia Krzemińska
nr katalogowy: 103666
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Badanie antymikrobiologicznych właściwości folii otrzymanych w próbach przemysłowych
Małgorzata Mizielińska
Magdalena Ordona
Jerzy Pankowski
Grzegorz Bienkiewicz
Michał Malka
Sławomir Lisiecki
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 107066
10.15199/62.2017.6.20
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-12
Żywność i żywienie okiem medyków
Franciszek Kładź
nr katalogowy: 73019
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Chemistry for Agriculture
Zofia Machowska
nr katalogowy: 124833
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-11-12
Międzynarodowa konferencja "Produkty zbożowe w zdrowej diecie"
Andrzej Tyburcy
nr katalogowy: 95175
OPAKOWANIE 2016-4
Aktywność antymikrobiologiczna folii PLA powlekanych ekstraktami zMacrolepiota konradii
ŁUKASZ ŁOPUSIEWICZ
MAŁGORZATA MIZIELIŃSKA
nr katalogowy: 98075
10.15199/42.2016.4.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-5
AD systems for processing of low frequency signals based on self calibrate ADC and DAC with weight redundancy
Oleksyi D. AZAROV
Leonid V. KRUPELNITSKYI
Paweł KOMADA
Tomasz ŁAWICKI
Nursanat ASKAROVA
Azhar SAGYMBEKOVA
nr katalogowy: 105440
10.15199/48.2017.05.26
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Karczoch zwyczajny innowacyjny surowiec o szerokim zastosowaniu
Monika Michalak-Majewska
Dorota Teterycz
nr katalogowy: 115042
10.15199/65.2018.7.7
karczoch
inulina
enzymy proteolityczne
biogaz
globe artichoke
inulin
proteolytic enzymes
biogas
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-8
Optymalizacja ekstrakcji polifenoli z Mentha spicata różnymi rozpuszczalnikami
Agnieszka Najda
Kamila Klimeka
Sebastian Balanta
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 121949
10.15199/62.2019.8.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Plant extracts for atopic skin care Ekstrakty roślinne w pielęgnacji skóry atopowej
Karolina Śliwa
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 101514
10.15199/62.2016.10.21
AURA 2012-5
Mineralny wszechświat wulkanów
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 67549
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2018-16-17
Protezy narządu wzroku - przegląd rozwiązań technicznych
Bartłomiej Matejko
nr katalogowy: 115129
oko
dysfunkcja wzroku
oko bioniczne
terapia siatkówki
Eye
sight dysfunction
bionic eye
retinal therapy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-8
Zastosowanie klasteryzacji do automatycznej detekcji artefaktów mrugania oczami w sygnale EEG
Marcin KOŁODZIEJ
Andrzej MAJKOWSKI
Remigiusz Jan RAK
nr katalogowy: 85959
10.12915/pe.2014.08.041
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-7
Wpływ parametrów konstr ukcyjnych rębaka tarczowego oraz właściwości fizycznych drewna na gr ubość wytwar zanych zrębków
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 78141
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Extraction of paprika carotenoids with supercritical carbon dioxide. Ekstrakcja barwników karotenoidowych z papryki ditlenkiem węgla o parametrach nadkrytycznych
Dorota Kostrzewa
Edward Rój
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
nr katalogowy: 77331
GOSPODARKA WODNA 2020-3
VII Seminarium Sekcji Ekonomiki Użytkowania i Ochrony Wód Polskiego Stowarzyszenia Ekonomistów Środowiska i Zasobów Naturalnych
Piotr P. Małecki
Rafał Miłaszewski
Ksymena Rosiek
nr katalogowy: 125418
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2018-12
Uogólnione macierze odwrotne stosowane do wyznaczania źródeł sygnałów EEG na powierzchni kory mózgowej
URSZULA JAGODZIŃSKA-SZYMAŃSKA
EDWARD SĘDEK
nr katalogowy: 117852
10.15199/13.2018.12.17
macierz pseudoodwrotna
minimalizacja normy
sterowanie w BCI
równania Maxwella
pseudoinverse matrix
minimizing the norm
control in BCI
Maxwell’
s equations
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Algi. Źródło energii i substancji chemicznych
Bartłomiej Igliński
Roman Buczkowski
Grzegorz Piechota
nr katalogowy: 60213
AURA 2011-5
Znakowanie ekologiczne kosmetyków
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 59717
OPAKOWANIE 2014-6
Aktywność antymikrobiologiczna powłok na foliach opakowaniowych PLA względem bakterii E. coli
MAŁGORZATA MIZIELIŃSKA
PATRYCJA SUMIŃSKA
URSZULA KUŹMICZ
SŁAWOMIR LISIECKI
ARTUR BARTKOWIAK
nr katalogowy: 85063
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-10
Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności – wrzesień 2010 r.
nr katalogowy: 54923
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-12
International Conference on Supercritical Fluid Technologies and Applications
Andrzej Jan Szyprowski
Edward Rój
nr katalogowy: 103124
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-2
Heterocykliczne aminy aromatyczne w produktach mięsnych
Renata Stanisławczyk
nr katalogowy: 96671
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Comparison of antimicrobial activity of aqueous and organic extracts from Baltic algae Porównanie mikrobiologicznych właściwości wodnych i organicznych ekstraktów z alg bałtyckich
Izabela Michalak
Monika Marędziak
Katarzyna Basińska
nr katalogowy: 93034
10.15199/62.2015.8.37
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-2
Effect of addition of selected supercritical CO2 plant extracts on properties of shampoos Wpływ dodatku wybranych ekstraktów roślinnych, otrzymanych przez ekstrakcję CO2 w warunkach nadkrytycznych, na właściwości szamponów do włosów
Elżbieta Sikora
Marta Olszańska
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 82427
10.12916/przemchem.2014.212
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-10
Karnozyna - naturalny antyoksydant w mięsie
Dariusz Nowak
Michał Gośliński
Patrycja Szpankiewicz
nr katalogowy: 110171
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-5
Substancje zapachowe a środowisko
WŁADYSŁAW S. BRUD
nr katalogowy: 107632
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Three phase fluidized-bed extraction of capsaicin from fruits of Capsicum chinense sp. peppers Trójfazowa fluidalna ekstrakcja kapsaicyny z owoców papryki Capsicum chinense
Agnieszka Jagoda
Witold Żukowski
nr katalogowy: 83706
10.12916/przemchem.2014.570
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-4
Microwave-assisted extraction of polyphenols from Sambucus nigra flowers Wspomagana mikrofalami ekstrakcja polifenoli z kwiatu bzu czarnego
Tomasz Blicharski
Tomasz Oniszczuk
Kamila Kasprzak
Sławomir Kocira
Anna Oniszczuk
nr katalogowy: 105275
10.15199/62.2017.4.40
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Separation of capsaicin from fruits of Capsicum chinense sp. peppers by using a fluidized bed techniques. Wydzielanie kapsaicyny z owoców papryki Capsicum chinense z wykorzystaniem technik fluidyzacyjnych
Agnieszka Jagoda
Witold Żukowski
nr katalogowy: 78584
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Badania nad zastosowaniem NH4OH do usuwania substancji goryczkowych z odpadów chmielowych
Krystyna Hoffmann
Józef Hoffmann
Marta Huculak-Mączka
Jakub Skut
nr katalogowy: 59863
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Comparison of composition of phospholipid fractions produced by chemical extraction and accelerated solvent extraction.Porównanie składu frakcji fosfolipidów pozyskanych podczas ekstrakcji chemicznej oraz przyspieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem
Łukasz Bobak
Ewelina Siepka
Henryk Różański
Tadeusz Trziszka
nr katalogowy: 77366
AURA 2013-3
Ikra ryb także dla skóry
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 75504
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Effect of the hydrophobic plant extract and sodium chloride content on the rheological properties of hand dishwashing liquids Znaczenie hydrofobowych ekstraktów roślinnych i stężenia chlorku sodu w kształtowaniu właściwości reologicznych płynów do ręcznego mycia naczyń
Tomasz Wasilewski
Artur Seweryn
nr katalogowy: 97898
10.15199/62.2016.4.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Comparison of yields and composition of lavender flovers extracts obtained by different extraction techniques Porównanie ilości oraz składu ekstraktów otrzymanych z kwiatów lawendy za pomocą różnych technik ekstrakcji
Kornelia Malarczyk
Małgorzata Dzięcioł
Michalina Adaszyńska-Skwirzyńska
nr katalogowy: 93007
10.15199/62.2015.8.10
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2019-1
Green corrosion inhibitors. A review
Arkadiusz Gruca
Magdalena Greczek-Stachura
nr katalogowy: 118944
10.15199/28.2019.1.4
corrosion
eco-friendly
extract
inhibitor
plant
surfactant.
ekologia
ekstrakty roślinne
inhibitor
korozja.
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2020-3
EKSTRAKCJA DANYCH NUMERYCZNYCH Z WYKRESÓW SŁUCHOWYCH POTENCJAŁÓW WYWOŁANYCH
Dominik Mały
Andrzej Dobrowolski
nr katalogowy: 125606
10.15199/13.2020.3.1
słuchowe potencjały wywołane
ekstrakcja danych
cyfrowe przetwarzanie obrazów.
auditory evoked potentials
data extraction
digital image processing
OPAKOWANIE 2012-12
Analiza wpływu zastosowanego opakowania na składowe barwy szynki wieprzowej
DOMINIKA GUZEK
KAROLINA KOZAŃ
AGNIESZKA WIERZBICKA
DOMINIKA GŁĄBSKA
nr katalogowy: 73635
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
Study on Dissociation of Nano Bamboo Extractives
Zhongfeng ZHANG
Qiu XUE
Kai HUANG
Qingzhi MA
Yucheng GUO
nr katalogowy: 75303
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Toxicity of the Spirulina sp. extract-containing plant biostimulant Ocena toksyczności preparatu biostymulującego dla roślin zawierającego ekstrakt ze Spirulina sp.
Marita Świniarska
Sebastian Opaliński
Mariusz Korczyński
Radosław Wilk
Edward Rój
Kajetan Kalus
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 94458
10.15199/62.2015.10.28
AURA 2019-7
Uprawa morwy białej
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Anna KRZEPIŁKO
nr katalogowy: 121446
10.15199/2.2019.7.2
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-4
Technologia BFB w kotłach fluidalnych
MARIUSZ RECZULSKI
nr katalogowy: 113483
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Use of supercritical CO2 extracts from black currant and strawberry seeds in mild detergents Zastosowanie ekstraktów z nasion czarnej porzeczki i truskawki, otrzymanych przez ekstrakcję nadkrytycznym CO2, w łagodnych kompozycjach myjących
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
Patrycja Lulek
nr katalogowy: 82927
10.12916/przemchem.2014.339
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Use of extract from Baltic seaweeds produced by chemical hydrolysis in plant cultivation. Zastosowanie w uprawie roślin ekstraktu z makroalg Bałtyckich wytworzonego przez hydrolizę chemiczną
Izabela MIchalak
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 77349
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Effect of sample preparation on the determination of undesirable compounds in berries fruit seeds matrix. Wpływ przygotowania próbki na oznaczanie związków niepożądanych w matrycy nasion owoców jagodowych
Ilona Węglarz
BarBara Mazurek
MarIusz ChmIel
Bożena Górecka
nr katalogowy: 76890
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Triterpene saponins of red beet (Beta vulgaris L.) as a source of compounds with antioxidant capacity Saponiny triterpenowe buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o działaniu antyoksydacyjnym
Katarzyna Mikołajczyk-Bator
Mariusz Czyżniejewski
nr katalogowy: 102389
10.15199/62.2016.11.9
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-3
Rynek chmielu - stan aktualny oraz przyczyny i skutki recesji w latach 2008-2013
Urszula Skomra
nr katalogowy: 97389
10.15199/64.2016.3.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Extraction of seaweed with potassium lye Ekstrakcja glonów ługiem potasowym
Izabela Michalak
Łukasz Tuhy
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 84194
10.12916/przemchem.2014.771
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2021-1
Ochrona odgromowa drzew
Krystian Leonard Chrzan
nr katalogowy: 129992
10.15199/74.2021.1.4
piorun
instalacja odgromowa
uziemienie
lightning
lightning protection system
grounding
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2021-1
Ochrona odgromowa drzew
Krystian Leonard Chrzan
nr katalogowy: 129992
10.15199/74.2021.1.4
piorun
instalacja odgromowa
uziemienie
lightning
lightning protection system
grounding
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych zawierających związki fenolowe w rolnictwie ekologicznym
Karolina Korzeniowska
Sebastian Żmudzki
Krzysztof Ambroziak
Piotr P. Wieczorek
nr katalogowy: 108320
10.15199/62.2017.7.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Przemysłowy potencjał rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis L.)
Alicja Surowiak
Dorota Kannenberg-Leszczyńska
Daniel J. Strub
Stanisław Lochyński
nr katalogowy: 124850
10.15199/62.2020.2.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Pozyskiwanie substancji biologicznie aktywnych z odpadów zrębowych brzozy (Betula spp.) z zastosowaniem ditlenku węgla w stanie nadkrytycznym
Marcin Stocki
Ewa Zapora
Edward Rój
Sławomir Bakier
nr katalogowy: 113870
10.15199/62.2018.5.25
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Trzy lignany/neolignany z żywicy benzoinowej
Qiu-Ming Liang
Qing Zhang
Li Zhang
Feng Wang
nr katalogowy: 124856
10.15199/62.2020.2.21
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-8
Badania stopnia skompleksowania jonów cynku przez wybrane czynniki chelatujące
Ewelina Klem-Marciniak
Marta Huculak-Mączka
Józef Hoffmann
Krystyna Hoffmann
nr katalogowy: 127573
10.15199/62.2020.8.21
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-4
Zastosowanie piołunu jako substytutu chmielu przy produkcji piwa
Jakub Ciaćma
Aneta Ciosek
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 119744
10.15199/64.2019.4.6
browarnictwo
piołun
substytut chmielu
piwo
brewing
wormwood
hop substitute
beer
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Składniki bioaktywne pochodzące z cykorii i ich wpływ na zdrowie człowieka
Andrzej Jaśkiewicz
Grażyna Budryn
Agnieszka Nowak
nr katalogowy: 123887
10.15199/64.2019.12.4
cykoria podróżnik
inulina
bioaktywne składniki
aktywność biologiczna
laktony seskwiterpenów
chicory common
inulin
bioactive ingredients
biological activity
sesquiterpenes lactones
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ rodzaju ekstrahenta na aktywność antyoksydacyjną suchych ekstraktów z owoców rokitnika zwyczajnego
Stanisław Rudy
Renata Polak
Dariusz Dziki
Andrzej Krzykowski
Beata Biernacka
Norbert Leszczyński
Mariusz Rudy
nr katalogowy: 122840
10.15199/62.2019.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
Badania nad opracowaniem innowacyjnej maseczki kosmetycznej w formie musu
Tomasz Wasilewski
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Anna Małysa
Anita Bocho-Janiszewska
Dominik Czerwonka
nr katalogowy: 148281
10.15199/62.2024.4.4
maseczki kosmetyczne
mus
formy kosmetyczne
innowacyjny kosmetyk
cosmetic masks
mousse
cosmetic forms
innovative cosmetic
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
Badania nad opracowaniem innowacyjnej maseczki kosmetycznej w formie musu
Tomasz Wasilewski
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Anna Małysa
Anita Bocho-Janiszewska
Dominik Czerwonka
nr katalogowy: 148281
10.15199/62.2024.4.4
maseczki kosmetyczne
mus
formy kosmetyczne
innowacyjny kosmetyk
cosmetic masks
mousse
cosmetic forms
innovative cosmetic
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2024-2
Antyoksydacyjne działanie ekstraktów pochodzenia roślinnego
EDYTA KOSIŃSKA
JULIA SADLIK
KAROLINA KRZYSZTOŃ
nr katalogowy: 148541
10.15199/28.2024.2.3
ekstrakty roślinne
antyoksydant
różeniec górski
ekstrakcja
plant extracts
antioxidant
Rhodiola rosea
extraction
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Minimalizacja stężenia glinu w wodzie wodociągowej poddanej procesowi koagulacji
Stanisław M. Rybickia
Iwona Wiewiórska
nr katalogowy: 108893
10.15199/62.2017.8.21
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-9
Charakterystyka surowców pozyskiwanych z tuszy rekina
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Karol Bartoszewicz
nr katalogowy: 145289
10.15199/65.2023.9.4
rekiny
tusza
mięso
płetwy
skóra
chrząstki
wątroba
sharks
carcasses
meat
fins
skin
cartilage
liver
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-12
Aktualne zagadnienia dotyczące substancji dodatkowych do żywności w Unii Europejskiej
Joanna Gajda-Wyrębek
Jolanta Jarecka
Marta Dmitruk
nr katalogowy: 124141
10.15199/65.2019.12.2
dodatki do żywności
suplementy diety
ekstrakty warzywne
food additives
food supplements
vegetable extracts
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-5
Dodatki do żywności w koncentratach spożywczych
Elżbieta Dłużewska
Marta Dmitruk
nr katalogowy: 120364
10.15199/65.2019.5.4
dodatki do żywności
koncentraty spożywcze
food additives
food concentrates
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
Wpływ dodatku ekstraktów roślinnych na wybrane wyróżniki jakościowe napojów z wiśni i z czarnej porzeczki
Stanisław Kalisz
Anna Grobelna
Karolina Grodzka
nr katalogowy: 127684
10.15199/64.2020.7–8.5
wiśnia
czarna porzeczka
napoje
zielona herbata
czarna marchew
cherry
blackcurrant
drinks
green tea
black carrot
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH