Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 12
Liofilizowane owoce jagodowe właściwości antyoksydacyjne
Lyophilized Berry Fruits – Their Antioxidant Properties
10.15199/65.2017.12.4
Ewa Ochwanowska
Jarosław Chmielewski
Sylwia Łaba
Ilona Żeber-Dzikowska
nr katalogowy: 111090
10.15199/65.2017.12.4
Streszczenie
Celem pracy był przegląd badań i literatury z różnych ośrodków naukowych, dotyczących wpływu liofilizacji na zawartość i właściwości antyoksydacyjne wybranych składników bioaktywnych w owocach aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa), borówki czernicy (Vaccinium myrtillus), truskawki (Fragaria xananassa Duchesne), maliny (Rubus L.), żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon), jeżyny (Rubus L.) i porzeczki czarnej (Ribes nigrum).Surowe owoce charakteryzowały się dużą zawartością polifenoli oraz kwasu askorbinowego, co warunkowało ich aktywność przeciwutleniającą. Z danych literaturowych wynika, że liofilizacja nie wpływa znacząco na zmniejszenie zawartości związków bioaktywnych w badanych owocach. Przedstawione liofilizaty owoców zawierały także cenne karotenoidy (likopen, β-karoten, luteina, zeaksantyna, rubiksantyna, β-kryptoksantyna).
Abstract
The aim of the study was to review research and literature coming from various scientific centers concerning the effect of lyophilization on the content and antioxidant properties of the selected bioactive components contained in blackberry (Aronia melanocarpa), bilberry (Vaccinium myrtillus), strawberry (Fragaria xananassa Duchesne), raspberry (Rubus L.), large-fruited cranberry (Vaccinium macrocarpon), blackberry (Rubus L.) and black currant (Ribes nigrum). The fresh fruits were characterized by a high content of polyphenols, ascorbic acid,and this content determined their antioxidant activity. From the literature date it follows that lyophilisation does not cause significantly the decrease in the content of bioactive compounds in the tested fruits. The lyophilisates of fruits, as being presented in this work, contained beneficial carotenoids (lycopene, β-carotene, lutein, zeaxanthin, rubixanthin, and β-cryptoxanthin).
Słowa kluczowe
liofilizacja
żywność liofilizowana
substancje bioaktywne
antyoksydanty
owoce
Keywords
lyophilisation
lyophilized food
bioactive substances
antioxidants
fruits
Bibliografia
[1] Akdemir F., C. Orhan, N. Sahin, K. Sahin, A. Hayirli. 2012. "Tomato powder in laying hen diets: effects on concentrations of yolk carotenoids and lipid peroxidation". British Poultry Science 53 (5) : 675-680. [2] Bober Irena, Jan Oszmiański. 2004. "Zastosowanie wytłoków aronii do naparów herbat owocowych". Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria 3 (1): 63-72. [3] Bräunlich Marie, Rune Slimestad, Helle Wangensteen, Cato Brede, Karl Malterud, Hilde Barsett. 2013. "Extracts, Anthocyanins and Procyanidins from Aronia melanocarpa as Radical Scavengers and Enzyme Inhibitors". Nutrients 5 (3) : 663-678. [4] Busanello E.N., V.G. Lobato, Â. Zanatta., C.G. Borges, A.M. Tonin, C.M. Viegas, V. Manfredini, C.A. Ribeiro, C.R. Vargas, D.O. de Souza, M. Wajner. 2014. "Pristanic acid provokes lipid, protein, and DNA oxidative damage and reduces the antioxidant defenses in cerebellum of young rats". Cerebellum 13 (6) : 751-759. [5] Czapski Janusz. 2007. "Wpływ procesów przetwórczych na właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny (11) : 8-9. [6] Dalmau Maria Esperanza, Gail M. Bornhorst, Valeria Eim, Carmen Rosselló, Susana Simal. 2017. "Effects of freezing, freeze drying and convective drying on in vitro gastric digestion of apples". Food Chemistry 215 : 7-16. [7] Dembczyński Radosław, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Przemysław Kowalczewski, Agnieszka Drożdżyńska, Tomasz Jankowski. 2015. "Separacja antocyjanów z owoców aronii, czarnego bzu, czarnej porzeczki i korzenia czarnej marchwi za pomocą chromatografii preparatywnej". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 6 (103) : 41-52. [8] Domin Marek, Adrianna Grądzka, Franciszek Kluza. 2015. "Doświadczalna ocena twardości liofilizatów truskawek". Technica Agraria - Acta Scientiarum Polonorum 14 (3-4) : 41-51. [9] Fukasawa R., A. Kanda, S. Hara. 2009. "Anti-oxidative effects of rooibos tea extract on autoxidation and thermal oxidation of lipids". Journal of Oleo Science 58 (6) : 275-283. [10] Giampieri Francesca, Sara Tulipani, José Alvarez-Suarez, José Quiles, Bruno Mezzetti, Maurizio Battino. 2012. "The strawberry: Composition, nutritional quality, and impact on human health". Nutrition 28 (1) : 9-19. [11] Griffiths K., B.B. Aggarwal, R.B. Singh, H.S. Buttar, D. Wilson, F. De Meester. 2016. "Food Antioxidants and Their Anti-Inflammatory Properties: A Potential Role in Cardiovascular Diseases and Cancer Prevention". Diseases 4 (3) : E28. [12] Hidalgo Gádor-Indra, María Pilar Almajano. 2017. "Red Fruits: Extraction of Antioxidants, Phenolic Content, and Radical Scavenging Determination: A Review". Antioxidants (Basel) 6 (1) : 7. [13] Kawala Zdzisław, Janusz Kapłon, Ryszard Kramkowski. 1993. "Ważniejsze aspekty suszenia sublimacyjnego". Przemysł Spożywczy 47 (3) : 64-67. [14] Kluszczyńska Dorota, Wanda Sowińska. 2014. "Wpływ procesów technologicznych na zawartość substancji bioaktywnych w owocach borówki czernicy". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (95) : 30-42. [15] Lis T., H. Lisowa. 1999. "Temperatura sublimacyjnego suszenia jako czynnik wpływający na cechy jakościowe suszu jabłkowego oraz na zużycie energii". Inżynieria Rolnicza 4 : 219-226. [16] Lisowa H., T. Lis, P. Kozak, E. Piwowarski. 1999. "Wpływ temperatury na cechy jakościowe suszów, czas procesu liofilizacji i zużycie energii". Inżynieria Rolnicza 5 : 21-27. [17] Masci A., A. Coccia, E. Lendaro, L. Mosca, P. Paolicelli, S. Cesa. 2016. "Evaluation of different extraction methods from pomegranate whole fruit or peels and the antioxidant and antiproliferative activity of the polyphenolic fraction". Food Chemistry 202 : 59-69. [18] Mazur B., E.J. Borowska. 2007. "Produkty z owoców żurawiny błotnej - zawartość związków fenolowych i właściwości przeciwutleniające". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 3 : 239-243. [19] Miao Jing, Kunhua Wei, Xia Li, Chengcheng Zhao, Xuetao Chen, Xinhui Mao, Hanhan Huang, Wenyuan Gao. 2017. "Effect of boiling and drying process on chemical composition and antioxidant activity of Chaenomeles speciose". Journal of Food Science and Technology 54 (9) : 2758-2768. [20] Nindo C. I., T. Sun, S.W. Wang, J. Tang: J.R. Powers. 2003. “Evaluation of drying technologies for retention of physical quality and antioxidants in asparagus (Asparagus officinalis L.)". LWT - Food Science and Technology 36 : 507-516. [21] Rebogile Mphahlele, Fawole Olaniyi, Makunga Nokwanda, Opara Umezuruike. 2016. "Effect of drying on the bioactive compounds, antioxidant, antibacterial and antityrosinase activities of pomegranate peel". BMC complementary and alternative medicine 16 : 143. [22] Šavikin K.P., G.M. Zdunić, D.B. Krstić-Milošević, H.J. Šircelj, D.D. Stešević, D.S. Pljevljakušić. 2017. “ Sorbus aucuparia and Sorbus aria as a source of antioxidant phenolics, tocopherols and pigments". Chemistry and Biodiversity [Epub ahead of print]. [23] Szczuko Małgorzata, Izabela Gutowska, Teresa Seidler. 2015. "Nutrition and nourishment status of Polish students in comparison with students from other countries". Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 66(3 ) : 261-268. [24] Szymanowska Urszula, Urszula Złotek. 2016. "Właściwości przeciwutleniające owoców jeżyny bezkolcowej (rubus fruticosus) w zależności od metody ich utrwalania". Żywność a innowacje. Kraków: Oddział małopolskiego polskiego towarzystwa technologów żywności. [25] Tryzno Ewelina, Magdalena Śledź, Dorota Witrowa-Rajchert. 2015. "Wpływ warunków przechowywania na wybrane właściwości liofilizowanych malin". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 581 : 113-122. [26] Vanamala J., Cobb G., Turner N.D., Lupton J.R., Yoo K.S., Pike L.M., Patil B.S. 2005. "Bioactive compounds of grapefruit (Citrus paradisi Cv. Rio Red) respond differently to postharvest irradiation, storage, and freeze drying". Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (10) : 3980-3985. [27] Zadernowski Ryszard, Jan Oszmiański. 1994. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Olsztyn: Wydawnictwo ART.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 111090 "Liofilizowane owoce jagod..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH