Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 1
Zawartość wybranych metabolitów wtórnych i zdolność przeciwutleniająca ziela Mentha × piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens Camus suszonego próżniowo
Content of selected secondary metabolites and antioxidant capacity of the herb Mentha × piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens Camus vacuum dried
10.15199/62.2020.1.18
Agnieszka Najda
Kamila Klimek
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 124474
10.15199/62.2020.1.18
Streszczenie
Określono wpływ temperatury (45–85°C) procesu suszenia próżniowego ziela mięty pieprzowej białej (Mentha × piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens Camus) na jakość surowca. Analizowano barwę ziela oraz zawartość chlorofilu, sumę związków polifenolowych (TPC) i flawonoidów (TFC), a także aktywność przeciwutleniającą ekstraktów przy zastosowaniu testu DPPH. Suszenie wpływa na jakość produktu, jednakże suszenie próżniowe można prowadzić pod ciśnieniem niższym od atmosferycznego. Zaobserwowano niewielką zmianę barwy i zawartości chlorofilu w badanych próbkach na skutek podwyższonej temperatury. Najwięcej TPC i TFC uzyskano, gdy ziele mięty suszono w temp. 45 i 65°C. Aktywność przeciwutleniająca modyfikowana była warunkami procesu suszenia i zawartością polifenoli.
Abstract
The fresh peppermint herb samples were dried to const. mass in a vacuum oven at 45, 55, 65, 75 and 85°C under 15 kPa and then grounded in a mill. The temp. effects on color change, content of moisture, polyphenols (TPC), flavonoids (TFC) and chlorophyll in the dried samples were tested. The samples were also treated with 1,1-diphenyl- 2-picrylhydrazyl radical to det. the free radical scavenging activity. The dried herb samples contained 15.83–29.90 mg/g (in gallic acid equiv.) of TPC and 33.12–47.08 μg/g (in quercetin equiv.) of TFC. The slightest change in color was obsd. for samples dried at 45–65°C. The highest TPC and TFC values as well as antioxidation capacity were obtained at 45°C and 65°C.
Bibliografia
[1] M. Tsai, C. Wu, T. Lin, W. Lin, Y. Huang, C. Yang, Trop. J. Pharm. Res. 2013, 12, 577. [2] M. Heydari, A. Zanfardino, A. Taleei, A.A.S. Bushehri, J. Hadian, J., Maresca, S. Sorbo, M. Di Napoli, M. Varcamonti, A. Basile, D. Rigano, Molecules 2019, 23, 1903. [3] A. Najda, Zmienność ontogenetyczna mięty (Mentha species) czynnikiem warunkującym zawartość składników bioaktywnych w surowcu, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Rozprawa habilitacyjna, 2017. [4] S. Tarhan, I. Telci, M.T. Tuncay, H. Polatci, Ind. Crop. Prod. 2010, 32, nr 3, 420. [5] A. Najda, K. Klimek, S. Balant, G. Maj, W. Piekarski, P. Krzaczek, Przem. Chem. 2018, 97, nr 7, 1055. [6] K. Dastmalchi, D. Dorman, M. Kosar, R. Hiltunen, LWT-Food Sci. Technol. 2007, 40, 239. [7] A. Ghasemi Pirbalouti, E. Mahdad, L. Craker, Food Chem. 2013, 141, nr 3, 2440. [8] M. Saadatian, A. Najda, M.S. Jasour, Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 2016, 15, nr 4, 3. [9] S. Jaya, H.A. Das, Dry Technol. Intern. J. 2003, 21, 1215. [10] E. Zakipour, Z. Hamidi, Iran. J. Chem. Chem. Eng. Res. Note 2011, 30, 4. [11] W. Junlakan, R. Yamsaengsung, S. Tirawanichakul, AJChE 2013, 13, nr 1, 1. [12] T. Çalişkan, H. Maral, L.M.V.G. Prieto, E. Kafkas, S. Kirici, Indian J. Pharm. Educ. Res. 2017, 51, nr 3, 518. [13] H. Hajimehdipoor, N. Adib, M. Khanavi, M. Mobli, G.R. Amin, M.H. Moghadam, IJPSR 2012, 3, nr 10, 3712. [14] M. Gavahian, A. Farahnaky, K. Javidnia, M. Majzoobi, Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2012, 14, 85. [15] M.M. Sourestani, M. Malekzadeh, A. Tava, J. Essent. Oil Res. 2014, 26, 177. [16] AOAC, Official methods of analysis, Association of Official Analytical Chemists, Washington 1991. [17] H.K. Lichtenthaler, A.R. Wellburn, Biochem. Soc. T. 1983, 11, 591. [18] T. Swain, W.E. Hillis, J. Sci. Food Agric. 1959, 10, 63. [19] Praca zbiorowa, Farmakopea Polska VI, Wyd. PTF-arm, Warszawa 2002. [20] J.H. Chen, C.T. Ho, J. Agric. Food Chem. 1997, 45, 2374. [21] I. Doymaz, J. Food Eng. 2006, 74, 370. [22] S. Thiangtham, E. Cheevitsopon, J.S. Jongyingcharoen, Heliyon 2019, 5, e01999. [23] A. Curutchet, E. Dellacassa, J. Ringuelet, A. Chaves, S. Viña, Food Chem. 2014, 143, 231. [24] M. Śledź, M. Nowacka, A. Wiktor, D. Witrowa-Rajchert, Food Bioprod. Process. 2013, 91, 421. [25] N. Therdthai, W. Zhou, J. Food Eng. 2009, 91, 482. [26] L.Y.W Chua, B.L. Chua, A. Figiel, C.H. Chong, A. Wojdyło, A. Szumny, J. Łyczko, Processes 2019, 7, 210. [27] L.Y.W Chua, B.L. Chua, A. Figiel, C.H. Chong, A. Wojdyło, A. Szumny, Molecules 2019, 24, 1397. [28] J.Y. Lin, C.Y. Tang, Food Chem. 2007, 101, nr 1, 140. [29] A. Wojdyło, J. Oszmianski, R. Czemerys, Food Chem. 2007, 105, 940. [30] A. Najda, K. Klimek, H. Buczkowska, S. Balant, E. Wrzesińska- -Jędrusiak, Przem. Chem. 2019, 98, nr 10, 1566. [31] E. Capecka, A. Mareczek, M. Leja, Food Chem. 2005, 93, 223. [32] D. Chrpova, L. Kourimska, M.H. Gordon, V. Hermanova, I. Roubickova, J. Panek, Czech. J. Food Sci. 2010, 28, nr 4, 317. [33] J. Santos, M. Herrero, J.A. Mendiola, M.T. Oliva-Teles, E. Ibañez, C. Delerue-Matos i in., LWT-Food Sci. Technol. 2014, 59, 101. [34] M. Figueroa-Perez, E. Rocha-Guzman, E. Mercado-Silva, G., Loarca- -Piña, R. Reynoso-Camacho, Food Chem., 2014, 158, 273. [35] D. Arslan, M. Özcan, H. Mengesß, Energy Convers. Manage. 2010, 51, 2769.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH