Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 4-5
Wygoda i bezpieczeństwo
Convenience And Safety
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 131702
Streszczenie
Żywność wygodna to produkty lub potrawy, które są gotowe do bezpośredniego spożycia lub można z nich szybko i w prosty sposób przygotować posiłki. W artykule scharakteryzowano rodzaje żywności wygodnej i metody wykorzystywane do jej produkcji. W celu przeciwdziałania skutkom lockdownu w gastronomii restauratorzy sprzedają bezpośrednio w lokalach gotowe dania, wymagające jedynie minimalnego przygotowania. Do nabycia dostępne są wytwarzane w restauracji produkty (pieczywo, ręcznie wykonywane makarony, humus i inne pasty, masła smakowe, sosy, a także ogórki kiszone, zakwas, bulion, pasztety itp.). Ponadto restauracje oferują zestawy produktów umożliwiające samodzielne przygotowanie potraw, z menu restauracji według dołączonego przepisu. Interesującym rozwiązaniem jest też sprzedaż dań restauracyjnych w sklepach i sieciach handlowych oraz w internecie. Asortyment produktów i potraw oferowanych obecnie przez gastronomię stanowią w większości wyroby zaliczane do żywności wygodnej.
Abstract
Convenience food are products or dishes that are ready for immediate consumption or that can be used to quickly and easily prepare meals. In the article were characterized the types of convenient food and methods used for its production. In order to counteract the effects of lockdown in gastronomy, restaurateurs sell ready-made dishes directly in the restaurants, requiring only minimal preparation. Products made in the restaurant (bread, handmade hummus and other pastes, flavoured butters, sauces, as well as pickled cucumbers, sourdough, broth, pates, etc.) are available for purchase. In addition, restaurants offer sets of products to prepare dishes from the restaurant menu by yourself (DIY) according to the attached recipe. An interesting solution is also the sale of restaurant dishes in stores and retail chains as well as on the Internet. The range of products and dishes currently offered by gastronomy are products mostly classified as convenience food.
Słowa kluczowe
żywność wygodna
metody utrwalania
koronawirus
gotowe dania restauracyjne
zestawy do samodzielnego przygotowania
oferta sklepowa gastronomii
Keywords
convenience food
preservation methods
coronavirus
ready-made restaurant dishes
do it yourself kits
gastronomy offer for stores
Bibliografia
[1] Adamczyk Grażyna. 2010. „Popularity of „convenience food”. Journal of Agribusiness and Rural Development 18 (4): 5-13. [2] Barska Anetta. 2018. „Millennial consumerism the convenience food market”. Management 22 (1): 251-263. [3] Biller Elżbieta. 2005. „Technologia żywności wybrane zagadnienia”. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [4] Fusté-Forné Francesc, Asif Hussain. 2021. „We are open: understanding crisis management of restaurants as pandemic hits tourism”. Journal of Hospitality 3(1): 41-48. [5] Hać-Szymańczuk Elżbieta, Aneta Cegiełka, Edyta Lipińska. 2019. „Jakość i trwałość wybranych chłodzonych surowców roślinnych i zwierzęcych. Chłodnictwo r. 54 (3): 20-22. [6] Janowicz Monika, Agnieszka Ciurzyńska, Marlena Zielińska, Andrzej Lenart. 2018. „Wygodne”, warzywne dania gotowe w ocenie konsumentów”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2: 37-43. [7] Lewancka Joanna. 2019. „Opakowania stosowane do chłodzonej żywności wygodnej”. Gospodarka Mięsna 02, 25-29. [8] Malinowska Ewa, Małgorzata Szymańska-Brałkowska. 2021. „Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w gastronomii w dobie pandemii COVID-19 – studium przypadku”. Problemy Jakości 2, 2-9. [9] Michalak-Majewska Monika, Piotr Stanikowski, Waldemar Gustaw, Aneta Sławińska, Wojciech Radzki, Katarzyna Skrzypczak, Ewa Jabłońska-Ryś. 2018. „Technologia sous-vide – innowacyjny sposób obróbki cieplnej żywności”. ŻYWNOŚĆ Nauka. Technologia. Jakość, 25, 3 (116): 34-44. [10] Postolski Jacek. 2020.„Mrożona żywność wygodna: mrożone potrawy gotowe i desery”. Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna 7-9, 188-195. [11] Pycia Karolina. 2020. „Innowacyjne, niekonwencjonalne, ale współczesne metody konserwowania żywności – przegląd, charakterystyka i możliwości aplikacyjne”. Laboratorium – Przegląd Ogólnopolski 1, 32-37. [12] Strzębicki Dariusz. 2020. „Rozwój sprzedaży posiłków przez internet”. Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja 25 (1): 59-71. [13] Szczepaniak Iwona, Łukasz Ambroziak, Jadwiga Drożdż. 2020. „Wpływ pandemii COVID-19 na przetwórstwo spożywcze i eksport rolno-spożywczy Polski". Ubezpieczenia w Rolnictwie – Materiały i Studia 1 (73): 117-139. [14] Świderski Franciszek. 2021. „Żywność wygodna i żywność funkcjonalna”. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-4-5 , nr katalogowy 131702
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-4-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-4-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH