Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 6
Ryba z grilla
Grilled fish
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 106245
Streszczenie
Regularne spożywanie ryb jest zalecane ze względu na ich dużą wartość odżywczą oraz walory prozdrowotne. Niestety, częstotliwość spożywania ryb w Polsce jest niewielka. Należy więc popularyzować potrawy rybne. Do przygotowania ryb wykorzystuje się różne metody obróbki cieplnej, zarówno gotowanie, duszenie, jak i smażenie, pieczenie oraz grillowanie. W artykule omówiono czym jest grillowanie, które ryby się do tego najlepiej nadają, jak je uprzednio przygotować i w jaki sposób grillować. Zwrócono uwagę na zagrożenia, związane z potencjalną możliwością powstawania w trakcie grillowania szkodliwych dla ludzkiego zdrowia substancji. Do grillowania są najlepsze ryby, które mają zwięzłą strukturę, czyli: łosoś, makrela, dorsz oraz pstrąg, szczupak, karp, okoń i leszcz. Można grillować całe (wypatroszone) tuszki, filety oraz ryby pokrojone na dzwonka. W artykule przedstawiono przykładowe potrawy z grillowanych ryb morskich i słodkowodnych. Ryby grilluje się na wiele różnych sposobów, a ilość potraw, które można sporządzić tą metodą jest ogromna. Ryby są idealne do grillowania, gdyż wymagają stosunkowo krótkiego czasu obróbki cieplnej, a uzyskane z nich potrawy są nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. Z tego względu popularny sposób spędzania wolnego czasu przy grillu można wykorzystać na wzbogacenie jadłospisów w potrawy z ryb.
Abstract
Regular consumption of fish is recommended in view of its high nutritional value and health properties. Unfortunately, the frequency of consumption of fish in Poland is too low. Therefore the consumption of fish dishes must be promoted. To prepare the fish can be used the different heat treatment methods, like boiling, braising, frying, baking, and grilling. The article discusses what is grilling, which fish are the best for barbecue, how to prepare them and how proper barbecuing. The attention was drawn to the risks associated with the potential possibility of formation during the grilling substances harmful for human health. The best for grilling are fishes, which have the concise structure, like salmon, mackerel, cod and trout, pike, carp, perch and bream. The whole eviscerated fish, fish fillets and cuted portion can be grilled. In the article were shown examples of dishes made from grilled seawater and freshwater fishes. Fish is grilled in a variety of ways. The number of dishes which can be prepared from barbecue fish is huge. Made from grilled fish dishes can be simple or exquisite, according to the taste of different people. It was found that the fish are ideal product for grilling, as they require a relatively short time of heat treatment, and obtained from them dishes are not only healthy, but also extremely tasty. For this reason, grilling – the popular way of spending free time, can be used to enrich the diet in fish dishes.
Słowa kluczowe
ryby
wartość odżywcza
obróbka termiczna
grillowanie
potrawy
zdrowie
Keywords
fish
nutritional value
heat treatment
grilling
grilled dishes
health
Bibliografia
[1] Behrendt Lutz, J. Stumpf. 2010. "Ryby. Kuchnia na co dzień i od święta". Warszawa: Wydawnictwo Multico. [2] Bykowski, Piotr J. 2011. "Żywność pochodzenia morskiego-korzyści dla zdrowia konsumenta". Przemysł Spożywczy 65: 31-33. [3] Dobrowolska-Kierył Marta. 2014. "Mięso i ryby z grilla". Warszawa: Wydawnictwo Buchmann. [4] Ersoy Beyza, A. Özeren. 2009. "The effect of cooking methods on mineral and vitamin contents of African catfish". Food Chemistry 115 (2): 419-422. [5] France Christine. 2003. "Wielkie grillowanie". Warszawa: Wydawnictwo Arkady. [6] Gladyshev, Michail I., Nadezhda N. Sushchik, G. A. Gubanenko, S. M. Demirchieva, G. S. Kalachova. 2007. "Effect of boiling and frying on the content of essential polyunsaturated fatty acids in muscle tissue of four fish species". Food Chemistry 101. 1694-1700. [7] Kołodziejczyk Monika. 2007. "Spożycie ryb i przetworów rybnych w Polsce - analiza korzyści i zagrożeń". Roczniki Państwowego. Zakładu Higieny 58 (1): 287-294. [8] Molardi Bainy Eduarda, L. C. Bertan, M. L. Corazza, M. Kaminski Lenz. 2015. "Effect of grilling and baking on physicochemical and textural properties of tilapia (Oreochromis niloticus) fish burger". Journal of Food Science and Technology 52 (8): 5111-5119. [9] Nuray Erkan, O. Özden, A. Selçuk. 2010. "Effect of frying, grilling, and steaming on amino acid composition of marine fishes". Journal of Medicinal Food 13 (6): 1524-1531. [10] Ostrowski Grzegorz. 2002. "Potrawy z ryb i owoców morza. Sezon na grillowanie". Magazyn Przemysłu Rybnego 3: 35. [11] Rohrmann Sabine, J. Linseisen, N. Becker I wsp. 2002. "Cooking of meat and fish in Europe-results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) ". European Journal of Clinical Nutrition 56 (12): 1216-1230. [12] Russak Grzegorz. 2007. "Ryby na polskim ruszcie". Łowiec Polski 7: 110-112. [13] Saghir Sabri, K. Hummel, K.-H. Wagner, I. Elmadfa. 2004. "Effects of different cooking procedures on lipid quality and cholesterol oxidation of farmed salmon fish (Salmo salar) ". Journal of Agricultural and Food Chemistry 52 (16 p): 5290-5296. [14] Saldanha Tatiana, N. Bragagnolo. 2008. "Relation between types of packaging, frozen storage and grilling on cholesterol and fatty acids oxidation in Atlantic hake fillets (Merluccius hubbsi) ". Food Chemistry 106 (2): 619-627. [15] Wieczorek Adam. 2016. "Potrawy z ryb morskich dla smakoszy". Warszawa: Wydawnictwo Astrum. [16] Wieczorek Adam. 2016. "Potrawy z ryb słodkowodnych dla smakoszy". Warszawa: Wydawnictwo Astrum. [17] Zdrojewicz Zygmunt, M. Adamek, A. Machelski, E. Wójcik. 2015. "Wpływ kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka." Medycyna rodzinna 3 (18): 137-143.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 106245 "Ryba z grilla..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH