Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 9
Gotowanie bez glutenu
Cooking Without Gluten
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 122291
Streszczenie
Nietolerancje pokarmowe, wśród nich nietolerancja glutenu, ograniczają możliwość korzystania z usług lokali gastronomicznych. Nietolerancja glutenu obecnego w zbożach (pszenica, żyto, jęczmień, owies) oraz sporządzonych z nich lub z ich udziałem przetworach przyczynia się do powstawania celiakii. Choroba ta skutkuje zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego, może też prowadzić do osteoporozy, niedokrwistości, a nawet nowotworów jelita grubego. Jedynym sposobem leczenia celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej. Zamiast tradycyjnych, zawierających gluten produktów produkowane są bezglutenowe mąki, pieczywo, makarony, kasze, kluski, ciasta na pizzę, ciasta, wyroby cukiernicze i wiele innych. Szeroki asortyment bezglutenowych produktów umożliwia sporządzanie rozmaitych potraw, które mogą spożywać osoby z celiakią. Należą do nich przekąski, zupy, dania główne (potrawy mięsne, rybne, potrawy z serów, jaj, mączne), surówki i sałatki oraz desery. Potrawy niezawierające glutenu pojawiają się coraz częściej w menu restauracji i innych lokali gastronomicznych. Zwiększa się zaufanie konsumentów do posiłków bezglutenowych sporządzanych przez pracowników restauracji, dlatego osoby z celiakią coraz częściej jadają w restauracjach.
Abstract
Food intolerance, including gluten intolerance, restricts the possibility of using gastronomic facilities. Intolerance of gluten present in cereals (wheat, rye, barley, oats) and their products contributes to the formation of celiac disease. This disease results in impaired functioning of the gastrointestinal tract, might also lead to osteoporosis, anemia and even colon cancer. The only treatment for celiac disease is to use a gluten-free diet. Instead of the traditional, containing gluten products some gluten-free flours, breads, pasta, groats, noodles, pizza dough, cakes, pastries and much more are produced. A wide range of gluten-free products allows to make a variety of dishes that can be consumed by people with celiac disease. These courses include snacks, soups, main dishes (meat, fish, cheese, eggs, flour), vegetable salads and desserts. Gluten-free dishes appear more and more often in the menu of the restaurants and other dining places. The consumer’s confidence in gluten-free food prepared in the restaurants increases. Therefore people with celiac disease eat in the restaurants quite more often.
Słowa kluczowe
nietolerancje
gluten
celiakia
zboża bezglutenowe
posiłki
gastronomia.
Keywords
intolerance
gluten
celiac disease
gluten free cereals
dishes
gastronomy
Bibliografia
[1] Aziz Imran, Mohammed A. Karajeh, Jossie Zilkha, Euan Tubman, Charlotte Fowles, David S. Sanders. 2014. "Change in awareness of gluten-related disorders among chefs and the general public in the UK: a 10-year follow-up study." European Journal of Gastroenterology and Hepatology 26 (11): 1228-33. [2] Czerwińska Dorota. 2009. "Charakterystyka żywności bezglutenowej." Przegląd Zbożowo-Młynarski (4): 8-9. [3] Dąbrowska Dominika. 2015. "Charakterystyka żywności bezglutenowej dostępnej na warszawskim rynku." Praca inżynierska. SGGW Warszawa. [4] Gujral Naiyana, Hugh J. Freeman, Alan B. Thomson. 2012. "Celiac disease: Prevalence, diagnosis, pathogenesis and treatment." World Journal of Gastroenterology 18 (42): 6036-6059. [5] Karajeh Mohammed A., David P. Hurlstone, Toral M. Patel, David S.Sanders. 2005. "Chefs’ knowledge of coeliac disease (compared to the public): a questionnaire survey from the United Kingdom." Clinical Nutrition 24: 206-210. [6] Konińska Grażyna, Anny Marczewska, Paulina Sabak-Huziori, Małgorzata Źródlak. 2017. "Celiakia i dieta bezglutenowa. Praktyczny poradnik". Wydawnictwo: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. [7] Solomon Yvette, Jane McClinchy. 2014. "Dining out with coeliac disease: An analysis Of online message board postings on the social implications and the challenges to live a normal life." European Journal of Nutrition & Food Safety 4 (3): 202-203. [8] Swora Ewelina, Hanna Stankowiak-Kulpa, Maciej Mazur. 2009. "Dieta bezglutenowa w chorobie trzewnej." Nowiny Lekarskie 78 (5-6): 324-329.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 122291 "Gotowanie bez glutenu..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH