Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 8
Jadalne opakowania i naczynia jednorazowe do żywności
Edible Packaging and Disposable Dishes for Food
10.15199/65.2019.8.11
Iwona Szymańska
Anna Żbikowska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 121995
10.15199/65.2019.8.11
Streszczenie
Wymagający konsument, rozrastający się asortyment produktów spożywczych i nadmierna ilość odpadów na wysypiskach to czynniki, które odpowiadają za wiele istotnych zmian na rynku opakowań. Obiecujące perspektywy to tworzywa biodegradowalne/ /hybrydowe, opakowania inteligentne/aktywne oraz jadalne opakowania i naczynia jednorazowe. Składnikami podstawowymi opakowań jadalnych są biopolimery – polisacharydy, białka, lipidy, np.: pullulan, chitozan, skrobia, kolagen, gluten, żywice, wosk pszczeli. W ostatnich latach w Unii Europejskiej podejmowane są różnego rodzaju działania legislacyjne dotyczące odpadów opakowaniowych (tzw. Pakiet odpadowy i tzw. Dyrektywa Plastikowa). Od 2021 r. ma obowiązywać zakaz wprowadzania do obrotu 10 produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych – plastikowych (np. sztućce, talerze, słomki), a od 2025 r. wszystkie butelki z takiego materiału muszą być wykonane w minimum 25% z materiału pochodzącego z recyklingu
Abstract
Demanding consumers, growing assortment of food products and excessive amount of waste in landfills are factors that contribute to many significant changes on the packaging market. Promising perspectives include biodegradable/hybrid plastics, intelligent/active packaging as well as edible packaging and disposable dishes. The basic ingredients of edible packaging are biopolymers – polysaccharides, proteins, lipids, e.g. pullulan, chitosan, starch, collagen, gluten, resins, beeswax. In recent years, various legislative activities, regarding packaging waste, are being undertaken in the European Union (the so-called Waste Package and the so-called Plastic Directive). From 2021, it is forbidden to marketing the 10 disposable products made of plastic (e.g. cutlery, plates, straws), and from 2025 all bottles of such material must be made of a minimum of 25% from material derived from recycling
Słowa kluczowe
rynek opakowań
filmy i powłoki jadalne
jednorazowe naczynia jadalne
Dyrektywa Plastikowa
Keywords
packaging market
edible films and coatings
edible disposable dishes
Plastic Directive
Bibliografia
[1] Aguirre-Joya J.A., M.A. De Leon-Zapata, O.B. Alvarez-Perez, C. Torres-León, D.E. Nieto-Oropeza, J.M. Ventura-Sobrevilla, M.A. Aguilar, X. Ruelas-Chacón, R. Rojas, M.E. Ramos-Aguiñaga, C.N. Aguilar. 2017. "Basic and Applied Concepts of Edible Packaging for Foods". Food Packaging and Preservation, 1-31. Cambridge: Academic Press. [2] Ali A., M. Maqbool, S. Ramachandran, P.G. Alderson. 2010. "Gum arabic as a novel edible coating for enhancing shelf-life and improving postharvest quality of tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit". Postharvest Biology and Technology 58 : 42-47. [3] Bajaj G., L. Kaur, P. Mishra. 2017. "Green tea based edible bio packaging film: development of edible packaging film and its evaluation". International Journal of Research in Economics and Social Sciences 7 (5) : 353-358. [4] Barbosa-Pereira L., I. Angulo, J.M. Lagarón, P. Paseiro-Losada, J.M. Cruz. 2014. "Development of new active packaging films containing bioactive nanocomposites". Innovative Food Science and Emerging Technologies 26 : 310-318. [5] Biotrem 2019: www.biotrem.pl. [6] Czop M., A. Kościelna. 2017. "Tests of properties of selected packaging waste in the light of their reuse". Archives of Waste Management and Environmental Protection 19 (1) : 11-22. [7] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko - wniosek z dnia 28 maja 2018 r. [8] Dyrektywia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/852 z dnia 30 maja 2018 r. zmieniająca dyrektywę 94/62/WE w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych. [9] European Commission 2019 Circular Economy: Commission welcomes European Parliament adoption of new rules on single-use plastics to reduce marine litter (STATEMENT/19/1873). Brussels. [10] Falguera V., J.P. Quintero, A. Jiménezc, J.A. Muñoz, A. Ibarz. 2011. "Edible films and coatings: Structures, active functions and trends in their use". Trends in Food Science and Technology 22 (6) : 292-303. [11] Galus S., J. Kadzińska. 2015. "Food applications of emulsion-based edible films and coatings". Trends in Food Science and Technology 45 (2) : 273-283. [12] Gniewosz M., A. Synowiec, M. Dyrda. 2009. "Zastosowanie opakowań jadalnych o aktywności przeciwdrobnoustrojowej w utrwalaniu żywności". Biotechnologia 4 (87) : 40-3. [13] Gottfried K., K. Sztuka, H. Statroszczyk, I. Kołodziejska. 2010. "Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych". Opakowanie 8 : 26-36. [14] Janjarasskul T., J.M. Krochta. 2010. "Edible Packaging Materials". Annual Review of Food Science and Technology 1 : 415-448. [15] Kadzińska J., S. Galus. 2014. "Opakowania jadalne do żywności - aspekty prawne". Przemysł Spożywczy 68 (3) : 28-30. [16] Kokoszka S., A. Lenart. 2007. "Edible coatings - formation, characteristics and use - a review". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 57 (4) : 399-404. [17] Kowalczyk D., E. Pikuła. 2010. "Wpływ jadalnej powłoki białkowo-woskowej na jakość przechowalniczą winogron (Vitis vinifera L.)". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 72 (5) : 67-76. [18] Kozłowicz K., M. Sułkowska, F. Kluza. 2011. "Powłoki jadalne i ich wpływ na jakość i trwałość owoców i warzyw". Acta Scientiarum Polonorum Technica Agraria 10 (3-4) : 35-45. [19] Martyn A., Z. Targoński. 2010. "Antymikrobiologiczne opakowania żywności". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 72 (5) : 33-44. [20] Mironenko A. 2018. "Evaluation of edible biodegradable packaging products with the utilization of the benchmarking method". Agricultural University of Athens: Discovery R&D Center. [21] Mulyono N. 2017. "Evoware’s edible and biodegradable sachets and wraps directly made from seaweed as main material". https://challenges.openideo.com/challenge/circular-design/ideas/evoware- s-edible-sachets-and-food-wraps-directly-made-from-seaweed-as-main-material. [22] Pająk P., T. Fortuna, I. Przetaczek-Rożnowska. 2013. "Opakowania jadalne na bazie białek i polisacharydów - charakterystyka i zastosowanie". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 87 (2) : 5-18. [23] Pająk P. 2011. "Polimery naturalne w produkcji biodegradowalnych opakowań". Laboratorium 5-6 : 51-54. [24] Pashova S., R. Radev, G. Dimitrov, J. Ivanov. 2018. "Edible Coatings in Food Industry related to Circular Economy". Food Safety Management 166 (19) : 111-117. [25] Peters A. 2017. "This Edible Water Bottle Is How You’ll Drink In The Future". https://www.fastcompany.com/40403025/this-edible-water-bottle-is-how-youll-drink-in-the- -future [26] PN-EN 14182. Opakowania - Terminologia - Terminy podstawowe i definicje, 2005. [27] Popowicz R., T. Lesiów. 2014. "Innowacyjne opakowania aktywne w przemyśle żywnościowym". Nauki Inżynierskie i Technologie 2 (13) : 34-48. [28] Rozporządzenie (WE) Nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności. Dz. U. L 354. [29] Rozporządzenie (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG. Dz. U. L 188. [30] Rutkowska M., Ł. Popławski. 2017. "Model zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym". Studia i Prace WNEIZ US 47 (2) : 119-128. [31] Seydim A.C., G. Sarikus 2006. "Antimicrobial of activity of whey proteins based edible films incorporated with oregano rosemary and garlic essential oils". Food Research International 39 : 639-644. [32] Sood S., Deepshikha. 2018. "Development and Quality Evaluation of Edible Plate". ARC Journal of Nutrition and Growth 4 (2) : 1-4. [33] Stachurek I. 2012. "Problemy z biodegradacją tworzyw sztucznych w środowisku". Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Zarządzania Ochroną Pracy w Katowicach 8 (1) : 74-108. [34] Szymańska I., A. Żbikowska, K. Marciniak-Łukasiak 2019. "Opakowania do żywności - wymagania, kontrowersje i trendy" . Przemysł Spożywczy 73 (3) : 46-50. [35] Śledziński T., D. Kwaśniewska, R. Zieliński 2013. "Aktywność przeciwrodnikowa piwa". Problemy Higieny i Epidemiologii 94 (3) : 648-652.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121995 "Jadalne opakowania i nacz..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH