Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Smakowite urozmaicenie
Tasty Variety
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 125920
Streszczenie
W artykule omówiono kulinarne wykorzystanie mięs na zimno. Scharakteryzowano różne gatunki mięs, które można serwować na zimno, po wcześniejszej obróbce termicznej lub bez obróbki. Uwzględniono wieprzowinę, drób, cielęcinę, wołowinę, jagnięcinę i dziczyznę. Omówiono najpopularniejsze potrawy mięsne, podawane na zimno, w tym pieczenie, sztufady, rolady, galantyny, carpaccio, befsztyk tatarski i pasztety. Przedstawiono przykłady potraw mięsnych serwowanych na zimno, sporządzonych z różnych gatunków mięs. Ilość potraw z mięsa, które można podawać na zimno w formie przekąsek, zakąsek, półmisków z zimnymi mięsami i wędlinami oraz dodatków do kanapek jest bardzo duża.
Abstract
In the article the culinary use of cold meats is discussed. Various species of meat that can be served cold, with or without heat treatment are characterised, including pork, poultry, veal, beef, lamb and venison. The most popular meat dishes, served cold, including roasts, boeuf à la mode („beef in style”), galantines, roulades, carpaccio, steak tartare and pates are discussed. Examples of cold-served meat dishes from different species of meat are presented. The amount of meat dishes that can be served cold in the form of snacks, appetizers, platters with cold meat and sausages and sandwich additives is very large.
Słowa kluczowe
potrawy mięsne na zimno
wieprzowina
mięso drobiowe
wołowina
jagnięcina
dziczyzna
pieczeń
sztufada
galantyna
rolada
befsztyk tatarski
pasztet
Keywords
cold meat dishes
pork
poultry meat
beef
lamb
venison
roast
boeuf à
la mode („
beef in style")
galantine
roulade
steak tartare
pate.
Bibliografia
[1] Augustyńska-Prejsnar Anna, Małgorzata Ormian, Zofia Sokołowicz. 2018. "Cechy kształtujące jakość mięsa drobiowego". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 90-96. [2] Bocian Maria, Hanna Jankowiak, Wojciech Kapelański, Patrycja Reszka, Małgorzata Szafrańska. 2017. "Wyniki oceny jakościowej mięsa wieprzowego o zróżnicowanej kruchości". Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 72 (3): 5-14. [3] Domaradzki Piotr, Mariusz Florek, Anna Litwińczuk. 2016. "Czynniki kształtujące jakość mięsa wołowego". Wiadomości Zootechniczne 54, 2:160-170. [4] Duma-Kocan Paulina, Elżbieta Głodek, Mariusz Rudy, Marian Gil. 2017. "Ocena zróżnicowania wybranych cech jakościowych szynki i polędwicy". Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 72 (3): 15-25. [5] Duma-Kocan Paulina, Elżbieta Głodek. 2017. "Jakość i wartość odżywcza gęsiny". Gospodarka Mięsna 8, 72-73. [6] Goryńska-Goldmann Elżbieta, Magdalena Kozera-Kowalska. 2018. "Innowacje w zakresie promocji na przykładzie rynku mięsa wieprzowego". Handel Wewnętrzny 374, 151-161. [7] Igras Kazimierz. 2015. "Drób palce lizać". Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. [8] Kilar Janusz, Maria Ruda, Magdalena Kilar. 2015. "Konsumenckie zainteresowanie dziczyzną". Trendy w żywieniu człowieka 101-110. [9] Knappe Sabine, Sabine Schlimm, Monika Schuster, Stefan Ziemann. 2015. "Księga mięsa". Warszawa: Firma Księgarska Olesiejuk. [10] "Mięsa na zimno". 2012. Poznań: Wydawnictwo Olimp Media. [11] Pisula Andrzej, Edward Pospiech. 2011. "Mięso - podstawy nauki i technologii". Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [12] Rokicki Tomasz. 2006. "Wartość mięsa jagnięcego". Gospodarka Mięsna 7, 14-15. [13] Stangierski Jacek, Leśnierowski Grzegorz. 2015. "Nutritional and health - promoting aspects of poultry meat and its processed products". Worlds Poultry Science Journal 71 (1): 71-82. [14] Szymanderska Hanna. 2011. "Drób, czyli najsmaczniejsze potrawy z kurczaka, indyka, gęsi i kaczki". Warszawa: Wydawnictwo Multico. [15] Szymanderska Hanna. 2011. "Mięso czyli dania z wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, baraniny i królika". Warszawa: Wydawnictwo Multico. [16] Zymon Monika. 2014. "Czym jest smakowitość wołowiny i co ją kształtuje?" Wiadomości Zootechniczne 52, 1: 54-60. [17] Żmijewski Tomasz, Marek Cierach, Halina Ostoja, Jacek Niedźwiedź, Agata Ziomek. 2012. "Ocena wybranych cech jakościowych wołowiny dostępnej na rynku". Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 4, 39-40.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125920 "Smakowite urozmaicenie..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH